Evro ide na 110 dinara!

Pazi, nije da je prepreka, ali s obzirom da je pre godinu dana bio 93, ebiga, i nije neki brzi rast, ako ćemo objektivno. Sad zašto i kako, to je druga priča, ali na papiru nije prebacio i pored predviđanja i svesrdnog navijanja od strane Tihog

pre godinu dana i 3 meseca kad je ova tema otvorena kurs je bio 75.

a vidi sad z:D

i jos ste sprcali jedno 6-7 milijardi evra u medjuvremenu za njegovo odrzavanje i nista

a zamisli sve sorosevac, sta je moglo u ovoj drzavi da se napravi za te pare i koliko je novih radnih mesta moglo da se otvori?

Do kraja januara stabilan kurs

9. januar 2010. 9. januar 2010. | 16:56
U Narodnoj banci Srbije (NBS), koja navodi da će dinar u odnosu na evro opet pasti, očekuju da će se situacija na tržištu deviza do kraja januara stabilizovati.

"Država nije ni kupovala ni prodavala evre na deviznom tržštu, već je izvršena konverzija evra u dinare kod centralne banke, kojima su isplaćena zaostala potraživaja", ukazali su stručnjaci NBS.

Guverner NBS Radovan Jelašić je ocenio da su za nestabilnost deviznog kursa "kriva" preduzeća koja su u kratkom periodu kupovala devize kako bi izmirila svoja dugovanja, pa se "odjednom pojavila velika tražnja na ograničenom tržištu".

Viceguverner NBS Bojan Marković, međutim, pad vrednosti dinara opravdao je zamenom deviza, koje je Srbije dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u dinare i isplaćivanjem budžetskih korisnika.

"Država je sredstva dobijena od MMF-a razmenila za dinare kod centralne banke i te devize su ostale u okviru deviznih rezervi, samo su sada na računu NBS, umesto na računu države", objasnio je Marković.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=500&nav_id=402989

OD kad su dosli iz DS-a na vlast sa nevidjenim obecanjima srednji kurs sa 76 dinara otisao na 98, plate smanjene 20% a cene otisle gore 30% , 10% ljudi ostalo bez posla a dug raste geometrijski.

Bilo ti je krivo što vlast ne dozvoljava kursu da skoči. Davio si mesecima kako kurs treba da ide gore. I to samo da bi bio u pravu. I nisi bio u pravu, kurs je bio stabilan. Preko godinu dana refrešuješ temu koja nema blage veze s životom, samo da bi posle svega doživeo da se kurs približi stotki, jer si to željno iščekivao. I sad ni pose više od godinu čekanja, kad je kurs blizu 100, posle toliko truda i drndanja po ovoj temi, opet ti ne valja. Šta oćeš bre ti u životu, sem da druge okrivljuješ jer si bednik?

Bilo ti je krivo što vlast ne dozvoljava kursu da skoči. Davio si mesecima kako kurs treba da ide gore. I to samo da bi bio u pravu. I nisi bio u pravu, kurs je bio stabilan. Preko godinu dana refrešuješ temu koja nema blage veze s životom, samo da bi posle svega doživeo da se kurs približi stotki, jer si to željno iščekivao. I sad ni pose više od godinu čekanja, kad je kurs blizu 100, posle toliko truda i drndanja po ovoj temi, opet ti ne valja. Šta oćeš bre ti u životu, sem da druge okrivljuješ jer si bednik?

sto je kurs "stabilniji" na ovom nivou to su dugovi drzave sve veci i veci, a porezi i akcize rastu.

zelim vam da vam kurs bude sto "stabilniji" sve dotle dok zivot u srbiji ne bude skuplji od zivota u monte karlu.

onda kad ostanete bez deviza za odrzavanje istog i mogucnosti dse dalje zaduzujete - tek tada cete me se setiti i reci pa Tihi je bio u pravu z:D

Ko sto rekoh vec

OD kad su dosli iz DS-a na vlast sa nevidjenim obecanjima srednji kurs sa 76 dinara otisao na 98, plate smanjene 20% a cene otisle gore 30% , 10% ljudi ostalo bez posla a dug raste geometrijski

plate bile 400 evra prosecne , a sad su 300 evra prosecne stim sto su cene porasle za 30% najmanje i 10% ljudi ostalo bez posla

Od kako je DS dosao na vlast 2008 godine i formirao vladu , ovaj narod u zadnjih 10 godina zivi - nikad gore

tacno. i sta se u medjuvremenu desilo? drzava je prodala par milijardi evra iz deviznih rezervi + se zaduzila od MMF-a jos jedno 3 milijarde za odrzavanje kursa?

i on i dalje pada? kako to tumacis? sto kurs i dalje pada ako su za samo godinu dana u odrzavanje istog sprcali 5-6 milijardi evra?

Ja ti rekoh, buraz, kurs nije na stotki, a sad kako i zašto...e pa, i ja mogu da tvrdim da je Kosovo i dalje naše u Ustavu, ali... etc.

Do kraja januara stabilan kurs

9. januar 2010. 9. januar 2010. | 16:56
U Narodnoj banci Srbije (NBS), koja navodi da će dinar u odnosu na evro opet pasti, očekuju da će se situacija na tržištu deviza do kraja januara stabilizovati.

"Država nije ni kupovala ni prodavala evre na deviznom tržštu, već je izvršena konverzija evra u dinare kod centralne banke, kojima su isplaćena zaostala potraživaja", ukazali su stručnjaci NBS.

Guverner NBS Radovan Jelašić je ocenio da su za nestabilnost deviznog kursa "kriva" preduzeća koja su u kratkom periodu kupovala devize kako bi izmirila svoja dugovanja, pa se "odjednom pojavila velika tražnja na ograničenom tržištu".

Viceguverner NBS Bojan Marković, međutim, pad vrednosti dinara opravdao je zamenom deviza, koje je Srbije dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u dinare i isplaćivanjem budžetskih korisnika.

"Država je sredstva dobijena od MMF-a razmenila za dinare kod centralne banke i te devize su ostale u okviru deviznih rezervi, samo su sada na računu NBS, umesto na računu države", objasnio je Marković.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=500&nav_id=402989

a sta cemo raditi u februaru z:D

ovo samo znaci da planiraju do kraja januara da zestojko intervenisu na medjubankarskom trzistu. to je dobro sa vase tacke gledista kurs ce se stabilizovati na 97 al je lose zato sto ce devize od mmfa jako brzo da se istope a onda idemo opet jovo nanovo z:D

sto je kurs "stabilniji" na ovom nivou to su dugovi drzave sve veci i veci, a porezi i akcize rastu.

zelim vam da vam kurs bude sto "stabilniji" sve dotle dok zivot u srbiji ne bude skuplji od zivota u monte karlu.

onda kad ostanete bez deviza za odrzavanje istog i mogucnosti dse dalje zaduzujete - tek tada cete me se setiti i reci pa Tihi je bio u pravu z:D

Ko sto rekoh vec

OD kad su dosli iz DS-a na vlast sa nevidjenim obecanjima srednji kurs sa 76 dinara otisao na 98, plate smanjene 20% a cene otisle gore 30% , 10% ljudi ostalo bez posla a dug raste geometrijski

plate bile 400 evra prosecne , a sad su 300 evra prosecne stim sto su cene porasle za 30% najmanje i 10% ljudi ostalo bez posla

Od kako je DS dosao na vlast 2008 godine i formirao vladu , ovaj narod u zadnjih 10 godina zivi - nikad gore

Ma sve je to OK, nego. Šta hoćeš ti? Šta bi ti? Šta bi trebalo da se desi da ti prestaneš da budeš takav defetista, licemer, i huškač protiv svoje države?

Ja ti rekoh, buraz, kurs nije na stotki, a sad kako i zašto...e pa, i ja mogu da tvrdim da je Kosovo i dalje naše u Ustavu, ali... etc.

da je kurs dostigao nivo od 150 dinara pre godinu dana , srbija bi odavno izasla iz recesije , ovako kod nas i dalje traje kriza ,uslovi poslovanja su sve gori i gori, drzava dize cene svega sto kontrolise da bi vracala kredite uzete za odrzavanje kursa, to automatski obara konkurentnost nase privrede u svetskim okvirima jer poskupljuje poslovanje i samim tim rastu i cene nasih domacih proizvoda.

sto se mene tice moze vlast da fiksira kurs i na 40 dinara za 1 evro , al poenta je da takvo stanje ne bi moglo da traje duze od 1-2 meseca i nakon toga bi nastupio bankrot drzave i kurs bi otisao na 1000 dinara za 1 evro jer ne bi bilo deviza za pokrice dinarske novcane mase.

Ma sve je to OK, nego. Šta hoćeš ti? Šta bi ti? Šta bi trebalo da se desi da ti prestaneš da budeš takav defetista, licemer, i huškač protiv svoje države?

ja bih da vi odete sa vlasti

DS nije srpska drzava vec je DS grobar srpske drzave

zatim bih da u Srbiji krene napredak tjzaposljavanje proizvodnja izvoz

sa ovakvom ekonomskom politikom koju vodi DS to jednostavno nije moguce

Eto vi iz DS-a ste od 2008 godine na vlasti samostalno bez DSS i kakve ste rezultate imali?

- pad proizvodnje 30%
- pad izvoza 30%
- otkaze dobilo 10% zaposlenih
- zaduzili drzavu za najmenje 7-8 milijardi evra
- rast cena preko 30%
- plate pale sa 400 evra na 300 evra

I KAZI TI MENI - JEL SU TO DOBRI ILI LOSI REZULTATI?

ja bih da vi odete sa vlasti

DS nije srpska drzava vec je DS grobar srpske drzave

zatim bih da u Srbiji krene napredak tjzaposljavanje proizvodnja izvoz

sa ovakvom ekonomskom politikom koju vodi DS to jednostavno nije moguce

Eto vi iz DS-a ste od 2008 godine na vlasti samostalno bez DSS i kakve ste rezultate imali?

- pad proizvodnje 30%
- pad izvoza 30%
- otkaze dobilo 10% zaposlenih
- zaduzili drzavu za najmenje 7-8 milijardi evra
- rast cena preko 30%
- plate pale sa 400 evra na 300 evra

I KAZI TI MENI - JEL SU TO DOBRI ILI LOSI REZULTATI?

Prvo, DS nisam ja, niti mi. Dakle, prekini s tim jadnim šabanskim podelama.
Drugo, imaš li ikakvu ideju kako bi pokrenuo napredak? Nemaš, zato bolje ćuti...
Treće, lepo si rekao da DS nije država, prema tome tvoj animozitet prema DS nije merilo
Četvrto, rezultati su loši, imaš li predlog za boljeg?

Prvo, DS nisam ja, niti mi. Dakle, prekini s tim jadnim šabanskim podelama.
Drugo, imaš li ikakvu ideju kako bi pokrenuo napredak? Nemaš, zato bolje ćuti...
Treće, lepo si rekao da DS nije država, prema tome tvoj animozitet prema DS nije merilo
Četvrto, rezultati su loši, imaš li predlog za boljeg?

ja sam rekao da imam ideju.

prvi korak je odlazak sa vlasti onih koji su nas na ovu poziciju doveli jer onaj ko te je u g0vna uvalio iz njih te nece sigurno iscupati. Znaci odlazak lopova iz DS-a sa vlasti

Zatim sledeci korak, smanjenje administracije i kompjuterizacija i automatizacija iste - sto znaci otpustanje 2/3 onih DS-ovaca koje je DS uvalio na drzavnu sisu.

Treci korak je nakon smanjenja administracije smanjuju se troskovi, i za navedenu cifru se smanjuju i porezi tako da budu sto je moguce nizi al svakako najmanje duplo nizi nego danas

Cetvrti korak usvajanje zakona u skupstini po kojem se plata u drzavnom sektoru definise da bude 75% plate u privatnom kao sto je to u vecini drugih zemalja u svetu

Peti korak napustanje politike odbrane precenjenog kursa dinara , i lagano dovodjenje istog na svoju realnu trzisnu vrednost.

Sesti korak , sredstva stvorena u budzetu smanjenjem troskova uloziti preko srpske razvojne banke u izvozno orijentisane i proizvodno orijentisane projekte.

Da bi se sve ovo realizovalo neophodno je da DS ode sa vlasti i da skoro ceo vrh DS-a zavrsi u zatvoru,

prvi korak je odlazak sa vlasti onih koji su nas na ovu poziciju doveli jer onaj ko te je u g0vna uvalio iz njih te nece sigurno iscupati. Znaci odlazak lopova iz DS-a sa vlasti

Zatim sledeci korak, smanjenje administracije i kompjuterizacija i automatizacija iste - sto znaci otpustanje 2/3 onih DS-ovaca koje je DS uvalio na drzavnu sisu.

Treci korak je nakon smanjenja administracije smanjuju se troskovi, i za navedenu cifru se smanjuju i porezi tako da budu sto je moguce nizi al svakako najmanje duplo nizi nego danas

Cetvrti korak usvajanje zakona u skupstini po kojem se plata u drzavnom sektoru definise da bude 75% plate u privatnom kao sto je to u vecini drugih zemalja u svetu

Peti korak napustanje politike odbrane precenjenog kursa dinara , i lagano dovodjenje istog na svoju realnu trzisnu vrednost.

Sesti korak , sredstva stvorena u budzetu smanjenjem troskova uloziti preko srpske razvojne banke u izvozno orijentisane i proizvodno orijentisane projekte.

Da bi se sve ovo realizovalo neophodno je da DS ode sa vlasti i da skoro ceo vrh DS-a zavrsi u zatvoru,

Hehe, zaboravio sad da dodaš jednu sitnicu. Ko je taj koji će da smeni vlast i da sprovede ovo crveno? SNS možda? Radikali? Ko? Ti? Lepo je Marsowac tako pljuskati demagogiju kao pred izbore, samo si zaboravio da popuniš rupetine u svom izlaganju. Nema ko da to odradi, sve sposobno je proterano ili ućutkano.

Hehe, zaboravio sad da dodaš jednu sitnicu. Ko je taj koji će da smeni vlast i da sprovede ovo crveno? SNS možda? Radikali? Ko? Ti? Lepo je Marsowac tako pljuskati demagogiju kao pred izbore, samo si zaboravio da popuniš rupetine u svom izlaganju. Nema ko da to odradi, sve sposobno je proterano ili ućutkano.

demagogija je ovo sto vi radite. obecavaqte narodu bolji zivot a u praksi narod derete poskupljenjima i cinite sve da narodu bude gore.

ovo sto sam ja izlozio je konkretan projekat i ideja kako da narodu i srbiji bude bolje

sad jasno je da vama budzetskim lopovima to ne odgovara tako da ce se to tesko realizovati. al nije istina da ne moze biti bolje, i da niko ne zna kako bi bilo bolje.

ko sto rekoh prvi uslov je da vi iz DS-a zavrsite na robiji.

demagogija je ovo sto vi radite. obecavaqte narodu bolji zivot a u praksi narod derete poskupljenjima i cinite sve da narodu bude gore.

ovo sto sam ja izlozio je konkretan projekat i ideja kako da narodu i srbiji bude bolje

sad jasno je da vama budzetskim lopovima to ne odgovara tako da ce se to tesko realizovati. al nije istina da ne moze biti bolje, i da niko ne zna kako bi bilo bolje.

ko sto rekoh prvi uslov je da vi iz DS-a zavrsite na robiji.

Marsowac, ja nisam ONI. Srbi nisu MI i VI, dakle ne lupaj...

Ono što si izložio je citat iz svih predizbornih kampanja svih stranaka. Ja te lepo pitam, ko će da zameni ljude na vlasti? Ko će da sprovede ovo što ti navodiš? Ko? Aca i Toma? Šešelj i Ivica? Miki Maus? Ko? Dakle, znam da ne umeš da odgovoriš na konkretno pitanje, ali se bar potrudi....

NAMA BUDŽETSKIM LOPOVIMA? Da li ti znaš ko sam ja, kako zarađujem i koliko imam para? Ne znaš, prema tome lupaš napamet, paušalno iznosiš tvoje tvrdnje jer ti se ne sviđa vlast. Žao mi je dječarac, ali evidentno je da i pored praćenja dnevne politike, opet ne umeš da shvatiš ono što pročitaš.

DAKLE, PONAVLJAM PITANJE!

KOGA BI TI NA VLASTI I KO ĆE DA SPROVEDE U DELO TVOJE PREDLOGE I DA OBEZBEDI SRBIJI I SRBIMA PROSPERITET?

Da bi pokrila budžetski deficit za 2009, Vlada Srbije za samo nekoliko dana u opticaj je pustila čak 47 milijardi dinara, čime je drastično oborila njegovu vrednost. Viceguverner NB B. Marković je rekao da je primarna emisija novca od 29. do 31. decembra povećana za 47 milijardi dinara, jer je "država prodala oko 480 miliona evra da bi pokrila deficit budžeta i izvršila neophodna plaćanja budzetskim korisnicima" od kojih 90% ne radi nista, osim sto prima platu.

Država se do sada trudila da dinar ima veću vrednost da bi dug manje koštao, jer se i država i stanovništvo zadužuju u evrima. Ali, zaboravili su na sve ostalo, da izvoz treba da bude privlačan, a srpska roba konkurentna u inostranstvu. Od 2001. godine do juna 2008. godine zbirna realna inflacija je bila oko 300 odsto, dok je kurs porastao svega oko 30 odsto. Kada inflacija brže raste od deviznog kursa, to znači da je domaća valuta precenjena i da ona na duži rok ne može veštačkim merama da se brani. Usled velikog i špekulativnog ulaska deviza u Srbiju, godinama je bila veća ponuda deviza, nego što je bila tražnja za devizama, pa se tako, na izuzetno plitkom finansijskom tržištu, stvarao privid "jakog dinara". NBS je u drugoj polovini 2008 bacila preko 1,5 milijardi evra na odbranu dinara, 2009. godine na odbranu dinara je bacila 651,9 miliona evra, a za prvih nedelju dana 2010. - 37 miliona evra. Za otvaranje jednog radnog mesta potrebno 5000 evra. Za godinu i po dana Jelasic je mogao da, finansirajuci privredu i izvoz, otvori 400.000 novih radnih mesta.
Jelasicu, Dinkicu, crveni karton!

U 2009. spoljni dug Srbije dostigao je 30,67 milijardi dolara. Ukupan dug javnog sektora 10,24 milijarde krajem juna 2009, dug privatnih preduzeća 20,43 milijardi dolara. Očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje, uz "kazino privatizaciju" koja je pogodovala stvaranju monopolsko-kartelskih grupa. Eksperti obmanjuju javnost da država nije mnogo zadužena. To što raste privatni dug, to je problem tih koji se zadužuju. Država, navodno, nema ništa sa tim zaduživanjem. Tako su mislili i političari u SAD, dok nije došlo do finansijskog kraha. Onda su ubrzali štampanje dolara bez pokrića i počeli da delimicno pokrivaju privatne gubitke kompanija. I Jelasic pokusava da stampa novac, ali ipak, izmedju dolara i dinara postoje velike razlike, a rezultate imate prilike da gledate svakog dana!
(Goran, 12. januar 2010 10:46)

13:24:35
97,5970

evo ovaj covek u postu iznad je napisao sustinu

inflacija je bila od 2001 godine 300% a kurs je porastao za samo 30% sto znaci da dinar treba da oslabi za 270% da bi dostigao realnu vrednost?

al problem u tom slucaju postaje kako servisirati dugove koje su narodu na ledja natovarili DS lopovcine i izdajnici?

Jer u tom slucaju ako dinar oslabi 2.7 puta , prosecan srbin vise ne radi za 300 evra nego za 120 evra?

to opet pokazuje , da se u srbiji , da se kurs ne odrzava vestackim merama nerealno visoko - mi bi bili najveci siromasi u evropi . mada i ovako jesmo najveca sirotinja.

:lol: :lol: :lol:

I sve to rece covek koji svercuje naftu preko Gazivode, za sebe i svoju rodbinu... bez placanja bilo kakvih dazbina drzavi Srbiji... a kada je doslo do bacanja usoljenih brazilskih prasica u jezero jer je naisla patrola :lol: :lol: I o cemu onda domacine sa Pestera ti pricas ovde?

Back