Evro ide na 110 dinara!

Па пробај да одеш у банку и добијеш дугорочни кредит у динарима, могу и ја тебе да саветујем да креснеш Монику Белучи, ал јел можеш?

Pa onda podnesite inicijativu da nam zvanicna valuta bude evro, i ne prosipajte vise price o nacionalnoj valuti kao bitnom delu nacionalnog identiteta...Svi vole dinar, a placaju u evrima, ma nije nego...

Pa onda podnesite inicijativu da nam zvanicna valuta bude evro, i ne prosipajte vise price o nacionalnoj valuti kao bitnom delu nacionalnog identiteta...Svi vole dinar, a placaju u evrima, ma nije nego...

Ками национална валута јесте битна, али сад размисли да је та количина девиза уместо у одбрану курса била усмеравау развој малих и средњих предузећа и да су девизне резерве кориштене за јефтине кредите за пољупривреду ,како би изгледала наша економија.Погрешно потрошене десетак милијарди евра које ћемо дуго грцати

Ками национална валута јесте битна, али сад размисли да је та количина девиза уместо у одбрану курса била усмеравау развој малих и средњих предузећа и да су девизне резерве кориштене за јефтине кредите за пољупривреду ,како би изгледала наша економија.Погрешно потрошене десетак милијарди евра које ћемо дуго грцати

Ako mislis na one pare koje su potrosene za odbranu kursa- ja ne znam nekog makroekonomistu koji bi se slozio da se devizne rezerve trose u te svrhe. Valjda za to treba da sluze budzet i razvojni fondovi. E sad, druga je stvar sto vise od pola naseg budzeta ode na plate i penzije, pa nemamo ni R od razvoja.

Ako mislis na one pare koje su potrosene za odbranu kursa- ja ne znam nekog makroekonomistu koji bi se slozio da se devizne rezerve trose u te svrhe. Valjda za to treba da sluze budzet i razvojni fondovi. E sad, druga je stvar sto vise od pola naseg budzeta ode na plate i penzije, pa nemamo ni R od razvoja.

А одакле могу да се пуне развојни фондови?

Pa valjda iz javnih finansija, prodaja drzavnih preduzeca, inostranstva, samo treba imati i dobre javne finansije i dobre menadzere koji upravljau tim fondovima...Mi verovatno nemamo ni jedno ni drugo.

Ali stvarno, nisam makroekonomista, ali bilo koga da sam slusao a da se razume u makroekonomiju je rekao da je losa ideja potrositi devizne rezerve na taj nacin. Pa i Rusi imaju ogromne devizne rezerve, pa ih verovatno ne trose na razvoj, cak i sada kada ih je SEKA debelo pogodila...

Pa valjda iz javnih finansija, prodaja drzavnih preduzeca, inostranstva, samo treba imati i dobre javne finansije i dobre menadzere koji upravljau tim fondovima...Mi verovatno nemamo ni jedno ni drugo.

Ali stvarno, nisam makroekonomista, ali bilo koga da sam slusao a da se razume u makroekonomiju je rekao da je losa ideja potrositi devizne rezerve na taj nacin. Pa i Rusi imaju ogromne devizne rezerve, pa ih verovatno ne trose na razvoj, cak i sada kada ih je SEKA debelo pogodila...

Пошто си поменуо Русе ,па провери , девизне резерве су у фонду за развој под контролом владе

u normalnim drzavama , kao sto su Japan, USA, EU se bore protiv JACANJA sopstvene valute - jer jacanjem sopstvene valute pada konkurentnost njihove privrede u globalnim okvirima i rastu cene njihovih proizvoda .

Mada sve te drzave , glavne svetske su , sve do jedne izvozno orijentisane , i proizvodno orijentisane - osim Srbije, u kojima neki prizivaju sto jaci dinar , jer im to daje laznu sliku boljeg zivota a ne kapiraju da se sve placa pa i to.

Tako smo krajem 80tih i pocetkom 90tih za vreme Ante Markovica imali prosek plata od 1000 maraka, jer je kurs dinara bio fiksni i zakovan jako visoko, i to je trajalo tako dok se nisu potrosile devizne rezerve sve i dok je MMF davao kreidte Markovicu. Kad su stali krediti krenuo je dinar da potanja, krenuli su sukobi, ratovi , razmirice.

Isto tako je bilo pocetkom 80tih kad je SFRJ bankrotirala tj ostala bez deviza , pa smo imali one situacije sa bonovima za benzin na foru par nepar , tj parne tablice neparne tablice - generalno oduvek ljudi u ovoj zemlji daleko vise trose nego sto zaradjuju a svu tu potrosnju stimulise sama drzava kroz nerealne kurseve domace valute i nije ni cudo sto se sve to posle 5-10 godina zavrsi - bankrotom.

ma guvner nije kriv sto mi imamo 40 milijardi dolara kredita da vratimo , i kurs dinara za ciju odbranu treba 4-5 milijardi evra godisnje pride.

jednostavno takve je naloge dobio od izvrsne vlasti - samo je sustina sto su oni kako vreme prolazi sve vise i vise - nerealni.

Има пара за све ... и за стабилну националну валуту, и за улагање у развој привреде, пољопривреде ...
А пропо онога горе што сам написао:
Било би пара за све - ако то држава хоће. Али неће, лопови не дају. Колико пара се покраде 'јавним' набавкама и тендерима (које не видимо ... на пример ауфингер од 3000 евра), колико се муља 'испод жита' ? Колико се провизија узме за све и свашта ... где је само битно колику лову ћу да стрпам у свој џеп? Још пре неку годину се јавно говорило да се у Србији дневно украде 5 милиона евра (150 милиона месечно). А колико се овог тренутка лапа .... још више?
Све би било како треба када на делу не би имали систем - лоповократија ! И кад све, али баш све у овој земљи не би функционисало по систему - прејеботине !
Зар 6,5-7 милиона становника ове лепе и богате земље не могу да раде и живе као људи? Могу, ... али нам 'браћа' не дају !

Lepe vesti apropo EU integracija se psiholoski reflektuju na devizni kursz:hm:

Dinar sutra ponovo ispod granice od 96 za evro
Vest objavljena:

20.12.2009 | 10:36

Dinar će sutra nastaviti da jača prema evru i to za 20 para ili za 0,21 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 95,9658 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Tokom vikenda primenjivaće se zvanični srednji kurs od petka, 18. decembra, prema kojem je evro vredeo 96,1655 dinara, a od ponedeljka, 21. decembra, od 8 sati, primenjivaće se nova kursna lista, prema kojoj je srednja vrednost evra 95,9658 dinara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je protekle nedelje da nema razloga za zabrinutost zbog pomeranja deviznog kursa i trenutnog slabljenja dinara, jer su devizne rezerve zemlje veće nego ikada ranije.

http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=8320

Lepe vesti apropo EU integracija se psiholoski reflektuju na devizni kursz:hm:

Dinar sutra ponovo ispod granice od 96 za evro
Vest objavljena:

20.12.2009 | 10:36

Dinar će sutra nastaviti da jača prema evru i to za 20 para ili za 0,21 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 95,9658 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Tokom vikenda primenjivaće se zvanični srednji kurs od petka, 18. decembra, prema kojem je evro vredeo 96,1655 dinara, a od ponedeljka, 21. decembra, od 8 sati, primenjivaće se nova kursna lista, prema kojoj je srednja vrednost evra 95,9658 dinara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je protekle nedelje da nema razloga za zabrinutost zbog pomeranja deviznog kursa i trenutnog slabljenja dinara, jer su devizne rezerve zemlje veće nego ikada ranije.

http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=8320

Sramota je da se uticaj Eu integracija reflektuje na dinar sa samo 20 para. Zar nas narod ima tako malo poverenja u voljenu EU??

Molim moderatora da promeni naslov teme....

Kurs evra u 2010. ide na 105 dinara?!

Kurs evra tokom 2010. godine kretaće se između 95 i 105 dinara, smatraju ekonomisti. Prema njihovim rečima, na slabljenje domaće valute uticaće mali priliv direktnih stranih investicija, nedostatak kredita iz inostranstva, dodatno zaduživanje države, a najviše servisiranje spoljnog duga

Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, jedan evro danas vredi 95,96 dinara. Ekonomista Zoran Popov očekuje da će kurs evra tokom 2010. godine ići čak do 105 dinara.

- Mi smo sada već navikli da evro vredi oko 95 dinara. Očekujem da sledeće godine dođe do daljeg pomeranja. Ipak, ne bi smeo da ide preko 105 dinara. U slučaju da skoči i iznad tog nivoa, što neki smatraju realnim, to bi dovelo do ozbiljnih poremećaja i nesagledivih problema. Većina penzionera, kao i svi zaposleni čija plata nije viša od 40.000 dinara, došli bi do ivice gladovanja - rekao je Popov.

Ekonomista Goran Nikolić slaže se da će u 2010. niz negativnih okolnosti dovesti do slabljenja dinara.

- Sledeće godine očekuje se oko 1,9 milijardi evra od stranih direktnih investicija, što je relativno mali priliv. Malo će novca za preduzeća stići i od kredita iz inostranstva, a država će pokušati to da ublaži zaduživanjem. Privatne firme će relativno skromno raditi, a priliv od doznaka biće kao i u ovoj godini, negde oko tri milijarde evra. Najveći problem će predstavljati servisiranje spoljnog duga, koji će biti značajno veći nego ove godine, a očekuje se i povećan uvoz koji će takođe odneti veći deo deviza iz zemlje nego ove godine. Sve to zajedno praviće pritisak na kurs. Onda sve zavisi od NBS-a, koja deviznim rezervama od 10 milijardi evra može u značajnoj meri da brani dinar - naveo je Nikolić.

Privrednici, ipak, ne očekuju dalje klizanje dinara. Predsednik „ITM grupe" Toplica Spasojević kaže da mi trenutno imamo instrumente za stabilizovanje kursa, a da bi njegovo dodatno povećanje bilo pogubno.

- Kurs evra ne bi smeo da bude veći od proseka iz ove godine, a to znači najviše do 96 dinara. Slabljenje valute više od deset odsto u jednoj godini bilo bi pogubno po privredu. Kombinovanim merama, o kojima ne treba da razmišlja samo guverner već i Vlada i parlament, kurs bi mogao da ostane stabilan. Ne fiksni, već stabilan. Ja bih proverio kako su ekonomije Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske uspele da održe fiksni kurs - poručio je Spasojević.

Direktor „Salforda" Slobodan Petrović očekuje da vrednost evra i tokom sledeće godine ostane ispod 100 dinara.

- Očekujem da će kurs u narednoj godini u proseku biti i dalje dvocifren. Ne očekujem da će mnogo klizati, jer imamo najveće devizne rezerve u ovom trenutku, a i MMF nam je odobrio velika sredstva za očuvanje kursa - smatra Petrović.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/92781/Kurs+evra+u+2010.+ide+na+105+dinara!.html

Back