Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 70.840
Meni ne moze da bude gore, tako da ne verujem ni da ce biti gore drugima...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Јел'?
А шта је било проблем 1914, 1941?
Аха, значи- то је била идеја НДХ и Јасеновачких логора?Slična stvar, različiti geopolitički pravci.
Аха, значи- то је била идеја НДХ и Јасеновачких логора?
Тачно- немаш појма, али те занима да ми сви прихватимо твоје становиште, на којем немаш појма...Nemam pojma i ne zanima me.
Pad Berlinskog zida 1989 je po meni ubrzano pogurao EU u kapitalističke vode (tipa USA), takođe je i NATO tada postao relevantniji, čini mi se da je prvu intervenciju imao na Balkanu u periodu skandala u Oralnom Kabinetu?Te stvari nisu jednostavne. Moramo da se vratimo na kontekst dešavanja u Evropi 80-tih i 90-tih godina. A to podrazumeva širenje prozapadne kapitalističke ideologije i potiskivanje rusofilske komunističke.
Otp daSlovenija i Hrvatska su bile okrenute zapadu. Srbija i Milošević su bili okretnuti prema istoku. Iz ugla Hrvata njima smo bili teret da se okrenu zapadu.
Ne mogu sa ovim da se složim. Putin suštinski nije poslao vojsku 2014 kada je izbio Evromajdan i kada su smenili Janukoviča, što se Krima tiče to već gledam kao na strateški interes i izlazak na more, takođe tamo, kao i na teritoriji Dombasa i Luganska je mahom stanovniptvo koje se deklariše kao rusko, valjda su i referendum imali da se pripoje Rusiji?Milošević je uradio Hrvatima ovo isto što i Putin radi Ukrajincima... po principu "hoćete na zapad, evo bombe".
Mislim da to nije koren toga, pre bih rekao da je razlog što nikada Srbi i Hrvati nisu raskrstili za dešavanja u WW2 i pre toga. Po meni je problem nastao kada smo ušli u savez sa njima kao Yugoslavija i zbog toga lično prezirem Tita i komunare (inače mi je porodica srpsko-hrvatska pa smo zbog toga 90ih imali žešće probleme).I to je zapravo ceo uzrok problema. Zato su Hrvati u Srbima videli neprijatelje.
Nesposobni smo kao narod, blago zaostali i impulsivni - to je samo po sebi loša osnova za bilo kakvo bavljenje/učestvovanje u geopolitici/politici.Da je Milošević skapirao prozapadne trendove kad je trebalo, ne bi bilo ni rata a moguće ni raspada SFRJ. Međutim, Milošević je izabrao rusofilstvo kao geopolitički pravac (što je potpuno retardirano) i to nas je uvelo u rat. Posle dolazi Tadić od čega se očekivao geopolitički zaokret ka zapadu, on nije imao muda za to već je počeo da mantra sa nekakva 4 stuba, i zapad nas je precrtao kao državu koja je voljna da se integriše. Tada Kosovo proglašava nezavisnost, dolazi Vučić (što je otprilike Milošević 2.0) i zapad nas više ne doživljava kao kandidata. Mi smo za njih prosto neandertalci koji će da posluže kao kolonija i deponija. Zato nam sad uskoro uvode vize i pravi se vojni savez oko nas, kao neka forma kaveza, da budemo izolovani i da ih slučajno ne ošugavimo.
Ako dođe do sukoba u EU po pitanju toga ko ima veće pravo da nas eksploatiše kontam da ovakav scenario nije nemogućDa, tako je. Ali zapitaj se, što bi to oni uradili? Više smo im vredniji kao kolonija i deponija.
Srbija/srpski narod valjda imaju interes da ne budu tako tretirani?Moramo da razumemo da svet ne funkcioniše po principu prijateljstva nego interesa. EU ima interes da ima rudarsku koloniju u svojoj blizini.
Ma jok, samo da nas gledaju kao na niža bića u fazonu fašističke NemačkeTo ne znači da nas mrze,
Ali mogu da teraju/ucenjuju "najvećeg Srbina među nama" na to ...niti da nas teraju na to,
Isti kao i '91, ideja da je Srbija do linije Virovitica Karlobag Karlovac.A šta je bilo problem 1914, 1941?
Jugoslavija je stvorena 1918 a ne 1945Po meni je problem nastao kada smo ušli u savez sa njima kao Yugoslavija i zbog toga lično prezirem Tita i komunare (inače mi je porodica srpsko-hrvatska pa smo zbog toga 90ih imali žešće probleme).
To stoji, ali je WW2 bio 1945Jugoslavija je stvorena 1918 a ne 1945![]()
Ne bih rekao da je to bila protuprirodna zajednica. I pored svega što se dešavalo, svi smo mi bivši Jugovići slični i bliski narodi. Problem je u tome što smo imali potpuno suprotne težnje i ideje kako zajednička država treba izgledati.To stoji, ali je WW2 bio 1945
Posle svega što se tu desilo nelogično mi je ostati u takvom savezu?
Lično mi se čini da je Tito silom održao tu protivprirodnu zajednicu
Samo genetski po meni, po nazovimo to sklopu unutrašnjih svetova se prilično razlikujemo, a to se mahom ogleda u kulturološkim i nacionalnim sferama.Ne bih rekao da je to bila protuprirodna zajednica. I pored svega što se dešavalo, svi smo mi bivši Jugovići slični i bliski narodi.
Nzm za ovo, po meni je od starata ta zajednica delovala kao loša ideja tj. da bi funkcionisala moralo bi da bude autoritativni sistem (tipa Tito) inače bi se međusobno poubijali (što se 90ih i dešavalo).Problem je u tome što smo imali potpuno suprotne težnje i ideje kako zajednička država treba izgledati.
Mislim da ne želiš da sagledaš činjenice i okrivljuješ samo jednu(srpsku) stranu za raspad SFRJ,a činjenice govore da grešiš.Slovenija je otišla manje više mirnim putem doj je Hrvatska svoju secesiju iskoristila da etnički očisti svoj prostor od Srba,a u tome su joj pomoć pružile upravo zemlje EU u akciji zvanoj Oluja.Ne bih se složio. SFRJ se nije raspala zato što je to EU htela, već zato što su unutar same Jugoslavije postojale suštinske razlike u političkim pravcima, dok su Slovenija i Hrvatska gledale ka zapadu i demokratskim institucijama, srpsko rukovodstvo je guralo zemlju u suprotnom pravcu, ka centralizmu i autokratiji, uz podršku iz Moskve. Da je i Srbija bila pro-zapadna, vrlo moguće da do raspada ne bi ni došlo. Krv je potekla kada su Milošević i njegov režim pokušali da tenkovima zadrže ono što je politički već bilo izgubljeno. A NATO je reagovao tek kada su već bile počinjene masovne zloupotrebe i zločini. Možemo da budemo kritični prema EU, ali ne treba da zamenjujemo uzrok i posledicu.
Kakve fanaticne podele na krajisnike i licane? Nikad cuo za tako nesto, postojala je odredjena podela uslovljena geografijom (i svemu ostalim sto to nosi) izmedju severnog dela nekadasnje RSK- Slavonije i Baranje, i juznog dela.Tipa čak i na nivou Srba u HR su postoje fanatične podele - na krajišnike i ličane. Jedni su ideološki bili nazovi to četnici dok su drugi mahom bili partizani i mešali se sa Hrvatima, a kada bi došlo do tih mešanja najčešće je bio slučaj da je dolazilo do promene u katoličanstvo.
Sada sreća u nesreći za nas ovde jeste što nemamo onu crtu ličnosti koja je postojala u HR - okrutnost/svorepost gde si gledao maksimalnu patnju nad neprijateljem da naneseš.
A ima i taj momenat sa kojim da neki Srbi iz HR Srbe iz Srbije zovu Srbijancima i to ne samo zbog teritorije već više u kao neku uvredu.
Kako to? Koliko se ja secam SFRJ je rasturena iznutra, i nije niko iz EU terao da se mi mlatimo sve u sesnaest, nisu iz EU delili oruzje i slali na front.Mi,državljani Srbije kojima istorija nije mrska,dobro znamo da je upravo EU u krvi rasturila SFRJ.
Slovenija je otišla manje više mirnim putem doj je Hrvatska svoju secesiju iskoristila da etnički očisti svoj prostor od Srba,a u tome su joj pomoć pružile upravo zemlje EU u akciji zvanoj Oluja.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Арбитражна_комисија_Мировне_конференције_о_ЈугославијиKako to? Koliko se ja secam SFRJ je rasturena iznutra, i nije niko iz EU terao da se mi mlatimo sve u sesnaest, nisu iz EU delili oruzje i slali na front.
To konstantno neprihvatanje krivice i sopstvenih odgovornosti je na nivou deteta od 4 godine.
Slovenija nije otisla mirnim putem, to sto je rat bio niskog intenziteta, i po naredjenu S. Milosevica JNA povucena iz Slovenije nakon sto je izvrsila prvobitne zadate ciljeve i preuzela sve granicne prelaze.
Etnicko ciscenje je nazalost bila norma u ratovima i u Hrvatskoj i BiH- i nije vezana za jednu eticku grupu.
A optuzivati EU za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske nema nikakvog smisla, na kraju krajeva i Hrvati su bili proterivani iz RSK.
To je suština ,ljudi imaju različite koncepte pravde u svom umu ,ali vrlo jasno definisan koncept para , a pogotovo kad im iste zafale,pa i to podvuku pod ne_ pravdu...Nalazim da su ljudi mnogo više gladni para nego pravde![]()
a el bi žrtvovao / žrtvovala svoj ili život svoje dece za "demokratske promene" ?I ja sam mišljenja da Srbija neće biti primljena u EU.
Zato sam da ako hoćemo da nam bude bolje trebamo smisleno da se organizujemo i da počnemo neku održivu priču da pravimo.
De facto postoji sada tolika odbojnost prema vlastima da bi ako se pojavi neka umerenija struja mogla da krene da pravi paralelan sistem i da ove ubrzo zgazi
Šta podrazumevaš pod "demokratskim promenama"?a el bi žrtvovao / žrtvovala svoj ili život svoje dece za "demokratske promene" ?
Vidim da se zalažeš za nasilnu promenu vlasti pa pretpostavljam da si pristalica opozicije i studentskog političkog pokreta.Šta podrazumevaš pod "demokratskim promenama"?