Evro ide na 110 dinara!

Najveći pad dinara u odnosu na evro
13. januar 2010. | 00:49 -> 01:01 | Izvor: B92
Beograd -- Jedan evro danas vredi vredi 97 dinara i 47 para čime se beleži najniža vrednost dinara od uvođenja evra 2002. godine.

Ekonomisti predviđaju da će se kurs stabilizovati do kraja meseca, a ekonomista Stojan Stamenković smatra da je za aktuelne fluktacije kriv nedostatak koordinacije između poteza Vlade i Narodne banke Srbije. On kaže da slabljenje domaće valute u odnosu na evro krajem prošle i početkom ove godine nije dramatično.

Stamenković objašnjava da je na rast deviznog kursa uticalo više faktora.

"Prvo, uvek je pred kraj godine povećano dospeće otplata, drugo smanjenje referentne kamatne stope u dva maha, uključujući i reakciju banaka na izgubljenu dobit, poskupljenjem evra pred svođenje bilansa za ovu godinu i treće smanjenje dela obavezne rezerve, tu meru je donela NBS, a zatim povećanje ponude dinara i smanjenje ponude deviza na tržištu. Na samom kraju prošle godine i na početku ove, kao dominantni, javljaju se efekti državne prodaje deviznih sredstava“, objašnjava Stamenković.

NBS je prošle nedelje dva puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajom ukupno 37 miliona evra, da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Guverner Radovan Jelašić izjavio je da će centralna banka, ako bude potrebno, intervenisati iz deviznih rezervi, ali da ih neće koristiti u prevelikom obimu da bi zadovoljila bilo čije želje.

Više informacija o tome kuda ide kurs dinara očekujemo u "Kažiprstu" Radija B92 odmah nakon Jutarnjeg dnevnika, u 9.30. Gost Danice Vučenić biće guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

On ponavlja da neće upotrebljavati devizne rezerve kako bi zadovoljio interese pojedinaca u vlasti. Inače, NBS je saopštila da je danas ponovo intervenisala na deviznom tržištu prodajom 23 miliona evra, kako bi, "u uslovima povećanje tražnje za devizama sprečila prekomernu dnavnu oscilaciju kursa i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta".

ipak nije 30 nego 23 :)

On ponavlja da neće upotrebljavati devizne rezerve kako bi zadovoljio interese pojedinaca u vlasti. Inače, NBS je saopštila da je danas ponovo intervenisala na deviznom tržištu prodajom 23 miliona evra, kako bi, "u uslovima povećanje tražnje za devizama sprečila prekomernu dnavnu oscilaciju kursa i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta".

ipak nije 30 nego 23 :)

Posta isplacuje sve nove crvene novcanice dok ima pa oko podneva rekose nema para. nesto mi je to poznato.

danasnji kurs na nivou danasnjeg odprilike . jelasic je pod velikim pritiskom od strane vlasti tako da ce kurs biti stabilan po meni na ovom nivou jedan duzi period - sve dok se MMF pozajmljene parice ne potrose ili Tadic opet ne upali masine za stampu love u Topcideru z:D

79_strip.jpg

Dinar pada, NBS prodala 50 mil. EUR
22. januar 2010. | 17:11 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Posle današnje intervencije NBS od 50 miliona evra, dinar će u ponedeljak oslabiti za devet para, pa će zvanični srednji kurs biti 97,4313 dinara za evro.

ode 50 miliona evra ko da ih nikad nije bilo :sad2:

Ponavljam po ko zna koji put "nema razloga da Srbija ima manje plate i pad kursa u odnosu na npr. Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru... zato sto Srbija ima mnogo vise prirodnih bogatstava, pametnih ljudi ( naucnika )...", nesto od ovoga je dokazao i pokojni premijer Dindjic za cije vladavine je kurs bio stabilan ( 2000g. 1euro = 60 dinara, mart 2005g. 1euro=61 dinar ) i neka se ostave vise poredjenja sa USA, Velikom Britanijom... gde su prosecne plate nekoliko hiljada evra ili Kolumbijom i sl. kriminalnim drzavama, pa nismo mi ovce da ne razumemo najprostije stvari. Dok vecina stanovnistva mora da radi da bi nesto zaradila nasa vlast ( i bivsa i sadasnja ) stampa dinare sa kojima posle otkupljuje devize i trpa ih u svoj dzep. Pa koliko znam ( a znam toliko ) to sto je neko izabran na izborima ne znaci da sme da ugrozava ekonomsku stabilnost zemlje kao sto ne sme da prelazi ulicu na crveno svetlo, ubija, pljacka... E sad se tu postavlja pitanje sta rade nadlezni u policiji, tuzilastvu-sudstvu ( ustavnom sudu pre svega ) koji bi trebalo da kontrolisu sve organe vlasti i kako je moguce da je ministar policije covek koji je direktno odgovoran za ekonomsko upropascavanje svih gradjana devedesetih... Moje licno misljenje je da bi svim odgovornim licima trebalo oduzeti imovinu i istu podeliti svim gradjanjima kao sto se to cini sa akcijama, isto tako trebalo bi uvesti evro kao sredstvo placanja kao sto je to ucinila Crna Gora - da bi se sprecile dalje mahinacije.

Back