ETF ili FON

jel etf bolji od fona

kad pitas je l' ETF bolji od FONa moras da kazes na sta mislis i na sta ciljas sa svojim pitanjem. Odmah da ti kazem ETF i FON su dva razlicita fakulteta na kojem se izucavaju RAZLICITE nauke!!!
ja sam na trecoj godini FONa i imam samo reci hvale za njega:
kvalitet nastave je stvarno iznad proseka i iznad ostalih fakulteta (sve ucionice i amfiteatri su opremljeni sa bimovima, ozvucenjima...), racunarski centri, wireless uveden na celom faksu i dvoristu besplatan je za sve studente, konsultacije sa profesorima i asistentima preko e-maila i da ne nabrajam dalje
kvalitet znanja koji stices na FONu je i informaticki i menadzerski pokriven, naucices kako posluje svaki sektor u firmi, zasto postoje neki sektori i sve ostalo... naucices ko, kako, kada i gde pravi pare u firmi! i ono sto je najbitnije naucices da je sve u parama i profitu :)
FON ima saradnju sa mnogim nasim i stranim kompanijama i mozes da se prijavis na praksu u njima.
imaces mogucnost da ucestvujes/gledas razna medjunarodna studentska takmicenja kako iz oblasti menadzmenta tako i iz oblasti informacionih tehnologija. Studentske organizacije su na FONu izuzetno zastupljene.
gore je neko reko da je lak fakultet, a kao merilo dao da je neko polozio sve ispite, odmah da ti kazem da nema ispita koji je nepoloziv na bilo kom fakultetu pa tako i na FONu i na ETFu.
za zaposlenje jedni ce ti reci da pre primaju ETFovce neki FONovce, to zavisi od kompanije do kompanije, ja cu ti reci samo da je na proslogodisnjoj VIP stipendiji od 20 studenata - 8 bilo FONovaca (a pravo imaju samo odredjeni tehnicki fakulteti)...

da napomenem samo, da ne zelim da vredjam druge fakultete i da ne volim da neko vredja moj! jednostavno mislim da je FON bolji jer na njemu stices malo sira znanja iz oblasti poslovanja, a ne samo usko-strucno znanje

Ako te zanimaju racunari, tj. IT ili SE upisi obaveyno ETF ali SI smer.

Ja sam, opet, čuo od starijih studenata, da je SI smjer "poluprivatni", tj. platiš više, a prolaziš lakše (ja ionako tako vidim privatne fakultete u Srbiji :) ), a da na RTI smjeru počinješ aktivno od druge godine (pa i 2. semestra prve), ali da se stigne gradivo sa SI.

porediti FON sa ETF om je kao da porediš probušene silikone sa pravim sisama.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Konretno pitanje kako se najbolje spremiti za oba prijemna http://www.etf.rs/ & http://www.fon.rs/?? :super:

Ne znam tačno koja zbirka ti je najbolja, neki reklamiraju neku 4+, kako već, ja sam spremao iz neke druge, ne znam kako se zove.
Glavno ti je da što bolje spremiš određene oblasti u matematici i to je to. Ako dobro spremiš matematiku nemoj na fonu uzimati kombinovani prijemni.

Ne znam sve oblasti iz zbirke koju sam ja koristio, ali ti se svodi na nekoliko različitih vrsta jednačina (logaritamske, eksponencijalne, ove, one...), polinomi, planimetrija, stereometrija, trigonometrija,...

I prijemni na fonu je mnogo lakši od prijemnog na etfu, ali je na etfu opet lakše upasti, pogotovo na budžet. Ja sam imao na probnom prijemnom na fonu 18 od 20 zadataka tačno (na glavnom 15, mrzilo me da provjeravam brojke), a na etfu 8-9 tačnih, mahom onih lakših. Na fonu primaju 150-250 na budžet po odsjeku (IS i Menadžment) koliko znam, a na etfu 400 od 500 na prvoj godini je na budžetu, a na prijemni se prijavi 650 (od toga dosta ode na fon kasnije :) ).

Danas je kod nas na zalost u modi prodavanje magle... Zato i jesu u modi raznorazni hohstapleri poput menadzera, pravnika... Zato smo i tu gde jesmo. Primera radi, u Nemackoj su od svih potrebnih fakultetlija 92% inzenjeri (pravi) a od tog broja je 70% masinaca. Sta vise da ti kazem.

Prijatelju ne znam odakle ti taj podatak ali su u pravu si. Verovatno zato je nemacka izvozno orjentisana dok mi imamo pravnike i ekonomiste koji proizvode pravila i ne znam sta vec. Cuo sam da Nemackoj jos treba inzenjera i cak neki moji sugradjni su tamo inzenjeri. Dok nama treba menadzera i pravnika i ekonomista, samo ne radnika i ljudi koji bi pokretali proizvodnju.

Poslednja izmena:
Zato i jesu u modi raznorazni hohstapleri poput menadzera, pravnika... Zato smo i tu gde jesmo.

Dok nama treba menadzera i pravnika i ekonomista, samo ne radnika i ljudi koji bi pokretali proizvodnju.

Kako da vam kazem a da vas ne uvredim NISI inzenjeri Bogovi!!! Niti su pravnici, ekonomisti i menadzeri hohstapleri!!! a kad vec ne znate sta oni rade sad cu malo da vam pojasnim...

Ako inzenjer hoce da napravi/projektuje nesto, za to su mu potrebni neki resursi a za resurse mu je potreban novac a ko li ce mu naci novac nego ekonomista :) dalje potrebno mu je saznanje da radi po zakonu - pravnici :) pa onda kad radis sa ljudima potrebni su ti i oni iz kadrovske sluzbe (gde ce jedan inzenjer da brine o tome da li su zaposleni placeni kad i koliko...). Pa onda kad treba da se proda proizvod na danjasnjem trzistu bez dobrog marketinga tesko da ces ista uraditi, a gle cuda opet tu rade oni menadzeri i ekonomisti :) itd.

Tako da dragi moji, ako vi mislite da inzenjer radi sam za sebe i da mu niko drugi ne treba necete daleko dogurati na trzistu, a to je valjda svaciji cilj. Ne kazem ja da su menadzeri i ekonomisti najpotrebniji vec da se ne moze bez njih koliko god vi to zeleli :)

Draga nensi u Nisu danas ima 5000 radnika i 45.000 ljudi koji pomazu ovima tako da je odnos 1:9. U ovih 45.000 pomagaca spadaju ovi tvoji koji stvaraju novac, isplacuju plate sebi 40.000 jel oni imaju fakultet i radnicima 20.000 dinara jer oni imaju srednju i ne rade glavom. Ovih 45.000 rade u kancelarijama na suvom sa grejanjem ili hladjenjem ako je leto pa ukljuce klimu. Tako da kada te pitaju sta si ti si menadzer na pet hiljada radnika dodje mozda 50 menadzera ostali ne znam sta trebaju da rade. Kako oni po tvome obezbedjuju nesto (maglu) neka sebi obezbede radnike da odnos bude bolji. Procitaj negde koje su karakteristike administracije odnosno birokratije pa ce ti sve biti jasno. Ove podatke sam negde procitao ali verujem da su istiniti jer je u mom mestu odnos 1:100. Mozda ces ti biti neka nova vrsta menadzera ili pravnika koja ce sve ovo ispraviti sto se nadam nemoj pogresno da me shvatis.

Ne znam samo na koji nacin si dosao do proporcije 1:100 u korist menadzera i visokoobrazovanih kad je u Srbiji takvo stanje da je manje od 5% gradjana visokoobrazovanih.
Ja se iskreno nadam da cu jednog dana biti menadzer, a do tada moje zvanje ce biti dipl.ing organizacionih nauka :)
I necu vise da se udubljujem u ovu pricu, jer tema je ETF ili FON? A ne koliko ko zaradjuje, a koliko bi trebalo...

Ako se predajes dobro. U pravu si tema je nesto drugo. Ali samo jedna konstatacija. Svetska ekonomska kriza je pocela zato sto su menadzeri prodali vise magle nego sto treba, a pravnici u drzavi im dozvolili. Menadzeri su sebi za uspehe firme sebi isplacivali bonuse i to u iznosu 40 i vise prosecnih plata. Kao da oni imaju 40 glava i 40 stomaka. Pa kada je to sve propalo sve se srucillo na onog radnika. Niko od menadzera se sigurno nece posle propasti firme pojaviti u javnoj kuhinji nego ce se pojaviti oni radnici koji su ostali bez posla.Ili ti mozda mislis da je za svetsku ekonomsku krizu kriv radnik mozda i jeste bar po tebi. Sto sada bonuse ne vrate menadzeri isto kao sto su mogli da ih uzimaju za uspehe.

Ti bolje da otvoris temu menadzeri vs. radnici :)
Menadzeri/direktori su ljudi koji se nalaze na celu kompanije/sektora i nije obavezno da budu ljudi koji su zavrsili menadzment iznenadio bi se koliko masinaca/elektrotehnicara/tehnologa i drugih inzenjera se nalaze na mestu menadzera... I jos jedno to sto ti zoves magla jeste NOVAC, a da ti objasnim osnove ekonomije u robno-novcanom svetu novac-roba-novac i koliko god ti to ne zeleo sebi da priznas to je surova realnost danasnjice.
p.s. money makes the world go round :)

khm, ne znam sta si time hteo postici, da kazem da ne mogu pretpostavljam i malo ti nahranim ego :) ok, nema problema...
Da bi bio menadzer u nekoj firmi, nije neophodno da zavrsis FON vec radno iskustvo. Posle FONa zvanje ti je dipl.ing. organizacionih nauka smer taj i taj i mozes da se bavis mnogim stvarima u jednoj kompaniji i samim tim da pripomognes stvaranju profita.

Razlika izmedju FON-a i ETF-a je ogromna. Sto se tice posla podjednako su trazeni tako da to nije problem, a osnovna razlika je u samom studiranju pomenutih. Ja sam na FON-u, ucim sasvim normalno, nista preterano, i dajem sve ispite vrlo brzo, takodje slobodnog vremena imam i za sve druge aktivnosti. Bolonja je uzela maha i polaganje ispita je dosta poboljsano. Sa druge strane drugovi sa ETF-a sa kojima sam isao u srednju mi redovno kukaju. Vuku ispite i po 2-3 godine i jos nijedan nema cist semestar,a znam da su bili podjednako dobri ucenici u srednjoj kao i ja, a pritom stalno uce i nikad slobodnog vremena. I jos nesto ne kaze se dzabe za ETF- E Trebao sam Fon!!!

razlikuju se mnogo faxovi..
po eni je fon bolji izbor iz prostog razloga sto je prosek prolaska na etf-u oko 5-6 godina...

A-a, bilo 8 godina, sad je prosjek 6, a čim ima onih koji završe za 4, znači da ima i onih koji završe za 8 godina. :)

Pa koliko sam primjetio jedino ne postoji ETF-ov pdf na ovom forumu, možda sam negdje previdio, al' nisam našao. To je povezano sa vremenom potrebnim za učenje.

Ja nisam nešto dobro počeo, prva sam godina, položio 4 lakša ispita, pao oet 1 i matu 1, a spavam 5 sati dnevno, ponekad čak i do 8, obično vikendom kad nemam predavanja. :)
Ne izlazim u grad, ne družim se (osim na faxu) i tako dalje... Čisto da napomenem da većina ETFovaca :D tako "živi". :)
Međutim, ne odustajem, ne prelazim na FON.

Možda ETF i FON nemaju mnogo sličnosti prema oblastima koje se izučavaju, ali ako za učenje onih oblasti na ETFu treba tako mnogo vremena naspram učenja onih na FONu, onda mi je logično da se na ETFu dobija mnogo više znanja, te će ETFovac mnogo lakše u budućnosti postati neki menadžer (u svojoj oblasti :) ) nego što će FONovac postati inženjer (skoro pa nemoguće po mom mišljenju).

Zaključujem (bez potcjenjivanja) da FONovci imaju prednost jer u startu imaju više radnih mjesta da biraju, ali ETFovci to mogu stići napredovanjem u nekoj struci koja im odgovara, usavršavajući se. Za suprotno se već ne bi moglo reći, FONovcima mnogo treba da stignu gradivo ETFa.

A-a, bilo 8 godina, sad je prosjek 6, a čim ima onih koji završe za 4, znači da ima i onih koji završe za 8 godina. :)

Pa koliko sam primjetio jedino ne postoji ETF-ov pdf na ovom forumu, možda sam negdje previdio, al' nisam našao. To je povezano sa vremenom potrebnim za učenje.

Ja nisam nešto dobro počeo, prva sam godina, položio 4 lakša ispita, pao oet 1 i matu 1, a spavam 5 sati dnevno, ponekad čak i do 8, obično vikendom kad nemam predavanja. :)
Ne izlazim u grad, ne družim se (osim na faxu) i tako dalje... Čisto da napomenem da većina ETFovaca :D tako "živi". :)

Možda ETF i FON nemaju mnogo sličnosti prema oblastima koje se izučavaju, ali ako za učenje onih oblasti na ETFu treba tako mnogo vremena naspram učenja onih na FONu, onda mi je logično da se na ETFu dobija mnogo više znanja, te će ETFovac mnogo lakše u budućnosti postati neki menadžer (u svojoj oblasti :) ) nego što će FONovac postati inženjer (skoro pa nemoguće po mom mišljenju).

Zaključujem (bez potcjenjivanja) da FONovci imaju prednost jer u startu imaju više radnih mjesta da biraju, ali ETFovci to mogu stići napredovanjem u nekoj struci koja im odgovara, usavršavajući se. Za suprotno se već ne bi moglo reći, FONovcima mnogo treba da stignu gradivo ETFa.

Konacno neko da kaze nesto,a da ne pljuje po nekom faxu:worth:
Dobar zakljucak:ok:
Ma polozices matu ima vremena do oktobra,ja sad ucim usmeni,ubise me ove silne teoreme i dokaze,ne razumem sta ce mi ovo u zivotu:dontunderstand:

FAKULTET OLAKSANIH NAUKA :)

FON je realno smesan fakultet, ako se donekle izuzme smer za informacione tehnologije.
Jednostavno, nije normalno uciti par papira(strana) za kolokvijum/ispit i poloziti sa visokom ocenom. Molim vas, pa to nije bilo ni u srednjoj tako.
ETF je mnooogooo tezi, ali za onog kome idu prirodne nauke - bolji.

Post sa istoimene teme na drugom mestu...;)
FON je realno smesan fakultet, ako se donekle izuzme smer za informacione tehnologije.
Jednostavno, nije normalno uciti par papira(strana) za kolokvijum/ispit i poloziti sa visokom ocenom. Molim vas, pa to nije bilo ni u srednjoj tako.
ETF je mnooogooo tezi, ali za onog kome idu prirodne nauke - bolji.

Razlika izmedju FON-a i ETF-a je ogromna. Sto se tice posla podjednako su trazeni tako da to nije problem, a osnovna razlika je u samom studiranju pomenutih. Ja sam na FON-u, ucim sasvim normalno, nista preterano, i dajem sve ispite vrlo brzo, takodje slobodnog vremena imam i za sve druge aktivnosti. Bolonja je uzela maha i polaganje ispita je dosta poboljsano. Sa druge strane drugovi sa ETF-a sa kojima sam isao u srednju mi redovno kukaju. Vuku ispite i po 2-3 godine i jos nijedan nema cist semestar,a znam da su bili podjednako dobri ucenici u srednjoj kao i ja, a pritom stalno uce i nikad slobodnog vremena. I jos nesto ne kaze se dzabe za ETF- E Trebao sam Fon!!!

Tvoji drugovi su vjerovatno mogli dati neke od tih ispita jos davno, nije nemoguce stici gradivo, a i dugo je ljeto.

Nije svaki fakultet za svakoga, ako je FON laksi to znaci da i manje znanja studenti imaju po zavrsetku skolovanja. Tvoji drugovi ce imati relativno veliko znanje (veliko u odnosu na ljude sa drugih faxova) te ce lakse da se snadju u svojoj oblasti za posao nego ti u svojoj (ne mora znaciti, ali je uglavnom tako, makar za Bg ETF).

Tvoji drugovi su vjerovatno mogli dati neke od tih ispita jos davno, nije nemoguce stici gradivo, a i dugo je ljeto.

Nije svaki fakultet za svakoga, ako je FON laksi to znaci da i manje znanja studenti imaju po zavrsetku skolovanja. Tvoji drugovi ce imati relativno veliko znanje (veliko u odnosu na ljude sa drugih faxova) te ce lakse da se snadju u svojoj oblasti za posao nego ti u svojoj (ne mora znaciti, ali je uglavnom tako, makar za Bg ETF).

Pa da su mogli oni bi dali, jer zaista su svi odlicni studenti. A to za leto, mislim da je mnogo bolje provesti ga na moru nego nad nekim programiranjem ili elektronikom:D
Sto se tice znanja teoretsko ce imati, ali prakticno slabo, poznato je da ETF-ovci nisu bas snalazljivi kasnije kad se zaposle, jer nemaju neke organizacione i menadzerske predmete koji ce ih spremiti za organizaciju.

ne razumem ove teme etf vs fon...iskreno mislim da nemaju neku svrhu.

ja sam sa etfa,evo druga godina,dao sve u roku,sve je to ok,u prvoj sam se dosta namucio,ali i opet to nije strasno,zavisi samo kako se na pocetku uklopis
sada malopre videh da je neko pomenuo da uci i do 14 sati dnevno i tako to,i da "vecina etfovca" tako zivi,iskreno meni se desavalo da ucim tolko,ali ono samo ali samo za vreme ispitnog roka,i to mozda 2 dana pred ispit,ako ga bash i nisam radio nesto...
u sustini pijancim kad signem i to,i ne zalim se,a i zadovoljan sam previse samim fakultetom,al to nije ni bitno

e sada,fon i etf ne mogu da se uporedjuju,imam drugara na fonu,znam sta oni rade,u sustini svakoj firmi potreban je dobar menadzer,a to svakako moze postati ko zavrsi fon
al postoji druga stvar koja je cinjenica (ne po licnom iskustvu,vec po prici mog oca i ostali njegovih kolega
koji su inzinjeri 30 i kusur godina) da inzinjer moze savljadati sve moguce pozicije i raditi to bez problema,dok druge ljudi drugacije profesije nikada ne mogu postati inzinjeri...

u sustini,glupo je gledati sada kada upisujes fax dal je lak ili tezak (ne moze se tako gledati samo u zivotu) vec dali stvarno zelis to ili ne,i sto je jos crnje zbog situacije u nasoj zemlji da li ti se ta diploma kasnije isplati ili ne...

^ne pricaj gluposti...znam deset likova najmanje koji su zavrsili etf,i poceli da rade (po institutima,telekom,vip,telenor,elektrovat i drugim dosta jakim preduzecima) i ne mogu da verujem kakve projekti rade,treba im dati medalju,a zavrsili su svi etf pre 2,3 godine

ovaj jedan,burazer mog ortaka on je u telenoru,dobio posao odma posle faxa,radi vec 2 godine,i usput dok je radio dao je master,i covek ima opasnu platu,opasan posao

e sad je ne znam,ko je tu nesnalazljiv
sada u ovcar banji,vodio me cale,radili su hidroelektranu i bilo je dosta inzinjera sa etfa (ukljucujici i programere ) a svi su veoma mladi,plus to je posao sa austrijancima bio,tako da ne bi tu smelo da se "rizukuje" sa nesnalazljivim ljudima...

Poslednja izmena:

Back