epoksi smole ili ...?

dr_smak

Obećava
Poruka
90
Moze li mi neko preporuciti od kog materijala bih mogao praviti spojlere za auto. Znam za epoksi smole ali su tesko dostupne po radnjama i prilicno su skupe. Potrebno mi je jeftinije resenje koje je ostvarljivo u kucnoj radionici.
 
Poliester smole + staklena vlakna. Ima ih u skoro svakoj farbari, obicno se prodaju kao "Poliester Kit" (poliester komplet a ne git!). Ako ti trebaju vece kolicine, povoljnije mozes kupiti u "Hins" Novi-Sad. Epoksi smole se koriste tamo gde je potrebna veca cvrstoca i obicno se armiraju karbonfiberom i/ili kevlarom. Za spojlere je Poliester sasvim O.K. , od njega se rade camci, siterne, kiosci...
 
Planiram zapravo da napravim model od stiropora ili purpene pa da potom preko toga nanosim vise slojeva plasticne mreze i nekog cvrsog vezivnog materijala (naiznenicno). Jer nisam bas upoznat sa tehikom koja ukljucuje poliester ali mislim da mi je za to potreban kalup sto vec predstavlja problem.
 
Prvo, nemoj da koristis obican stiropor a pup-penu nikako (isprobao!). Kupi na stovaristu gradjevinskog materijala stirodur. Jeste skuplji, ali se neuporedivo bolje obradjuje nozem i smirglama.
Ni stirodur kao ni stiropor i pur-pena nisu otporni na poliester. Zato oblozi model npr. Alu folijom pomocu lepka za drvo - "Drvofix". U kompletu iz farbare ima 1 m2 "mat" platna. To su presovana vlakna i malo su nezgodna za rad. Pokusaj da nabavis "rowing" - tkano platno. Zatim se model oblaze tim platnom parce po parce i natapa smolom pomocu cetke. Poliester smola nece polimerizovati na temperaturama ispod 18 stepeni, potrebno ti je vise od 20. Isparenja su otrovna i zapaljiva, kao i svi organski rastvaraci. Kada se smola potuno stegne, vece neravnine mozes osmirglati ili obrusti, a zatim na ceo spojler nanesi poliester git za automobile pa sve lepo obradi smirglama. Vodi racuna da je platno od staklenih vlakana, efekti na kozu su kao i od staklene vune! Posebno vodi racuna prilikom secenja, smirglanja, brusenja...
I epoksidne smole zahtevaju "armaturu" u obliku tkanine, mnogo su gusce i mnogo teze "natapaju" tkaninu. Ne radi se cetkom vec valjcima. Cenu i da ne pominjem.
Pozdrav, zelim ti puno uspeha sa spojlerima. U svakom slucaju, ceka te puuuno rada.
 

Back
Top