EU ZABRINUTA Građani Srbije veruju da ih čeka gori život

Аха, значи- то је била идеја НДХ и Јасеновачких логора?

Nemam pojma i ne zanima me. Računam vreme samo od svog postojanja. Sad su ionako došle nove generacije koje sa tim nemaju nikakve veze pa je malo besmisleno trsiti o istoriji. Tako da se bavim samo aktuelnim stvarima.

Nemam pojma i ne zanima me.
Тачно- немаш појма, али те занима да ми сви прихватимо твоје становиште, на којем немаш појма... :lol:
И сви ми иткако имамо везе са тим историјским догађајима, свиђало нам се то или не.
И док ти то не буде јасно- бићеш у иритантној заблуди, мислећи да твоје полуузнање или незнање неко треба да усвоји...

Te stvari nisu jednostavne. Moramo da se vratimo na kontekst dešavanja u Evropi 80-tih i 90-tih godina. A to podrazumeva širenje prozapadne kapitalističke ideologije i potiskivanje rusofilske komunističke.
Pad Berlinskog zida 1989 je po meni ubrzano pogurao EU u kapitalističke vode (tipa USA), takođe je i NATO tada postao relevantniji, čini mi se da je prvu intervenciju imao na Balkanu u periodu skandala u Oralnom Kabinetu?
Kontam da su evropljani bili nezadovoljni sovjetskim uticajem, pa su hteli da budu sličniji Amerima. A Yugoslovenima je došlo iz dupeta u glavu da žele bolji da žive kao Evropljani pre pada Berlinskog zida.
Slovenija i Hrvatska su bile okrenute zapadu. Srbija i Milošević su bili okretnuti prema istoku. Iz ugla Hrvata njima smo bili teret da se okrenu zapadu.
Otp da
Milošević je uradio Hrvatima ovo isto što i Putin radi Ukrajincima... po principu "hoćete na zapad, evo bombe".
Ne mogu sa ovim da se složim. Putin suštinski nije poslao vojsku 2014 kada je izbio Evromajdan i kada su smenili Janukoviča, što se Krima tiče to već gledam kao na strateški interes i izlazak na more, takođe tamo, kao i na teritoriji Dombasa i Luganska je mahom stanovniptvo koje se deklariše kao rusko, valjda su i referendum imali da se pripoje Rusiji?
I to je zapravo ceo uzrok problema. Zato su Hrvati u Srbima videli neprijatelje.
Mislim da to nije koren toga, pre bih rekao da je razlog što nikada Srbi i Hrvati nisu raskrstili za dešavanja u WW2 i pre toga. Po meni je problem nastao kada smo ušli u savez sa njima kao Yugoslavija i zbog toga lično prezirem Tita i komunare (inače mi je porodica srpsko-hrvatska pa smo zbog toga 90ih imali žešće probleme).
Da je Milošević skapirao prozapadne trendove kad je trebalo, ne bi bilo ni rata a moguće ni raspada SFRJ. Međutim, Milošević je izabrao rusofilstvo kao geopolitički pravac (što je potpuno retardirano) i to nas je uvelo u rat. Posle dolazi Tadić od čega se očekivao geopolitički zaokret ka zapadu, on nije imao muda za to već je počeo da mantra sa nekakva 4 stuba, i zapad nas je precrtao kao državu koja je voljna da se integriše. Tada Kosovo proglašava nezavisnost, dolazi Vučić (što je otprilike Milošević 2.0) i zapad nas više ne doživljava kao kandidata. Mi smo za njih prosto neandertalci koji će da posluže kao kolonija i deponija. Zato nam sad uskoro uvode vize i pravi se vojni savez oko nas, kao neka forma kaveza, da budemo izolovani i da ih slučajno ne ošugavimo.
Nesposobni smo kao narod, blago zaostali i impulsivni - to je samo po sebi loša osnova za bilo kakvo bavljenje/učestvovanje u geopolitici/politici.
Da, tako je. Ali zapitaj se, što bi to oni uradili? Više smo im vredniji kao kolonija i deponija.
Ako dođe do sukoba u EU po pitanju toga ko ima veće pravo da nas eksploatiše kontam da ovakav scenario nije nemoguć 🫠
Moramo da razumemo da svet ne funkcioniše po principu prijateljstva nego interesa. EU ima interes da ima rudarsku koloniju u svojoj blizini.
Srbija/srpski narod valjda imaju interes da ne budu tako tretirani?
To ne znači da nas mrze,
Ma jok, samo da nas gledaju kao na niža bića u fazonu fašističke Nemačke
niti da nas teraju na to,
Ali mogu da teraju/ucenjuju "najvećeg Srbina među nama" na to ...

ali ako vide da je ovde koruptivna vlast koju mogu da "potkupe", zašto to ne bi uradili. Mi nepristajanjem da budemo član EU, prihvatamo da budemo meta njihove imperijalističke politike.
Ovo mi već nema smisla?
Ako mi onda vidimo da imamo korumpiranu i potkupljivu vlast bez neke kičme da se suprotstavlja kada stvari postanu guste, zar nam po toj logici to ne daje odrešene ruke da mi radimo sa ovima na vlasti šta hoćemo? Tipa ono ebeš zakone, ebeš policiju - pljačka, ubistvo, droga, nasilje, lični interes kao što je bilo kod opasnih momaka 90ih?

Vidim da se provlači teza da je Moskva podržavala Miloševića, pa bih reda radi istaknuo da su Blagoje Adžić i Veljko Kadijević išli u Moskvu i tražili podršku intervenciji JNA, ali im je lansiran odyeb. Sukob je krenuo tek kad je James Baker doputovao u Beograd i podržao Miloševića. Slobodanče je bio zapadni igrač, s vremenom se oteo kontroli a cijenu je platio srpski narod.

To stoji, ali je WW2 bio 1945
Posle svega što se tu desilo nelogično mi je ostati u takvom savezu?
Lično mi se čini da je Tito silom održao tu protivprirodnu zajednicu
Ne bih rekao da je to bila protuprirodna zajednica. I pored svega što se dešavalo, svi smo mi bivši Jugovići slični i bliski narodi. Problem je u tome što smo imali potpuno suprotne težnje i ideje kako zajednička država treba izgledati.

Ne bih rekao da je to bila protuprirodna zajednica. I pored svega što se dešavalo, svi smo mi bivši Jugovići slični i bliski narodi.
Samo genetski po meni, po nazovimo to sklopu unutrašnjih svetova se prilično razlikujemo, a to se mahom ogleda u kulturološkim i nacionalnim sferama.
Ono što primećujem jeste da najveći deo Balkanaca ima neku karakternu crtu ličnosti koju bih nazvao - fanatičnost, kao i da se ta crta razlikuje od pojedinaca sa jednog podneblja u odnosu na drugo, a kontam da se razvijala pod istorijskim uslovima.
Za Srbe iz Srbije bi to bila fanatična ljubav prema Vučići ili fanatična mržnja prema Vučiću - ono kada razum zakaže, a emocije prorade.
Tipa čak i na nivou Srba u HR su postoje fanatične podele - na krajišnike i ličane. Jedni su ideološki bili nazovi to četnici dok su drugi mahom bili partizani i mešali se sa Hrvatima, a kada bi došlo do tih mešanja najčešće je bio slučaj da je dolazilo do promene u katoličanstvo.
Sada sreća u nesreći za nas ovde jeste što nemamo onu crtu ličnosti koja je postojala u HR - okrutnost/svorepost gde si gledao maksimalnu patnju nad neprijateljem da naneseš.
A ima i taj momenat sa kojim da neki Srbi iz HR Srbe iz Srbije zovu Srbijancima i to ne samo zbog teritorije već više u kao neku uvredu.
Problem je u tome što smo imali potpuno suprotne težnje i ideje kako zajednička država treba izgledati.
Nzm za ovo, po meni je od starata ta zajednica delovala kao loša ideja tj. da bi funkcionisala moralo bi da bude autoritativni sistem (tipa Tito) inače bi se međusobno poubijali (što se 90ih i dešavalo).

Ne bih se složio. SFRJ se nije raspala zato što je to EU htela, već zato što su unutar same Jugoslavije postojale suštinske razlike u političkim pravcima, dok su Slovenija i Hrvatska gledale ka zapadu i demokratskim institucijama, srpsko rukovodstvo je guralo zemlju u suprotnom pravcu, ka centralizmu i autokratiji, uz podršku iz Moskve. Da je i Srbija bila pro-zapadna, vrlo moguće da do raspada ne bi ni došlo. Krv je potekla kada su Milošević i njegov režim pokušali da tenkovima zadrže ono što je politički već bilo izgubljeno. A NATO je reagovao tek kada su već bile počinjene masovne zloupotrebe i zločini. Možemo da budemo kritični prema EU, ali ne treba da zamenjujemo uzrok i posledicu.
Mislim da ne želiš da sagledaš činjenice i okrivljuješ samo jednu(srpsku) stranu za raspad SFRJ,a činjenice govore da grešiš.Slovenija je otišla manje više mirnim putem doj je Hrvatska svoju secesiju iskoristila da etnički očisti svoj prostor od Srba,a u tome su joj pomoć pružile upravo zemlje EU u akciji zvanoj Oluja.
Nato nije imao pravo da reaguje na prostoru bivše SRJ i ono bombardovanje je bila čista demonstracija sile.
I još nešto,vidim u porukama da pišeš da je u EU demokratija.Nije tako,nema je.
EU nije parlamentarna demokratija jer evropska komisija ima potpunu vlast nad zakonodavnim procesom,a izvršni je organ unije.UVEK kada izvršnu vlast prestane kontrolisati volja naroda,demokratija se pretvara u diktaturu.
Pokušajte da smenite Ursulu pa ćeš se uveriti da se kao narodi EU ne pitate baš ništa.

Tipa čak i na nivou Srba u HR su postoje fanatične podele - na krajišnike i ličane. Jedni su ideološki bili nazovi to četnici dok su drugi mahom bili partizani i mešali se sa Hrvatima, a kada bi došlo do tih mešanja najčešće je bio slučaj da je dolazilo do promene u katoličanstvo.
Sada sreća u nesreći za nas ovde jeste što nemamo onu crtu ličnosti koja je postojala u HR - okrutnost/svorepost gde si gledao maksimalnu patnju nad neprijateljem da naneseš.
A ima i taj momenat sa kojim da neki Srbi iz HR Srbe iz Srbije zovu Srbijancima i to ne samo zbog teritorije već više u kao neku uvredu.
Kakve fanaticne podele na krajisnike i licane? Nikad cuo za tako nesto, postojala je odredjena podela uslovljena geografijom (i svemu ostalim sto to nosi) izmedju severnog dela nekadasnje RSK- Slavonije i Baranje, i juznog dela.
Generalno razlike su u velikoj meri bile vise lokalnog tipa nego nacionalnog- Slavonci su bili slicniji jedni drugima nego sto je Hrvat iz Slavonije bio slican Hrvatu iz Dalmacije ili Srbin iz Slavonije nekom Srbinu iz jugoistocne Srbije, a i jedan i drugi Slavonac ce biti slicniji Vojvodjanima (zbog odredjenih preklapanjima i uticajima).
Nacionalnosti same po sebi su izmisljena kategorija, i nastale su u novijoj istoriji covecanstva, a te price da su neki narodi imaju urodjenu okrutnost/svirepost su besmislice (to zavisi od odgoja i drugih faktora) i takvi i slicni mitovi se koriste u propagandne svrhe (svuda), da bi se dehuminalizovali protivnici- sto su narodi slicniji to ce dehumanizacija biti veca i vise ce biti mitovi i cesto su iz toga ratovi takvi da sto su narodi slicniji to ti ratovi budu krvaviji.

Mi,državljani Srbije kojima istorija nije mrska,dobro znamo da je upravo EU u krvi rasturila SFRJ.
Kako to? Koliko se ja secam SFRJ je rasturena iznutra, i nije niko iz EU terao da se mi mlatimo sve u sesnaest, nisu iz EU delili oruzje i slali na front.
To konstantno neprihvatanje krivice i sopstvenih odgovornosti je na nivou deteta od 4 godine.
Slovenija je otišla manje više mirnim putem doj je Hrvatska svoju secesiju iskoristila da etnički očisti svoj prostor od Srba,a u tome su joj pomoć pružile upravo zemlje EU u akciji zvanoj Oluja.

Slovenija nije otisla mirnim putem, to sto je rat bio niskog intenziteta, i po naredjenu S. Milosevica JNA povucena iz Slovenije nakon sto je izvrsila prvobitne zadate ciljeve i preuzela sve granicne prelaze.

Etnicko ciscenje je nazalost bila norma u ratovima i u Hrvatskoj i BiH- i nije vezana za jednu eticku grupu.
A optuzivati EU za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske nema nikakvog smisla, na kraju krajeva i Hrvati su bili proterivani iz RSK.

Kako to? Koliko se ja secam SFRJ je rasturena iznutra, i nije niko iz EU terao da se mi mlatimo sve u sesnaest, nisu iz EU delili oruzje i slali na front.
To konstantno neprihvatanje krivice i sopstvenih odgovornosti je na nivou deteta od 4 godine.

Slovenija nije otisla mirnim putem, to sto je rat bio niskog intenziteta, i po naredjenu S. Milosevica JNA povucena iz Slovenije nakon sto je izvrsila prvobitne zadate ciljeve i preuzela sve granicne prelaze.

Etnicko ciscenje je nazalost bila norma u ratovima i u Hrvatskoj i BiH- i nije vezana za jednu eticku grupu.
A optuzivati EU za etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske nema nikakvog smisla, na kraju krajeva i Hrvati su bili proterivani iz RSK.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Арбитражна_комисија_Мировне_конференције_о_Југославији
Evo pa čitaj,pošto si zreo čovek.Ali ČITAJ,nemoj da preskačeš.Imaš deo i o Sloveniji.Analiziraj.
Dalje,pronađi neke izvore na internetu koji će ti pomoći da shvatiš ko je oružjem i municijom punio Hrvatsku,čiji generali su planirali i vodili operaciju Oluja,ko je pomagao muslimanima u BiH...

Wikipedia s podrucja balkana se ne moze uzeti za ozbiljno jer je pisu lokalni akteri, i ako uporedis clanak wikipedije iz razlicitih republika bivse SFRJ videti ces da su one totalno razlicite i svako ima svoj narativ.

No poenta je da nije EU podelila svima oruzje i poslala na front, vec su se sami naoruzavali- Hrvatska je prvo nabavila pesadijskog naoruzanja iz Madjarske, a kasnije su se naoruzavali najvise iz Rusije i Ukrajine.

I ja sam mišljenja da Srbija neće biti primljena u EU.
Zato sam da ako hoćemo da nam bude bolje trebamo smisleno da se organizujemo i da počnemo neku održivu priču da pravimo.
De facto postoji sada tolika odbojnost prema vlastima da bi ako se pojavi neka umerenija struja mogla da krene da pravi paralelan sistem i da ove ubrzo zgazi
a el bi žrtvovao / žrtvovala svoj ili život svoje dece za "demokratske promene" ?

Back