Emotivno zlostavljanje

Otici nije problem, otisao sam vec, ali ostaje bes i emotivni kurslus koji je tesko recima objasniti... Saznanje da si trosio energiju na nekoga ko je to svesno koristio i saznanje koliko njih je svesno radilo njoj u korist da me uhvate u zamku, samo pravi stvar jos gorom. Kad sam provalio o cemu se radi, onda su me ladno grupno izvredjali i izolovali.. Sad se skloni, napravi mesta za novu zrtvu. Bukvalno tako ispada. Zato i osecam bes. Mozda bi trebao koji samar udeliti, cisto ono pravde radi. Zasluzili su, nije da nisu...

Vidis fora sa psihom je da je ona stalno promenljiva i da stalno stiti tebe od tebe.
Cak ljudi koji su stvarno depresivni , klinicki depresivni su OK za sebe ( u smislu opstanka i funkcionisanja na nekom svakodnevnom nivou) dokle god ih psiha stiti i nemaju ideju da su depresivni. Kada psiha podigne ruke od svog vlasnika koji je depresivan on prelazi u sledecu fazu a to je najzalosnije- potreba za okoncanjem sopstvenog zivota. Kada ljudi "puknu" to znaci da je psiha napravila kratki spoj da bi ih zastitila od sopstvene samodestruktivnosti.

Kada ljudi ne znaju da rese slucajeve povredjene psihe ( koja je vec i poremecena) javlja se unutrasnji konflikt kao kod tebe koji nazivas emotivni kurslus, bes..etc. Ali u ovome je zavrzlama.
Kada je Psiha stvarno povredjena izvana- ljudi se oporavljaju jer im ona porucuje da nije greska u njima- i to sve na emotivnom nivou.
Medjutim kada coveka prati potreba za osvetom, bes, osecaj nemoci, nije psiha ta koja vodi igru nego povredjen ego vec bolesne psihe. Zato sto si vodjen tim osecanjima, tvoja osveta, nema smisla niti bi bila efektivna jer ne dolazi iz osecaja univerzalne pravicnosti nego iz licne povredjenosti. A ta povredjenost se vec akumulirala i pokazala tebe, ko si- sudeci po svemu napisanom sa tvoje strane- u neefektivno ( i efektivno) jadikovanje na Forumu Krstarice.

Poslednja izmena:
Ne analizirajući da li je uvodna ispovest autentična ili nije:

Interesantno je kako ljudi primete emotivno zlostavljanje tek pošto zaljubljenost/zanesenost ili ljubav prođu. U protivnom, ne bi bilo toliko priča o ljubomori kao „zdravom začinu“ veze ili o ponekom šamaru „iz strastvene ljubavi“. Zlostavljanje, izgleda, opčinjava? Jer, i emotivno ucenjivanje je zlostavljanje, najčešće slatko izrečeno („Dragi, obećaj mi da me nikada nećeš ostaviti, ma šta da se desi“; „Draga, ako me napustiš, ubiću se“, „Videćeš koliko ću ti nedostajati kad umrem“ i slično.)
Kada nestane zaljubljenost/ljubav, sve postaje jasnije, zar ne? Pa i da ste bili vezani za psihopatu.

Konačno, žrtva koja ne prestaje da bude žrtva, odnosno koja pod raznim izgovorima pristaje da igra tu ulogu, zapravo je IDEALNA žrtva. I to emotivni zlostavljač odlično prepoznaje, jer je reč o obostranoj manipulaciji. Mnogim ljudima odgovara uloga žrtve, jer se osećaju neponovljivim, važnim, jedinstvenim uzrokom patnje i fiksacije koje čak i nisu vezane za konkretan, „u svemu izuzetan“ objekat zlostavljanja već za patološku potrebu da se nečiji život drži pod kontrolom. Dakle, kada prestanete da budete njegova žrtva, zlostavljač će brzo pronaći novu ... a vi novog zlostavljača.

Interesantno je kako ljudi primete emotivno zlostavljanje tek pošto zaljubljenost/zanesenost ili ljubav prođu. U protivnom, ne bi bilo toliko priča o ljubomori kao „zdravom začinu“ veze ili o ponekom šamaru „iz strastvene ljubavi“. Zlostavljanje, izgleda, opčinjava? Jer, i emotivno ucenjivanje je zlostavljanje, najčešće slatko izrečeno („Dragi, obećaj mi da me nikada nećeš ostaviti, ma šta da se desi“; „Draga, ako me napustiš, ubiću se“, „Videćeš koliko ću ti nedostajati kad umrem“ i slično.)
Kada nestane zaljubljenost/ljubav, sve postaje jasnije, zar ne? Pa i da ste bili vezani za psihopatu.

Konačno, žrtva koja ne prestaje da bude žrtva, odnosno koja pod raznim izgovorima pristaje da igra tu ulogu, zapravo je IDEALNA žrtva. I to emotivni zlostavljač odlično prepoznaje, jer je reč o obostranoj manipulaciji. Mnogim ljudima odgovara uloga žrtve, jer se osećaju neponovljivim, važnim, jedinstvenim uzrokom patnje i fiksacije koje čak i nisu vezane za konkretan, „u svemu izuzetan“ objekat zlostavljanja već za patološku potrebu da se nečiji život drži pod kontrolom. Dakle, kada prestanete da budete njegova žrtva, zlostavljač će brzo pronaći novu ... a vi novog zlostavljača.

Niko sa zdravom licnosti ne pristaje da igra ulogu , pa bili i zaljubljeni. Ta zaljubljenost se kod zdravih ljudi brzo ohladi.Na srecu takvi ljudi su jos uvek u mnozini.
Ovo gore mislim je malo "internet mainstream idea" o zaljubljenosti koja je cesto posle prekidanja veze opisana kao "automobilske nesrece"..etc. sto jeste slucaj kod ljudi
sa nerazvijenim, nedovrsenim, nezaokruzenim procesom odrastanja ( i neki od poremecaja licnosti)
Zrela zaljubljenost kao i zrela ljubav polazi uvek od samoocuvanja na zdrav nacin - bez povrede drugog i bez povrede sebe.

Poslednja izmena:
Nemaš potrebe da budeš uvredjen, svako u životu ima iza sebe ili ispred sebe periode kada je "bio glup" ili će biti. I nije to sa visine, ja samo možda imam malo manje razumevanja, jer sam u životu imala dva slična slučaja: bila sam u u vezi sa nekim ili je moja bliska rodbina bila u mreži manipulacije.

Niko se ne menja za 180 stepeni, ali niko, menja se samo tvoja percepcija o toj osobi. Tako i to što se tebi činilo kao ustupak, sa suprotne strane bilo je dobijanje onoga što je i naumljeno. Ako nisi bio sposoban da prepoznaš manipulatora i ako se nisi na vreme prilagodio - ne vidim ko je tu kriv. Naravno da će neko nekoga da iskorištava ako mu taj drugi dozvoli.
Podsećaš me na moju sestru koju godinama lik koristi za izvlačenje novca, i svaki put prodaje je joj istu priču, ona nasedne, on pokupi pare i opet isto i svaki put ona nama svima zagorčava život sa pitanjem Kako on može da laže- pa može. I svaki put je ona naivna jadnica koju mangup prevari i svi bi mi trebali sad da trčimo i da je štitimo, a pre toga kad pokušaš da je zaštitiš niko gori od tebe.

I kao što rekoh, ili smisli i ti perfidan način da se osvetiš ili idi dalje. A mrcvariti ljude oko sebe kako su oni i ona bili pokvarene a ti naivan, zaljubljen, iskren i svašta nešto - mislim da nije ok. Šta si dobio to i pojedi i idi dalje.

Ima potrebe da bude uvredjen jer si ga nazvala glupim biraj reci malo pazljivije i pristojnije se ponasaj

Nemaš potrebe da budeš uvredjen, svako u životu ima iza sebe ili ispred sebe periode kada je "bio glup" ili će biti. I nije to sa visine, ja samo možda imam malo manje razumevanja, jer sam u životu imala dva slična slučaja: bila sam u u vezi sa nekim ili je moja bliska rodbina bila u mreži manipulacije.

Niko se ne menja za 180 stepeni, ali niko, menja se samo tvoja percepcija o toj osobi. Tako i to što se tebi činilo kao ustupak, sa suprotne strane bilo je dobijanje onoga što je i naumljeno. Ako nisi bio sposoban da prepoznaš manipulatora i ako se nisi na vreme prilagodio - ne vidim ko je tu kriv
. Naravno da će neko nekoga da iskorištava ako mu taj drugi dozvoli.
Podsećaš me na moju sestru koju godinama lik koristi za izvlačenje novca, i svaki put prodaje je joj istu priču, ona nasedne, on pokupi pare i opet isto i svaki put ona nama svima zagorčava život sa pitanjem Kako on može da laže- pa može. I svaki put je ona naivna jadnica koju mangup prevari i svi bi mi trebali sad da trčimo i da je štitimo, a pre toga kad pokušaš da je zaštitiš niko gori od tebe.

I kao što rekoh, ili smisli i ti perfidan način da se osvetiš ili idi dalje. A mrcvariti ljude oko sebe kako su oni i ona bili pokvarene a ti naivan, zaljubljen, iskren i svašta nešto - mislim da nije ok. Šta si dobio to i pojedi i idi dalje.
Niko ne može da kaže da će svako iskorištavati - može da kaže da će ići na to da ne gubi, ali ne i na to da dobije, na koristoljubivost.
Iako si pročitala Rat i Mir, sa čim se vele-hvališ, - jer si uzela ime Rostove, biseksualne djevojke u toj knjizi koja se ne ustručava da mami sisa "prstiće" (Tolstoja citiram; on je tako reko jer mu je bilo simpatično, eto meni nije možda) jedan po jedan - ti nisi sposobna da kažeš ono što si htjela, pa je ispalo da si sama za samu sebe rekla: iskorištavaš kad možeš.

Shvati ovo kao dobronamjernu opomenu da ne pišeš gluposti - ako nisi htjela da kažeš to što si rekla.

Volim ruske knjige, inače ti se ne bi ni obraćao, ali smeta mi što si uzela ime Rostove, kad postoje likovi kao jedna Nastasja Filipovna koja 100,000 rubalja baca u vatru: - samo iz zabave? Nataša u toj knjizi uzima za muža šonju koji pristaj da ga, citiram Lava, "drži pod papučom" - je li to još jedan znak da ne umiješ dobro da izraziš sebe?

Nadam se da ćeš biti ili zahvalna, ili ćeš reći da si takvo zlo pa meni i neće trebati zahvalnost od tebe - tako da ja ništa ne gubim što sam ti napisao ovo.
To sam ja imao isto taj problem - što ne znaš da izražavaš misli ispravno, to je veliko prokletstvo...Možda najveće. Jedno od najvećih, ako ne najveće.

Poslednja izmena:

Ili "draga, ako mi ispušiš, neću se ubiti" - ako neko voli tu vrstu seksa - tad to bi bilo baš bolesno da neko kaže - a kad se radi o romantici "draga, ako mi ne daš da te milujem ubiću se" to je onda manje nenormalno. Jesi razmišljala o tome? Zašto je romantika (u krivom smislu i u kom se upotrebljava danas ta riječ; ne u vrijeme romantizma kad je značila isto što i "emotivno herojstvo") takva da je mnogi vole, pa ne vole - na moju veliku žalost ako su žene i zadovoljstvo ako su muškarci pošto je manja konkurencija jer žene oće baš grubost - grublje oblike seksa - zato što ako ti kaže "draga, ako mi ne ispušiš ubiću se" to baš i nije normalno.

Poslednja izmena:
Niko ne može da kaže da će svako iskorištavati - može da kaže da će ići na to da ne gubi, ali ne i na to da dobije, na koristoljubivost.
Iako si pročitala Rat i Mir, sa čim se vele-hvališ, - jer si uzela ime Rostove, biseksualne djevojke u toj knjizi koja se ne ustručava da mami sisa "prstiće" (Tolstoja citiram; on je tako reko jer mu je bilo simpatično, eto meni nije možda) jedan po jedan - ti nisi sposobna da kažeš ono što si htjela, pa je ispalo da si sama za samu sebe rekla: iskorištavaš kad možeš.

Shvati ovo kao dobronamjernu opomenu da ne pišeš gluposti - ako nisi htjela da kažeš to što si rekla.

Volim ruske knjige, inače ti se ne bi ni obraćao, ali smeta mi što si uzela ime Rostove, kad postoje likovi kao jedna Nastasja Filipovna koja 100,000 rubalja baca u vatru: - samo iz zabave? Nataša u toj knjizi uzima za muža šonju koji pristaj da ga, citiram Lava, "drži pod papučom" - je li to još jedan znak da ne umiješ dobro da izraziš sebe?

Nadam se da ćeš biti ili zahvalna, ili ćeš reći da si takvo zlo pa meni i neće trebati zahvalnost od tebe - tako da ja ništa ne gubim što sam ti napisao ovo.
To sam ja imao isto taj problem - što ne znaš da izražavaš misli ispravno, to je veliko prokletstvo...Možda najveće. Jedno od najvećih, ako ne najveće.

Hvala na dobronamernim savetim.

Čini mi se da sam napomenula da ovu temu pišem na osnovu iskustva koje sam prošla i shodno tome se i izražavam. Moja poruka bila je upućena čoveku koji treba da shvati da na ovom svetu ljudi iskorištavaju druge ljude. Poruka se nije odnosila na opšte moralne norme ili da li bi ja nekoga iskoristila ako mi se pruži prilika.
Takodje velika dela poput Rat i Mir pripadaju celom čovečanstvu i svako čita na svoj način i dozvoljavaš slobodu da svako u nekom liku pronadje ono što je kompatibilno sopstvenom poged na svet .
Zašto sam ja izabrala Natašu Rostovu sigurno ne zanima ljude ovde, ne shvatam ovaj forum kao mesto prezentacije sopstvene ličnosti, već pre kao razmenu različitih mišljenja, ideja, pogleda, možda, često namenjenih i za provokaciju.
U svakom slučaju hvala na uloženom trudu.

Poslednja izmena:
Hvala na dobronamernim savetim.

Čini mi se da sam napomenula da ovu temu pišem na osnovu iskustva koje sam prošla i shodno tome se i izražavam. Moja poruka bila je upućena čoveku koji treba da shvati da na ovom svetu ljudi iskorištavaju druge ljude. Poruka se nije odnosila na opšte moralne norme ili da li bi ja nekoga iskoristila ako mi se pruži prilika.
Takodje velika dela poput Rat i Mir pripadaju celom čovečanstvu i svako čita na svoj način i dozvoljavaš slobodu da svako u nekom liku pronadje ono što je kompatibilno sopstvenom poged na svet .
Zašto sam ja izabrala Natašu Rostovu sigurno ne zanima ljude ovde, ne shvatam ovaj forum kao mesto prezentacije sopstvene ličnosti, već pre kao razmenu različitih mišljenja, ideja, pogleda, možda, često namenjenih i za provokaciju.
U svakom slučaju hvala na uloženom trudu.
ti si toj osobi koja je trebalo da shvati da NEKI ljudi iskorisavaju, i to v e c i n a, rekla da SVI ljudi iskoristavaju. U tome je greska.
Rat i Mir nije veliko djelo povodom Natase Rostove, nego povodom toga sto rapravlja vojnu strategiju, i iracionalnost Napoleona, sto otrkiva cinjenicu da i Papa zove napoleona genijalnim i velikim umom, iako on to nikako nije. Tu pokusava da odredi zasto su Napoleona smatrali genijalnim iako je bio velika budala. Po tome je to veliko djelo. Pokusava i da predstavi Kutuzova kao sveca, ali nije mu uspjelo bas nista...Rusi i danas misle da je Napoleon veliki genije, a Kutuzov budala, i piju Kokakolu...cast sestrama Ruskinjama koje i dan danas nose damske haljine, sretao sam ih po Baru. Ja sam macka jednog pokojnog nazvao "Kutuzov".

Poslednja izmena:
ti si toj osobi koja je trebalo da shvati da NEKI ljudi iskorisavaju, i to v e c i n a, rekla da SVI ljudi iskoristavaju. U tome je greska.
Rat i Mir nije veliko djelo povodom Natase Rostove, nego povodom toga sto rapravlja vojnu strategiju, i iracionalnost Napoleona, sto otrkiva cinjenicu da i Papa zove napoleona genijalnim i velikim umom, iako on to nikako nije. Tu pokusava da odredi zasto su Napoleona smatrali genijalnim iako je bio velika budala. Po tome je to veliko djelo. Pokusava i da predstavi Kutuzova kao sveca, ali nije mu uspjelo bas nista...Rusi i danas misle da je Napoleon veliki genije, a Kutuzov budala, i piju Kokakolu...cast sestrama Ruskinjama koje i dan danas nose damske haljine, sretao sam ih po Baru. Ja sam macka jednog pokojnog nazvao "Kutuzov".

Zar stvarno misliš da nekoga zanima kako si shvatio nečije postove ili svetska dela?

Ja vidim svet na svoj način, ti na savoj. Da si neki svetski autoritet ne bi ostavljao postove ovde, već bi te citirali i oblikovao bi preko drugih kanala komunikcije mišljenje drugih. Ovako pomiri se sa tim ko si i gde si, kao i većina ovde.

Uživaj u nedeljnom popodnevu.

Zar stvarno misliš da nekoga zanima kako si shvatio nečije postove ili svetska dela?

Ja vidim svet na svoj način, ti na savoj. Da si neki svetski autoritet ne bi ostavljao postove ovde, već bi te citirali i oblikovao bi preko drugih kanala komunikcije mišljenje drugih. Ovako pomiri se sa tim ko si i gde si, kao i većina ovde.

Uživaj u nedeljnom popodnevu.
Ne shvataš, ja sam samo napisao ovo o Ratu i Miru kao odgovor na tvoju izjavu da je to veliko djelo i tvoj nik. Htio sam da kazem da to nije veliko djelo na osnovu price o Natasi, nego price o Napoleonu i Kutuzovu...sto i Tolstoj kaze, i svi ruski kritičari...

Isto tako si mogla da kritikuješ sebe što si rekla da je veliko djelo - jer ko si ti da govoriš koje je djelo veliko, je l' tako? Pomiri se s tim gdje si...i ko si...

A ja inače i pišem knjigu...znaš: u mom gradu svaka udata žena i ženska mi govore kako sam natprosječno inteligentan...ja sam i doktor: liječim ljude (bespalano) psihoterapijom...i pripremam program za prezentacije na YouTubu gdje ću davati prezentacije nečega putem tihdrugih "kanala komunikacije" i gdje će me ljudi po forumima citirati, stavljati moje videoe...Kad si već pomenula. KO SAM? Neko ko već ima pola knjige i to odlične napisano...originalne misli, niko prije nije to rekao.

Poslednja izmena:
Ne shvataš, ja sam samo napisao ovo o Ratu i Miru kao odgovor na tvoju izjavu da je to veliko djelo i tvoj nik. Htio sam da kazem da to nije veliko djelo na osnovu price o Natasi, nego price o Napoleonu i Kutuzovu...sto i Tolstoj kaze, i svi ruski kritičari...

Isto tako si mogla da kritikuješ sebe što si rekla da je veliko djelo - jer ko si ti da govoriš koje je djelo veliko, je l' tako? Pomiri se s tim gdje si...i ko si...

A ja inače i pišem knjigu...znaš: u mom gradu svaka udata žena i ženska mi govore kako sam natprosječno inteligentan...ja sam i doktor: liječim ljude (bespalano) psihoterapijom...i pripremam program za prezentacije na YouTubu gdje ću davati prezentacije nečega putem tihdrugih "kanala komunikacije" i gdje će me ljudi po forumima citirati, stavljati moje videoe...Kad si već pomenula. KO SAM? Neko ko već ima pola knjige i to odlične napisano...originalne misli, niko prije nije to rekao.

Nigde nisam ni kazala da je to veliko delo zbog lika Nataše Rostove, šta sam trebala da stavim nick Kutuzov i Napoleon da bi dokazala da razumem Rat i Mir?
Ako milioni kažu da je neko delo veliko, a i ja isto to mislim, ne vidim zašto to i ja ne bih kazala.

A što se tiče tvog rada- čestitam, i ako ovde tražiš inspiraciju drago bi mi bilo da sam ti pomogla.

Hvala na razgovoru.

Nigde nisam ni kazala da je to veliko delo zbog lika Nataše Rostove, šta sam trebala da stavim nick Kutuzov i Napoleon da bi dokazala da razumem Rat i Mir?
Ako milioni kažu da je neko delo veliko, a i ja isto to mislim, ne vidim zašto to i ja ne bih kazala.

A što se tiče tvog rada- čestitam, i ako ovde tražiš inspiraciju drago bi mi bilo da sam ti pomogla.

Hvala na razgovoru.
ljudi su tako govorili za Napoleona, za razliku od Tolstoja i mene: "ako 1.000.000 kaže da je Napoleon genije, što je onda loše ako i ja kažem?" LOŠE JE, jer baš je i tema Rata i Mira, jedna od tema, to zašto je to loše - prvo zbog toga što Napoleon nije bio ni G od G E N I J E.

Evo ti jedna (valjda) kineska basna, odprilike:
reko miš, iz za*ebancije zecu: dolazi lavina
reko to zec lisici
lisica vuku
vuk reko lisici "bjezimo"
počeli da bježe
sreli medveda, rekli mu, počeo i on
sreo slona i reko mu
ovaj sreo nosoroga...na kraju sve životinje napustiše šumu i umriješe od gladi.

Poslednja izmena:
ljudi su tako govorili za Napoleona, za razliku od Tolstoja i mene: "ako 1.000.000 kaže da je Napoleon genije, što je onda loše ako i ja kažem?" LOŠE JE, jer baš je i tema Rata i Mira, jedna od tema, to zašto je to loše - prvo zbog toga što Napoleon nije bio ni G od G E N I J E.

reko to zec lisici
lisica vuku
počeli da bježe
sreo slona i reko mu

Stvarno bih te zamolila da ne izvlačiš reči iz konteksta, banalizuješ ih i iskorištavaš u ličnu promociju. Lično uopšte ne vidim zašto bi na temi o "kako neki lik (po stvarnom ili izmišljenom dogadjaju) kmeči što ga je nasankala jedna fufa i njena rodbina" raspravljala o Napoleonovoj genijalnosti. A i delo Rat i Mir takodje to ne zaslužuju
Ako si došao ovde da na nekome vežbaš komunikacioni model- "ja sam uvek u pravu" i " dajte mi potvrdu da sam pametan i načitan" molim te da mene zaobidješ.
Lepo sam ti se zahvalila na komunikaciji, kazala šta imam i zaista nemam šta dalje dodati, po mom skromnom stavu besmisleno je.

Poslednja izmena:

reko to zec lisici
lisica vuku
počeli da bježe
sreo slona i reko mu
Kakav Napoleon-ti si za njega suvi genije!:manikir:

Primeti se prakticno odmah, ali zbog emocija predjes preko dogadjaja, jer nemas saznanja o takvim manipulatorima. Smatras da se dogadjaj nece ponoviti i da je bio rezultat neverovatne koincidencije i ciste gluposti. Dogadjaj bude takav da te paralise i dolazi od osobe za koju si toliko mnogo dotad ucinio da nema apsolutno nikakve logike da ti to uradi. Stvar je dodatno pogorsana jer se dogadjaj ne sme prakticno nikome ni reci, jer je katastrofalan, ponizavajuci, a i drugi bi mozda tesko poverovali u pricu koja nema logike da se desi (moja situacija). Primer bi recimo bio da za vreme seksa osoba spomene ime bivseg decka, ili devojke, ili kad se budis ujutro sa tom osobom, da promrmlja ime bivseg decka ili devojke itd... Znaci, sok udarac koji te u momentu sledi. Nakon toga ide verbalno ubedjivanje kako se to desilo sve slucajno, da nije bilo namere, da su osobu ranije povredjivali, pa je pomislila da ces i ti itd... Da si previse osetljiv... To je najcesce objasnjenje. Preosetljiv si, brate mili! :) I onda se stvari smire dok se neki novi dogadjaj ne desi. Ovo je samo primer, ali je primer jako dobar. Zasto? Zato sto novine masovno pisu kako je, u stvari, super kad se za vreme seksa spomene tudje ime... Evo par primera, bas me zanima sta mislite o tome....

http://www.telegraf.rs/sex-i-ljubav/2543718-otkriveno-zasto-uzvikujemo-tudje-ime-tokom-seksa-evo-zasto-je-to-zapravo-odlicna-stvar

https://www.krstarica.com/zivot/ljubav-i-seks/nazvao-nazvala-vas-je-pogresnim-imenom/

Poslednja izmena:
Stvarno bih te zamolila da ne izvlačiš reči iz konteksta, banalizuješ ih i iskorištavaš u ličnu promociju. Lično uopšte ne vidim zašto bi na temi o "kako neki lik (po stvarnom ili izmišljenom dogadjaju) kmeči što ga je nasankala jedna fufa i njena rodbina" raspravljala o Napoleonovoj genijalnosti. A i delo Rat i Mir takodje to ne zaslužuju
Ako si došao ovde da na nekome vežbaš komunikacioni model- "ja sam uvek u pravu" i " dajte mi potvrdu da sam pametan i načitan" molim te da mene zaobidješ.
Lepo sam ti se zahvalila na komunikaciji, kazala šta imam i zaista nemam šta dalje dodati, po mom skromnom stavu besmisleno je.

Vidi... Tvoj prvi post na ovu temu je bio sasvim na mestu i imao je smisla.. Medjutim, svaki tvoj sledeci post na ovu temu je uvredljive prirode i pisan sa visine, pa prvi post nije u skladu sa kasnijim desavanjima. U cemu je fora? Ocigledno ti ne prija tema o kojoj se ovde pise, ili se ne osecas prijatno iz nekog razloga, pa zato vredjas. Opet ti ponavljam, sve nakon prvog posta sto si napisala nema veze s mozgom, i rezultat je namere da mene predstavis kao nekog "glupana" koji "kmeci" nad potpuno nebitnim iskustvom, i koji od misa pravi slona. Mnogo ti hvala za dobronamerne savete. :) Da li mozda zelis da kazes da sam previse osetljiv? :)

Besmisleno je sto si rekla za rat i mir, djelo u kome se radi o tome da ono sto pricaju milioni ne samo da moze biti neistina, nego i suprotno od istine, da je dokaz da je ono veliko to sto milioni pricaju da je veliko. U cemu vidis moju samopromociju, majke ti tvoje?

:cepanje:

"Za razliku Tolstoja i MENE".
"Mocart za gitarom".
"NArkolog, neurofilozof, psiholog, umetnik, muzicar, ... 00 )

https://sr.wikipedia.org/wiki/Daning—Krugerov_efekt
http://www.psihocentrala.com/poremecaji/poremecaji-licnosti/narcisoidni-poremecaj-licnosti/
pricas da su pojacala brendirana bolja i jeftinija od rucnih, iako je i jedno i drugo neistina - oces da kazes da ja imam taj sindrom, a ja ti kazem da ga imas ti-sindrom kako mislis da sve znas imas premale umne sposobnosti u odnosu na prosjek, manje si uman od prosjeka. Pricao si kako je hipoteza neka naucna teorija, samo ne mnogo vazna za ljudski rod,
pricao si kako kad se kaže karate onda se misli na kjokusin a ne sotokan karate, tj ispoljio necim drugim nego pricom to, videoima
pricas kako imas svoju glavu a ustvari gutas gulpe teorije kao da su ovi mogli kad su stigli na mjesec da se lanciraju nazad nekom lansirnom rampom sa mjeseca koju nismo vidjeli na snimku?
pricas kako je okamova ostrica sredstvo za otkrivanj neistina i istina o nepostojanju duse, iako je okamova ostrica SVE SAMO NE METOD NAUCNOG ZAKLJUCIVANJA.
DA SI STUDIRAO PSIHOLOGIJU BEOGRADSKI PROFESORI BI TI, KAO MENI, REKLI DA JE OKAMOVA OSTRICA SAMO JEDNA PRETPOSTAVKA A NE NESTO ZNACAJNO U METODOLOGIJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I jos multimilijardu gluposti si reko...
Cak me imitiras "breine ti si pametna ti znas nesto sto malo ko zna da heroin izaziva halucinacije"
pa onda "gubitak kontakta sa stvarnoscu su psihoze" je prepisano od mene. Ti me prepisujes. To i nije prava definicija psihoze, nego povlacenje namjera i volje i libidinoznih investicija od stvarnosti, JA NAPRAVIM GRESKU a ti odma to prepises jer mislis da sam genije, samo krijes.

I kako to ja mogu imati daning kruger kad imam IQ 141, a 140 i preko je genije.
Meni asistentiknja jedna sa fakulteta kaze da sam na testu inteligencije bio najbolji od oko 200 kandidata, kolko ih je bilo.

Poslednja izmena:
pricas da su pojacala brendirana bolja i jeftinija od rucnih, iako je i jedno i drugo neistina - oces da kazes da ja imam taj sindrom, a ja ti kazem da ga imas ti-sindrom kako mislis da sve znas imas premale umne sposobnosti u odnosu na prosjek, manje si uman od prosjeka. Pricao si kako je hipoteza neka naucna teorija, samo ne mnogo vazna za ljudski rod,
pricao si kako kad se kaže karate onda se misli na kjokusin a ne sotokan karate, tj ispoljio necim drugim nego pricom to, videoima
pricas kako imas svoju glavu a ustvari gutas gulpe teorije kao da su ovi mogli kad su stigli na mjesec da se lanciraju nazad nekom lansirnom rampom sa mjeseca koju nismo vidjeli na snimku?
pricas kako je okamova ostrica sredstvo za otkrivanj neistina i istina o nepostojanju duse, iako je okamova ostrica SVE SAMO NE METOD NAUCNOG ZAKLJUCIVANJA.
DA SI STUDIRAO PSIHOLOGIJU BEOGRADSKI PROFESORI BI TI, KAO MENI, REKLI DA JE OKAMOVA OSTRICA SAMO JEDNA PRETPOSTAVKA A NE NESTO ZNACAJNO U METODOLOGIJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I jos multimilijardu gluposti si reko...
Cak me imitiras "breine ti si pametna ti znas nesto sto malo ko zna da heroin izaziva halucinacije"
pa onda "gubitak kontakta sa stvarnoscu su psihoze" je prepisano od mene. Ti me prepisujes. To i nije prava definicija psihoze, nego povlacenje namjera i volje i libidinoznih investicija od stvarnosti, JA NAPRAVIM GRESKU a ti odma to prepises jer mislis da sam genije, samo krijes.

Meni asistentiknja jedna sa fakulteta kaze da sam na testu inteligencije bio najbolji od oko 200 kandidata, kolko ih je bilo.

Čovek odlučuje u skladu sa nagomilanim naučnim teretom.
Zamisli čoveka koji je ceo svoj život proveo učeći i logično povezujući naučeno, da odjednom kaže: Jok, bre, sve ovo otkriveno, proučavano, definisano - nije tačno! Sad ću ja vama da sve to objasnim! Ajmo sve, ispočetka!
Taj je ili budala, ili je lud, ili se "prosvetlio":zcepanje:

Ti čak nemaš nikakve dokaze koji podržavaju neku alternativnu hipotezu teoriji evolucije, niti sletanju čoveka na mesec. Ti, jednostavno nemaš taj nagomilani naučni teret, pa sebe smatraš slobodnim da imaš neko sasvim proizvoljno, sopstveno mišljenje u odnosu na činjenice. U tom smislu onda nema razlike između tebe i bilo koje osobe koja ima IQ ispod 100, kao ni između tebe i osobe koja ima tvoj IQ, a ništa nije naučila u životu.

Smešno je da stručnjaku, psihologu, ti pojašnjavaš psihološke termine.

Poslednja izmena:
Hajmo ovako prijatelju, najprijateljskije ti kazem. Poslusaj sta drugi ima da kaze, a ne ko to kaze. Tebi zavisi ko nesto kaze a ne sta. U vezi sta, bitno ti je ako ti se poklapa samo sa tvojim konfirmacijskim pristrasnim ubedjenjima. Zato te je i iznenadila Breine, i pohvalio si je kada je pisala za HEROIN. Jer to volis, volis te teme, te cenis kada neko zna o tome nesto. Da ne zaboravim da si pretproslim nickom pisao da si narkolog haha.

Citaj malo izmedju redova, gledaj kontekst, povezuj recenice, i vrlo dobro razmisli kada je sta receno sarlasticno a kada bukvalno. Gde ima prostora za dopusno objasnjenje onog koji nesto pise, sa cim se ne slazes, a gde nema, gde je striga neka dihotomija - ili dza ili bu.
Ti nekako ne umes da pravis tu razliku.

Sto se tice pojacala, za pocetak, sviram mnogo bolje od tebe, zasigurno, i ne samo tebe nego od mnogih drugih, ali se ne hvalim i ne zamisljam sebe kao Mocarta na gitari, kako ti to radis, iako sam tog Mocarta svirao na gitari, najteze kompozicije, najbrzim tempom.
Drugo sto se tice gitarskih pojacala - bolja kupovina za prosecnog coveka je sigurno brendirano pojacalo, koje i jeste i bolje i jeftinije od rucno-pravljenog, a da ne govorim da ne gubi toliko preprodajnu vrednost, i da gamozes prodati i po ceni za koju si ga kupio ako je kupljeno polovno. Tu sam ja u pravu. Ali ovo je ono sto sam ti malopre pisao - onim sto sam ja rekao, nisam rekao za SVE SITUACIJE MOGUCE, nego sam uopstavao. Generalizovano jeste, tako, a u posebnom slucaju i NIJE.
Tu onda dolazimo do slucaja gde si ti u pravu - Zaista, ako situaciju sagledamo iz psoebnog ugla - rucno pravljeno pojacalo moze biti mnogo bolje nego brendirano napravljeno za mas proizvodnju. Tu si 100% u pravu, jer ako ulozis puno para, to pojacalo ce biti neizostavno BOLJE nego neko glupo brendirano.

Ali ti dodatno tvrdis i da je rucno radjeno jeftino bolje od brendiranog skupog. Pa kako majku mu? Hajde objasni taj paradox. Evo, verujem da Breine nema pojma o tome (ko zna mozda i ima, sorry Breine, mozda svira bolje od nas obojice) ali kontam da ce odmah shvatiti o cemu pricam, za razliku od tebe. Ko zna, mozda bi i ti shvatio kada bi komentar ovaj isti objavio neki drugi forumas a ne bRu zLi. He, eto lepe ideje, da teram nekog forumasa da posalje moj tekst, pa da reagujem kako ces odreagovati. Mada......vec vidjeno ja mislim.... Jedno 99% ljudi si ti ovde sa visine, sujetno daningkrugerovski spustao, unizavao, pisao da nemaju pojma, citirao svoje knjige, koje ne mozes ni da razumes sta kazuju itd.... Jedina pohvala, koju znam da si ti uputio ikome, je pohvala prema Breine, jer eto zna nesto o drogama, neki detalj koji je tebi bitan dok slusas Bijelo dugme i upadas u trans.

Da se vratim na pojacala. Kako moze biti neko jeftinije rucno pravljeno pojacalo, biti BOLJE od kvalitetnog breniranog? Tu gresis odmah u terminologiji, ne moze biti BOLJE druze, moze biti samo DRUGACIJE.
Jer prosto je paradoxalno da KLON, EMULACIJA, ZAMENA, MOZE BITI BOLJA OD ORIGINALA, a bit ili sustina klon pojacala je da - pa da klonira ORIGINAL, DA BUDE ORIGINAL, DA SE CUJE KAO ORIGINAL.

Da se ne lazemo, uzmi ploce, slusaj ih - Sve sto na njiam cujes, to su ti MARSHALL, FENDER, VOX AC30 pojacala. Gitare takodje - Gibson, PRS, F. Stratocaster, Telecaster G. SG itd. Nekada ljudi nisu rucno znali da prave pojacala, i nije to bilo razvijeno kao danas. SVI POZNATI MUZICARI NA SVETU SU ZUDELI ZA TIM POJACALIMA. SVI .

Ovi sto prave KLONOVE, zude za tim da naprave nesto najslicnije ORIGINALU, BRENDU. I kako to onda moze biti "BOLJE" nego sam original? Neko je sam rekao - hej ako hoces taj i taj zvuk pojacala, a treba ti 1000e da napravis klon kod prenapucanog majstora, a original to pojacalo kosta 900e, zar nije logicnije da kupis original brendirano pojacalo?

A sasvim druga stvar je kada ti zelis neki tamo tvoj unikatni zvuk, totalno drugaciji, pa narucis da se izradi tebi posebno pojacalo i posebna gitara prema tvojim zeljama. Ali takvo pojacalo il gitara, nije ni bolje ni gore od brendiranog. UMETNOST NIJE SPORT. Moze biti TEBI BOLJE, il MENI BOLJE, a nekom trecem, recimo Breine - moze biti najgroznije u zivotu sto je cula. A ja npr mogu da se odusevljavam time. Ili ti.

Dakle, to je to o pojacalima, sto nisi razumeo, nego si odmah skocio kao i za sve ostalo. Cak i da sam pogresio to u vezi pojacala i da mi ti posaljes link da cujem rucno pravljeno pojacalo koje i po mom ukusu se cuje bolje od svih brendiranih pojacala - ok, nije to nikakva strasna greska, koliko je ona tvoja gde govoris da je Goran Bregovic najbolji gitarista, da je Bijelo Dugme ok bend (shaban pastriski rock mnogi kazu) a SMAK izuzetan, umetnicki i tehnicki besprekoran bend ti je "komercijala".

Da li si ti shvatas koliko je to smesno? Goran Bregovic ne moze bre vodu da donese Tocku, ili tek previrtuoznom tehnicaru Vlatku Stefanovskom. Sta zakljuciti o gitaristi i njegovom umecu preko interneta ako izjavi da je Goran Bregovic dobar gitarista, a Bijelo dugme najbolji bend koji je alternativa, a Smak je los, to je komercijala? Zakljucujes da taj covek ne zna ni koji ton ide posle recimo Cis, da ne pricamo kakos e radi legato tehnika sviranja, vestacki i prirodan harmonik, taping, bending za 2 polutona itd.

Toliko za sada. Puno prostora treba da bi se pojedinacno sve objasnilo tebi, sledece ce biti ono mnogo vaznije - STA JE TO HIPOTEZA, STA TEORIJA I ZAKON U NAUCI. Te da pseudoargument za neku dokazanu naucnu teoriju "to nije tacno jer je to samo teorija", ne pije vodu, i pokazuje izuzetno neznanje i neshvatanje kako funkcionise nauka i metodologija, i sta je to uopste NAUKA, NA CEMU SE BAZIRA, i kako poveriti da li je nesto nauka ili pseudonauka, da li je nesto dokazano ili nedokazano, ili dokazano da je neistinito (3 slucaja).

To sto ces ti uzeti skriptu iz psihologije, pa "od drveca ne videti sumu" i prepisati mi iz psihologije definiciju "studije slucaja", ne znaci u praksi da si ti "slucaj" kome se obratio bog, prema tome, naucni zakljucak je da bog postoji, da dusa postoji, jer se obratio "Mocartu za elektricnom", a posto se Mocart moze sagledavati kao "slucaj u psihologiji", to je "dokazano", a posto su prema Mocartovim shvatanjima bog i teorija evolucije u suprotnosti, "dokazano je studijom slucaja da je teorija evolucije netacna, da je religijsko verovanje".

Zaista jedan paradox za buduceg diplomiranog odn mastera psihologije, ako zavrsis do 40-e taj tvoj fax dole sa nasim Bg knjigama i Bg profesorima - Za dokazano naucnu teoriju govori da je religiozno verovanje, a za dogmatsko religijsko verovanje, koje je nedokazano i nedokazivo (a sve govori da ne postoji), govoris da je apsolut istite, apsolutno dokazanoi tacno. Pa ima li vece ironije?
I to ne govoris npr o naucnim cinjenicama iz arhitekture ili elektrotehnike, pa eto da ti se oprosti, tebi kao buducem psihologu, nego govoris covece o SVETU PSIHOLOGIJE I SRODNIM NAUKAMA.

Kako mislis da se bavis psihologijom, kada se tvoj confirmation bias ne uklapa u jednu cetvrtinu ove nauke? Kako mislis da se bavis psihologijom, bez znanja sta je to hipoteza, sta naucna teorija sta zakon, kako da se bavis psihologijom bez GENETIKE (koja se oslanja debelo na TE), bez KBT psihoterapije (jedna od lepo dokazanih), bez KLINICKE PSIHOLOGIJE (koju takodje mrzis i ne priznajes), bez evolutivne biologije i evolutivne psihologije, bez neuronauka, koje danas potvrdjuju dosta evolutivnu psihologiju i biologiju, i ko zna bez cega jos sto negiras i odbacujes, sto jos nisam ni saznao.

Ah pa da, ja zaboravih, ti i ne planiras da se time bavis, vec da napustis fax i upises filozofiju, da postanes narkolog-psihofilozof, i da se bavis kriminalom, kao sto si i rekao.
Fax napusti sto pre, moj prijateljski savet, em nisi nista naucio, em si formirao misljenje naopako totalno, i najveci ti je domet da prekucas knjigu nasih profesora (jer nemate svoje), koju totalni nista nisi razumeo, sta je pisac hteo reci deci.

I pre svega, molim te, nauci sta je to hipoteza a sta je to teorija. Ja sam ti objasnio, no ti cak ni to nisi uspeo da razumes, pa sada pises besmislice i nesto sto ja nisam rekao, ispada da pored tebe ni ja ne znam da pravim razliku izmedju ta dva, pa npr kada bi mi neko rekao - "Vakcine ne izazivaju autizam, dokazano je", kao da bih mu ja odgovorio - "To je samo teorija, izazivaju, izazivaju, imamo mi studiju slucaja, gde majka navodi da se bas posle primanja vakcine, njenom detetu posle 2-3 nedelje razvio autizam (logicka greska post hoc ergo propter hoc - "Sunce izlazi, petao kukurice, dakle sunce je izaslo jer je petao zakukurikao, inace ne bi". ).

OKo problema hipoteze i teorije mozes procitati ovde vrlo lepo, od univerzitetskog profesora
http://teorijaevolucije.com/samoteorija.html

Isto onako kako i Kristijan Golubovic ima daningkrugera a hvali se da ima IQ za 20 veci od Ajnstajna.

Ne znam koji si ti to IQ test radio, kontam one na netu sto se loze ljudi sto svima rezultat preko 150, al po kojoj skali hehe. Nije bitan broj decko, vec po kojoj skali.

A btw, to sto neko ima visoki IQ, ne znaci ni da mora da bude nesto uspesno obrazovan, ni pametan, moze biti visokointeligentna budaletina. Moze biti totalni ludak i pricati ili videti, cuti nebuloze i netacne stvari.

Je l si gledao ti film mozda A beautiful mind? Lik imao IQ veci i od mene i tebe i Breine zajedno (preterujem namerno), a bio lud kao struja.

Kod nas u zemlji, najveci IQ mislim da ima prodavac na pijaci. Koji mozda pojma nema o nauci i koji ce procitati dnevnu stampu na poslu dok prodaje paprike, i posle na fejsbuku da pise statuse kako nas Chemtrail avioni zaprasuju da nemamo decu, i da tako racionalizacijom leci svoje frustracije jer ne moze sa zenom da ima decu, te eto "nije njegova greska i nije teret na njemu" vec na bezobraznom zapadu koji hoce Srbina da satre.

Ti nisi jos uvek naucio i da IQ ne igra neku preveliku ulogu za lupetanja i shizofrene gluposti? Ono jeste, korelira da sto je veci IQ teze se navodno uspostavlja shizofrenije, al nije ti to neprobojni zid, nije ti to ultimativna zastita.
Ima u ludnici puno high IQ ljudi, naravno 90% su oni nizeg ili prosecnog IQ-a.

Cak i tvoje rizicno ponasanje i upotreba droga ukazuje i korelira sa visokim IQ skorom, to jeste isto naucno tacno, ali to opet nije argument da si ti u pravu za nesto sto nisi. Mozes da imas IQ 500 po bilo kojoj skali, merenju, diplomi, priznanju, ali uvek ce ti se svi smejati ako izjavis da je 1+1 = 3 il nesto jos smesnije - Da je teorija evolucije, samo religijsko verovanje naucnim autoritetima i glupost je je to ipak "samo teorija". Dok ti dusa nepobitno postoji, kao i bog, psihoanaliza ti je strogo naucna i svemocna, samo za 20 godina dajboze da izleci pacijenta ahhaha.

E moj ti druze, bolje da imas IQ85 i da si normalan, da si uz najvecu muku zavrsio fax i jeeedva nekako shvatio sta si tamo ucio jer si se bar trudio i nisi bio nadmen, nego sa tom tvojom IQ141, sa kojom nisi uspeo da predjes pola faxa do 28-30 godina, uvalio sebe u probleme, tukao se, zamerao se, strecas se od inspektora zbog droge, tripujes da se tvoj zenski psihijatar nalozio na tebe, imao bi sex sa sestrom, zavrsio na psihijatriji.
Vreme prolazi a sta ti radis sa svojim zivotom i svojim IQ-om od 141? To je mozda opravdanje za nekog ko ima 50.
Covek koji ima 100 je mnogo vise uradio od tebe, a da ne pominjem sta bi covek trebalo sve da postigne sa tim tvojim IQ-om ako je zaista toliki, ili si navezbavao i biflao godinu dana test Ravenovih progresivnih matrica npr pre testiranja ! Zato i jeste testiranje na svakih 6 meseci, ne moze unutar toga, jer se navezbava, pa niej rezultat merodavan.

I nisi daningkruger zato sto ti IQ 141, vec upravo zato sto to navodis, imas potrebu to da navedes, mislis da si jos malo mesija (cuj sebe Mocart za leketricnom, prosli nick - "Narkolog neuropsihofilozof"), i najvaznije - sto lekare "ucis" o medicini, neurologe o neurologiji, muzicare o muzici, farmaceute o farmaciji, svog psihijatra ucis o psihijatriji, doktore nauka psihologije o psihologiji, psihoterapeute o psihoterapiji.

I svi nisu u pravu, a ti jesu. Jedino su u pravu, kada kazu isto sto i ti, mada im tada udenes etiketu da kradu od tebe izreke, hehe. Pa nesto mi poznato to sve. Da ti ne saljem opet link, znas sada i sam sta si i sta treba da menjas kod sebe,

Ne zbog mene, meni vise ovakav odgovaras, da me uveseljavas, nego ZBOG SEBE. Jer nemoguce da smo se svi mi urotili protiv tebe tako pametnog, inteligentnog i sveznajuceg, onako, eto zavera protiv tebe, izvucen si u bubnju. Postoji i ta mogucnost ali je toliko malena, da ce pre biti da osoba ima uvek F20.0 nego da je ovo druga, ova "slucajnost".

Budi mi pozdravljen, i polako kada citas i izvlacis zakljucke.

Back