Evo koliko su ljudi a priori netolerantni i hostilni prema nečemu nepoznatom

Ajd' da se malo vratimo na temu. Zanimljiva je i mislim da puno ima o njoj da se priča a zatvoriće je zbog spamovanja. Fenomen netolerantnosti i hostilnosti prema nečemu nepoznatom povezan je sa jednom osobinom ličnosti koja se često naziva ,,otvorenost ka iskustvu'' (mada ima i drugih naziva). Dok su ljudi koji su visoko otvoreni prema isksustvu spremni da se stalno informišu, prihvataju nova saznanja, nove ideje, stavove, nove ljude, nasuprot njima su ljudi koji su zatovreni za iskustvo. Ove ljude nužno nazivamo konzervativnim ljudima, a vrlo vrlo često je to onaj mnogo gori tip ličnosti - autoritarni tip ličnosti. Ljudi koji su zatvoreni za nova iskustva ne vole promene, teško prihvataju nove ideje, stavove, nove ljude i mesta. Daleko manje su kreativni nego oni koji su otvoreni za iskustva. Teško prihvataju bilo šta što je različito od njih a nažalost, te novine odbacuju bez prethodne potrebe da se informišu dobro o tome.Verujem da vam neće biti teško da pogodite kakva su politička opredeljenja otvorenih i zatvorenih za iskustva :). E sad gde su koreni i zašto je neko otvoren a neko zatvoren za nova iskustva...o tom potom...

Poslednja izmena:
Prvo, bru je upotrebio tudjice bas namerno. :mrgreen:
Drugo, tolerancija je sama po sebi defanzivan pojam.
Trece, bas mi je simpaticno kako uspeva da navlaci sve vise i vise ljudi ovde koji na razne nacine pokusavaju da ga hostilizuju. :lol:

Mada, kad razmislim malo, sto se tice price o znanju, nisam nesto merodavan posto sam ipak pretezno sklon apstrakciji i maksimalnoj ekstrapolaciji fakata kojima raspolazem. :D

I imam problem sa tim sto ne verujem da ima glupih ljudi, nego da se samo dobro zezaju kad lupetaju. :cool:
Moja apriornost je izgleda kontra teze koju tema poteze. :whistling:

Ajd' da se malo vratimo na temu. Zanimljiva je i mislim da puno ima o njoj da se priča a zatvoriće je zbog spamovanja. Fenomen netolerantnosti i hostilnosti prema nečemu nepoznatom povezan je sa jednom osobinom ličnosti koja se često naziva ,,otvorenost ka iskustvu'' (mada ima i drugih naziva). Dok su ljudi koji su visoko otvoreni prema isksustvu spremni da se stalno informišu, prihvataju nova saznanja, nove ideje, stavove, nove ljude, nasuprot njima su ljudi koji su zatovreni za iskustvo. Ove ljude nužno nazivamo konzervativnim ljudima, a vrlo vrlo često je to onaj mnogo gori tip ličnosti - autoritarni tip ličnosti. Ljudi koji su zatvoreni za nova iskustva ne vole promene, teško prihvataju nove ideje, stavove, nove ljude i mesta. Daleko manje su kreativni nego oni koji su otvoreni za iskustva. Teško prihvataju bilo šta što je različito od njih a nažalost, te novine odbacuju bez prethodne potrebe da se informišu dobro o tome.Verujem da vam neće biti teško da pogodite kakva su politička opredeljenja otvorenih i zatvorenih za iskustva :). E sad gde su koreni i zašto je neko otvoren a neko zatvoren za nova iskustva...o tom potom...

pošto je ovo originalno bila tema o meni kao takvoj jednoj 'konzervativnoj' osobi, ja bih da se izjasnim da ne razumem gde je on tačno mogao da vidi da sam baš takva,
pošto se ja recimo ne držim jedne jedine činjenice kao pijan plota, kao recimo bRu kad krene da vredja i omalovažava naglašavajući da sam na Lj&S-u jer sam nekakva tamo,
nije mi jasno, zar onda nije on taj koji je zatvoren po pitanju drugačijih ljudi od njega samog, sklon generalisanju i predrasudama za koje tvrdi da ne postoje kod njega?
ja volim i umem da se zezam što recimo on ne prihvata. takodje ne prihvata činjenicu da sam možda inteligentnija od njegove pretpostavke ili još gore, da možda zapravo iako
sam laik imam bar osnovno znanje iz psihologije. ako ćemo da se razbacujemo 'velikim' rečima, znam verovatno više istih nego on, ali se zna da to češće rade manje inteligentni i inferiorni
da bi dokazali kako su ustvari superiorniji ili pametniji iako realno ne moraju da budu. dakle, čemu služi forum? da samo oni koji se u životu bave psihologijom ili i mi obični smrtnici nešto prozborimo? :lol:
ja bih da mi odgovori na to pitanje koncepta foruma, pošto se ne sećam da je dovoljno jasno odgovorio juče. ako je uopšte odgovorio.

Pa, realno, da se nisi upecala, i da sad ne lamentiras kroz celu temu o tome, mislim da bi sasvim moglo da se lepo prica o tome van konteksta tebe.
Jeee, stvarno. I to je sve vreme argument taj da nema neposrednih dokaza da postoji dokaz za tvrdnju. I jos kao nije bitno, a samo se o tome raspreda.
Reci, stvarno, da se ne radi o tebi, da li bi se ti smejala osobi koja na neciju neosnovanu tvrdnju da je glupa trazi dokaze (kao da bi razumela ako je tako, a ako bi i razumela, svakako ne bi imalo potrebe da dokazuje)? :mrgreen:

a što, meni ne smeta da se priča o meni. samo bih da uzme u obzir realno stanje stvari a ne svoje egotripove :)
ok sam ja kad je centar pažnje u pitanju :D
i gde sam rekla da nije bitno? :think:
meni je bitno odakle njemu predrasude kad tvrdi da je božanski oslobodjen istih, jer izgleda idu uz diplomu psihologa? :lol:
i ne, ne bi mi bilo smešno jer ne vidim šta je tu smešno u celoj priči i uopšte na pdf-u konstantno prozivati i minirati nekoga? :dontunderstand:

Back