Етимологија

Мркаље, овај помињани "обухват" везан за псе и паше има везе, нисмо једини приметили, са пружањем и чувањем (што укључује гледање и мотрење)..али отуда и спас и напаст (спашаваш благо; нападају ти благо) :)

Ђуро Даничић
(у вокативу се мења у Ђуро:mrgreen:)

1nsetqe.png

TY89O6W.png

https://books.google.rs/books?id=E1nRAAAAMAAJ&pg=PA280&dq=motriti+ispasa&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiWrfiG_KzgAhVwhosKHRvoAa8Q6AEIKjAA#v=onepage&q=motriti ispasa&f=false

Пилипенда, ако памтиш преписку везану за гнозе о гањању, загонетања и одгонетања, гнати је водити (у гањање)), цепати (кад у разгону разагнаш све и свакога) ...али и светлети (кад схватиш гону)) :

content

https://books.google.rs/books?id=E1nRAAAAMAAJ&pg=PA280&dq=motriti+ispasa&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiWrfiG_KzgAhVwhosKHRvoAa8Q6AEIKjAA#v=onepage&q=motriti ispasa&f=false

надам се није вишка ако се ваша тумачења упари са ведским пазити, опажати и држати, схватати. забележена је веза са стоком (ица), а у свему постоји и "sacred" моменат.

पशु pazu

behold!, see

पश्यते pazyate { paz }

look at,take for,look on,consider, incur, observe, see with the spiritual eye, see a person, think over, learn, perceive, compose, live to see, see, examine, find out, notice, invent, experience, behold, foresee, regard or consider as, be a spectator, have insight or discernment, partake of i.e. undergo, behold, regard as, think over, take for

पश्यति pazyati { dRS }

observe, perceive, see, view

पशु m. pazu

individual soul as distinct from the divine Soul
mere animal in sacred things

पशु m. pazu

cows,
domestic or sacrificial animal

о коренима:

SanskrtRoot_PAZ.png

SanskrtRoot_DRZ.png

Moja baba koja je 1938 god je zapamtila da je njen deda govorio za kola kar,i tako su svi u selu govorili iako niko iz tog sela nije išao u inostranatvo, možda su pojedini išli u susedna sela i to je to. Kaže da je ta reč prisutna od vajkada u dalmatinskoj zagori.
Izvorno značenje glagola KARATI je terati,goniti i grditi i nikad nisam.čuo starijeg čoveka da pod karanjem podrazumeva jeb. Čoban kara ovce, a vozač kara kola odkako znam za sebe. Ubedjem sam da je srpdnja sa glagolom karati koji tobože ima izvirno značenje jebati -obična namerna podmetačina da bi se Kara - Đorđu zvanje iz tobože turskog jezika.
Kara - Đorđe je vođa Đorđe,dakle terač ili zapovednik. Kar su na engleskom kola "slučajno". Odakle je izvedena reč kralj? A kratos? Može bit' da grešim kad je u pitanju neko drugo područje, ali sigurno ne grešim ako se radi o području dalmatinske zagore.
Pozdrav.

Moja baba koja je 1938 god je zapamtila da je njen deda govorio za kola kar,i tako su svi u selu govorili iako niko iz tog sela nije išao u inostranatvo, možda su pojedini išli u susedna sela i to je to. Kaže da je ta reč prisutna od vajkada u dalmatinskoj zagori.
Izvorno značenje glagola KARATI je terati,goniti i grditi i nikad nisam.čuo starijeg čoveka da pod karanjem podrazumeva jeb. Čoban kara ovce, a vozač kara kola odkako znam za sebe. Ubedjem sam da je srpdnja sa glagolom karati koji tobože ima izvirno značenje jebati -obična namerna podmetačina da bi se Kara - Đorđu zvanje iz tobože turskog jezika.
Kara - Đorđe je vođa Đorđe,dakle terač ili zapovednik. Kar su na engleskom kola "slučajno". Odakle je izvedena reč kralj? A kratos? Može bit' da grešim kad je u pitanju neko drugo područje, ali sigurno ne grešim ako se radi o području dalmatinske zagore.
Pozdrav.
Na italijanskom je car auto, transporter je na francuskom i engleskom carirer, culi su od Italijana da je car
nesto sto vuku volovi pri cemu prvi automobil potice jos iz devetnaestog veka.
Karati je svuda bilo isto, nekoga grditi, ocrniti ( otuda i Karadjordje, Crni Djordje).

Na italijanskom je car auto, transporter je na francuskom i engleskom carirer, culi su od Italijana da je car
nesto sto vuku volovi pri cemu prvi automobil potice jos iz devetnaestog veka.
Karati je svuda bilo isto, nekoga grditi, ocrniti ( otuda i Karadjordje, Crni Djordje).
Da koriste je mnogi ali da li imaju logično objašnjenje ishodišta reči? Odakle dolazi ta reč? Ista stvar je sa rodom, od RODITI SE.. A roda je svuda opšte poznatapo svetu kao "donosilac beba"

надам се није вишка ако се ваша тумачења упари са ведским пазити, опажати и држати, схватати. забележена је веза са стоком (ица), а у свему постоји и "sacred" моменат.

पशु pazu
behold!, see
पश्यते pazyate { paz }

look at,take for,look on,consider, incur, observe, see with the spiritual eye, see a person, think over, learn, perceive, compose, live to see, see, examine, find out, notice, invent, experience, behold, foresee, regard or consider as, be a spectator, have insight or discernment, partake of i.e. undergo, behold, regard as, think over, take for

पश्यति pazyati { dRS }
observe, perceive, see, view

पशु m. pazu
individual soul as distinct from the divine Soul
mere animal in sacred things

पशु m. pazu
cows,
domestic or sacrificial animal

о коренима:

Pogledajte prilog 617619

Pogledajte prilog 617620

Мени прија да видим потврду да смо опазили везу између пажње и пашње и да, уз српски језик, постоји бар још један, у коме Мисао има примат.

Pozdrav.
Pre nego što uključenu lampicu obznanimo široj javnosti, trebalo bi proveriti da li nam se upalila na osnovu valjanih informacija.

Kar (kola) i karuca (brigadirska kolica, tačke) u Dalmatinskoj zagori su italijanizmi. Italijani za automobil kažu karo (carro). Ista reč kod Bugara i Vlaha u ist. Srbiji, kar, znači takođe kola i očigledno je da je došla zajedno sa Romanima sa Apeninskog poluostrva.
Karađorđe je Crni Đorđe, kao što je azijska pustinja Karakum - Crni pesak.

Povezivanje fonetski istog ne znači da je isto poreklo i značenje. Npr. eng. ball i naše bol, reklo bi se da Englezi kažu bol jer kad te neko pukne loptom boli.

Dakle, ono u čemu ne grešiš jeste činjenica da se u Dalm. zagori kaže kar za kola. Sve ostao je pohvalno razmišljanje, ali na osnovu pogrešnih postavki koje ne dovodi do ispravnih zaključaka.

Pre nego što kreneš sa pismenom elaboracijom konsultuj brze onlajn etimološke resurse:

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search
prasl. *karati (rus. kárat', češ. kárat)

Karati je, dakle, sveslovenska reč koja označava grdnju, prekor. Pa od nje imamo i etimološko gnezdo u kojem se nalaze još prekor i ukor.

Karati, pak, u žargonu, znači jebati, a dolazi, pak, od romske reči kar, što znači - piša.

http://www.etimo.it/?term=carro&find=Cerca

3b7233.png

https://www.etymonline.com/search?q=car

car (n.)c. 1300, "wheeled vehicle," from Anglo-French carre, Old North French carre, from Vulgar Latin *carra, related to Latin carrum, carrus (plural carra), originally "two-wheeled Celtic war chariot," from Gaulish karros, a Celtic word (compare Old Irish and Welsh carr "cart, wagon," Breton karr "chariot"), from PIE *krsos, from root *kers- "to run."

"From 16th to 19th c. chiefly poetic, with associations of dignity, solemnity, or splendour ..." [OED]. Used in U.S. by 1826 of railway freight carriages and of passenger coaches on a railway by 1830; by 1862 of streetcars or tramway cars. Extension to "automobile" is by 1896, but from 1831 to the first decade of 20c. the cars meant "railroad train." Car bomb first attested 1972, in reference to Northern Ireland. The Latin word also is the source of Italian and Spanish carro, French char.

Kad dođemo do "keltskog" postoji dobra sumnja da si možda u prvu utoliko da su Romani preuzeli slovensku reč koju su Sloveni u međuvremenu izgubili, a ponovo primili od Romana na Balkanu.

Bukmarkuj ove linkove i koristi ih pre nego što nešto elaboriraš.

Poslednja izmena:
Svarga (sanskrt) - nebeski raj. Srbski bog Svarog.
Pravi naziv za Etrurce je Rashani (kako su se sami zvali), pravi naziv za Tracane je Rashani (kako su se sami zvali). Jedan od naziva Srba je Rashani (isto kao i Hercegovci, Sumadinci...). Stari Ras, Rashka, reka Rasina.
Naziv drzave Ukrajna, u krajni, etimologija je Krajna. Zlonamerno je izmisljen lazni narod Ukri, namerno lazna etimologija, lazni fantomski nepostojeci narod drevni ukri.

Nekadasnja Pomoranija u Prusiji, ima danasnja drzava Mecklenburg-Vorpommern granici se da Poljskom oblasti Pomoranijsko vojvodstvo.
Pomoranija od pomorci i moreplovci, jasna etimologija.
Gdanjsk, gde g oznacava pravac isto kao k (k je preslo u g), Gdanjsk (k Dansk) -ka Dansku.
Stari evropljani Srbi, Sardinija, Irci, Nordijci, Baski... su moreplovci oduvek, daju nazive dan d-n svuda Dunav, Don, Dnjeper (Doneper), Dnjester (Donester), Makedonija, Dardanija, Dinarske planine, Sardinija, Danska, Skandinavija (dinavija-dunavija), narod boginje Dane (Irci), euskaldun (jezik Baska, Baski).

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik03/ambr_tomez_este.html

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik01/htm/tomezzoli_magre.htm

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik09/seraf_ht13.pdf

Svarga (sanskrt) - nebeski raj. Srbski bog Svarog.
Pravi naziv za Etrurce je Rashani (kako su se sami zvali), pravi naziv za Tracane je Rashani (kako su se sami zvali). Jedan od naziva Srba je Rashani (isto kao i Hercegovci, Sumadinci...). Stari Ras, Rashka, reka Rasina.
Naziv drzave Ukrajna, u krajni, etimologija je Krajna. Zlonamerno je izmisljen lazni narod Ukri, namerno lazna etimologija, lazni fantomski nepostojeci narod drevni ukri.

Nekadasnja Pomoranija u Prusiji, ima danasnja drzava Mecklenburg-Vorpommern granici se da Poljskom oblasti Pomoranijsko vojvodstvo.
Pomoranija od pomorci i moreplovci, jasna etimologija.
Gdanjsk, gde g oznacava pravac isto kao k (k je preslo u g), Gdanjsk (k Dansk) -ka Dansku.
Stari evropljani Srbi, Sardinija, Irci, Nordijci, Baski... su moreplovci oduvek, daju nazive dan d-n svuda Dunav, Don, Dnjeper (Doneper), Dnjester (Donester), Makedonija, Dardanija, Dinarske planine, Sardinija, Danska, Skandinavija (dinavija-dunavija), narod boginje Dane (Irci), euskaldun (jezik Baska, Baski).

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik03/ambr_tomez_este.html

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik01/htm/tomezzoli_magre.htm

http://www.korenine.si/zborniki/zbornik09/seraf_ht13.pdf
Šta misliš odakle dolazi etimologija za reč Danska i šta to doslovno znači?

Šta misliš odakle dolazi etimologija za reč Danska i šta to doslovno znači?
Stari evropljani imaju nazive dan d-n svuda Drezden (grad osnovan od Srba), Brandenburg, Gdansk-Gdanjsk, eng. Sweden, Danska, Skandinavija (dinav-dunav...), mi imamo valutu dinar, srp. dan (eng. day) sanskrt din.
jevreji su falsifikovali istoriju i proglasili "pleme dan", a istina je "Danci" (Srbi i Skandinavci, y-hg I / mtDNA H) su stari evropljani sa poreklom u evropi duze od 30.000 godina i nisu semiti, vec smo jednostavno stari evropljani kromanjonci, beli evropljani. Jedino tacno u jevrejskim spisima je da su "danci" kreatori sve civilizacije i nosioci svog znanja, to su stari Srbi i nordijci, Vinca i cela stara evropa.
Danska i kod Iraca boginja Dana je najverovatnije etimologija dan (dan danas...), narod od Dana narod od Sunca (kad je dan onda je sunce) i zemlja dana.

Stari evropljani imaju nazive dan d-n svuda Drezden (grad osnovan od Srba), Brandenburg, Gdansk-Gdanjsk, eng. Sweden, Danska, Skandinavija (dinav-dunav...), mi imamo valutu dinar, srp. dan (eng. day) sanskrt din.
jevreji su falsifikovali istoriju i proglasili "pleme dan", a istina je "Danci" (Srbi i Skandinavci, y-hg I / mtDNA H) su stari evropljani sa poreklom u evropi duze od 30.000 godina i nisu semiti, vec smo jednostavno stari evropljani kromanjonci, beli evropljani. Jedino tacno u jevrejskim spisima je da su "danci" kreatori sve civilizacije i nosioci svog znanja, to su stari Srbi i nordijci, Vinca i cela stara evropa.
Danska i kod Iraca boginja Dana je najverovatnije etimologija dan (dan danas...), narod od Dana narod od Sunca (kad je dan onda je sunce) i zemlja dana.

Ti imas neke svoje izvore, ja vise verujem ovim neutralnim.

Ово је добар пример тога како се без познавања историје језика не може разговарати о етимологији.
Реч дан потиче од општесловенскога дьнь. Глас /а/ у њој је настао тек негде током 14. века када је дошло до промене ь > а. Неки периферни говори нису захваћени том променом те и данас у њима реч гласи дьн (крајњи полуглас уклоњен је негде током 10. века када су изгубљени сви такозвани слаби полугласи, то је уједно последња општесловенска промена).

Mene uvek zbuni izraz Stari Evropljani. Ko su ti ( izuzimam naravno Srbe jer su oni stariji i od Kineza), ali ko
su ovi drugi stari Evropljani? Na danasnjoj teritoriji Istocne Nemacke ziveli su stvarno Sloveni, ali nikako Srbi nego raznorazna
slovenska plemena. Jezik danasnjih Luzickih Srba veze nema sa srpskim, za mene je to poljski, tako zvuci, tako
ga ja razumem. Kakvi Srbi, kakvi bakraci.

Mene uvek zbuni izraz Stari Evropljani. Ko su ti ( izuzimam naravno Srbe jer su oni stariji i od Kineza), ali ko
su ovi drugi stari Evropljani? Na danasnjoj teritoriji Istocne Nemacke ziveli su stvarno Sloveni, ali nikako Srbi nego raznorazna
slovenska plemena. Jezik danasnjih Luzickih Srba veze nema sa srpskim, za mene je to poljski, tako zvuci, tako
ga ja razumem. Kakvi Srbi, kakvi bakraci.
Luzicki Srbi su pravi etnicki Srbi. Uzmi Srbe iz Sumadije stavi ih u Nemacku 300 godina i njima ce se jezik promeniti dosta. Srbi iz Subotice i Srbi iz Pirota ne govore bas identicno, ali govore srpski.

Srbi su najstarije slovensko pleme i od njih su nastali svi sloveni.

Poslednja izmena od moderatora:
Sanskrt din - srpski dan.
Ti nemas veze sa etimologijom, i znam da te ne zanima istina, pa bi mogao da prekines sa propagandom lazima i glupostima.
Шта сам слагао? Да у српским дијалектима реч дан и данас има старији облик дьн? Да је старословенски и општесловенски облик био дьнь?

Нисам ти ја крив што не познајеш историју и говоре свога језика.

Не познајеш ни санскрит, јер реч за дан на њему није **din него dina! Санскритско dina и прасловенско dьnь су истога праиндоевропскога корена, као и литванско и летонско diena, старопруско deina, латинско dies, албанско di, староирско dia, велшко dydd, грчко endios, јерменско tiw и хетитско siwatt-.

Back