Evo da ja otvorim inovativnu temu.........

kosta1703

Veoma poznat
Poruka
13.699
Šta mislite kuda i u kom smeru će se košarka razvijati?
Imate li neku ideju koja bi se mogla primeniti, a da nije već isprobana ili vidjena na velikoj sceni u košarci?
Evo recimo, meni je palo na pamet , pa da podelim s vama, i iskritikujemo ideju, možda i ne bude loša.....
Recimo na ovaj naš roster, u odbrani zona 2-3, gde bi na mestu bekova u zoni bili Birčević i Bjelica, na krilima Bogdanović i Jović, i na centru Milutinov.
Prednosti: sam gabarit "bekova" u zoni značajno smanjuje mogućnost brzog protoka lopte.
Obzirom da brane zonu a ne igrača pozicije bekova se u zoni i najmanje kreću, što i odgovara njihovim gabaritima.
Sa pozicije bekova naši visoki igrači bi mnogo bolje kontrolisali i skok u odbrani, jer se ne bi dešavalo da ih lopta preskoči.
Šutevi za tri sa bilo koje prednje pozicije bi bili praktično nemogući, kao i bilo kakva dodavanje preko zone.....
Odbrambeni igrači na poziciji bekova ne bi morali da čuvaju protivnika sasvim blizu, jer zahvaljujući gabaritima mogu da na vreme stignu na svaki pokušaj šuta, a povlačenjem od pola metra probijanje bi bilo veoma teško, posebno jer i kad probiješ naletiš na odličnog centra a visoki bek samo pokrije njegova ledja, što mu je takodje lakše zbog gabarita.
Mane: Slabija kontrola šuta iz ugla, i to samo delimično, jer umesto visine, na tom malom prostoru mnogo lakše dominira brzina.
Očekujem konstruktivnu raspravu na ovu temu, i naravno neke vaše moguće i bolje ideje.

Back