Etničko porijeklo Albanaca

Ми кроз тактиконе Теофана и многе писце можемо пратити дешавања на Хелади и тотално јасно шта се ту дешавало много је већи проблем са Србима и Хрватима пре 9. века а то уопште не представља проблем.

Што Чеда Антић каже историја није наука већ принцим или приступ.

Сад у погледу једне скупине принцип и приступ -Доселили су се! Иако чврстих доказа нема!

Ови су аутохтони иако се сви подаци показују да нису чак ни Комани Кроја није аутохтона култура на том поднебљу појављује се од 7. века.
Култура је хибридна јер има обележја више етноса од римских из 6. века до словенских фубула и аварских обележја.

По неким обележјима језик јесте
Волео бих видети студију о Маињанима и њиховом језику. Они су римски пагани у планинама без додира са царством наставили су да живе у суседству Словена.
Баш ме занима који је то био језик Римљана пагана у планинчугама Пелопонеза до 9. века.
Чекам стручњаке да ми објасне.

Sta se sve odje pise tj lupa.
To identify ….ancestry of Albanians……we analyse more than 6000 previously published ancient genomes……We find that modern Albanians descend from Roman era western Balkan populations, with additional admixture from Slavic-related groups. Remarkably, Albanian paternal ancestry shows continuity from Bronze Age Balkan populations, including those known as Illyrians

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.06.05.543790v1.full
Znaju ljudi bolje od gospara dolje
https://oumnh.ox.ac.uk/people/leonidas-romanos-davranoglou

Sta se sve odje po forumu pise tj lupa.
To identify ….ancestry of Albanians……we analyse more than 6000 previously published ancient genomes……We find that modern Albanians descend from Roman era western Balkan populations, with additional admixture from Slavic-related groups. Remarkably, Albanian paternal ancestry shows continuity from Bronze Age Balkan populations, including those known as Illyrians

На другој теми су се форумаши додакли једног пропаганднопг урадка (овдје) неког Мусовића. И ту је аутор у тој тежњи уопштавању поновио једну заблуду (стр 122)
Musovic 122.jpg

Гдје је код Арбанаса присуство хаплогрупе Р-1б повезао са Келтима, што би по том Мусовићу требало доказивати келтско поријекло Арбанаса.
Штго је наравно и нетачно и апсолутна глупост.
Истина јесте да све три гране хачплогрупе Р1б (овдје)
Грана Р1б-Л21
Haplogroup-R1b-L21.png

Грана Р1б-ДФ27
Haplogroup-R1b-DF27 (1).png

Грана Р1б-С28
Haplogroup-R1b-S28 (1).png

које су више заступљене на просторима које су насељавали Келти (као и италски натоди те древни народи Иберије) и којима су келтски народи крстарили немамо уопште присутне код данашњих Арбанаса.

Код Арбанаса (више у Албанији, у нешто мањој мјери на Космету) имамо присутну тзв азијску грану З2103 хаплогрупе Р1б.
Haplogroup-R1b-Z2103 (1).png

Која је гле чуда у занемарљивом проценту присутна на просторима које су насељавали некада Келти. Потпуно обрнута ситуација од три гране ове хаплогрупе које су у великом проценту присутне на просторима које су насељавали Келти и немамо је никако код данашњих Арбанаса.

На претходним страницама форумаш Luctor је изнио тезу о постојању везе између Мардаита и Арбанаса или могуће једног огранка који ће касније учествовати у етногенези арбанашког народа. Управо на просторима којима су се кретали Мардаити, од источне Анадолије до области Луристан у Ирану (а потпуно осто важи и за грану Ј2б-М102 значи двије од три најзаступљеније гране код данашњих Арбанаса) имамо повећану заступљеност и повећану концентрацију равнајући се према околним подручјима. Што указује да би ова теза могла имати основа.

У сваком случају и овај примјер нам казује копике су разлике у заступљености појединих грана и подграна у овом случају гаплогрупе Р1б (исто важи за све гаплогрупе) и на појединим просторима и код данашњих народа и колико тежња уопштавању води на погрешан колосјек.
И ту свако ко барата појмовима, келтска, словенска, палеобалканска, германска (и ина) хаплогрупа или келтска, словенска, палеобалканска, германска (и ина) генетика, једноставно речено, лупа глупости.

Poslednja izmena:
Sta se sve odje po forumu pise tj lupa.

Albanci imaju samo delimično ilirsko poreklo, više imaju veze sa istočno balkanskim "romanima".
Za sada teza o nekom tračkom plemenu stoji, ostalo je palo u vodu.
Mada, kako su se počeli E-V13 javljati sve češće u raznim kulturama koje se prepliću sa proto slovenskima, veliko je pitanje šta će biti i oko toga.

Ovdje prenosim početak diskusije o etničkom porijeklu Albanaca između mene i Ahil71; pošto nema neke novije adekvatne teme, odlučio sam otvoriti sasvim novu:

Na šta si ovdje tačno mislio? Je li potonje (albanizacija u XI st.) tvoja lična tvrdnja, ili si to zaključio na osnovu / prepričao Budimira? :think:

Najcistiji Iliri na balkanu pored nas Crnogoraca

Ko preko genetike pokušava da objasni nacionalnost grdno greši.
To niko ne pokušava.
O kakvoj nacionalsnoti može biti reč u antici jbt?
Ja kažem da današnji Albanci potiču od nekog tračkog plemena, vrv su Besi u pitanju, to im je osnova koja je donela jezik, Iliri nisu( primarno).
Za to sam postavio dokaze u vidu genetskog testa koji tome ide u prilog.
Nema tu pomena o naciji ili nacionalnosti, ti Tračani se zasigurno nisu zvali Albancima, to je valjda jasno.
U slučaju Albanaca nacionalnost se formira relativno kasno, i nije nužno povezana sa genetikom, ali ovde nije reč o tome.

To niko ne pokušava.
O kakvoj nacionalsnoti može biti reč u antici jbt?
Ja kažem da današnji Albanci potiču od nekog tračkog plemena, vrv su Besi u pitanju, to im je osnova koja je donela jezik, Iliri nisu( primarno).
Za to sam postavio dokaze u vidu genetskog testa koji tome ide u prilog.
Nema tu pomena o naciji ili nacionalnosti, ti Tračani se zasigurno nisu zvali Albancima, to je valjda jasno.
U slučaju Albanaca nacionalnost se formira relativno kasno, i nije nužno povezana sa genetikom, ali ovde nije reč o tome.
Po mom mišljenju, genetika može biti samo potvrda neke teze, nekakav test, iliti provera. Glavni argumenti za neku takvu tvrdnju bi bili istorijski zapisi, narodno predanje, teritorija i jezik ( ne kažem da su savršeni dokazi ali bolje nemamo).

Back