Iako nisam siguran da tema nije zavitlavanje, fizicar u meni se ipak nasao prozvanim. A mozda neko nesto i nauci.
Naime i mene jako nervira brkanje pojmova, narocito onih na koje sam ja naucen da ih razumem na vrlo jasno definisan nacin. Cesto se ovo desava u literaturi koju pratim najcesce poslednjih godina, a to je ezoterija/alternativne nauke/okultno (kako ko hoce da zove, ma jasno vam je po nazivu samog foruma).
Jedno od tih brkanja su i energija i snaga. Iako sam siguran da smo svi mi koji zvrljkamo ovde po forumu to ucili u skolici, a trebalo bi da su to isto prosli i svi pisci sto clanaka sto knjiga o alternativnim naukama i tome slicno, neverovatno je kako se ljudi neprecizno izrazavaju.
Da skratim:
Energija je mogucnost tela da vrsi rad, ili da "deluje" (da malo pojednostavim). Delovanje bi znacilo da vrsi promene u svojoj okolini, tj da se nesto
pomera. Time se vrsi rad i trosi energija.
Snaga se definise vrlo jasno kao brzina kojom se vrsi rad (a sto u skladu sa prethodnom definicijom znaci brzinu trosenja energije). Dakle snazan je onaj ko moze da uradi nesto brzo (misli se brze od nekog drugog), ili da uradi mnogo vise za isto vreme, kako ko zeli da postavi stvar.
Kao zakljucak, iako ti ide na nerve komentatori su u ovom slucaju u pravu - cuva se energija kako bi mogao da se (u buducnosi) izvrsi veci rad, sto posredno moze znaciti i da ce biti veca snaga (mada to nije bas direktno povezano), tacnije osoba ili sistem ce duze vreme moci da ima odredjenu snagu, ili ce moci da ulozi vecu snagu ako ima mogucnosi za to (buduci da ima energije ili "goriva" da to uradi).
(naravno, da ne davim vise, snaga sad zavisi kod sportasa od misicne mase i kvaliteta misica, utreniranosti i sl., sto sve ima i svoje biohemijske i bioloske ekvivalente; dakle imati energije i biti snazan nije isto, maratonac moze imati mnogo vise energije od sprintera ali nema telo koje ce tu energiju brzo pretvoriti u rad tj pomeranje trcanjem, i tako je sprinter brzi ali na kratke staze. Znaci sprinter je snazniji, ali ima manje energije nego maratonac).
Nadam se da je sada malo jasnije.

(ili je jos manje jasno???

)