Епидемија вируса H1N1-свињски грип

Deja vu сценарио у режији МЗ и РЗЗО

1. Радна група Министарства здравља још у марту 2009. године предлаже набавку вакцина против Швајне грипа;
2. Министар здравља месецима даје контрадикторне изјаве;
3. Пре неколико дана, спроводи се поступак јавне набавке (тендер) вакцина по хитном поступку? ( Као да је грип пао с неба као метеорит);
4. Данас се отварају понуде три понуђача, и гле чуда, само један има комплетну документацију ( "Игром случаја"- Југохемија );
5. Понуђена велепродајна цена је, права ситница - 799 динара.

Питам "стручњаке" који овде лобирају за вакцину и тврде " да је произведена на потпуно исти начин, истом технологијом као и она за сезонски грип, само је сој други", како је могуће да су велепродајне цене вакцина за "обични сезонски" грип А(H1N1); A (H3N2) и инфлуенцу типа В следеће:

-Институт Торлак .....270,10 дин
-Глаксо Смит Клајн..423,10 дин
-Санофи Пастер.......470,30 дин
-Кирон.....................341,40 дин

Размислите добро....:)

Kada bi imao kompletnu dokumentaciju (ili bar moduo II ili III) dokumentacije za registraciju, znao bih odgovor (deo se odnosi na tehnologiju proizvodnje i kontrolu kvaliteta, kako sirovina, tako i gotovih vakcina)

Deja vu сценарио у режији МЗ и РЗЗО

1. Радна група Министарства здравља још у марту 2009. године предлаже набавку вакцина против Швајне грипа;
2. Министар здравља месецима даје контрадикторне изјаве;
3. Пре неколико дана, спроводи се поступак јавне набавке (тендер) вакцина по хитном поступку? ( Као да је грип пао с неба као метеорит);
4. Данас се отварају понуде три понуђача, и гле чуда, само један има комплетну документацију ( "Игром случаја"- Југохемија );
5. Понуђена велепродајна цена је, права ситница - 799 динара.

Питам "стручњаке" који овде лобирају за вакцину и тврде " да је произведена на потпуно исти начин, истом технологијом као и она за сезонски грип, само је сој други", како је могуће да су велепродајне цене вакцина за "обични сезонски" грип А(H1N1); A (H3N2) и инфлуенцу типа В следеће:

-Институт Торлак .....270,10 дин
-Глаксо Смит Клајн..423,10 дин
-Санофи Пастер.......470,30 дин
-Кирон.....................341,40 дин

Размислите добро....:)

A pa ovo je sada najmoderniji grip, znas kako se kotira roba iz prethodne sezone od 30 do 70 posto popusta.:D
Nego bas se pitam da li ce vakcina u martu biti na snizenju.........bio bi red.:lol:
E da i nisma strucnjak, ali nema veze. :D

Čudno,ali vakcine protiv običnog gripa nema,pa nema.Danas sam obišla 3 državne apoteke. Kažu nema i pojma nemaju hoće li ih više dobijati. Moja dr (pulmolog) mi je preporučila prošle nedelje da primim tu vakcinu,koja mi- kako reče-neće pomoći protiv ovog drugog gripa, ali će ipak malo ojačati imunitet.Tek,DZ su dobile direktivu da smeju vakcinisati samo Pasterovom vakcinom,njih su ambulante istrošile,a i nema ih više u prodaji.Kažu u DZ- nemojte kupovati u priv.apotekama ove od drugih proizvođača (iz Mađarske,npr.)jer vam to ne smemo davati! Pitam se-ko je onda dozvolio da se te druge uopšte uvoze u zemlju?

Čudno,ali vakcine protiv običnog gripa nema,pa nema.Danas sam obišla 3 državne apoteke. Kažu nema i pojma nemaju hoće li ih više dobijati. Moja dr (pulmolog) mi je preporučila prošle nedelje da primim tu vakcinu,koja mi- kako reče-neće pomoći protiv ovog drugog gripa, ali će ipak malo ojačati imunitet.Tek,DZ su dobile direktivu da smeju vakcinisati samo Pasterovom vakcinom,njih su ambulante istrošile,a i nema ih više u prodaji.Kažu u DZ- nemojte kupovati u priv.apotekama ove od drugih proizvođača (iz Mađarske,npr.)jer vam to ne smemo davati! Pitam se-ko je onda dozvolio da se te druge uopšte uvoze u zemlju?

te vakcine su uvezene na crno....:neutral:

Moguće,nisam ni pitala u privatnim kad su tako rekli.A, lepo rekoše jesenas da će ove za sezonski biti dovoljno.Tek prošle nedelje sam puno išla na kojekakve kontrole (zbog embolije pl.u decembru) i pošto se već dovoljno ,,družim,, sa hematologom, pumologom,radiologom,... svi su vrlo obazrivi (da ne kažem sumnjičavi) u vezi sa novom vakcinom.

Back