- Poruka
- 21.094
Ceremonija 97. dodele Oskara (engl. 97th Academy Awards), koju organizuje Akademija filmskih umetnosti i nauka,
održala se juče 2. marta 2025. godine u Dolbi teatru u Holivudu, u Los Anđelesu.
Tokom gala večeri, Akademija će dodeliti Oskare u 23 kategorije, za filmove koji su objavljeni 2024. godine.
Komičar i podkaster Konan O'Brajan će po prvi put voditi šou, a Radž Kapur i Kejti Mulan će ponovo su bili izvršni
producenti ceremonije.
Film Emilija Perez je dobio najviše nominacija, njih 13, a slede filmovi Brutalista i Zlica sa po 10 nominacija, ali da
vidimo ko je ili nije dobio Oskara...
Večeras su se 97. put u istoriji dodelile nagrade Akademije Filmske umetnostti i nauka. Film "Emilia Perez" važila je za favorita
sa 13 nominacija, sledili su filmovi "The brutalist" i "Wicked" sa 10 nominacija. Demi Mur se smešio prvi Oskar u karijeri, kao i
Timotiju Šalameu. Da li su favoriti opravdali očekivanja ili je bilo iznenađenja?
Trijumfovao je film "Anora" koji je od šest osvojenih nominacija pobedio u pet kategorija.
Pogledajte kakav su učinak postigli favoriti i šta je sve obeležilo najvažniji filmski događaj godine.
Ceremonija Oskar 2025 počela je bajkovitim nastupom Sintije Erivo i Arijane Grande koje su nominovane za najboilju
glavnu i sporednu glumicu ("Wicked"), izvele su večeras pesmu "Iza duge", i pozdravljene su ovacijama.
Oskar za najboljeg sporednog glumca pripao je Kiranu Kalkinu, koji se zahvalio ekipi filma rekaviši da je zaboravio
govor, a onda je zahvalnost uputio i majci ali i supruzi rekavši da mu je "obećala da će roditi četvrto dete ukoliko osvoji
ovu nagradu". "Hajde da se bavimo time", poručio je sa scene.
Kiran kalkin i njegova supruga
Kostimograf Paul Tazewell postao je prvi crnac koji je trijumfovao na Oskaru u ovoj kategoriji.
Zahvalio se celoj ekipi filma.
nagrada pripala prvi put.
šminkera i frizera.
"Potrebno je celo selo da bi se ovo postiglo", poručili su sa scene dok su se zahvaljivali ekipi.
Šon Bejker je ponovo izašao na scenu i primio prestižno priznanje. Zahvalio se posebno osobama koje je
jedino pustio u montažu, svojoj supruzi, producentu filma i psu.
Rekla je da nagradu deli sa ženama iz filma "Emila Perez", zahvalila se ekipi filma, majci, ocu, sestrama
i nije uspela da zadrži suze.
Obratila se i suprugu koji ima TU PREDIVNU KOSU.
"NAJVEĆA ČAST MI JE TO SAM TVOJA SUPRUGA, TI I NAŠI SINOVI MI ISPUNJAVATE NEBO.
Ponosno sam dete imigranata", poručila je sa bine pa dodala:
"Da je moja baka tu, bila bi oduševljena i njoj bih rekla - puno hvala" misleći na to što u filmu peva na španskom jeziku.
Zoe Saldana je prva Amerikanka dominikanskog porekla kojoj je pripao Oskar.
ima joššš...
održala se juče 2. marta 2025. godine u Dolbi teatru u Holivudu, u Los Anđelesu.
Tokom gala večeri, Akademija će dodeliti Oskare u 23 kategorije, za filmove koji su objavljeni 2024. godine.
Komičar i podkaster Konan O'Brajan će po prvi put voditi šou, a Radž Kapur i Kejti Mulan će ponovo su bili izvršni
producenti ceremonije.
Film Emilija Perez je dobio najviše nominacija, njih 13, a slede filmovi Brutalista i Zlica sa po 10 nominacija, ali da
vidimo ko je ili nije dobio Oskara...
5 NAGRADA, najbolji glumac EJDRIJEN BRODI, Demi Mur BEZ PRIZNANJA,
ona je najbolja glumica, a on najbolji režiser
Večeras su se 97. put u istoriji dodelile nagrade Akademije Filmske umetnostti i nauka. Film "Emilia Perez" važila je za favorita
sa 13 nominacija, sledili su filmovi "The brutalist" i "Wicked" sa 10 nominacija. Demi Mur se smešio prvi Oskar u karijeri, kao i
Timotiju Šalameu. Da li su favoriti opravdali očekivanja ili je bilo iznenađenja?
Trijumfovao je film "Anora" koji je od šest osvojenih nominacija pobedio u pet kategorija.
Pogledajte kakav su učinak postigli favoriti i šta je sve obeležilo najvažniji filmski događaj godine.
Ceremonija Oskar 2025 počela je bajkovitim nastupom Sintije Erivo i Arijane Grande koje su nominovane za najboilju
glavnu i sporednu glumicu ("Wicked"), izvele su večeras pesmu "Iza duge", i pozdravljene su ovacijama.
Oskar za najboljeg sporednog glumca pripao je Kiranu Kalkinu, koji se zahvalio ekipi filma rekaviši da je zaboravio
govor, a onda je zahvalnost uputio i majci ali i supruzi rekavši da mu je "obećala da će roditi četvrto dete ukoliko osvoji
ovu nagradu". "Hajde da se bavimo time", poručio je sa scene.
Kiran kalkin i njegova supruga
Najbolji kostim: “Wicked" i čovek koji je ušao u istoriju
Kostimograf Paul Tazewell postao je prvi crnac koji je trijumfovao na Oskaru u ovoj kategoriji.
Zahvalio se celoj ekipi filma.
Najbolji originalni scenario: "Anora" i Šon Bejker prvi Oskar
od pet nominacija
Priznanje je pripalo scenaristu Šonu Bejkeru za priču "Anora"Najbolji adaptirani scenario: "Conclave" i Piter Stron
Peter Stron je bio dva puta nominovan za Oskara, računajući i ovogodišnju nominaciju, a večeras mu jenagrada pripala prvi put.
Najbolja šminka i frizura: “The Substance”
Tim ovog filma je prvi put osvojio nominaciju za Oskara i zlatna statua je završila u rukama vrsnihšminkera i frizera.
"Potrebno je celo selo da bi se ovo postiglo", poručili su sa scene dok su se zahvaljivali ekipi.
Najbolja montaža: "Anora", drugi Oskar od četiri nominacije
Šon Bejker je ponovo izašao na scenu i primio prestižno priznanje. Zahvalio se posebno osobama koje je
jedino pustio u montažu, svojoj supruzi, producentu filma i psu.

Najbolja sporedna glumica: Zoe Saldana
Oskar je otišpao u ruke Zoe Saldane koja je na bini povikala: "Mamaaa".Rekla je da nagradu deli sa ženama iz filma "Emila Perez", zahvalila se ekipi filma, majci, ocu, sestrama
i nije uspela da zadrži suze.
Obratila se i suprugu koji ima TU PREDIVNU KOSU.
"NAJVEĆA ČAST MI JE TO SAM TVOJA SUPRUGA, TI I NAŠI SINOVI MI ISPUNJAVATE NEBO.
Ponosno sam dete imigranata", poručila je sa bine pa dodala:
"Da je moja baka tu, bila bi oduševljena i njoj bih rekla - puno hvala" misleći na to što u filmu peva na španskom jeziku.
Zoe Saldana je prva Amerikanka dominikanskog porekla kojoj je pripao Oskar.
ima joššš...