Игорь
Ističe se
- Poruka
- 2.088
@Srebrena Хвала на подробном одговору, заиста је занимљив.
Уједно, из твоје објаве се може видети како арбанашки језик сведочи о њиховом дугом присуству на овим просторима, не би могле постојати неке од оних посуђеница да су се они били појавили овде током 11. века, премда то не мора значити да су живели тачно на Балкану где су и сада. Ту се може се споменути како су Срби и Бугари у раном средњем веку највероватније били одвојени појасом албанскога и румунскога живља, а с тим бих се осврнуо на две раније објаве:
Једино ми није јасно како си закључила да се албански језик сматра ИЕ језиком управо због тих посуђеница, колико год да је албански прожет страним утицајима ипак и сам потиче из ИЕ језика.
Уједно, из твоје објаве се може видети како арбанашки језик сведочи о њиховом дугом присуству на овим просторима, не би могле постојати неке од оних посуђеница да су се они били појавили овде током 11. века, премда то не мора значити да су живели тачно на Балкану где су и сада. Ту се може се споменути како су Срби и Бугари у раном средњем веку највероватније били одвојени појасом албанскога и румунскога живља, а с тим бих се осврнуо на две раније објаве:
Kada se baš insistira na prvenstvu Slovena u Albaniji u odnosu na Albance zbog etimologije toponima onda se mora priznati da sličnu situaciju imamo na jugoistoku današnje Srbije samo u obrnutom smeru ;
Prema toma ako se već igramo lingvistikom (i dijalektologijom) i ako se ona koristi kao ideološko sredstvo za ostvarenje opšte polze našeg naroda onda se mora voditi računa o maču sa dve oštrice![]()
![]()
![]()
![]()
Aleksandar Loma, Sloveni i Albanci do XII veka u svetlu toponomastike, Stanovnistvo slovenskog porijekla u Albaniji (Zbornik radova sa medjunarodnog naucnog skupa odrzanog u Cetinju 21, 22. i 23. juna 1990), Titograd, 1991, str. 279-327.
Još jednom zahvaljujem kolegi Tandoriju na postavljanju ovako otrežnjujućih radova![]()
Гледе Албанаца и неких топонима :
[Pavle Ivić, Srpski narod i njegov jezik, 1971, str. 27]
![]()
Једино ми није јасно како си закључила да се албански језик сматра ИЕ језиком управо због тих посуђеница, колико год да је албански прожет страним утицајима ипак и сам потиче из ИЕ језика.
Poslednja izmena: