EV Kinezi vs Zapad

ko će na kraju pogodit, toyota koja eksperimentira sa vodikom ili ostatak svijeta koji se okreće baterijama? :mrgreen:

ja osobno navijam za toyotu :maramica:
Eno ti tojota pravi novu korolu sa trocilindričnim motorom od 1500ccm dakle i japanci su prdnuli u čabar kao i ostali. Onaj u vrelim gumama objašnjava kako sad treba voziti i čepiti :pop: a koliko sam vido i džipove prave sa tim abortus motorima. Što dovodi ljude pred svršen čin da će sutra morati da se kupuju te prevare na baterije.

A uskoro će kod nas da ide 1200 kubika luksuz registracija 400 evra a 1000ccm 250 evra.

Poslednja izmena:
a gledaj stariji je elektromotor od motora sa unutarnjim izgaranjem
pa se ipak išlo sa razvojem potonjeg

a šta se tiče vodika koji bi to jack pot bio za toyotu ako bi pobjedio baterije jer su u tome jedini od većih, ne znam ima li koji manji proizvođač da riskira sa tim
Ima i Hyundai kosta oko 70k€ prodaja nikakva ..Kako spustiti cenu izgraditi infrastrukturu rešiti probleme skladištenja proizvodnje gasa itd ako nemaš bar neki povrat uloženog..EV su već daleko otišli bar ovde na Zaapdu sto se toga tice ..Ostalo je da rese sitnice u odnosu na to koliko su već uložili u infrastrukturu npr ..

Bit ce registracija za godinu 1000-2000€ zabrana ulaska u grad pa izvolite ..Tako rade ovi ..Već stariji dizeli ne mogu u grad ovde kod mene a kostaju poprilicno..Ljudima se jednostavno neće isplatiti kupovati bilo šta drugo..Srbija će da uvozi sve to jedno vreme ali ce doci u situaciju da uvoznici nemaju šta uvesti

Interesatnan je povecano ulaganje kineza u Meksiko koji ima bescarisnku saradnju sa USA i Canadom .Kimezi izgleda ulaze sa te strane na trziste S Amerike .Jučer sam citao jedan clanak na Danskom u kome tvrde da Kinezi imaju oko 40% manje troskove u odnosu na Zaprad kod proizvodnje EV ..Ako je to tačno onda su zapadni proizvođači u vecoj banani nego sto sam,mislio,.

Poslednja izmena:
Interesatnan je povecano ulaganje kineza u Meksiko koji ima bescarisnku saradnju sa USA i Canadom .Kimezi izgleda ulaze sa te strane na trziste S Amerike .Jučer sam citao jedan clanak na Danskom u kome tvrde da Kinezi imaju oko 40% manje troskove u odnosu na Zaprad kod proizvodnje EV ..Ako je to tačno onda su zapadni proizvođači u vecoj banani nego sto sam,mislio,.

Uvek senadje rešenje za izazove..sad je aktuelno to oko Meksika gde Kinezi znacajno povećali ulaganja. Odgovor stize od USA (za automobile) da samo čelik koji je proizveden u Americi (tako nešto reče bas juče na vestima) će se racunati kao Meksički proizvod, sav čelik koji stiže iz Kine - za te proizvode tarifa.

Uvek senadje rešenje za izazove..sad je aktuelno to oko Meksika gde Kinezi znacajno povećali ulaganja. Odgovor stize od USA (za automobile) da samo čelik koji je proizveden u Americi (tako nešto reče bas juče na vestima) će se racunati kao Meksički proizvod, sav čelik koji stiže iz Kine - za te proizvode tarifa.
Preskocit ce i to ..Razvijaju podizvodace ,otvaraju fabrike.. Jedino da Ameri poniste ugovor o saradnji ..Mislim nije to nista novo i Američke firme to rade
https://www.globalconstructionrevie...ar-factory-in-mexico-for-latin-american-push/

Ako ameri hoće da ih baniju, uvek će naći način. Na primer:
The Mexican government on Monday raised concerns about the Biden administration's proposal to prohibit key Chinese software and hardware in connected vehicles on American roads due to national security concerns.

Za pretnju nacionalnoj bezbednosti, Mexico će uvek izgubiti na sudu (to svi rade kad popiju zabrane - tuže na sud u U.S)

Mogu oni da banuju a mogu i da se ucahure u svom svetu ali to ne donosi nista .. U Norveškoj je prodaja novih EV na 95% ..Ministar na pitanje novinara o carinama na EV iz Kinee je odgovorio da nema nista od toga carine nece doneti bolja EV a nece ni ubrzati nas prelazak na EV. Nista ne smeta malo konkurecije i ovi sto zaostaju ce se popraviti ako misle da prezive ..
Kapa dole za Norge

Biće zanimljivo videti kako će EV proći u 2024 kad je većina država ukinula podsticaje za kupovinu istih
Ja sam razmišljao o EV, ali trenutno ću sigurno jis jedan krug SUS ili hibrid, pa da vidim kako će u sledeće dve godine situacija odvijati..

Za 2024
And the trend seems to stay positive in 2024. Only in the first quarter of the year, sales grew by 25% compared to the same period in 2023.

We're predicted to see 17 million in sales by the end of 2024. Electric cars could account for 20% of total car sales by then. The IEA sees a great growth potential, especially outside of the core markets of China, Europe and the USA

Greska, mislio sam 2025 🙃
To mi zvuci ko prelomna godina, ili će da svi povuku za EV, ili će nešto drugo da smišljaju sa obzirom na vesti o slabijoj prodaji evropskih EV od očekivanog.

Kinezi pumpaju svoje tržište, i njima izgleda to ide dobro. Ne znam odakle im toliko energije, kad su zavisni od uvoza fosilnih goriva.

Ameri sa druge strane imaju jak lobi petrol udruženja, koi insistiraju da se nastavi ispumpavanje.

Najjaca fora je sto sam gledao neki dokumentarac, gde su sve najveće oil kompanije i najveći investitori i primaoci zajma od država za razvijanje zelene energije.

Sam Tesla ima 6750 punjača širom sveta. ..Nije Mask sam ulagao pare u njih. Tu imas i gomilu drugih to su ogromne pare koje su uložene u infrastrukturu ..Zato EV nema alternativu ili benzin ili EV

Za 2026 najavljuju blade 2 i neke druge baterije sa većom koncerracijom energije po kg i brzinom punjenja do 10min .. Mada će da ih testiraju u 2025 u razniraznim vozilima( pretezno kineskim) ..Po meni je 2026 prelomna godina

Poslednja izmena:
Tesla uzvraca udarac :)
Screenshot_20241211_105521_Chrome.jpg

Back