Emotivna zrelost

Emotivna zrelost je sposobnost prihvatanja sopstvenih emocija, kao i razumevanje i empatija prema drugima.

Ne znam koliko sam emotivno zrela..mislim da jesam.

Šta je uticalo na vaše emotivno sazrevanje?

Posle brojnih gubitaka dragih ljudi i posle otežanog tugovanja, shvatila sam da sva ta draga lica ne bi volela da me vide kao tužnu osobu.

I dalje su u jednom kutku mog srca i pamtiću ih zauvek. Emotivno sam sazrela jer sam prihvatila njihovu smrt i to da ih više nikada neću videti, razgovarati, smejati se sa njima.

Emotivno sam sazrela i kada su u pitanju emotivne veze. Doživela sam pravu, zrelu, ozbiljnu ljubav i znala da sam bila voljena i da sam stvarno volela. Pomirila sam se i sa tim da njega više nema.

Emotivna zrelost je sposobnost razumevanja, upravljanja i izražavanja sopstvenih emocija na konstruktivan i odgovoran način; posedovanja stabilnosti i sposobnost da se nosimo sa stresom, izazovima i promenama, održavajući uz to zdrave odnose sa drugim ljudima; prepoznavanja sopstvenih osećanja, svoje emocionalne potrebe i granice, te da ih izrazimo na jasan način, da upravljamo svojim emocijama, i u teškim situacijama, bez potiskivanja, sposobnost da se smiri i preispita situacija i reaguje na način koji je u skladu sa pravim vrednostima, održavanju pozitivnog stava čak i kada se suočavamo sa preprekama, efikasna komunikacija, sposobnost rešavanja konflikata na konstruktivan način i izgradnja zdravih međuljudskih odnosa.

Uh, ali je ovo teško/skoro nemoguće :D (odgovor na drugo ptanje).

Odgovor na treće pitanje: posle svega napisanog :confused: ne znam da li sam u ovom smislu emotivno zreo; ako jesam; najviše je uticao moj otac i moj život; ne rodimo se sa tim.

Back