Епархија: земља манастира Високи Дечани уписана у катастар

Poruka
9.288
...А НА МОЛБУ СПЦ!
Сад су Високи Дечани лепо по закону косова* уписани у шифтарски катастар!
КОСОВО ЈЕ СРЦЕ ОПЕН БАЛКАНА!


https://www.politika.rs/scc/clanak/605011/Eparhija-zemlja-manastira-Visoki-Decani-upisana-u-katastar

Епархија: земља манастира Високи Дечани уписана у катастар​


677z381_677z381_Visoki-Deccani--AV0133.jpg

Манастир Високи Дечани (Фото А. Васиљевић)
Епархија рашко призренска Српске Православне Цркве потврдила је данас да је овлашћени представник манастира Високи Дечани у Централном катастру тзв. Косова у Приштини добио уредан катастарски извод са свом имовином манастира Дечани, укључујући и 24 хектара која су призната манастиру одлуком Уставног Суда Косова 2016. године.
.„На основу катастарског извода можемо да потврдимо да је одлука Уставног суда из 2016. године извршена и да је и у Катастру манастир признат као власник имовине која је раније била спорна. Овим можемо да закључимо да је дугогодишњи правни процес који се водио око 24 хектара земље манастира Високи Дечани коначно решен”, наводи се у саопштењу Епархије.


Земља - 24 хектара земље манастиру је вратила држава Србија 1997. године, након што је 1946. комунистичка власт у тадашњој Југославији Високим Дечанима одузела 700 хектара земље.
Након сукоба на КиМ 1999. године, локалне власти у општини Дечани оспоравају манастиру власништво над земљом, тврдећи да та имовина припада друштвеним предузећима Апико и Илириа.
Судски процеси на различитим нивоима и правна борба манастира Високи Дечани трајали су готово 16 година, а уставни суд у Приштини је 20. маја 2016. године пресудио да земља припада Високим Дечанима, чиме је одбацио одлуку апелационог већа врховног суда у Приштини из 2015. године да се предмет поново врати Основном суду у Дечанима и такође утврдио да је претходна одлука врховног суда у Приштини из 2012. године, којом је потврђено право власништва манастира на земљу - правоснажна.


Након што одлука о упису имовине Високих Дечана није спроведена пет година, уставни суд у Приштини је 24. септембра 2021. донео решење о неизвршењу пресуде, у којем се констатује да његова одлука из 2016. није извршена, а та одлука је објављена у службеном листу и о томе је информисан тужилац.
Локалне власти у Дечанима и привремене институције самоуправе у Приштини, међутим, и даље су одбијале да манастиру дозволе да у катастар упише 24 хектара земље, тврдећи да је уставни суд „легализовао” одлуку бившег председника некадашње СРЈ Слободана Милошевића из 1997. године да ту имовину поклони манастиру.
Манастир је, са друге стране, истицао да Милошевић није лично био укључен у ту одлуку и да је одлука из 1997. године заснована на праву манастира да добије барем део од 700 хектара, колико су му 1946. одузеле тадашње комунистичке власти.
Све то време Приштина и локалне власти у Дечанима водили су отворену кампању против одлуке уставног суда, а апели Епархије рашко-призренске и манастира Високи Дечани да се одлука спроведе нису дали резултате, као ни позиви које су Приштини упућивали представници међународне заједнице. Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана Дечанског, а грађен је између 1327. и 1355. године. Ризница Високих Дечана је најбоље очувана и највећа манастирска ризница Српске православне цркве. Манастир је 2004. године уписан на Унеско листу светске културне и природне баштине, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра. Манастир је више пута био изложен директним оружаним нападима екстремних Албанаца. Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.
 
I taj spor je resen.

Биће решен кад "косовско културно наслеђе" ( :hahaha:) не буду морали да чувају тешко наоружани војници...од силне бриге поштених, и надасве културних Косовара...
 

Back
Top