Praksa ih ovako opisuje:
Gotovo, ali potpuno sam siguran da ste i vi koji ovo čitate imali pomenuto iskustvo.
Jeste li se oduprli? Kako?
Ili se možda neko u sebičnoj potrebi da makar na kratko opredmeti svoj nepostojeći emotivni život okoristio vašim iskrenim osećanjima...?
Ma šta vi mislili, izraz "emocionalni vampiri" nema nikakve veze s Kristen Stjuart i serijalom "Sumrak saga", ni s Drakulom, niti s bilo kojim bićem iz horor filmova i legendi. Odnosi se na prave, žive ljude iz vaše okoline koji iz vas isisavaju životnu radost i energiju, kao što vampiri iz strašnih priča isisavaju litre krvi.
Pet najopasnijih tipova:
1. Narcis
Životni moto narcisa je "ja, ja i samo ja". Sve što se događa, hoda, leti, pliva ili diše mora da ima veze s njima, jer oni uvek moraju da budu u centru pažnje. Nisu sposobni da saosećaju s drugima i uvek mora da bude onako kako oni žele.
2. Žrtva
Žrtvu ćete lako prepoznati po retorici, jer oni neprekidno govore "jadna ja", "jao, ništa me ne pitaj" ili "niko me ne razume". Ponašaju se kao da se celi svet urotio protiv njih i da su zato jadni i nesrećni. Ako im ponudite rešenje za njihov problem, reći će "ali..." i nastaviti da kukaju.
3. Kontrolor
Kontrolori uvek najbolje znaju šta i kako treba da radite. To su diktatori koji neprestano govore "moraš". Imaju opsesivnu potrebu da kontrolišu druge.
4. Glumac
Glumci su, kao što im i ime kaže, teatralni. Žive da bi dobili pažnju i priznanje. Majstori su u skrivanju pravih motiva, skloni su izokretanju tuđih reči i dela kako bi uvek neko drugi bio kriv, jer oni su uvek pozitivni likovi u priči.
5. Predator
Predatori plen biraju po osećaju, i to uglavnom osobe za koje znaju da im neće uzvratiti udarac. Njihove potrebe su važnije od tuđih i za njih ne vrede pravila koja moraju da poštuju svi drugi. Zapravo, to su osobe koje nikada ne odrastu.
Gotovo, ali potpuno sam siguran da ste i vi koji ovo čitate imali pomenuto iskustvo.
Jeste li se oduprli? Kako?
Ili se možda neko u sebičnoj potrebi da makar na kratko opredmeti svoj nepostojeći emotivni život okoristio vašim iskrenim osećanjima...?
Poslednja izmena: