Eto i ti da napises nesto ljuCki. Ocekivao sam da ces to da hejtujes jer je povezivo sa "modernim gedzetima" i "modernim robovima".
E-sport, naravno nije sport tipa fudbal, ali niko nije ni definisao da je sport samo ono gde se znojis puno, i koristis ruke i noge brze nego prosecan covek koji hoda. Pa sad, ako ti je puls ispod 100 dok radis "to", onda kao nije sport.
Za sport nije nuzno da imas trbusnjake i misicavo telo.
E-sport je kao sto neko rece, slicno sahu - mind-digital- electronic sport. Postoji sportsko nadmetanje, i samim tim je to SPORT, bez obzira so izostaje veliko fizicko naprezanje i znojenje, nema telesnih kategorija i gubljenja kilograma "pred mec" kao sto ima u izrazito fizickom sportu kao sto je boks itd.
Sto se mene licno tice, da li bih birao klasican fizicki sport sa puno znojenja ili ove mind-sportove - naravno da ovo prvo, jer nesto slicno ovom drugom vec radim ceo zivot (nauka) pa bi bilo preopterecenje za mozak da jos i ovo radim, a telo bi atrofiralo i opasno ugrozilo zdravlje pa i taj mozak koji se najvise koristi u e-sportu.
Nego ne znam kakve ovo veze toliko ima sa psihologijom direktno, jedino ako hocete da se prica, kako takmicenje u igranju igara utice na mozak, na kognitivne funkcije, koliko takvi ljudi imaju bolje opazanje, pamcenje, kreativnost, nego ostali koji izrazito manje izlazu mozak ovakvim naporima-zadovoljstvima itd.
- - - - - - - - - -
Esport je i te kako sport.
Starcraft II je najveci? i po broju korisnika i nagradnim turnirima: GSL, SSL, Proleague.
@Hypnotoad: Razlika je velika, ti npr. mozes imati 'mozak' i stratesko razmisljanje da budes igrac, pitanje je da li posedujes psihofizicke sposobnosti za 200-400 akcija u minuti (APM) na tastaturi i misu, motoriku, izvanredno vizuelno opazanje, donosenje strateskih odluka u realnom vremenu i sta sve ne. Dosta njih mora da trenira, narocito sake i misice podlaktice zbog karpal tanel? sindroma.
Upravo tako......Secah se, da sam kao mator konj, ne znam koliko godina unazad, nabasao na ultra jeftin Sony PSP, i ja ti to kupim, svakog dana mrtav umoran posle posla zalegnem u krevet, popijem kafu, malo prodrndam to sokocalo (tada nisam imao smartfon da zezam) dok se ne uspavam, and guess what? Nekim cudom posle 2-3 nedelje zaradim ti sindrom karpalnog tunela, jer mi visili domali i mali prst sa PSP-a.
Mada kod mene je bila obrnuta situacija - podlaktica nije bila atrofirana, ni "normalna" pa da sam morao da treniram, nego je bila hipertrofirana, i kao takva je imala veoma malo prostora za nerv ionako.

Veoma, veoma brzo sam zato razvio karpal-tanel, zbog neprirodnog hvata PSP-a.