EP Tonino Picula: Izbori u Srbiji slabe parlamentarizam i služe konsolidaciji autokratske vlasti Aleksandra Vučića

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
48.354
A8F598BB-5282-4E29-845E-9247411A6891.jpeg
17E85371-9F3C-4068-91FA-FD2911B22653.jpeg

BRISEL/BEOGRAD, 18. januara 2024. – U Evropskim parlamentu (EP) sinoć je održana debata o situaciji u Srbiji nakon izbora 17. decembra prošle godine koja će poslužiti i kao osnov za pisanje teksta rezolucije o Srbiji o kojoj će se, na zahtev Evropske narodne partije, glasati u februaru nakon što se objavi izveštaj ODIHR-a o izborima.

Evropski parlamentarci su izneli različita mišljenja o izbornom procesu u Srbiji – od onih da rezultati izbora ne mogu dovesti u pitanje, posebno imajući u vidu broj međunarodnih posmatrača koji ih je nadgledao, do kritika o brojnim nepravilnostima i nepravednim uslovima, kao i potrebi jačeg reagovanja međunarodne zajednice.

Poslanik Žan-Lin Lakapel iz grupacije Identitet i demokratija ocenio je da se rezultat izbora ne može dovesti u pitanje, imajući u vidu da je izborni proces bio pod nadzorom oko 5.000 posmatrača, najviše ikada u istoriji Srbije i da je zabeleženo samo 13 neregularnosti. “Šta je problem? Je li to pobeda Aleksandra Vučića ili poraz vaših političkih saveznika u opoziciji? Je li zato EU želi da desatabilizije Srbiju?”, upitao je Lakapel i istakao da nije na EU da se meša u unutrašnje poslove Srbije. On je naglasio da je svaka zemlja slobodna, suverena i nezavisna i da je srpski narod slobodno birao i izabrao Vučića, kojem je poželeo sve najbolje za budućnost Srbije.

Andor Deli (Mađarska) ocenio je da je veoma žalosno što se u EP protiv Srbije koriste, kako je naveo, “isti recepti koji su se koristili protiv Mađarske” i, gde, kako je naveo, levo liberalna opozicija pokušava da domaće političke neuspehe pretvori u uspehe. “Ne putem demokratskih izbora, već uz spoljnu pomoć. Ali kao što je ova taktirka propala u slučaju Mađarske, neće uspeti ni u slučaju Srbije. Ali postoji razlika, Mađarska je već članica, dok Srbija nije još ušla u EU, ali su kampanje diskreditovanja već počele u EP”, rekao je Deli.

Francuski poslanik Tjeri Marijaniistakao je da se o izborima raspravlja dok još ne postoji konačan izveštaj posmatrača. “Bilo je 5.000 posmatrača tako da bi bilo oprezno i mudro da se ova debata ne održava pre nego što budemo upoznati sa izveštajem. Ovu debatu koristi opozicija”, rekao je Marijani i upitao poslanike šta pokušavaju da urade i da li žele da dođe do “drugog Majdana”.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnders (Didier Reynders) ukazao je na saopštenje ODIHR-a, u kojem je navedeno da su izbori tehnički dobro vođeni i da je biračima ponuđen izbor političkih altnernativa, ali su, kako tvrdi, bili pod dominacijom angažmana predsednika zbog čega su, tvrdi on, uslovi bili nepravedni. “Srbija ostaje zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU. Očekujemo da Srbija nedvosmisleno pokaže svoju odlučnost da unapredi proces pristupanja ubrzavajući svoj rad na sprovođenju reformi”, rekao je on i poručio da očekuje da će Srbija primeniti sve preporuke nakon objavljivanja konačnog izveštaja ODIHR-a i osigurati inkluzivni dijalog kroz ceo politički spektar.

Bilčik: Srbija zaslužuje evropsku budućnost


Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju iz Evropske narodne partije Vladimir Bilčik rekao je da Srbija zaslužuje evropsku budućnost, bez stalnih kampanja i, kako je naveo, jasan izbor između Rusije i Evrope i između konfrontacije i saradnje.

On je ocenio da česti prevremeni izbori izazivaju stres među ljudima i sprečavaju primenu normi koje su potrebne za nastavak pregovora o pristipanju. “Kao posmatrači bili smo prisutni na sam dan izbora, ključni postupci za brojanje glasova su ispraćeni, al nije bilo dovoljno tajnosti”, rekao je Bilčik i pozvao nadležne organe da istraže izveštaje o navodnom dovođenju birača iz drugih mesta u Beograd na glasanje.

Bilčik je rekao da stoji iza svih navoda u Preliminarnom izveštaju kancelarije OEBS za demokratske institucije, kao što je stajao iza njih 18. decembra kada je objavljen. “Stajao sam iza tih reči onda, stojim i sada i to zato što verujem da Srbija zaslužuje bolje, da zaslužuje evropsku budućnost. Ljudi u Srbiji zaslužuju političku klimu bez konstantne političke kampanje, zaslužuju stvarne ervopske freforme”, rekao je Bilčik.

Andreas Šider iz kluba poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata pozvao je EU da se pobrine za to da vladavina prava i transparentni procesi budu uspostavljeni u Srbiji. Gotovo istovetne tvrdnje o nepravilnostima na izborima u Srbiji izneo je i Klemen Grošelj iz kluba poslanika Obnovimo Evropu, koji je rekao da je novost “otvorenost tih nepravilnosti” i ocenio da je reakcija EP i Evropske komisije vrlo umerena. “Ako nam je zaista stalo do proširenja EU na zapadni Balkan moramo podupreti aspiracije srpskog naroda i EU kako bi osigurali fer i poštene izbore”, poručio je Grošelj.

Poslanica Viola fon Kramon iz grupe Zeleni – Evropski slobodni savez (Nemačka) rekla je da je posmatrala mnoge izbore (Ukrajina…) ali da ovo što se desilo u Srbije – nigde nije videla. “Ovi izbori su namešteni, hiljade glasača je dovedeno iz susednih zemalja i pozivam EU da sprovede nepristrasnu međunarodna istraga, kao što je bio slučaj 1996. godine.

Ilčić i Pucula

“Izbori u Srbiji su namješteni”, rekao je evroposlanik iz Hrvatske Ladislav Ilčići dodao da ne zna “kako bi Hrvatska mogla da podrži prijem ovakve Srbije u Evropsku uniju”. Tonino Picula je mišljenja da je rasprava o Srbiji posle izbora opravdana jer se radi o izborima u državi kandidatkinji za članstvo u EU. “Izbori u Srbiji koji se održavaju u kratkim intervalima pogoduju održavanju atmosfere izvanrednog stanja.

Ovo su čak treći izbori u samo četiri godine kao instrument za jačanje osobne vlasti predjednika države. Izbori u Srbiji slabe parlamentarizam i služe konsolidaciji autokratske vlasti Aleksandra Vučića, rekao je Picula i naglasio da održavanje sistema Vučićevog režima “znači održavanje nestabilnosti u Crnoj Gori i na Kosovu dok podrška Putinovoj Rusiji ostaje visoka.

D. B.
https://portalforum.rs/blog/2024/01...idaciji-autokratske-vlasti-aleksandra-vucica/


Zanimljivo je da nikoga od podržavalaca rezolucije o izborima u Srbiji u Evropskom Parlamentu ne zanima to kako su izbori eventualno pokradeni nego isključivo to što je politički blok koji oni podržavaju izgubio od AV. Tonino Picula čak konstatuje da je ishod srpskih izbora loš za stabilnost tzv. “Kosova” i tzv. “BiH” i još negoduje što su izbori uopšte održani (zaboravio da kaže da je bilo na Đilasov zahtev)!

5A163A36-4823-4994-8B5E-840972B67405.jpeg


Bonus materijal:

Priručnik OSCE za Posmatranje Izbora:

https://www.osce.org/files/f/documents/5/7/13960.pdf

 

Prilozi

  • 13960.pdf
    304,1 KB · Pregleda: 2
Krstarica Legal Disclaimer:

Sajt Portal Forum je u vlasništvu firme u privrednom registru RS, i kao takav je dozvoljeni izvor za postavljanje teme

F2C78082-0E9D-4086-851D-169A2D48DC6A.jpeg
:
EMOTION PRODUCTION DOO
BEOGRAD
Terazije 43


Srbija
EMOTION PRODUCTION DOO BEOGRAD
Terazije 43
Puni naziv:PREDUZEĆE ZA KONSALTING PROIZVODNJU RADIO I TELEVIZISKIH PROGRAMA I USLUGE REKLAME I PROPAGANDE EMOTION PRODUCTION DOO BEOGRAD (STARI GRAD)
Skraćeni naziv:EMOTION PRODUCTION DOO BEOGRAD
Adresa:Terazije 43
Pošta i mesto:11000 BEOGRAD
Region:Grad Beograd
Matični broj:17459201
Poreski br.:102710923
Tekući račun:160-0053900043763-98
Banca Intesa A.D.- Beograd
160-0050100063244-68
Banca Intesa A.D.- Beograd
160-0000000170407-45
Banca Intesa A.D.- Beograd
160-0000000170301-72
Banca Intesa A.D.- Beograd
Pravni oblik:Društvo sa ograničenom odgovornošću
Datum osnivanja:14.1.2003.
Zastupnici:
representatives
Delatnost:Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem
 

Back
Top