Енглеска превара на станици ,,Марија Еленд''

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Blau

Iskusan
Poruka
6.756
На данашњи дан,24.маја 1945 2,3,4 Пук Српског Добровољачког Корпуса срамно је предат од стране Енглеске 8.Армије Титовим партизанима.

У ноћи између 11 и 12.маја 1945 2,3, и 4 пук Српске Добровољачког Корпуса под командом потпуковника Таталовић прешао је из Словеније у Аустрију, под пуном ратном опремом, 2800 Добровољаца.

13.маја 1945 Сва три пука предају се 8. Енглеској Армији, која им одузима наоружање и смешта их у импровизовани логор (огромна ливада) у коме је већ било јединица Словеначког Домобранства, Руских белогардејаца из Србије и делова јединица Власова и Фон Панвица.

Циљ Добровољаца је пребацивање у Италију и прикључење остатку СДК под командом Ђенерала Мушицког.Таталовић са овим захтевом упознаје Енглезе који пристају, чим за то буде услова да се пребаце, такође гарантују заштиту, сада кад су Добровољци предали оружје, заштиту од партизанских група које су се пребацивале у Аустрију.

Дана 24.маја 1945 почело је пребацивање Добровољаца на железничку станицу Марија Еленд, у две групе, првог дана 2 и део 4 пука а другог дана 3 и остатак 4.пука са Таталовићем.
Добровољци су у пратњи Енглеза доведени на станицу, ту су Енглези официре ставили у путнички вагон а војску у вагон за стоку.
Таталовићу је од команданта Енглеске 8. армије дата часна официрска реч да ће воз ићи у Италију и да их неће предати Титу.

Воз је кретао .... у том часу, из зграде железничке станице истрчава 30 партизана и упада у путнички вагон, почиње крађа, отимачина ... отимају се чизме, сатови, двогледи, блузе, новац све, буквално све што је могло користи појединцима из партизанских редова. Воз је кретао а Енглези су се мирно постројавали, извршили су још један задатак .... официри СДК су немо посматрали како се неки војници Енглези смеју ....

Воз је скренуо у Југославију у Јасенице, одатле су избачени из воза и у јакој партизанској пратњи Добровољци су спроведени у логор Шент Вид на периферији Љубљане.Обе групе.
У првој групи дошло је до бекства, Марисав Петровић и стотинак Добровољаца успело је да побегне партизанима.Петровић је избегао у Немачку где је 1974 убијен од Југословенске ДБ.

У Шент Виду Добровољци су били смештени са још неколико хиљада заробљеника, Словеначких Домобрана, усташа, Немаца, Руса, четника ... И у овим условима војници СДК задржали су своје анти-комунистичко понашање, наставили су пуковске свештеници са Службом, тајно, наставили су пуковске просветари са тајном наставом и борбом у овако тешким условима ....

Сви Добровољци из три пука са официрима стрељани су и бачени у јаме Кочевја.

2ym8x0w.jpg

Значи подржаваш ликвидације без суда и бацање у јаме,онда твоје симпатије према усташком покрету свакако су неоспорне?

Чек, чек...

Не пише ли на овом споменику ''уједињених националних снага Срба, Хрвата и Словенаца''?

Мислим, које су то хрватске ''нациналне снаге'', ако не усташе?

Чек, чек...

Не пише ли на овом споменику ''уједињених националних снага Срба, Хрвата и Словенаца''?

Па добро, био је неки минимални број ујки који је био у варијанти "за краља и отаџбину" - "Неки Хрвати (Звонимир Вучковић, Ђуро Виловић, Владимир Предавец) Словенци (Иван Фрегл, Карл Новак) и Муслимани (Исмет Поповац, Мустафа Мулалић) су се такође придружили четничким снагама. Већина њих су били демократски оријентисани југословенске патриоте или монархисти, предратни чланови Организације југословенских националиста, антикомунисти и антифашисти". Нагласак је на томе да су били антикомунисти.

Па добро, био је неки минимални број ујки који је био у варијанти "за краља и отаџбину" - "Неки Хрвати (Звонимир Вучковић, Ђуро Виловић, Владимир Предавец) Словенци (Иван Фрегл, Карл Новак) и Муслимани (Исмет Поповац, Мустафа Мулалић) су се такође придружили четничким снагама. Већина њих су били демократски оријентисани југословенске патриоте или монархисти, предратни чланови Организације југословенских националиста, антикомунисти и антифашисти". Нагласак је на томе да су били антикомунисти.

Извини, али какве везе Вучковић или Марин Студе имају са усташама?

Ово је јама на Кочевљу, Под Креном. у њу су поред припадника СДК-а, бачени и припадници Словеначког домобранства и усташе.
На словеначком споменику, на истом локалитету, јасно пише ''српске и хрватске војске'':
18303671.jpg

У позадини обележја посвећених усташама, јасно се види споменик посвећен припадницима СДК-а:
18303568.jpg

а на споменику пише о неким ''уједињеним националним снагама Срба, Хрвата и Словенаца''.

Poslednja izmena:
Извини, али какве везе Вучковић или Марин Студе имају са усташама?

Ово је јама на Кочевљу, Под Креном. у њу су поред припадника СДК-а, бачени и припадници Словеначког домобранства и усташе.
На словеначком споменику, на истом локалитету, јасно пише ''српске и хрватске војске'':
Pogledajte prilog 287234

У позадини обележја посвећених усташама, јасно се види споменик посвећен припадницима СДК-а:
Pogledajte prilog 287236
а на споменику пише о неким ''уједињеним националним снагама Срба, Хрвата и Словенаца''.

Ја, колико сам схватио, то је у варијанти војске Краљевине СХС, касније познатој као четници, па је у њој био одређени број ујки и муџоса. Кад су их похватали и постријељали, нису могли да напишу да су све Срби изгинули, па је онда ишла та варијанта о "уједињеним националним снагама"..

Значи подржаваш ликвидације без суда и бацање у јаме,онда твоје симпатије према усташком покрету свакако су неоспорне?

Сви фашисти, које вере/нације били, заслужују јаме и креч.

Чек, чек...

Не,то је Хрватска војска ЈВуО,они су падали под Дамњановићеву команду...Генерал Паравец их је водио.

- - - - - - - - - -

Сви фашисти, које вере/нације били, заслужују јаме и креч.

И сарадници истих такође заслужују јаму и креч?

Не,то је Хрватска војска ЈВуО,они су падали под Дамњановићеву команду...Генерал Паравец их је водио.

Какве везе има тзв. ''Хрватска војска'', у чији су састав ушли и неки припадници СДК, са Кочевским рогом?
Та формација се повукла преко Истре.

Какве везе има тзв. ''Хрватска војска'', у чији су састав ушли и неки припадници СДК, са Кочевским рогом?
Та формација се повукла преко Истре.

Уверен сам да је у питању ,,Хрватска војска,, уосталом било је изручивања и из Италије.
Даље,може бити да је тако написано на споменику и због тога што је било Хрвата и Словенаца у СДК.

Pripadnici SDK su bili Nedićevci i nisu bili minorna formacija a ni fašisti.
Ljotićevci su bili malobrojni to je tačno.
Живим у убеђењу да је СДК исто што и "љотићевци", али си ме натерао да проверим на Википедији и морао сам констатовати да сам се и ја једном сложио са Википедијом.

Да ниси ти побркао Српски добровољачки корпус и Српску државну стражу, Стража су били "недићевци"?

Живим у убеђењу да је СДК исто што и "љотићевци", али си ме натерао да проверим на Википедији и морао сам констатовати да сам се и ја једном сложио са Википедијом.

Да ниси ти побркао Српски добровољачки корпус и Српску државну стражу, Стража су били "недићевци"?
U pravu si,malo sam se z.

И СДК и СДС као и ЧК уз Граничне јединице били су под командом Српске Владе и њеног Председника Ђенерала Милана Недића.

Видим да сте разјаснили шта је СДС а шта СДК.
дефиниши ми фашизам,а онда ми објасни како су то припадници СДК били фашисти.
Ево да и ја искористим википедију:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC
а управо то је и становиште СДК, односно његовог политичког крила "Збора".
Зато и не чуди што су се одмах по немачкој окупацији придружили окупаторима и лично учествовали у многим масакрима (крагујевачка трагедија) сопственог народа.
И СДК и СДС као и ЧК уз Граничне јединице били су под командом Српске Владе и њеног Председника Ђенерала Милана Недића.
СДС је био под Недићевом командом а СДК мада основан од стране Недића и његове владе под директном немачком командом, њихови батаљони су придруживани немачким дивизијама.

Видим да сте разјаснили шта је СДС а шта СДК.

Ево да и ја искористим википедију:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC
а управо то је и становиште СДК, односно његовог политичког крила "Збора".
Зато и не чуди што су се одмах по немачкој окупацији придружили окупаторима и лично учествовали у многим масакрима (крагујевачка трагедија) сопственог народа.

СДС је био под Недићевом командом а СДК мада основан од стране Недића и његове владе под директном немачком командом, њихови батаљони су придруживани немачким дивизијама.

Ти немаш појма о становиштима СДК а посебно не о Задружној Борбеној Организацији Рада.
Сам Димитрије Љотић је написао текст ,,Ни фашизам ни хитлеризам,, и саветујем ти да га прочиташ да неби лупао као Максим по дивизији.
СДК је основан као антикомунистичка борбена формација и његов основни задатак је био протеривање комуниста из Србије и гашење комунистичке револуције(јесен 1941).
Припадници Збора су за разлику од комуниста у априлу 1941 бранили земљу од Немаца,тек по капитулацији а неки много касније су стали уз Српски а не уз немачки барјак.
Крагујевачка трагедија је посебна тема која заслужује посебну пажњу,ја лично сам поносан на деловање 5.Добровољачког одреда који је спасио шта се спасити могло.Срамота је кривицу бацити на некога ко је пожар гасио,а херојима правити оне који су трагедију изазвали.

СДК је био под командом Недићеве Владе,а све оружане формације па и СДК као и цела Влада су били под немачком командом,опет кажем,не у немачком већ народном српском интересу.
О каквим ти дивизијама причаш? Знаш ли уопште по формацији колико људи чини дивизију и колико је дивизија било у окупираној Србији ?

Ти немаш појма о становиштима СДК а посебно не о Задружној Борбеној Организацији Рада.
Сам Димитрије Љотић је написао текст ,,Ни фашизам ни хитлеризам,, и саветујем ти да га прочиташ да неби лупао као Максим по дивизији.
СДК је основан као антикомунистичка борбена формација и његов основни задатак је био протеривање комуниста из Србије и гашење комунистичке револуције(јесен 1941).
Припадници Збора су за разлику од комуниста у априлу 1941 бранили земљу од Немаца,тек по капитулацији а неки много касније су стали уз Српски а не уз немачки барјак.
Крагујевачка трагедија је посебна тема која заслужује посебну пажњу,ја лично сам поносан на деловање 5.Добровољачког одреда који је спасио шта се спасити могло.Срамота је кривицу бацити на некога ко је пожар гасио,а херојима правити оне који су трагедију изазвали.
СДК је био под командом Недићеве Владе,а све оружане формације па и СДК као и цела Влада су били под немачком командом,опет кажем,не у немачком већ народном српском интересу.
О каквим ти дивизијама причаш? Знаш ли уопште по формацији колико људи чини дивизију и колико је дивизија било у окупираној Србији ?
Не него ти имаш, оно што су мислили они су јако лепо показали и ко су и шта су.
СДК ти је војно крило политичке десничарске организације и партије "Збора", чији је идеолог био Љотић.
И Хитлер је говорио да ради на демократији, једнакости и просперитету Немачке и свих њених грађана док није дошао на власт.
( максим се пише малим словом, то је митраљез)
Стали су уз немачки барјак а крагујевачка трагедија је управо шаблон по коме су радили цео рат.
Који је то народни србски интерес, док окупатор стреља недужни народ они му помажу?
Батаљони СДК су прикључивани немачким дивизијама, и уопште немачким јединицама у операцијама која је немачка војска изводила на простору Србије, дакако да је дивизија многоструко бројчано већа од батаљона.

Znate kako, preporučio bih otvaranje posebne teme o ulogama ovih formacija, može zbirne, ili preimenovanje ove teme, uz dodatak. Jer je poenta izgubljena i diskusija je otišla na tu stranu. Naravno diskusiju držite na gospodskom nivou podrazumeva se, bez uvreda i promovisanja nekih ideja. Čisto informativno naravno.

Ako mislite da imate šta da kažete o tome, možemo tako da uradimo , nije problem.

Back