Evro ide na 110 dinara!

Pada!

Prilozi

• chart.png
    chart.png
    7 KB · Pregleda: 17
Grčka: Balkan finansijski nesiguran
10:37 | Izvor: B92
London -- Grčka je upozorila svoje banke da novac iz vladinog paketa pomoći ne šalju u filijale na Balkanu jer strahuje od finansijskih poremećaja u tim zemljama.

Guverner grčke narodne banke rekao je Fajnenšel tajmsu da ga brinu posledice globalne ekonomske krize po Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, koje su poslednjih godina beležile veliki bum kredita u stranim valutama.

Posebno je zabrinjavajući značajan pad vrednosti domaćih valuta tih zemalja, imajući u vidu da se većina klijenata zadužuje u stranim valutama.

Tako krediti u stranoj valuti u Srbiji čine 70 odsto ukupnog zaduživanja, u Mađarskoj 60, a u Rumuniji i Bugarskoj više od 50 odsto, naveo je britanski list.

Grčka je upozorenje uputila pošto je deset međunarodnih banaka, uključujući grčku EFG Eurobank poručilo vladama zemalja Evropske unije da u okviru mera za sprečavanje krize ne zanemare zemlje izvan evrozone i Unije.

U tome im je podršku dala Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je u utorak svoju procenu očekivanog privrednog rasta u ovom regionu smanjila sa 2,5 na 0,1 odsto, dok je glavni ekonomski stručnjak te banke Erik Berglof istakao da je opasnost od uskraćivanja pomoći zemljama izvan evrozone i EU "veoma zabrinjavajuća".

Guverner Provopulos je povodom toga izjavio da bi "grčke banke, ukoliko se ekonomski uslovi u ovim zemljama znatno pogoršaju, mogle da se suoče ne samo sa kreditnim rizikom, već i sa rizikom kursa", preneo je list.

S druge strane, zvaničnici balkanskih zemalja strahuju da bi strane banke mogle da povuku sredstva iz regiona.

Guverner NBS Radovan Jelašić potvrdio je za FT da su prošlog meseca, kada su ublaženi propisi o obaveznoj bankarskoj rezervi, u roku od dve sedmice strane banke iz Srbije povukle 600 miliona evra.

List ističe da su strane banke u Beogradu koje su njegovi novinari kontaktirali odbile da to komentarišu.

U jugoistočnoj Evropi velike tržišne uloge imaju italijanska banka "Unikredit", austrijske "Rajfajzen internešenel" i "Erste bank" i grčke "EFG", "Alfa bank" i Nacionalna banka Grčke, podsetio je "Fajnenšel tajms"

Grcka je naredila svojim bankama da prestanu sa plasmanom kapitala tj deviza u Srbiju , jer smatraju da ce srpski bankarski sistem uskoro da se urusi tj da dozivi bankrot. Ne vidim drugi razlog zasto bi prestali sa ubacivanjem novca kod nas , kad svi znamo da su kamate na kredite najvece u Evropi upravo u Srbiji tj bankarske marze su najvece u srbiji. Tu nema ekonomske logike da prestanes sa investicijama nna najprofitabilnije trziste sem ako nemas informaciju da ce sve da se raspadne ko mehur od sapunice.

Ovo je za mene do sada najozbiljnija naznaka da se Srbija nalazi u ogromnom finansijskom problemu.

Mislim da bi ko ima pare na stednji u banci , trebao iste da povuce sto pre....

BELGRADE (Serbia), January 28 (SeeNews) – The Serbian dinar continued to lose ground on Wednesday despite an intervention by the central bank, NBS, which sold some 60 million euro, dealers said.

“The central bank intervened at 95.00 dinars/euro but it [the exchange rate] is now 95.80-96.30,” a local dealer told SeeNews at 1250 local time [1150 GMT], adding he expects the rate would remain calm by the end of the day.

“Some banks even traded at 97.50 dinars/euro in the morning and this might be one of the reasons why the bank intervened, to secure some liquidity. It probably reckoned the dinar might, otherwise, weaken even further,” another dealer said.

Dinkić:Kurs dinara će biti stabilan
15:16 | Izvor: Beta
Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić kaže će kurs dinara biti stabilan i dodaje da je prema njegovom mišljenju stabilan kurs između 90 i 95 dinara za evro.

e sad mi je lakse... kad je dinkic izjavio onda ce sigurno biti tako... z:mrgreen:

Poslednja izmena:
...sta bre ti pricas - da bi neka drzava imala jaku valutu mora da ima jaku privredu...normalne drzave kad imaju krizu slabe valutu da bi mogle da izvoze i pomognu privredi da se oporavi...sta ovaj strucnjak radi osim sto prodaje devize po nekom idiotskom kursu koji nema vaze sa zivotom...da imamo zlatnu podlogu i zlato bi prodavao

Потпис !

Уместо да одмах девалвирају динар , они троше паре на подршку Мишковића

Сад нема ни рата ни тоталних санкција , а опет се појављује хиперинфлација. Оно што је започело 5 октобром може се завршити само катаклизмом

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh mislite sta god hocete jer vam verovatno odgovara da tako mislite inace bi mislili drugacije da vam odgovara da mislite drugacije viceversa vi ne mislite kako treba i kako jeste vec onako kako hocete da mislite i kako vam odgovara, da li zbog stranackog opredeljenja ili neke druge maliciozne pojave u coveku to sad nije ni bitno. Vas ne zanima ova zemlja vec ko je na vlasti i nije vas briga za svoju naciju identitet i standard vec ko predstavlja tu istu naciju identitet i standard

Oni koji su sad ushiceni padom nacionalne valute u odnosu na evro u nekoj ne daj Boze buducnosti kad neka druga vishe staljin oriented stranka bude vodila zemlju bi uzivali da taj neki drugi guverner stiti valutu. Tu nije bitno sta treba vec ko to radi

Da li u tom misljenju pronalazite ventil za neke svoje frustracije ja u to ne bi da ulazim

Prilicno mi je cudno to sto smatraju da je guverner glup sto stiti nacionalnu valutu jer se to u nijednoj normalnoj zemlji sveta ne bi na taj nacin posmatralo ali mi i nismo normalna zemlja. Treba da devalvira drzavna valuta jer je to tako super i to ce biti realno i bice to refleksija stvarnog stanja jer niko nista ne radi i logicno je da ne postoji ta "iluzorna" stabilnost vec da sve ode na dobosh jer je to takvo stanje i tako treba

svi cemo lepo da se smejemo i oni koji su dobijali 500 evra platu u dinarima ce dobijati dvesto jer je to realno i istinito i tako treba da bude kako jeste bez na silu zadrzane vrednosti domace valute

a onda svi lepo na lecenje da proverite svoje sisteme vrednosti i kako sta treba da se radi

Poslednja izmena:
pa da bi realno primao 500 eura , mora prvo ekonomija da se vodi na realnim osnovama a ne na nerealnim.

a ovako sobzirom da primas 500 evra nerealnu platu, kad se potrose sve devize ima da posle toga primas 100 evra realne plate.

i sto vise cekas da se spustis na realnost , to vise ides u pogresnom smeru, te je ovaj jaz izmedju realnog i nerealnog sve veci i veci.

al ti to ne kapiras sada - percepcija ti je losa, ogranicen si , i skapiraces to tek ti se to i zaista desi

Jer nekima , ne vredi pricati da ih ceka zid na 100 metara ispred, oni ne veruju sve dok u zid ne udare glavom....

pa da bi realno primao 500 eura , mora prvo ekonomija da se vodi na realnim osnovama a ne na nerealnim.

a ovako sobzirom da primas 500 evra nerealnu platu, kad se potrose sve devize ima da posle toga primas 100 evra realne plate.

i sto vise cekas da se spustis na realnost , to vise ides u pogresnom smeru, te je ovaj jaz izmedju realnog i nerealnog sve veci i veci.

al ti to ne kapiras sada - percepcija ti je losa, ogranicen si , i skapiraces to tek ti se to i zaista desi

Jer nekima , ne vredi pricati da ih ceka zid na 100 metara ispred, oni ne veruju sve dok u zid ne udare glavom....

Jos ako je sa tih 500 uzimao kredite neke pa kad mu plata ode na realnih 100 ima da bude veselo.

Za evro sutra potrebno 94,45 dinara
17:23 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Dinar će sutra ojačati za 1,3 odsto ili za 1,28 dinara, posle trodnevnog pada vrednosti, tako da će zvanični srednji kurs biti 94,4579 dinara, objavila je NBS.

Narodna banka Srbije je intervenisala prodajom 77,7 miliona evra, a od početka godine prodala je ukupno 321,7 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

=======================

ode 80 miliona evra tj 1/5 NIS-a za SAMO JEDAN DAN :)))))))))))

dosada sve pogadjam sto se tice ekonomije

eto bas danas negde oko 12 sam tvrdio da Jelasic pusta skoro 100 miliona evra. Moja tvrdnja se kao sto ste videli ispostavila tacnom.

Oni koji su sad ushiceni padom nacionalne valute

Међу свим глупостима ова је највећа

Нико није усхићен падом "националне" валуте , већ резултатом "политике" која се води задњих 9 година у којој нема никакве реалне стратегије, за повећање производње и извоза него су само либерализовали увоз, подстицали су увоз , а извоз сатирали, да би се умилили западу и домаћим тајкунима , да не помињем приватизацију од које се брдо пара слило у њихове приватне џепове

У исто време подигли су плате (школски систем је најбољи пример) , до сразмерно виског нивоа који НЕМА покрииће на дуги рок, јер они те паре нису имали од ЗАРАЂЕНОГ него од ПОЗАЈМЉЕНОГ новца и од новца од приватизације који је ПОТРОШЕН

Паре од приватизације су спискане , кредита више нема, прилива инвестиција нема, а дефицит је огроман. Нема тих девиза које ће неутралисати криминалну и кабадахијску политику од 2000 на овамо

Poslednja izmena:
Vi ne razumete poentu
i ne stavljajte me u tu kozu kako cu ja
lako cu ja gledajte kako cete vi capish?

nisam ja ni u p od problema niti cu da budem ako drzava nastavi da propada i na kraju i potpuno propadne ispod toga gde je sada. Ja cu cak i da profitiram ako se to desi a ne bi zeleo da profitiram na tome jer je to lose za ogromnu vecinu, kapirash.

Ako narodna banka gubi pare znaci da ima te pare, ako ih gubi da ih ne bi narod gubio to je dobro jer ta narodna banka i postoji zbog tog naroda

Onaj sto je pomenuo goblene i onaj sto konstatuje da verujem u deda mraza su nehotice i kroz neki bedni pokusaj ismevanja ustvari dotakli poentu. Nisam ja lud da verujem u deda mraza ali istrajem u tome da deca treba da se uveravaju u to i da imaju srecno detinjstvo cak i da to nije istina. A sto se tice goblena vidi de si vidi gde sam

moja logika je ispravna vasha nadojenosti strankama koje nisu na vlasti vas sprechava da priznate ispravnost teznje da se zaustavi propadanje dinara po cenu da se gube rezerve a cak i da se uzimaju krediti.

To sto guverner radi je apolitican cin. Nema veze to sa strankama, ali ima sa nacionalnim interesom - on to mora da radi jer je to njegova obaveza narod ne zivi za realnost sutrasnjice i stvarnog stanja za sutra vec od toga sta imaju da jedu danas. Ne zivi se od pojacanja proizvodnje, realnosti i prodaje sutra vec od toga sta se napravi i proda danas

Te rezerve se nisu napravile da bi se cuvale i da bi se zemlja duvala koliko para ima u banci dok narod skapava vec da bi se tom istom narodu pomoglo makar od danas za sutra makar i u pravcu kataklizme ali opet je mnogo bitnije to danas sa iracionalno vrednim dinarom nego sa realno slabim

Cisto da zavrsim ovaj esej. Ne ocekujem da ce se vase misljenje promeniti. Neki ljudi su nedovoljno samokriticni i isuvise pakosni da bi bili korisni ovom drustvu. Oni uzivaju na nesrecama i ocekuju od neke buduce njihove vlasti da promeni stvari. Oni nikad ne menjaju stvari i nikad ne menjaju sebe jer su u svojim izandjalim lobanjama isuvise savrseni za bilo sta osim kontre i uzivanja jer su ljudi to trazili i sad to moraju da i gledaju. Oni su vazda sposobni da ovaplote sopstvene sitne duse narodnim nesrecama i u brzom spustanju giljotine na osudjenike stvarne situacije vide olaksanje i izlaz iz problema. Nego sve je to tako super i lepo, narodna zabava takoreci vasar sa cirkusom u kome se svi smeju majmunima koji stite to sto oni imaju sta da jedu..

Slazem se da je bespotrebno raspravljati se kroz ismejavanja i vredjanja , ali mislim da si ti decko promasio podforum . Nemoj vredjati inteligenciju ljudi koji o ovoj oblasti nesto znaju i ispravno na ovaj ili onaj nacin kritikuju ekonomsku politiku guvernera .
Svako ima pravo na svoje misljenje , ali ako zelis da nekome dokazes kako izmislaj i lupeta onda to moras i da dokazes argumentima , cinjenicama i znanjem . Ja u tvojim iskazim nisam video niti jedan jedini dokaz po kojoj je politika guvernera ispravna iliti dobra , niti jedan podatak , niti bilo sta sto navodi na zakljucak da mi koji govorimo protiv njega , a ima nas isuvise , cak i razlicitih politickih orijentacija , smo u zabludi .
Zato ti je moj predlog da se povuces , malo se informises , nesto naucis , procitas temu od pocetka . Jer u suprotnom tvoj nastavak bice komentarisan kao najobicniji spam , a kad te ljudi ubace na ignore listu bice besmisleno citati tvoje komentare .

Ako narodna banka gubi pare znaci da ima te pare, ako ih gubi da ih ne bi narod gubio to je dobro jer ta narodna banka i postoji zbog tog naroda

Problem je u tome sto ih NBS ne gubi zbog toga vec da bi odrzala profitne stope uvoznika i lazni socijalni mir. I tebi bi to bilo jasno da poznajes "e" od ekonomije, ovako samo lupetas gluposti i ljudi ti se smeju.

moja logika je ispravna vasha nadojenosti strankama koje nisu na vlasti vas sprechava da priznate ispravnost teznje da se zaustavi propadanje dinara po cenu da se gube rezerve a cak i da se uzimaju krediti.

Pa ti si lud skroz.

To sto guverner radi je apolitican cin. Nema veze to sa strankama, ali ima sa nacionalnim interesom - on to mora da radi jer je to njegova obaveza narod ne zivi za realnost sutrasnjice i stvarnog stanja za sutra vec od toga sta imaju da jedu danas. Ne zivi se od pojacanja proizvodnje, realnosti i prodaje sutra vec od toga sta se napravi i proda danas

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA z:dm3:

Ti ili si neko dete ili se ovde zayebavas ili si prosto glup. Ovakvu kolicinu gluposti i neznanja po jedinici prostora odavno nisam video. Sta kazes, guverner odbranom nerealnog kursa dinara hrani narod. z:shock: Pa ovo su shokovi yebote

Back