Evolucija vs Kreacija

Eremita preporucio bih ti jednu knjigu,a i ostalima , zove se 'Pravoslavni pogled na svet' svestenik Timotije . Fascinantna je. U njoj imas naucno objasnjeno zasto teorija evolucije nije odrziva , zatim kako je tekla istorija od predistorije , ne ovako kako je zvanicno , termodinamicki zakoni u kosmosu...odlicna knjiga.

Ovo je daleko od "odlične" knjige. Radi se o ogromnoj gomili laži i izvrtanja osnovnih fizičkih činjenica. Potpuno nezavisno od evolucije, ova knjiga predstavlja veliku sramotu za pravoslavlje. Ako neki ateista želi da da dokaz kako je pravoslavlje religija gluposti i neznanja, sve što treba da uradi je da citira ovu knjigu i da (evo, i na osnovu ove tvoje poruke) kaže "eto, pravoslavci su toliko glupi i neobrazovani da oni zaista veruju besmislicama napisanim u ovoj knjizi".

4.tvrdnje jednog coveka nisu naucni dokaz,ustvari nisu nikakav dokaz a kamoli naucni.

U ovom slučaju se ne radi o tvrdnjama, nego o ozbiljno istraživanju sa ozbiljnim naučnim pristupom. Samo je problem nepravilno tumačenje dobijeni rezultata.
Inače je argument polonijumskih aura bio neko vreme veoma ozbiljan argument, dok nisu izvršena dodatna ispitanja.

Човече, ја верујем у Бога - да ли твој мозак то може да прими и разуме! :dash:

eremita, zastupaš stav kreacionizma, u šta veruješ me ne interesuje, interesuje me šta tvrdiš da je tačno.

Тачно, то сам и ја написао, али се зато полутани у области науке а нарочито теорије еволуције ВЕОМА БАВЕ БОГОМ ... што се да видети и на овој теми.

A ko se to bavio bogom na ovoj temi, a da zastupa teoriju evolucije? :think:
Na koji se to način bavio bogom, ako teorija evolucije ništa ne govori o bogu? :dontunderstand:

Предлажем да престанете да малтретирате религиозне људе и да престанете да кењ* - а у том смислу сам поставио текст О ЛАЖНОМ КАМЕНУ СА МЕСЕЦА... јер само испадате тотални шарлатани и циркусанти...

A kako je dokazano da je kamen lažan i ko je to uradio? Naučnici sa analizama. :bye:
Niko ne maltretira religiozne ljude, nego verski fundamentalisti maltretiraju ostatak populacije i pokušavaju da ih sve spuste na svoj nivo zatucanosti.

Ово је већ баљезгање... које пасује негде после фајронта...

Ah, kakav elokventan odgovor... ma sve si mi rekao, samo što nisi opovrgao nijedno slovce. :bye:

Ало......... немој лагати, стварно није лепо... како се ја то мешам у науку - мене заболе за науку и теорију еволуције само се браним од вас напасника и безбожника управо цитирајући НАУЧНИКЕ КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО ВИ, да ли ја идем на пдф природне науке? НЕ! А шта ви овде тражите осим што чучите у заседи као болесници нападајући вернике. А ти си специјално агресиван и хистеричан... нећеш ваљда да тврдиш ДА СУ НАУЧНИЦИ ПОТПУНО СЛОЖНИ по питању ТЕ ?

A ko to tebe, velikomučeniče eremita, napada i na koji način? :dontunderstand:
Ja sam čitam tvoje poruke, a to bi i tebi dobro došlo, čitanje mislim. I to ne samo tvojih sopstvenih nego i tuđih poruka.
To što iznosiš suprotne stavove, nemoj se meni žaliti.
Pitao si kako se mešaš u nauku. Insistiranje na predavanju mita o postanku neke verske denominacije u okviru gradiva biologije je mešanje u nauku, jer se time tom mitu daje kredibilitet koji ne zaslušuje ni po kom osnovu. Dalje, time se utiče na nove generacije da misle kako postoji neka alternativa, kako je svejedno da li će verovati u mit o postanku ili znati teoriju evolucije.
Citirao si naučnika koji je kreacionista.
Lepo. Ja sam naveo rad koji objašnjava, veoma detaljno u čemu je greška njegovog zaključivanja.

Заиста бих волео да знам ШТА ЋЕ БИТИ СА ТОБОМ када једнога дана будеш схватио да су све ове твоје приче - потпуне бесмислице.

Hm, da... sve su to besmislice, koje se uklapaju jedna u drugu i potvrđene su milionima eksperimenata i desetinama miliona rezultata, pri čemu, nema nijedno dokaza koji govori suprotno.
Da, i meni zvuči kao besmislica... ali ne teorija evolucije, nego kreacionizam.

Па добро - теби је очигледно потребно да сам треснеш главом о зид :dash:... да "дотераш цара до дувара" - па ћеш ваљда сам са собом пронаћи пут из безизлаза сопствених заблуда.

Ovo su tvoji argumenti protiv teorije evolucije? :dontunderstand:

Ево видиш - ово болдовано је више него очигледан пример ГОВОРА НА НЕКОМ КОНГРЕСУ ЦРВЕНИХ БАНДИТА ... тако не може да говори човек који се бави науком него само неки политикант кога је време прегазило.:think:

Hm, da... drži se ti talibana i protestanata, eremita, i uz njih raznih prevaranata. Nemoj slučajno da naučiš nešto. :bye:

Ovo je takođe važno:

Razlog je, Eremito, veoma jednostavan: naučne činjenice se ne mogu odrediti demokratskim glasanjem, niti se menjaju u skladu sa mišljenjem populacije.

Ali ono što ti želiš ovde je nešto sasvim drugačije. Stvari za koje mi danas znamo da nisu tačne, sa sigurnošću koja nadilazi svaku razumnu sumnju - ti želiš da izjednačiš sa stvarima koje su dokazane i potvrđene ogromnim brojem dokaza.

A to prosto ne može. Nijedan normalan naučnik se ne može složiti sa takvim predlogom. Potiskivanje neistina nije isto što i potiskivanje pluralizma.

Аха, па што одмах не кажеш да се ти у ствари бавиш ДОКАЗИВАЊЕМ НЕТАЧНОСТИ БИБЛИЈСКОГ КОНЦЕПТА СТВАРАЊА СВЕТА... немаш разлога да се претвараш... буди слободно отворен до краја...:rtfm:

п.с. Иначе, баш ме интересује како са аспекта твоје науке тумачиш ЉУДСКУ МИСАО, ОСЕЋАЊА... шта је то? Енергија? Хемија?

Што си бре толико досадан са сталним објашњавањем шта је то теорија - и шта се догађа КАДА АДЕКВАТНО ОБЈАШЊЕЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ МЕРЕЊА И ТАЧНА ПРЕДВИЂАЊА БУДУЋИХ МЕРЕЊА ИСПАДНУ НЕТАЧНА ??? :evil::evil::evil:

Vrlo jednostavno eremita, teorija se odbacuje kao netačna ukoliko je odstupanje veliko i po celom opsegu važenja ili se modifikuje, ukoliko je odstupanje malo, ili po delu opsega važenja.

Ja sam to i iskopirala sa linka o polonijumskim aurama.

:roll:
Sa ovog linka o polonijumskim aurama nisi.

Аха, па што одмах не кажеш да се ти у ствари бавиш ДОКАЗИВАЊЕМ НЕТАЧНОСТИ БИБЛИЈСКОГ КОНЦЕПТА СТВАРАЊА СВЕТА... немаш разлога да се претвараш... буди слободно отворен до краја...:rtfm:

eremita, ti ne razumeš srpski jezik? :dontunderstand:
Gde je bilo ko izjavio da se bavi dokazivanjem netačnosti biblijskog koncepta stvaranja sveta?
Znaš li uopšte šta tvrdi taj koncept?

U ovom slučaju se ne radi o tvrdnjama, nego o ozbiljno istraživanju sa ozbiljnim naučnim pristupom. Samo je problem nepravilno tumačenje dobijeni rezultata.
Inače je argument polonijumskih aura bio neko vreme veoma ozbiljan argument, dok nisu izvršena dodatna ispitanja.

Hm, da... drži se ti talibana i protestanata, eremita, i uz njih raznih prevaranata. Nemoj slučajno da naučiš nešto. :bye:

1) Pa sam si izneo argument polonijumskih aura...
2) Ovo zaista nije fer. Ne znaci da neko ko je kreacionista, tacnije - verujuci, je automatski taliban i protestant.:evil::cool:

P.S. Da, prekopirala sam sa tvog preporucenog texta o polonijumskim aurama, nije valjda da ni sam ne znas sta u njemu pise???:eek::

Poslednja izmena:

eremita, zastupaš stav kreacionizma, u šta veruješ me ne interesuje, interesuje me šta tvrdiš da je tačno.

A ko se to bavio bogom na ovoj temi, a da zastupa teoriju evolucije? :think:
Na koji se to način bavio bogom, ako teorija evolucije ništa ne govori o bogu? :dontunderstand:
A kako je dokazano da je kamen lažan i ko je to uradio? Naučnici sa analizama. :bye:
Niko ne maltretira religiozne ljude, nego verski fundamentalisti maltretiraju ostatak populacije i pokušavaju da ih sve spuste na svoj nivo zatucanosti.

Ah, kakav elokventan odgovor... ma sve si mi rekao, samo što nisi opovrgao nijedno slovce. :bye:
A ko to tebe, velikomučeniče eremita, napada i na koji način? :dontunderstand:
Ja sam čitam tvoje poruke, a to bi i tebi dobro došlo, čitanje mislim. I to ne samo tvojih sopstvenih nego i tuđih poruka.
To što iznosiš suprotne stavove, nemoj se meni žaliti.
Pitao si kako se mešaš u nauku. Insistiranje na predavanju mita o postanku neke verske denominacije u okviru gradiva biologije je mešanje u nauku, jer se time tom mitu daje kredibilitet koji ne zaslušuje ni po kom osnovu. Dalje, time se utiče na nove generacije da misle kako postoji neka alternativa, kako je svejedno da li će verovati u mit o postanku ili znati teoriju evolucije.
Citirao si naučnika koji je kreacionista.

Lepo. Ja sam naveo rad koji objašnjava, veoma detaljno u čemu je greška njegovog zaključivanja.

Hm, da... sve su to besmislice, koje se uklapaju jedna u drugu i potvrđene su milionima eksperimenata i desetinama miliona rezultata, pri čemu, nema nijedno dokaza koji govori suprotno.
Da, i meni zvuči kao besmislica... ali ne teorija evolucije, nego kreacionizam.

Вас неколико еволуциониста дефинитивно овде представљате некакву АТЕИСТИЧКУ СЕКТУ... на безброј места си апсолутно контрадикторан тако да
ми је смешно и помислити да се ти бавиш било каквом науком која захтева
прецизност или озбиљност.
Самог себе оповргаваш безброј пута. Ти Хришћанство називаш
МИТОМ НЕКЕ ВЕРСКЕ ДЕНОМИНАЦИЈЕ... јадно, заиста.

Ја нисам цитирао само ЈЕДНОГ научника НЕГО СЕДМОРИЦУ... и сви су значи по теби или креационисти или лажови - само сте ти и твоје друштванце посисали сву мудрост овог света... ма иди, човече, не бламирај се више...

2) Ovo zaista nije fer. Ne znaci da neko ko je kreacionista, tacnije - verujuci, je automatski taliban i protestant.:evil::cool:

P.S. Da, prekopirala sam sa tvog preporucenog texta o polonijumskim aurama, nije valjda da ni sam ne znas sta u njemu pise???:eek::

Па наравно да не знају ни шта цитирају... то је у тренутку само контрааргумент а после домах забораве... људи шибицаре у доколици...:hahaha:

Ja sam odgovarao na argument koji je dao eremita u vezi polonijumskih aura.
Odnosno, eremita je citirao rezime jednog rada, a ja sam naveo rad koji opovrgava zaključke tamo date.

Naravno da ne znači, niti sam to napisao. Pročitaj pažljivije.
Reč je o tome da ideje kreacionizam upravo zastupaju razni prevaranti, fundamentalički protestanti i talibani. Sad je na tebi da razmisliš da je to društvo s kojim želiš da nastupaš. :think:

A ovo se nalai tačno gde u tom tekstu:
Pa evolutivno su, po vema, nastale i stene. Jel tako? Da.
E, sad, one su se, "naucno" je dokazano, hladile mnogo krace, a zapravo su, prema teoriji evolucije, trebale da se hlade mnogo duze. Kako to?:dontunderstand:

:dontunderstand:

eremita, ti ne razumeš srpski jezik? :dontunderstand:
Gde je bilo ko izjavio da se bavi dokazivanjem netačnosti biblijskog koncepta stvaranja sveta?
Znaš li uopšte šta tvrdi taj koncept?

Ја српски језик разумем - а ти се правиш ћорав ... плаво болдовано:

Оригинал поставио endonuclease
Ovo je takođe važno:

Razlog je, Eremito, veoma jednostavan: naučne činjenice se ne mogu odrediti demokratskim glasanjem, niti se menjaju u skladu sa mišljenjem populacije.

Ali ono što ti želiš ovde je nešto sasvim drugačije. Stvari za koje mi danas znamo da nisu tačne, sa sigurnošću koja nadilazi svaku razumnu sumnju - ti želiš da izjednačiš sa stvarima koje su dokazane i potvrđene ogromnim brojem dokaza.

Па наравно да не знају ни шта цитирају... то је у тренутку само контрааргумент а после домах забораве... људи шибицаре у доколици...:hahaha:

Mitke, molim te pogledaj taj tekst, pa skoro da na pocetku pise ovo sto sam citirala, a on ni ne zna za to, a ovamo me prekoreva kao da sam izmislila!
Ispred ociju mu, a ne vidi!:eek:

Vrlo jednostavno eremita, teorija se odbacuje kao netačna ukoliko je odstupanje veliko i po celom opsegu važenja ili se modifikuje, ukoliko je odstupanje malo, ili po delu opsega važenja.

?

И шта овим доказујеш осим што у ствари ТВРДИШ ДА НИ ЈЕДНА ВАША НАУЧНО ДОКАЗАНА ТВРДЊА НИЈЕ ТАЧНА ... него су све у ствари претпоставке које могу бити или одбачене или модификоване...

Вас неколико еволуциониста дефинитивно овде представљате некакву АТЕИСТИЧКУ СЕКТУ... на безброј места си апсолутно контрадикторан тако да ми је смешно и помислити да се ти бавиш било каквом науком која захтева прецизност или озбиљност.

Sigurno si onda u stanju da navedeš bar jedno mesto na kome sam kontradiktoran, zar ne? :per:

Самог себе оповргаваш безброј пута.

Sigurno si onda u stanju da navedeš bar jedno mesto na kome sam sebe opovrgavam, zar ne? :per:

Ти Хришћанство називаш МИТОМ НЕКЕ ВЕРСКЕ ДЕНОМИНАЦИЈЕ... јадно, заиста.

Ah, dubina tvog neznanja je zastrašujuća... :eek:
Mit neke verske denominacije je mit o postanku, a verska denominacija može biti bilo koja denominacija avramskih religija.

Ја нисам цитирао само ЈЕДНОГ научника НЕГО СЕДМОРИЦУ... и сви су значи по теби или креационисти или лажови - само сте ти и твоје друштванце посисали сву мудрост овог света... ма иди, човече, не бламирај се више...

Čak sedmoricu? :hahaha:
OK, ja mogu da citiram bar hiljadu na svakog tvog... u stvari, da dignemo uloge, recimo pet hiljada na svakog tvog. :bye:
I šta sad?
Da li ti zaista misliš da stvari u nauci funkcionišu na taj način?
Ne, nego se rad nezavisno verifikuje. Rad koji si citirao nije prošao tu verifikaciju, jer je rad koji sma naveo oborio navedene zaključke.
Naravno, Džentri će biti obilato recikliran od strane kreacionističke propagande radi dovođenja laičke javnosti u zabludu, no tu je već reč o propagandi, a ne o nauci.
Dalje, imaš rad čiji rezultati pokazuju zbog čega tvrdnje naučnika koje citiraš nisu tačne, no ne očekujem da ćeš se udostojiti da ga pročitaš. :think:
Šta da ti radim, tvoja želja za zatucanošću je jača od bilo koje činjenice... :roll:

:roll:
Još da si pročitao rad, koji ne citiram nego navodim link ka istom, pa shvatiš o čemu je reč.

Pa ne znam...stalno sledis onog Kaliburna, i Jakova, i kako se vec zovu...:confused:

P.S. Ne, nego odgovarajuci tebi, zanela sam se i nisam primetila oluju.
P.P.S. Inace, licis mi na Gruco Marksa.:mrgreen:

E, to je već drugi par čarapa. Sledim i Kaliburna i Jacoba i Endonukleazu... I divim se kako ih ne mrzi da vam stalno iznova objašnjavaju stvari koje ste propustili da naučite u školi. :D

Zapravo, krajnje je zagonetno kako se uvek nađu nekakve mite i mali leončići koji pojma nemaju šta napadaju, ali napadaju zdušno kao da im od toga zavisi život. :confused:

И шта овим доказујеш осим што у ствари ТВРДИШ ДА НИ ЈЕДНА ВАША НАУЧНО ДОКАЗАНА ТВРДЊА НИЈЕ ТАЧНА ... него су све у ствари претпоставке које могу бити или одбачене или модификоване...

Znam da će Caliburn da ti odgovori kako treba.
Samo da primetim da "pretpostavke" ne može da odbaci ili opovrgne svaka šuša. Za to treba da znaš o samoj "pretpostavci" više od svih koji su je izneli i prihvatili. A vala i da dokažeš da je pogrešna. :mrgreen:

E, to je već drugi par čarapa. Sledim i Kaliburna i Jacoba i Endonukleazu... I divim se kako ih ne mrzi da vam stalno iznova objašnjavaju stvari koje ste propustili da naučite u školi. :D

Zapravo, krajnje je zagonetno kako se uvek nađu nekakve mite i mali leončići koji pojma nemaju šta napadaju, ali napadaju zdušno kao da im od toga zavisi život. :confused:

Ti njima mozes da se divis, samo znaj da grese.:ok:

A sto se ovog drugog tice, "zdusno" je zato sto nam kvare koncepciju i shvatanje zivota!

кратак преглед релевантне стручне литературе објављене на енглеском језику. Разуме се да је немогуће пренети потпуну листу свега што је до данас објављено.

Naravno. Ovo je prilično bujna oblast, pošto su ljudi otkrili da se može prodati svakakva glupost, samo ako se usmeri protiv evolucije.

Da ponovimo, prvo, jednu osnovnu činjenicu. Postoji veoma mali broj ljudi sa naučnim diplomama, nekoliko stotina, koji se protive evoluciji. Neki ovo rade iz profita, neki zbog ličnih religioznih uverenja koja stavljaju ispred nauke, neki iz neznanja (matematičari koji pišu o biologiji, na primer). S obzirom da naučnika ima više desetina miliona, ovo se svodi na jedan minijaturan deo.

Koliko se naučnika protivi evoluciji? Posoji oko hiljadu puta više naučnika koji veruju u kinesku mističnu chi energiju, nego što ima naučnika koji se protive evoluciji. Postoji nekoliko stotina puta više naučnika koji veruju da su se događaji opisani u Indijskom svetom tekstu Bhagavad Gita zaista doslovno desili onako kao što je tamo opisano. Postoji nekoliko desetina puta više naučnika koji veruju da vanzemaljci silaze na Zemlju i otimaju ljude. Itd.

Za praktično svaku glupost na svetu se može naći više ljudi sa diplomom koji će tu glupost potpisati. I većina ovakvih gluposti ima veću podršku nego kreacionizam.

No, ono što kreacionisti rade je veoma jednostavno.

Ignorišući desetine hiljada knjiga i milione naučnika koji pišu o evoluciji i njenim mehanizmima, kreacionisti citiraju nekolicinu knjiga koju piše nekoliko desetina "naučnika" koji su prešli u kreacionistički tabor, i onda se ponašaju kao da ovo dokazuje njihove ideje.

Doslovno i bez ikakvog preterivanja, količina tekstova i podataka u korist evolucije objavljena u toku zadnjih nedelju dana višestruko prevazilazi ukupnu količinu tekstova objavljenih u korist kreacionizma u toku zadnjih sto godina!

Ali to je sve nevažno. Citiraćemo kultiste, sektaše, cinične profitere i ludake - i njihovim rečima ćemo onda verovati kao pisanjima Svetih Otaca! Jer, ako hiljadu poštenih ljudi napiše knjige u korist evolucije, svi oni lažu. A ako jedna bitanga sa diplomom napiše bilo šta protiv evolucije, ma, to mora da je Sveta Istina[SUP](tm)[/SUP].

Idemo redom. Negde ću prosto da copy/paste iz prethodnih poruka, jer nema svrhe ponovo pisati iste stvari:

Дарвинова црна кутија: биохемијски изазов еволуцији
Darwin-s Black Box: The Biochemical Chapllenge to
Evolution

Michael J.Behe, biochemist

Majkl Bihi je bio biohemičar koji je radio na nukleozomima, prilično neuspešno. Imao je veoma slabu karijeru, i bio je prilično loše plaćen na jednom omanjem univerzitetu. Onda je početkom devedestih naišao na zlatni rudnik. Prestao je da se bavi naukom potpuno (u zadnjih petnaest godina nije objavio ni jedan jedini biohemijski eksperiment), i počeo je da piše knjige o kompleksnosti, u koje je stavio bilo šta što je u doba pisanja bilo još uvek neobjašnjeno, a i neke stvari za koje on sasvim dobro zna da nisu tačne.

Rezultat? Postao je multimilioner od internacionalne prodaje njegovih knjiga. Plaćaju mu desetine hiljada dolara da dođe i drži govore po crkvama. A ljudi kao ti, koji ne znaju ništa o biohemiji i još manje o Bihiju, ga slavite širom sveta kao genija, fantastičnog biohemičara, i generalno naučnika koji je bolji i pametniji od svih ostalih.

Pitam se ponekad da li sam promašio karijeru. Ako mi ikada bude trebao novac, ovo je veoma lep način da se dobiju i pare i slava. Samo treba prodati integritet.

Reći ću ti dve stvari. Prvo, evolucija sistema koje Bihi opisuje je veoma dobro poznata. Kada su pokušali da uvedu ovu verziju kreacionizma u škole u Doveru, Pensilvanija, USA, Bihi je bio svedok na sudu, gde je svedočio protiv evolucije.

Kada je izjavio ovo što si ti ovde iznad citirao, advokati su mu doneli gomilu knjiga i naučnih tekstova u kojima je opisano upravo ono za šta on tvrdi da se ne može desiti. Bihi je priznao da tu literaturu nikada nije ni pročitao, ali da on "ipak ne veruje u sve to".

Njegovo svedočenje je bilo toliko porazno za njegovu sopstvenu stranu da su se posle biolozi pitali da li je on možda zapravo namerno radio protiv kreacionizma - da li on samo prodaje knjige naivnima, i ubire pare, a pritom namerno podriva temelje kreacionističkog razmišljanja? Ko će ga znati.

Ali ako ti je on autoritet, opet, imaš mnogo veće probleme nego što je evolucija. Takođe, da li si svestan da čak i Bihi priznaje evoluciju i zajedničko poreklo organizama - samo što pritom tvrdi da je morao u to da se meša i neki "inteligentni dizajner"? Čak ni on više ne može da tvrdi da evolucije nije bilo!

Što se tiče kompleksnosti ćelije, uputiću te na tekst koga sam već pomenuo, a koji je postovan ovde na Krstarici u podforumu Prirodne Nauke:

http://forum.krstarica.com/threads/307132

Tu je lepo objašnjena gomila stvari o kompleksnostima u ćeliji, i gde se ta kompleksnost u stvari nalazi.

* * *

Doslovno svi primeri iz knjige su neistiniti. Za dobar broj sistema za koje Behe u knjizi tvrdi da su "ireducibilno kompleksni", u prirodi postoje organizmi sa upravo takvim, uprošćenim sistemima - dakle, stvari za koje Behe kaže da ne mogu postojati, postoje ne samo u teoriji, već uživo, u živim bićima, direktno pred našim očima.

Teško je navesti direktniji primer čiste laži.

Na osnovu ovoga, Džentri izvlači zaključak da Po oreoli u biotitu i fluoritu moraju ukazivati na skoro trenutno, "neka bude granit" stvaranje tokom nedelje Postanja (Gardner, 1989.).

Eto, nastale su trenutno! I sam naucnik kaze!

И ово се налази у уводном тексту линка који су дали овдашњи секташи:

Većina geologa je dugo prihvatala “magmatsko” poreklo velikih granitnih plutonskih stena, batolita u kojima se kristalizacija, po pretpostavci, događala tokom miliona godina (Leake 1990). Ali njihove teorije su, na tehničkim osnovama, dovedene u pitanje od strane Roberta Džentrija, fizičara sa željom da potvrdi Biblijsku priču postanja (Gentry 1965, 1970, 1974, 1983, 1988). Džentri je predložio da su Po oreoli, nađeni u mineralima biotitu i fluoritu u granitima i okolnim pegmatitima, dokaz da je ovo kamenje stvoreno ne iz magme, već praktično trenutno, u toku prvog dana Nedelje Stvaranja.

Нимало случајно!

Not By Chance!

Lee Spenter, biophusicist
The Judaica Press, 1997, 272 p.

Knjiga napisana od strane vernog baptiste, za neobrazovane pripadnike njegove grupe, koja je doživela samo privremenu popularnost pre nego što je implodirala u oblaku sramote. Danas ovu knjigu kreacionisti na Zapadu uglavnom izbegavaju, pošto se laži u njoj izložene mogu oboriti toliko očigledno da njeno citiranje retko može da postigne bilo šta osim sramote za vernika koji se tom knjigom koristi.

Nastanak novih informacija, korak po korak, je dokumentovana činjenica prirode. Mi uživo gledamo nastanak novih informacija, bez gubitka starih, svakodnevno u biologiji. Standardni primer je nastanak najlonaze, enzima koji razara najlon (supstancu koja nikada nije postojala u istoriji sveta, dok je ljudi nisu sintetisali). Bakterije u izlivnim vodama fabrike najlona su veoma brzo razvile enzime koji im omogućavaju da transportuju i koriste polimere najlona kao hranu! Onda su naučnici replikovali uslove u laboratoriji, i uživo posmatrali novu evoluciju ovakvih enzima, uživo, korak po korak.

Dakle, priča o tome kako je nemoguć nastanak informacija je još jedna potpuna i direktna laž.

Što je još smešnije, upravo nauka koja se bavi analizom DNK informacija - bioinformatika - u potpunosti zavisi od evolucije. Evolucioni principi su doslovno ugrađeni u osnovne jednačine bioinformatičkih kalkulacija, bez kojih ne mogu da funkcionišu. Činjenica da bioinformatika daje tačne rezultate, i da niko nije uspeo da napravi bioinformatički pristup koji ignoriše evoluciju, je sama po sebi jedan lep dokaz u korist evolucije.

evolucija-teorija-u-krizi-3.jpg

Бог и астрономиGod and the Astronomers
Robert Jastrow, astrophysicist
W.W.Norton & Company, New York, 1992/2000, 160 p.

Lepo je kada ljudi citiraju knjige koje nisu ni pročitali.

Dakle, Eremito, ti se slažeš sa ovom knjigom?

Ova knjiga dokazuje kako je teorija Velikog Praska istinita. Uzima evoluciju kao činjenicu. I tvrdi kako činjenica Velikog Praska ukazuje na istinitost Biblije, u kojoj Univerzum takođe nastaje u jednom trenutku.

Ako ti se sviđa ova knjiga, zašto se onda svađaš sa teorijama Velikog Praska i sa TE?

evolucija-teorija-u-krizi-4.jpg

Иконе еволуције:наука или мит?

Icons of Evolution: Science or Myth?
Jonathan Wells, bologist
Regnery, Washington, DC, 2000/2002, 338 p.

Džonatan Vels je član Munove Crkve. Pošto je bio inteligentan, vođe kulta su ga uputile na doktorat iz teologije, koga je završio da bi bolje mogao da dokazuje drugim hrišćanima kako treba prihvatiti Munovu veru. Nakon toga, sam Mun ga je uputio da ode i uradi doktorat iz biologije, kako bi imao diplomu sa kojom može da se bori protiv evolucije (ovo je Vels direktno i otvoreno sam priznao).

Nijedna tačka u ovoj knjizi nije istinita.

Dobar primer je upravo onaj koga navodiš - biberasti moljci. Njihova populacija se promenila u skladu sa selekcijom pod spoljnim uslovima. Ovo je prosto primer selekcije, istog principa na osnovu kog ljudi mogu da proizvedu novu rasu pasa, ili novi soj voćke. Niko normalan ne može da tvrdi da selekcija ne postoji i ne funkcioniše.

Ali Vels ovu tvrdnju uspeva da proturi tako što se pravi da ne postoji debela dokumentacija promene populacije biberastih moljaca (i nekoliko hiljada drugih primera istih takvih promena širom sveta). On se takođe pravi da ovde ne napada jednu jednostavnu činjenicu prirode, već je njegova tvrdnja nekako "napad na evoluciju".

A cela stvar se zasniva na...činjenici da su naučnici koji su objavili originalni tekst, radi ilustracije osnovnog principa, fotografisali moljce na veštački izabranim pozadinama. Dakle, iako je činjenica da su beli moljci skoro nestali, a crni moljci postali sveprisutni tokom više decenija; iako je činjenica da su nakon pada zagađenja crni moljci nestali, a beli se vratili; iako je činjenica da se ovde radi o osnovnom principu naše poljoprivrede, voćarstva i stočarstva. Pored svega toga - Vels je uspeo da ubedi naivne kreacioniste da negiraju sve to, na osnovu "ogromnog problema" da autori jednog naučnog teksta nisu utrošili mesece pokušavajući da uslikaju moljce u prirodi, već su ih fotografisali na veštačkim površinama!

I ti, Eremito, sada njega ovde pozitivno citiraš, kao dokaz protiv evolucije! Da li ti ne veruješ u pekinezere, i čivave, i bernandince, i vučjake - pošto je njihov nastanak pod veštačkim ljudskim uticajem išao apsolutno istim linijama kao promena osobina moljaca usled ljudski izazvanog zagađenja?

Neverovatno! Kakvu god glupost da bilo ko odvali, ti ćeš ovde ponosno da prenosiš kao suvu istinu, bez minuta razmišljanja. Ako je protiv evolucije, mora da je tačno!
:dash:

Back