Evolucija i ljubav

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verujete li filmovima i pričama tipa "Romeo i Julija"? Mislite li da su ljudi pre voleli više i jače?

Ne otkako sam onomad saznala da su Romeo i Julija bili klinčadija i da je cela stvar trajala ni nedelju dana.

Mislim da smo skloni da romantizujemo prošlost, pogotovo što smo stariji. Čuveno dedino "U moje vreme..." Al ne, ozbiljno. Kad gledam kakav epički film s vitezovima, ja bih se prva vratila u Srednji vek, mada ZNAM da život u blatu, bez zuba i s kugom nije nešto što bi mi se dopalo. Volim svoju wc šolju, hvala, neću kakim u šumi. Al kad isuču mačeve, pa sve još proprati ona himnička muzika, ma srce mi se otvori. Tako isto i s "epskim" ljubavnim pričama. Nisam sigurna da je Dante ikad i reč progovorio s Beatriče, a opet je to kao neka "epska" ljubav. Mogu zaplakat čitajući knjge il gledajući filmove, ali stvarno, ništa to nije bilo drukče nego danas, a mnogo šta je bilo i gore. Eventualno bih se složila da su neke vrednosti pre bile bolje dok ih danas možda više uopšte i nema. Znaš da ne volim kako ova civilizacija izgleda u ovom trenutku (pred kraj :mrgreen:). Ali, više i jače? Sigurno, u nekim slučajevima, ne generalno.

• Podržavam
Reactions: DUH
Ne otkako sam onomad saznala da su Romeo i Julija bili klinčadija i da je cela stvar trajala ni nedelju dana.

Mislim da smo skloni da romantizujemo prošlost, pogotovo što smo stariji. Čuveno dedino "U moje vreme..." Al ne, ozbiljno. Kad gledam kakav epički film s vitezovima, ja bih se prva vratila u Srednji vek, mada ZNAM da život u blatu, bez zuba i s kugom nije nešto što bi mi se dopalo. Volim svoju wc šolju, hvala, neću kakim u šumi. Al kad isuču mačeve, pa sve još proprati ona himnička muzika, ma srce mi se otvori. Tako isto i s "epskim" ljubavnim pričama. Nisam sigurna da je Dante ikad i reč progovorio s Beatriče, a opet je to kao neka "epska" ljubav. Mogu zaplakat čitajući knjge il gledajući filmove, ali stvarno, ništa to nije bilo drukče nego danas, a mnogo šta je bilo i gore. Eventualno bih se složila da su neke vrednosti pre bile bolje dok ih danas možda više uopšte i nema. Znaš da ne volim kako ova civilizacija izgleda u ovom trenutku (pred kraj :mrgreen:). Ali, više i jače? Sigurno, u nekim slučajevima, ne generalno.
a jel koristis ti navlaku za dasku u javni wc-i
misim sada su i zatvoreni imas komidetet koristit sopstvene skoljke al moj poso je tsakav da moram mokrit dje stignem pa sam te teo pitat odobravas li ipak u ove vanredne okolnosti kakenje u sumu pod preduslov da se lepo pokupi kao i iza kera?

Koji ti je majke ti to posao tokom koješ morat mokrit gde stigneš? Jesu to neki fetiš klubovi, il šta? Ono, plaćaju te po šoranju i s.ranju? I, jel to radiš što te muka priterala (čuj, priterala:)) il što voliš? Jel si u latexu dok se.reš okolo, il si, ono, klot, go? Mislim, dupet.om po tastaturi?

Ono, tako zvučiš. :mrgreen:

• Haha
Koji ti je majke ti to posao tokom koješ morat mokrit gde stigneš? Jesu to neki fetiš klubovi, il šta? Ono, plaćaju te po šoranju i s.ranju? I, jel to radiš što te muka priterala (čuj, priterala:)) il što voliš? Jel si u latexu dok se.reš okolo, il si, ono, klot, go? Mislim, dupet.om po tastaturi?

Ono, tako zvučiš. :mrgreen:
ma de placaju me po dostavu a tu nema mjesta nuzdi
nekad me dodje priupitat mogu li se isorati u neciji fensi wc al tek sad mi ne bi dali
ono ima par lokacija za sorku u grad ako te zanima dje je bjezbedno od voajeri al ako si u moje drustvo mogu ti cuvat straze tu nemas problem

• Haha
Ljubav ( zaljublejnost) inicirana hemiskim procesima vremenom prelazi u vrstu moralne odgovornosti prema drugoj osobi.
Ljudi danas dozivljavaju i ispoljavaju ljubav jacim intezitetom a razlog je emancipacija oba pola kao i sira spektra moralnih vrjedosti.
Prolazimo razne faze u zivotu, sinkronizovan razvoj dvoje ljudi u dugogodisnjem periodu mozda nije nemoguc a nije ni lako dostizan, zasto imati to kao normu ? Je li to dokaz ljubavi? Prije dokaz robovanja.

Dobro, da li neko misli da se neka "supstanca zadužena za ljubav" luči nedovoljno?
I da li je i koliko bitno, jer ima razlike između "volim te" i "želim te"?
Da li je u suštini kad sumiram ovo što je rekao @Neno u suštini bilo jednostavno više truda, zalaganja i strpljenja?
Verovatno i sad postoji iskrena, duboka ljubav, međutim ljudi su sad malo drugačiji. Nekako su više usmereni na sebe i na svoje potrebe, ima tu i sebičluka, razmaženosti. Ljubav je deljenje, bezuslovno davanje, tolerancija pa i žrtvovanje. Danas se malo i ovo materijlno uhvatilo pod ruku sa "ljubavlju". To baš i ne štima. Od onog pre "živećemo od ljubavi" do ovog danas - može ali se moraju stvoriti i uslovi za to i to.

Verovatno i sad postoji iskrena, duboka ljubav, međutim ljudi su sad malo drugačiji. Nekako su više usmereni na sebe i na svoje potrebe, ima tu i sebičluka, razmaženosti. Ljubav je deljenje, bezuslovno davanje, tolerancija pa i žrtvovanje. Danas se malo i ovo materijlno uhvatilo pod ruku sa "ljubavlju". To baš i ne štima. Od onog pre "živećemo od ljubavi" do ovog danas - može ali se moraju stvoriti i uslovi za to i to.
Sad me podseti na moju strinu koja je govorila (kad je rodila treće dete): "Gde ima jedno da jede, imaće i treće."
Jeste, al nije samo: rodi decu pa ih nahrani, i završio si posao.

Tako isto i "živećemo od ljubavi". Ima naš narod takvih pošalica i doskočica kolko hoćeš. Naprimer: "gde siromaštvo uđe na vrata ljubav izađe kroz prozor."
Ispada da su nam i neki đedovi bili materijalisti, ebiga. Il samo mudriji nego mnogi danas?

Sad me podseti na moju strinu koja je govorila (kad je rodila treće dete): "Gde ima jedno da jede, imaće i treće."
Jeste, al nije samo: rodi decu pa ih nahrani, i završio si posao.

Tako isto i "živećemo od ljubavi". Ima naš narod takvih pošalica i doskočica kolko hoćeš. Naprimer: "gde siromaštvo uđe na vrata ljubav izađe kroz prozor."
Ispada da su nam i neki đedovi bili materijalisti, ebiga. Il samo mudriji nego mnogi danas?
Ranije su se brakovi ugovarali , sad ne ulazim u to kakvi su bili. Neki su se usput zavoleli, neki živeli kako su već živeli. Siromaštvo može biti kao test za ljubav i u siromaštvu se može voleti. Nekog to još više zbliži, pa se zajednički trude da sebi učine život lepšim, a kod nekog to što "izađe kroz prozor", verovatno nikad nije iskreno ni postojalo. Koliko primera imaš gde ljudi imaju i više nego što im je potrebno , a " ljubav" ispari u vidu magle.

Ranije su se brakovi ugovarali , sad ne ulazim u to kakvi su bili. Neki su se usput zavoleli, neki živeli kako su već živeli. Siromaštvo može biti kao test za ljubav i u siromaštvu se može voleti. Nekog to još više zbliži, pa se zajednički trude da sebi učine život lepšim, a kod nekog to što "izađe kroz prozor", verovatno nikad nije iskreno ni postojalo. Koliko primera imaš gde ljudi imaju i više nego što im je potrebno , a " ljubav" ispari u vidu magle.
Jeste, u pravu si.
Dodala bih da je pojam ugovorenih brakova sasvim jedna posebna tema. Većina (ako ne i svi) misle da je to bilo nešto strašno i grozno, ja imam malo drukče argumente, ali da ne idem u off.
Što se tiče "siromaštva u doba ljubavi", u principu se slažem s tobom. Odrasli i zreli ljudi, realni, oni koji braku (ili vezama) pristupaju isto tako odraslo, zrelo i realno, i zaista su u ljubavi sa svojim partnerima (o ljubavi i "ljubavi" bi se itekako još moglo pričati, takođe, neverovatno koliko malo ljudi shvata šta se podrazumeva pod: ljubav), oni će opstati zajedno i kroz najveće nedaće, bolesti i siromaštvo itd. Znam ljude koji nisu ostavljali svoje na smrt bolesne supružnike mada ih ništa nije na to obavezivalo osim ljubavi i poštovanja koje su spram te osobe osećali, naprimer.
Međutim, mislim da nije naročito mudro govoriti "ljubav pobeđuje sve" kao kakvu mantru, zato što, ako već kažeš nešto tako, onda čovek treba uzet u obzir i kome govori. Često je opasno govoriti ljudima takve stvari. Mislim da je opasno što masa filmova i knjiga (ili nazovi knjiga) govori to isto. Jer tom se mantrom ne povode samo zreli, samosvesni ljudi koji umeju razlučiti ljubav od zablude. Za njih se ne plašim. Plašim se za decu koja nisu dovoljno zrela da budu stoprocentno sigurna kako im je simpatija iz srednje škole "večita ljubav" (dešava se, ali izuzetno, izuzetno retko). Mislim da, u globalu, njima može više štete doneti upravo učeći ih tako nečemu. Lično se ne bih nikad usudila nekom 20-ogodinšnjaku reći e da, ta cura iz IV2 je zaista tvoja ljubav, i sve ste u stanju preživeti zajedno.

• Podržavam

Back