Enciklopedija tinejdžerskih mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
Šta je to najpametnije što ste kroz svoje tinejdžersko iskustvo(ajd, za nas drtine ne mora samo tinejdžersko :mrgreen:) naučili, a podelili biste sa svojim vršnjacima koji(pretpostavimo) imaju slabije iskustvo u toj oblasti? A vi drugi, šta biste posavetovali ovim prvima u nekoj drugoj sferi? :lol:

Važno je da se radi o mudrostima, nečemu vrlo korisnom, jer samo tako ova tema ima smisao. Najpametnije stvari bih mogao da stavim u uvodni post, pa da ova tema postane neka vrsta skupa odgovora na najčešća pitanja na "Teen problemima".

Spam i kenjaža će biti sankcionisani :cool:

Možda ima slična tema, al se ja ne sećam, pa mi se čini da je bila dovoljno davno :lol:

-Ne delite komplimente ružnim curama.
-Ne očekujte ičiju pomoć,u vezi bilo čega.
-Uvek postoji izbor.
-Međuljudski odnosi su bumerang.Ne znači da ako ste prema nekome dobri da će i on biti prema vama al' neko drugi sigurno hoće.Ovo sam skontao u kontra primeru,ličnom.
-Bež'te od kocke.
-Ako naletite na junačku sačekušu(tipa 5:1 ili većeg odnosa)nemojte se junačiti već se 'vatajte nogu.Bićete unakaženi i ispašćete p**kica.
-Nemojte ići u politiku.

Никад немојте да упишете Техничку школу,осим ако сте педери и тешка багра. Медицинска,гимназија и економска су једини нормалан избор. Пуно риба,мање тензија,мање надрканих болида и професора.
У следећем животу ћу дефинитивно учити у медицинској.

Никад немојте да упишете Техничку школу,осим ако сте педери и тешка багра. Медицинска,гимназија и економска су једини нормалан избор. Пуно риба,мање тензија,мање надрканих болида и професора.
У следећем животу ћу дефинитивно учити у медицинској.

Ово за медицинску се слажем,мада је помало тешка.:)
Интересантно да се рапидно повећава број уписаних момака код нас у школу,питам се зашто. ;) :think::per:

- - - - - - - - - -

"Мудрост": Не наседај на квази пријатељства од по 3-4 дана,јер то не постоји. тачка.

1. Posmatrajte život kao tržište, a vreme kao monetarnu jedinicu. Mudar čovek kupuje ono što će mu sutra koristiti.

Što pre počnite da:
- učite strane jezike
- trenirate neki sport
- čitate književna dela
- se bavite nekom naukom
- svirate muzički instrument
- vodite sopstveni dnevnik
- vatate neoformljene pčkice
- pitate starije od sebe za savete
- lomite nakurchene noseve

Što kasnije počnite da:
- se ozbiljno zaljubljujete
- se bespovratno opredeljujete

Nikada nemojte:
- verovati da će sutra biti bolje
- žaliti za bilo čim
- igrati uživo bingo
- početi pušiti
- verovati ženi koja puši drinu bez filtera
- i nikada nemojte praviti nalog na Krstarici!

Uvek budite svesni da dan ima 24 sata, pametno raspodelite vreme.
Uvek koristite zaštitu, pa makar i bili mortus pijani.
Uvek znajte bar osnovnu samoodbranu, ne može se svako odbiti argumentovanim razgovorom, uvek se nađe neka priglupa faca koja to rešava šakama.
Nemojte muvati bivše najboljih drugara.
Ni slučajno pušiti Drinu, bolje je da se odmah otrujete ugljen-monoksidom, brže i bezbolnije je.

Ja ipak smatram da nijedan od ovih saveta ne može koristiti jer se sve na svojoj koži najpre oseti, a tako se najbolje uči. Ti možeš nekome reći "Nemoj se zaljubiti" ali kad te potrefi ebo si ježa i skontaćeš da si pogrešio tek kad sve to prođe, i kad nećeš, valjda, ponoviti xD

Ja ipak smatram da nijedan od ovih saveta ne može koristiti jer se sve na svojoj koži najpre oseti, a tako se najbolje uči. Ti možeš nekome reći "Nemoj se zaljubiti" ali kad te potrefi ebo si ježa i skontaćeš da si pogrešio tek kad sve to prođe, i kad nećeš, valjda, ponoviti xD

Ja ne kapiram kako nekom možeš da kažeš da se ne zaljubljuje, bilo kad. :lol: Ili da ga posavetuješ u tom stilu...

Ne, napisao sam "ozbiljno zaljubljujete", misleći kako je baš to ona prava devojka / momak i kako ta veza mora uspeti, pa na osnovu toga graditi naredne planove.
Može se to izbeći, i te kako. Samo treba umeti kontrolisati emocije i ne zalaziti duboko u iracionalno, u onu zanesenost i sanjarenje koja prati taj osećaj. Ne znam za vas, ali ja sam naučio to kontrolisati.

2. Ako nemate nameru konkurisati na neki prestižan fakultet za koji je potreban odličan prosek, batalite škole što pre.

Sem u gore pomenutom slučaju, od škole nećete imati nikakvu korist, nikad, bez obzira šta vam rekli roditelji i profesori. Prema tome:
- učite onoliko koliko je potrebno da nahranite sopstvenu sujetu, ili u krajnjem slučaju, onoliko koliko je potrebno da gurate dalje
- matematiku rešavajte u septembru mesecu, kao svi pametni (među kojima sam i ja), tako što pratite prvo poglavlje i dobijete dve dobre ocene u samom početku
- od škole, kao i svega drugog u životu, izvucite maksimum, ne tako što ćete učiti za školu, već tako što ćete provesti nekoliko godina (verovatno najboljih) u jednoj opuštenoj i bezbrižnoj atmosferi
- kalkulišite što više, ne samo kad su u pitanju ocene i prosek, već i neopravdani časovi, profesorovo strpljenje i slično
- međutim, mora da postoji barem jedna oblast koja vas interesuje. tu oblast (predmet) izučavajte što detaljnije i što bolje, da znate da ste nešto naučili, a i koristiće za dalje školovanje

Nikada nemojte:
- verovati da će sutra biti bolje

f* you!
to je ono sto me odrzava u zivotu,
vera da ce sutra biti bolje i da se ovaj uzasan, uzasan dan vise nikada nece ponoviti

ili to
ili 'sutra ne postoji'

__
nesto sto sam morala sama da naucim na tezi nacin - ne idealizujte ljude i odnose koje gradite sa drugima, jer sve moze da se srusi brze nego sto mozete da zamislite.

Back