Evo kako se najbolje spremaju pečurke

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.909
  1. Pečurke dobro oprati i potpuno osušiti pre prženja.
  2. Iseći na jednake delove ali ne pretanko
  3. Zagrejte maslinovo ulje ili puter
  4. Stavite pečurke u vrelo ulje samo u jednom sloju da se ne preklapaju
  5. Solite tek na kraju

Sauteed-Mushrooms-2-500x500.jpg

Ово ти ништа не ваља.
Прво, гљиве се не перу. Никад! Само се обришу.
Друго, маслиново уље не сме да се презагреје, никако да буде врело!
Можеш да их пропржиш на путеру, или мало обичног уља а онда да додаш маслиново.
А ако хоћеш тако једноставно, сложи их у плех капни у сваку мало уља, посоли и испеци.

Ово ти ништа не ваља.
Прво, гљиве се не перу. Никад! Само се обришу.
Друго, маслиново уље не сме да се презагреје, никако да буде врело!
Можеш да их пропржиш на путеру, или мало обичног уља а онда да додаш маслиново.
А ако хоћеш тако једноставно, сложи их у плех капни у сваку мало уља, посоли и испеци.
ja koristim neko maslinovo koje može vrelo mada je bolje sa puterom. Vrelo je potrebno da se ne bi lako cedila voda iz pečurku, što isto važi i za so na kraju.

A rekoh da pečurke moraju da budu skroz suve.

ja koristim neko maslinovo koje može vrelo mada je bolje sa puterom. Vrelo je potrebno da se ne bi lako cedila voda iz pečurku, što isto važi i za so na kraju.

A rekoh da pečurke moraju da budu skroz suve.
Ок, ако је рафинисано уље, ок.
Ја их не стављам у превише врело, али пржим док не исусте воду и док вода не испари.
Али немој да переш печурке, нема потребе и прањем упијају превише воде. Обришеш их и евентуално ножем скинеш ако имају неке флеке.

mora da znate da se sampinjoni gaje najvise na supstratu od konjskog gnojiva mada moze i kravlje.imajte to na umu kad budete strugali crne tacke sa sampinjona.ja ih uopste i ne struzem,malo obrisem o pantalone i teraj,i primetio sam da posle konzumacije imam potrebu da preskacem zardinjere. a najbolji recept za sampinjone je i najjednostavniji :na plotnu sporeta poredjas sesirice pa u svaki ubacis malo masnoce - butera,masti,kajmaka,parce belog luka,soli.ukus pecurke mora da se prepoznaje.peces dok malo ne zagori donja strana jer i to daje poseban smek. ja malo i nakapam limuna.belo vino opet smederevku iako ce mnogi pomisliti da sam iz smedereva.moze i malo bele tamjanike sa smederevkom jer sam iz okoline..od leba sta ko ima....

Ок, ако је рафинисано уље, ок.
Ја их не стављам у превише врело, али пржим док не исусте воду и док вода не испари.
Али немој да переш печурке, нема потребе и прањем упијају превише воде. Обришеш их и евентуално ножем скинеш ако имају неке флеке.
Да, и зачини, поготово со иду тек када та вода испари.

pecuraka ima mnogo vrsta.kod nas se prodaju i gaje sampinjoni,bukovace i sitake.jos neke vrste se gaje ali u manjim kolicinama.takodje se prodaju i susene pecurke - lisicarke i vrganji najvise.svaka vrsta ima svoje karakteristicne osobine - sastav . to diktira i nacin spremanja.neke su bolje dinstane,neke na plotni,u gulasu;suvi vrganji su nezamenljivi za corbe i umake,gulase itd...neko u prvi plan stavlja da se aroma i struktura pecuraka sacuvaju kod termicke obrade,neko ugusi svaku aromu zacinima,dodacima i nacinom pripreme.svako prema svom ukusu.ali treba stalno isprobavati a i ukusi se sa godinama menjaju.a i okus bukovaca se razlikuje od podloge na kome su rasle,pa i boja.to uglavnom vazi za sve pecurke.znaci ne treba generalizovati u stilu : e ovo je najbolji recept...

Back