EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

E nekad sam i ja imao silne razne Q.....Sad mi je stav da postoji samo IQ a da je ostalo samo razvoj alata i sposobnosti .
Jer IQ ne može da postoji bez asocijativnosti, bez formalizma, bez depth tracinga, bez svih ostalih Qova.
To što neko ostvari ogroman IQ na testu , a izgleda vam kao debilčić, to je njegova šteta, što nije razvio svoje potencijale na ostalim terenima već je ostao samo na sirovom materjalu....
Danas ne retko , baš zbog snobovskog i popularnosti IQ se doteruje i vežbanjem , a nekada je važilo pravilo da je greška i do 10% ako se IQ test radi drugi put, znači samo prvi put je validan....
Ovo sam isprobavao na svojim drugarima i pokazalo se da su svi imali u drugom pokušaju više rezultate.....
Naravno postoje više kategorija IQ testova, recimo oni za 138-168 IQ koji su stvarno inspirativni ili šašavi , već kako se njima pristupi......Tu recimo opet postoji greška uvežbavanja od 10% , samo što ako vam neko ne otkrije rešenja , to ostaje maksimalna greška pa sad da li neko ko iz 5og puta dobije rezultat 160 IQ , a u stvari je 148 IQ i nije neka drastična greška......

Stoga ako imate visok IQ i imate vremena, razvijte i ostale Qove.....jeste da treba vremena i interesovanja , ali će se isplatiti kroz širinu sagledavanja.....

Andreavk:
Za razliku od masina covek je svesno bice, stvorenje smisla...iako je programiran kroz pravila koja uci, iako je obrazovao duboke navike kroz dugotrajne zivotne asocijacije on zadrzava slobodnu volju sto znaci da uvek moze menjati pravila i navike... kompjuteri uvek deluju unutar programa ili granica - oni igraju konacnu igru a ljudska bica su beskonacni igraci...mi mozemo pomerati odrednice i poigravati se granicama - SQ je kreativno, uvidjajuce i intuitivno misljenje - kad dobije programiranu komandu kompjuter ne pita "zasto bih ja to uradio" ili "sta ovo znaci" a ljudi cesto postavljaju takva pitanja i funkcionisu efikasnije kada postoje dobri odgovori...
Mada će delovati paradoksalno, već su napravljenji roboti čiji stepenom slobodne volje je identičan stepenu slobodne volje ljudi i sa sposobnošću rasuđivanja veoma sličnom kao kod ljudi. Kapacitet tih mašina sa stanovišta SQ je još uvek mali. Međutim, brzo će napredovati.
Ukazujem ovde na jednu, po meni, zastrašujuću opasnost. Naime, sprega kompjutera (mašine) i živog organizma, pa i čoveka, već se izvodi! Nemoguće je ni zamisliti gde će to odvesti. I pored najvećeg optimizma, ne mogu se nadati dobru. A taj proces se ne može sprečiti, ne bar od strane čoveka.

Neuralne mreže i težinski koeficijenti + sekundarna upravljačka neuralna mreža za upravljanje baferima (feler ali tako je sličnije čoveku) + rekurzivna primena neuralnih mreža kod svih obrada = nečemu što jako sliči čovekovom načinu razmišljanja.....

Pošto je ovde osnovna tema EQ , evo mog pitanja u vezi EQ.
Da li smatrate da EQ ometa IQ i recimo ostale Qove.....?

Recimo kad pogledate danas stanje u Srbiji i pogledate emisiju o piramidama koja gordo pretpostavlja da je nivo tehnologije tada sigurno manji od onog što danas možemo psihološki dopustiti...
Ili pogledam novosti i naslove i prisete me odmah u kakvom moćnom okruženju živim, a istovremeno dobijam časopise sa najnovijim standardima i tehnologijama recimo u oblasti obezbedjenja , identifikacije i SIM kartica koji od vas traže da budete maksimalno angažovani po nekoliko meseci samo da bi bili u trci koja se dešava negde tamo.
Šta će da me sputa, EQ ili IQ?Hoću li uspeti da sputam EQ ili čak i IQ i dopustiti ličnim afinitetima da nadvladaju i dozvole hedonističku glupost koja će na kraju možda dovesti do potpunog prezira i bezvrednosti ovde, a možda šanse i vrednosti na drugom mestu......

@patak ..u idealnom slucaju nase tri osnovne inteligencije deluju zajedno i potpomazu jedna drugu ali svaka od njih moze delovati i zasebno...to znaci da koeficijent svake inteligencije ne mora nuzno biti visok ili nizak za sva tri istovremeno...neko ne mora imati visok IQ ili SQ da bi imao visok EQ...neko moze imati visok IQ a nizak EQ ili SQ

...neki biznismen sretne siromasnog ribara koji je ulovio nekoliko riba...pita ga koliko mu je vremena trebalo da ih ulovi...ovaj kaze malo...biznismen pita zasto nije ostao duze na moru da ulovi vise riba...ribar kaze da je to za njega i njegovu porodicu dovoljno...a sta radis sa ostatkom vremena...spavam do kasno, igram se sa decom, pijuckam vino...biznismen kaze da je magistrirao na Harvardu i da ce mu pomoci: treba vise vremena da provodi u ribarenju, od prodate ribe kupi veci camac, sa prihodom od veceg camca da kupi nekoliko camaca, na kraju umesto posredniku mogao bi ribu da prodaje preradjivacu, cak i da otvori sopstvenu fabriku konzervi...ribar pita koliko vremena treba za to...15 - 20 godina kaze biznismen...i sta onda...onda stavis deonice na berzu i postanes milioner...milioner?...i sta onda pita ribar....onda bi se povukao u neko malo ribarsko seoce, spavao do kasno, pomalo ribario, igrao se sa unucima, pijuckao vino i tako kaze biznismen

...u duhovno otupeloj kulturi motivi ljudi postaju izopaceni..drustveni i ekonomski pritisci nas nateraju da pobrkamo zelje i potrebe...da zelimo vise nego sto nam je potrebno, neprestano i nezajazljivo...ako je vec izbegao da se prepusti alkoholu ili narkoticima ovaj biznismen, koji je apsorbovao ciljeve koji nemaju nikakvog smisla samo zato sto ih je naucio na Harvardu, najverovatnije ce umreti od neke bolesti u pedeset i nekoj sa ocecanjem da nije postigao svoje ciljeve a ribar ce najverovatnije doziveti dugovecnost i umreti u miru.... ko je u ovoj prici duhovno inteligentan a ko je duhovno otupeo

Mozda sam ja glup, ali mi se cini da niste odgovorili na pitanje vec ste samo otkrili toplu vodu recima da nisu sve tri Q jednake, sto u pitanju nije ni stojalo....

Ili vam pitanje nije jasno ili vam nisu jasni vasi stavovi po tom pitanju.....

Dakle Da li smatrate da EQ ometa IQ ili ostale Qove kao i da li sputava coveka?

...pa rekla sam u idealnom slucaju :)

...ako je EQ povezan sa idom, sa instiktom, telom emocijama i nesvesnim a IQ sa egom, sa svesnim i racionalnim oni se mogu medjusobno nadmetati u pogledu kontrole i izrazavanja...ni razum ni emocije se ne mogu pozvati ni na sta izvan sebe samih...SQ ih ujedinjuje, integrise i raspolaze potencijalom da transformise materijal koji proistice iz IQ i EQ...on olaksava dijalog izmedju razuma i emocija i predstavljauporiste razvoja i transformacije...je li sad jasnija ona prica :)

E lepo, lepo, nego gde ste bili dosad:) a ja mislila da eto, zbog emotivnost ne mogu bas uspeti...Sto niste ranije rekli, da ne patim toliko;)

Tema je super, zao mi je sto sam je tek sad otkrila.
Diskutabilno je da jedna knjiga ma kakva i da je moze promeniti nekome zivot, mozda dati neke nasoke u zivotu...ne znam.recita dali vam se tako sto dogodilo? Inace, tacno je ono sto andreavk kaze, ono sa Matrixom je veoma uticalo na mene ,a nacin razmisjanja a verujem i na jos puno ljudi, svakako pozitivno.

Mozda je najbolje da prvo procitam knigu, pa onda da "mudrujem";)

Pozdrav!!!

Novi Sad ili nikad:
Moze biti, licno ne verujem da covek sa svojom tehnologijom koju je usavrsavao stotinak godina moze da dosegne biologiju koju je Univerzum razvijao 14 milijardi godina. Najsavrseniji evolutivni oblici inteligencije su npr. osecaj stida, ponosa, greha... to je kvalitativno daleko iznad proste kvantitativne brzine procesovanja podataka - 1/0, ima struje/nema, da/ne, vrednosti if/then i slicnih hardverskih/softverskih algoritama za yes/no moc rasudjivanja vestacke inteligencije.
Roboti već to rade:
- na osećaj stida - liju suze
- na osećaj ponosa - rastu im uši
- na osećaj greha - naprave tužnu facu

Ovo je tek početak, a već je spregnut kompjuter i živo biće.
Još 1985 g. sam tvrdio da će kompjuteri igrati bolje šah od ljudi. Svi su mi se smejali tome.
Čak i najveći svetski velemajstori tvrdili su suprotno. Danas čovek ne može pobediti šahovskog kompjutera.

A što stalno težite apsolutu.....
Zar je tema , da li se mogu raslojiti osećanja na uticaje , faktore i kofaktore....?
Recimo da vam to postane jasno , onda tek dolazite na početak teme, Kako tek otkrivene zakonitosti iskoristiti ( jer čovek sve što otkrije teži da iskoristi , inače mu nije toliko merak) kada okolina ne da neće da se složi nego nema ni pojma o čemu se govori.....i dodjete na isto , a to je kako menjati , povoditi, poboljšavati , manipulisati, smirivati , podbadati........

@Novi Sad ili nikad...psihologija je mlada nauka i njeno vreme tek dolazi :)

...sve se svodi na dva pitanja - "odakle potice svest" i ono koje iz njega sledi "odakle potice smisao"...iz toga sledi "gde mi svesna ljudska bica pripadamo u univerzumu" i "koliko duboko sezu nasi koreni"

...prvi odgovor je da svest - nastaje sa mozgom...po njoj svest se naprosto iznenada pojavljuje sa sisarima, kao novo svojstvo univerzuma

...drugi odgovor je da svest ne nastaje sa mozgom zbog toga sto neuroni poseduju proto svest (predsvest koja u nekim kombinacijama moze postati svesna...ako bi to bio slucaj, posto su neuroni zasebne celije, ljudska bica mogu biti ukorenjena u svom ostalom jednocelijskom zivotu na ovoj planeti - znaci nasa inteligencija je ukorenjena u samom zivotu i ima biolosko i evoluciono poreklo mada sam zivot i dalje moze biti samo slucajnost u univerzumu i zato bez smisla ili svrhe izvan sebe samog...ali tu se postavlja pitanje zasto bi protosvest otpocinjala bas sa neuronima...mozda su njeni koreni u fundamentalnoj fizici?

...treci odgovor je da je proto svest fundamentalno svojstvo materijalnog univerzuma...znaci da ljudska bica imaju korene u poreklu samog univerzuma...nasa duhovna inteligencija nas utemeljuje u sirem kosmosu a zivot ima svrhu i smisao unutar obuhvatnijeg konteksta kosmickog evolutivnog procesa...ako je protosvest fundamentalno svojstvo univerzuma onda bi trebalo da postoji imanentni Bog ili Bog unutar svega

Smisao i svest.
Sva svest ne mora da ima isti način postanka, kao recimo da prva svest nije postala namerno , ali ostale mogu biti indukovane....Osim ako svest ne rezervišete za nešto što je samo vezano za ljude na ovoj planeti....
Iz toga bi sledilo tačno to što si rekao da je svest jednoćelijska i da mora postojati sistem unapredjenja i prenošenja svesti do svake ćelije.....a to nisu nervi, oni su samo ekspres alarmni sistem .....

A korak prelaza ka fundamentalnoj fizici je već sasvim drugi korak, jer svest je bar po meni potrošač energije i bez stalnog priliva energije ne može postojati, tj , nema hibernacije....čak i ako bude hibernacije tela, u toku hibernacije nema svesti.....

Novi Sad ili nikad:
Ne postoji osnovan razlog zasto bi masina iz dela svoje mehanicke konstrukcije pustala u kapima tecnost kao reakciju, ako vec moze da ima 'osecanja' ne mora ih iskazivati na 'mimican' nacin kao bioloska konstrukcija coveka, logicnije bi bilo da masina/robot iskazuje 'tugu' tako sto, recimo, varnici ili parnici, sto je analogija pritisku zlezda u coveku i pritisku u nekom mehanickom delu masine...

Za emocije, mozak i ono sto je Univerzum razvijao 14 milijardi godina, covek kao primitivno bice tesko moze postici za 50 godina razvoja kibernetike, programiranja i sl. Covek nije u mogucnosti da definise i razume sta je inteligencija, emocije, kako nastaju, samog sebe, zasto i kako oseca to sto oseca. Kako onda ocekivati da napravi samo-odrzavajucu 'nalik-coveku-masinu' koja se razvija i evoluira, kao sto to emocije rade.
Prvi dio. Asociraš u pogrešnom pravcu. Veštačku inteligenciju pominjem kao paralelu našoj svesti u kontekstu porekla.
Drugi dio. Ne plaši me ono što će čovek stvoriti nego ono što će uništiti.

Tuzni_patak:
Smisao i svest.
Sva svest ne mora da ima isti način postanka, kao recimo da prva svest nije postala namerno , ali ostale mogu biti indukovane....Osim ako svest ne rezervišete za nešto što je samo vezano za ljude na ovoj planeti....
Iz toga bi sledilo tačno to što si rekao da je svest jednoćelijska i da mora postojati sistem unapredjenja i prenošenja svesti do svake ćelije.....a to nisu nervi, oni su samo ekspres alarmni sistem .....

A korak prelaza ka fundamentalnoj fizici je već sasvim drugi korak, jer svest je bar po meni potrošač energije i bez stalnog priliva energije ne može postojati, tj , nema hibernacije....čak i ako bude hibernacije tela, u toku hibernacije nema svesti.....
Andreavk analizira. Ti donosiš zaključke sa iritirajućim naglaskom na tačnost. Znanja mogu biti zablude. Sve danas što se zna može stati u jednu malu tačkicu, a koliko je to u odnosu na bekonačnost onoga što se ne zna.

Novi Sad ili nikad:
Ono sto je iskodirano u genima, a sto je dovelo do nastanka emocija je 'posao' milijardi godina. Lako je kompjuteru koji igra sah da odabere najbolju od milijardi kombinacija, nek napise pesmu, to nije unapred zadata vrednost i resenje, predodredjena.
Kako li su to godine iskodirale gene? Imaju razum?
Pesma je stvar ukusa, a ne preterane inteligencije.

@Novi Sad ili nikad

..nasa intelektualna ili racionalna inteligencija je ono sto koristimo za resavanje logickih ili strateskih problema...psiholozi su poceli da iznalaze testove za njeno merenje a ovi testovi su prerasli u sredstvo za svrstavanje ljudi u razne stepene inteligencije poznate kao IQ koji bi navodno mogli ukazati na njihove sposobnosti...sto je visi neciji IQ, govorila je teorija, visa je inteligencija te osobe...sredinom 90-ih brojna istrazivanja neurologa i psihologa ukazala su na postojanje EQ koja nas cini svesnim nasih sopstvenih osecanja kao i osecanja drugih ljudi...daje nam empatiju, saosecanje, motivaciju...ali i predstavlja bazicni uslov za efektivnu primenu IQ...ako su nase mozdane oblasti pomocu kojih osecamo ostecene nase razmisljanje je manje efikasno

...krajem proslog veka pojavljuje se i treci Q - SQ koji nam pomaze da svoje zivote smestimo u siri i bogatiji kontekst - to je nasa krajnja inteligencija...najnovija istrazivanja ukazuju na postojanje necega sto bi se moglo nazvati "Bozjom tackom" ili "Bozjim modulom" u slepoocnom delu mozga - kod epilepticara je ta tacka izuzetno izrazena a vestacko stimuliranje tih tacaka dovodi do misticnih iskustava, vantelesnih iskustava, iskustava proslih zivota, NLO iskustava...to postavlja mnoga pitanja...npr. znaci li to da je fenomen religijskog verovanja cvrsto instaliran u samom mozgu...mnogi smatraju da je ova tacka evoluirala da bi ispunila neku evolucionu svrhu ali da to nicim ne dokazuje da Bog postoji i da ljudska bica zapravo komuniciraju sa njim...mozda je ona samo neuroloski trik kojim se priroda igra sa nama jer je verovanje u Boga na neki nacin korisno za prirodu ili drustvo a mozda je to i kljucna tacka nase spiritualne inteligencije kojom nam priroda omogucava da odigramo dublju ulogu u spoznaju nas samih i univerzuma koji nas okruzuje

...svaka civilizacija u zabelezenoj istoriji imala je sopstvenu verziju price o stvaranju i odgovore na pitanja odakle dolazimo, u cemu smo ukorenjeni, gde su granice naseg postojanja, sta je izvor nase inteligencije...mnogi antropolozi su zapazili snazne zajednicke teme u pricama razlicitih naroda kao da je sama ljudska svest ispricala svoju pricu kroz razlicite glasove mnogih civilizacija:
hriscanstvo - u pocetku bese tama nad bezdanom...
antika - u pocetku bese haos, ogroman i taman...
istok - u pocetku bese praznina, bezimeno...
fizika - u pocetku bese kvantni vakuum...

...izgleda da je psihologija ipak nauka kojoj tek dolazi vreme :)

ristob:
Andreavk analizira. Ti donosiš zaključke sa iritirajućim naglaskom na tačnost. Znanja mogu biti zablude. Sve danas što se zna može stati u jednu malu tačkicu, a koliko je to u odnosu na bekonačnost onoga što se ne zna.

Da li ti imaš problem sa promenjljivošću saznanja ili treba da ćutim dok ne budemo sigurni da smo dosegli apsolut...?
Zar put nije najbrži kad se iskazi žestoko prže na uzajamnoj vatri pro/contra...?
Debatna arena , to ovde nema šanse da postoji....
Samo hajde da dobronamerno , a ne materijalistički i sujetno shvatim tvoju izjavu, mada je i tada dobronamerna samo obojena arhetipom današnjice.
Argumenti jesu jedan od važnih alata , ali dozvoljeno je i nešto neargumentovano forsirati, bar ja dozvoljavam to drugima , s tim da oni sami znaju putanju koju su pratili da bi dosegli te rezultate na koje se pozivaju u izjavama....

Pazi da ti gorenavedeni stav ne unese neprimetno nihilizam u proces saznanja i istraživanja.
Zar je toliko osetljivost vašeg bića da bi sve izjave morale da počinju sa MOŽDA je to ovako....

Nego hajde ti navali svojim razmišljanjima , bar da se nešto dešava....

Mani ristobe, već videsmo da se razlikuje moje shvatanje religioznog "bog vam je dao da prenosite dalje ljudima" i tvog tumačenja te tematike....

Nego hajde da vidimo kako uravnotežiti sile koje možda sa dobrom namerom žele da se smanji emotivna interakcija izmedju ljudi i smanjene potrebe za intelektualnim razvojem i emotivnog intelekta ili inteligencije.....

Da li i ovde razdvojiti dva pojma: emotivni intelekt i emotivna inteligencija.....

Upoznao sam priproste osobe koji su emotivno inteligentni , IQ im nije jača strana, emotivni intelektualci sigurno nisu.....

P.S: Intelektualac je osoba koja shvata opšti značaj svog znanja i neznanja....ne vrednost već značaj.....

Tuzni_patak:
P.S: Intelektualac je osoba koja shvata opšti značaj svog znanja i neznanja....ne vrednost već značaj.....
zid.gif

Međutim, Pače i dalje jaše!

Povratak na temu: Ono što se obično smatra emocionalnom inteligencijom (što takvim psiholozi smatraju) ja nazivam nivoima emocionalne retardacije. Oni koji znaju šta se podrazumeva pod emo-int. i pri tom jako dobro proziru druge, imaju jak intelekt i osećanja, skontaće o čem govorim.

Back