Energetska pića: Moguće ozbiljne nuspojave

Energetska pića obećavaju bolje performanse. Posebno su popularni kod mladih ljudi. No, zbog nuspojava, stručnjaci traže da se zabrani prodaja mladima.
даље не читам. де баш данас да поставиш, а ја први пут у животу пробала и то пола конзерве.
срећом не припадам у категорију младих. :lol:

Pijem godinama, jednu-dve limenke nedeljno nemam nikakvih problema ni sa spavanjem ni sa srcem, poslednji put kada sam davao krv 120/80 kao deckic a na pregledu pre 2 godine sve odlicno.bilo. Krva slika takodje super, jedino malo po vise masti, ono tik iznad granice.
Ako nesto treba zabraniti sto je lose to su cigare, ja ako pijem Monster mogu samo sebi stetu da napravim al ako neko pusi I duva mi u lice onda je to vec problem.
Takodje mislim da je veca zavisnost od Coca-Cole, kada sam prestao da je pijem pre 5+.godina prolazio sam pored frizidera I ako je vidim poceo bih da se znojim koliko je organizam trazio

Poslednja izmena:
Energetska pića obećavaju bolje performanse. Posebno su popularni kod mladih ljudi. No, zbog nuspojava, stručnjaci traže da se zabrani prodaja mladima.

Prema istraživanju, svaka peta osoba starosti od 10 do 16 godina redovno pije energetska pića. Ali oni koji piju stimulirajuća pića često i u velikim količinama povećavaju rizik od srčanog udara ili čak iznenadne srčane smrti. Iz SAD-a je već poznato nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s energetskim pićima.
Aditivi u energetskim pićima: maksimalna doza se brzo postiže

Ono po čemu se energetska pića razlikuju od ostalih slatkih pića je mješavina aditiva - uglavnom kofeina, taurina, vitamina B, L-karnitina ili ekstrakta ginsenga. Kaže se da kofein i taurin povećavaju budnost i performanse. Ali sa energetskim pićima, brzo konzumirate previše ovih supstanci.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) smatra da je maksimalno tri miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno bezbednim za kofein. Prema tome, mlada osoba od 50 kilograma već premašuje dnevnu granicu sa dvije male limenke energetskog napitka.
Nuspojave kofeina: Opasnost za srce i cirkulaciju

Previše kofeina može imati dramatične nuspojave:

palpitacije
otežano disanje
poremećaji spavanja
tremor mišića
anksioznih stanja
epileptički napadi
srčane aritmije

Naročito u kombinaciji sa alkoholom, energetska pića mogu opteretiti kardiovaskularni sistem. Alkohol i kofein povećavaju broj otkucaja srca. Kofein osigurava da tijelo više podnosi alkohol. Ako se dodaju fizičke vježbe poput plesa ili sporta, srce je brzo preopterećeno. U najgorem slučaju, to dovodi do srčanog udara.
Kombinacija aktivnih sastojaka opterećuje srce

Studija koju je naručio Federalni zavod za procjenu rizika pokazala je da kombinacija nekoliko aktivnih sastojaka u energetskim pićima više opterećuje srce nego sam kofein. Kod učesnika studije koji su popili litar mešavine stimulansa, krvni pritisak je porastao više nego kod učesnika koji su konzumirali samo kofein. Važna EKG vrijednost, QT vrijeme, također se promijenila - znak da može doći do srčanih aritmija.
Ko treba da odustane od energetskih napitaka

Stručnjaci savjetuju da ne konzumiraju sljedeće osobe energetske napitke:

ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima
Ljudi koji uzimaju lijekove za ADHD, tablete za spavanje ili tablete za smirenje
Ljudi koji su osetljivi na kofein

Da li vitamini B oštećuju jetru?

Postoje brojni dokazi da povećana konzumacija energetskih napitaka također može oštetiti jetru. To je vjerovatno zbog dodatka vitamina B, koji u visokim koncentracijama može dovesti do oštećenja jetre.

Mnogo šećera u energetskim pićima

Mala konzerva energetskog napitka sadrži 54 grama šećera. To je više nego dvostruko od maksimalne dnevne doze koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Dugotrajna povećana konzumacija napitaka također može dovesti do pretilosti i dijabetesa.
Zatražena je zabrana prodaje

Uprkos zdravstvenim rizicima, proizvođači energetskih napitaka samo moraju upozoriti na prekomjernu potrošnju sitnim slovima na limenci: "Povećan sadržaj kofeina. Ne preporučuje se djeci i trudnicama i dojiljama."

Zagovornici potrošača i WHO pozivaju na zabranu prodaje djeci i mladima. Federalno ministarstvo hrane se do sada oslanjalo na obrazovanje i, na primjer, naručivalo informativni materijal za škole.

pijete li energetska pića?

da li vaša djeca/adolescenti piju energetska pića?
da li mislite da je ovo problem?

zasto nisu zabranjeni?
Sve zavisi od genetskih predispozicija...

A mene kad bi usrao SPS5...
https://guaranuprotresi.rs/

даље не читам. де баш данас да поставиш, а ја први пут у животу пробала и то пола конзерве.
срећом не припадам у категорију младих. :lol:
Evo rezultata kod mene:

Red Bull - (najjači dizajn i marketing)
Osetim treperenje i pojačano znojenje.
Kažu može srčka da te strefi odmah ako si pod stresom.

Hell - umesto da me ubrza još me i smiri
Takva mi zvezda.

Guarana - uzeo samo zbog nagradne igre, neko kratkotrajno ubrzanje i lep ukus, ko šećerna vodica...

Evo rezultata kod mene:

Red Bull - (najjači dizajn i marketing)
Osetim treperenje i pojačano znojenje.
Kažu može srčka da te strefi odmah ako si pod stresom.

Hell - umesto da me ubrza još me i smiri
Takva mi zvezda.

Guarana - uzeo samo zbog nagradne igre, neko kratkotrajno ubrzanje i lep ukus, ko šećerna vodica...
:zeek::trlja:

Energetska pića su najviše opasna za srce... Muž je imao kolegu sa posla koji je bio teški zavisnik od tih pića.. Pre dve tri godine čovek umre od infarkta na poslu. Srce mu je bukvalno eksplodiralo. Mislim da ne postoji ništa štetnije (a da je legalno) od tog smeća.
Од данас престајем.. Пијем од пола литре до литар дневно. :neutral:

IMG_20240604_121614.jpg

Ово није штетно? Нашао ново пиће.

>>
Energetska pića mogu povećati rizik od raka debelog crijeva

Naučnici sa Univerziteta Florida pišu u Journal of Clinical Oncology da bi veliki broj slučajeva raka debelog crijeva mogao biti povezan s velikom popularnošću energetskih napitaka među mladima. To je uglavnom zbog bakterija u crijevnoj flori koje proizvode sumporovodik (H2S). Oni su samo neznatno prisutni u crijevima zdravih ljudi, ali su previše zastupljeni kod bolesnih ljudi. Oni dovode do upale i mogu promovirati kancerogenu sredinu.

Ove bakterije prvenstveno koriste taurin, esencijalnu aminokiselinu, kao izvor energije. Ovo se uglavnom nalazi u energetskim pićima. Studija stoga navodi: “Naša hipoteza je da bi visoke razine taurina u energetskim pićima mogle pogoršati rizik od raka debelog crijeva promicanjem preferencijalnog rasta i metaboličkih aktivnosti već postojećih bakterija koje proizvode H2S.” rak.<<

Back