Ellis Island Emigration

Наравно. Род рођени.

Шта Мираш Дедеић дође Добрило Дедеић? Како се декларише Добрило, и какве то везе има са Мирашем? Или се то гледа само у једном смеру?

Наравно. Род рођени.

Шта Мираш Дедеић дође Добрило Дедеић? Како се декларише Добрило, и какве то везе има са Мирашем? Или се то гледа само у једном смеру?

Miraš i Dobrilo su rođaci naravno.
Dedeić je kod pravoslavaca unikatno prezime, mada ih ima i muslimana, vjerovatno su od istih koji su se svojevremeno poturčili.
Miraš je Crnogorac, a Dobrilo se smatra Srbinom.

A kako postoje u dokumentima Jevreji a državljanstvo rusko? Bila neka oblast jevrejska u Rusiji?

Zašto je na sajtu rubrika broj 9 prevedena kao ETHNICITY ?

Tupavci. Postoje etnički Muslimani, ne postoje etnički Česi, pa ih zbog ključa moraju upisivati kao etničke Čehoslovake, etnički Bosanci, etnički Dalmatinci, etnički Hercegovci, etnički Bohemi, etnički Crnci, etnički Evropljani, etnički Bjelci, etnički Besarabi, itd...razumiješ?

A bilo bi i zgodno da postaviš jedan primjer Jevreja iz Rusije.

1. Kada bi došli Crnogorcu i vidjeli da je iz Crne Gore, što bi prvo uradili? Upisali Crnogorac automatski.

2. Ozbiljno mi odgovori: Ako (hipotetički da je tako nešto bilo) neko pita Crnogorca "Jesi li ti Crnogorac?" Šta će on odgovoriti? "Da" ili "ne"? Ja sam siguran da bi samo oni Crnogorci koji mnogo mrze svoju državu i žele Veliku Srbiju, baš rekli "Ne, ja sam Srbin".

3. Građani Indije su Britanci, Albanac sa Kosova je Srbin, Musliman iz jadranskoga primorja je etnički Austrijanac-Dalmatinac. Šta ti ovo govori?

4. Kako su to Petrovići-Njegoši vlaškog porijekla?

5. Koji se prvi crnogorski vladar izjasnio Crnogorcem (ili neka slična toliko bitna ličnost)?

6. Koji to Crnogorac nije "srbovao"?

7. Jesi li dobro pročitao povelju kralja Stefana Nemanjića Dubrovčanima iz 1215.-1219. godine?

8. Kako je to Dimitrije-Dimo Vujović žensko?

9. Gdje to lažem, i to baš "iz sve snage", jer dokazali smo da si upravo ti onaj koji si često prikrivao i skrivao podatke, doduše to nije isto direktno kao laž?

10. Je li bilo igdje otpora "Nidžinom i Njegoševom srbovanju"?

Ne znam je li mu to baš đed, ali u najmanju ruku bliski rođak.

A zašto si onda napisao da mu je đed? Da li si to lagao? :eek:

Kako štošta ne znaš, ne očekujem da znaš ni ovo. Borisov djed se zvao Pavle Tadić, on je bio poručnik u Crnogorskoj vojsci i veteran iz Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata. Kako mu se sin rodio 1925. godine, teško da je tada još emigrirao u SAD.

Amerikanci tupavci, a ti pametan.

ho ho ho

:hahaha:

Tupaviji od mene oni koji su radili na ovom konkretno, i štampali na pozadini "ethnic group". :dash:

1. Kada bi došli Crnogorcu i vidjeli da je iz Crne Gore, što bi prvo uradili? Upisali Crnogorac automatski.

2. Ozbiljno mi odgovori: Ako (hipotetički da je tako nešto bilo) neko pita Crnogorca "Jesi li ti Crnogorac?" Šta će on odgovoriti? "Da" ili "ne"? Ja sam siguran da bi samo oni Crnogorci koji mnogo mrze svoju državu i žele Veliku Srbiju, baš rekli "Ne, ja sam Srbin".

3. Građani Indije su Britanci, Albanac sa Kosova je Srbin, Musliman iz jadranskoga primorja je etnički Austrijanac-Dalmatinac. Šta ti ovo govori?

5. Koji se prvi crnogorski vladar izjasnio Crnogorcem (ili neka slična toliko bitna ličnost)?

7. Jesi li dobro pročitao povelju kralja Stefana Nemanjića Dubrovčanima iz 1215.-1219. godine?

9. Gdje to lažem, i to baš "iz sve snage", jer dokazali smo da si upravo ti onaj koji si često prikrivao i skrivao podatke, doduše to nije isto direktno kao laž?

Tupaviji od mene oni koji su radili na ovom konkretno, i štampali na pozadini "ethnic group". :dash:
Pa što im ne ukažeš kako su glupi? :hahaha:
Šteta još nije bilo kralja Ace da dekretom odredi ko je koja etnička grupa!

Pa što im je onda trebala rubrika broj 9?
Imali su rubriku broj 8 za državljanstvo, što su onda imali rubriku broj za narodnost?

:rotf:

Pa što im ne ukažeš kako su glupi? :hahaha:
Šteta još nije bilo kralja Ace da dekretom odredi ko je koja etnička grupa!

Pa što im je onda trebala rubrika broj 9?
Imali su rubriku broj 8 za državljanstvo, što su onda imali rubriku broj za narodnost?

11. Zašto si lagao u vez djeda Borisa Tadića i onog drugog?

I da dodam ovome što si rekao:

12. Koji je to dekret napravio Aleksandar Karađorđević, kada i itd.

Odgovor sam dobio. Moj poznanik Bob Morreno, iz Bob Houp memorijalne biblioteke na Elis Ostrvu. Možete ga pozvati na 212 363-3206 ext 161. Možete kontaktirati i Elizabeth Oravetz, koordinatora za odnose sa javnosti.

Putokaz zaposlenima u Birou za Imigraciju Sjedninjenih Američkih Država je koristio knjigu američkog etnologa danskog porijekla Danijela Falkmara "Rječnik rasa", preko čijeg saznanja su imigracioni inspektori klasificirali putnike na osnovu njihovog fizičkog izgleda, govora i ponajviše mjesta odakle dolaze. Ovaj spisak etničkih grupa sa početka je spisak koji je Falkmar objavio. I za kraj, da citiram Boba:

The US Bureau of Immigration established racial categories to help count and tabulate the background of foreign migration to the United States. In 1907-1911, Dr. Daniel Folkmar wrote the "Dictionary of Races" to guide immigration inspectors in identifying foreigners.

Moram reći da mi je Ćipura pomalo žao, znajući da je mjesecima radio na ovom sajtu, čak kao registrovani korisnik, kako bi došao do željenih informacija. :(

Odgovor sam dobio. Moj poznanik Bob Morreno, iz Bob Houp memorijalne biblioteke na Elis Ostrvu. Možete ga pozvati na 212 363-3206 ext 161. Možete kontaktirati i Elizabeth Oravetz, koordinatora za odnose sa javnosti.

Putokaz zaposlenima u Birou za Imigraciju Sjedninjenih Američkih Država je koristio knjigu američkog etnologa danskog porijekla Danijela Falkmara "Rječnik rasa", preko čijeg saznanja su imigracioni inspektori klasificirali putnike na osnovu njihovog fizičkog izgleda, govora i ponajviše mjesta odakle dolaze. Ovaj spisak etničkih grupa sa početka je spisak koji je Falkmar objavio.

Znači imigranti nijesu davali izjave!

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha:

Изгледа да нису. :kafa:

Што би рекли, узалуд вам труд свирачи. Ти имигрантски папири су безначајан извор кад је национална самоидентификација на екс-Ју просторима у питању. То је било јасно и на самом почетку, а на овој теми је Славен то и недвосмислено доказао.

Изгледа да нису. :kafa:

Што би рекли, узалуд вам труд свирачи. Ти имигрантски папири су безначајан извор кад је национална самоидентификација на екс-Ју просторима у питању. То је било јасно и на самом почетку, а на овој теми је Славен то и недвосмислено доказао.

Slaven nije ništa dokazao.
A zašto ne važe ovi papiri za EX-YU prostore?

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha:

Izjave o etničkoj pripadnosti? Ne, nisu.

Slaven nije ništa dokazao.
A zašto ne važe ovi papiri za EX-YU prostore?

Zato što su to predstavljanja imigracionih inspektora, i to poprilično štura koja nemaju mnogo veze sa etnicitetom, već prvenstveno sa nacionalnošću i principima koje je odredio jedan američki etnolog. Koristiti ovo da je postojao "ne-srpski narod Istrani" je kao Srbi, Hrvati, itd,. ali i identično onom da su postojali Istrani, Muslimani (prije ovih komunizmom priznanih), Hercegovci, itd. U svakom slučaju - nije dokaz ama baš ničega. :confused:

Mnogim emigrantima, kada dođu na aerodrom ili u luku, većina njih nema pojma engleski i onda uglavnom kako ih oni razumeju, nekima čak i promene ime npr. Jan Sivč u John Sich, tako da na neki način neefikasnost rada američke imigracione kontrole dovodi do toga da oni prema nekim svojim standardima pogrešno uknjiže nove useljenike.

Zato što su to predstavljanja imigracionih inspektora, i to poprilično štura koja nemaju mnogo veze sa etnicitetom, već prvenstveno sa nacionalnošću i principima koje je odredio jedan američki etnolog. Koristiti ovo da je postojao "ne-srpski narod Istrani" je kao Srbi, Hrvati, itd,. ali i identično onom da su postojali Istrani, Muslimani (prije ovih komunizmom priznanih), Hercegovci, itd. U svakom slučaju - nije dokaz ama baš ničega. :confused:

Ima poslovica.

"Snila baba (Slaven777) što joj milo bilo"

Ljudi su se izjašnjavali iz kojeg su naroda, svojom voljom, kako su sami smatrali.

Ima poslovica.

"Snila baba (Slaven777) što joj milo bilo"

Ljudi su se izjašnjavali iz kojeg su naroda, svojom voljom, kako su sami smatrali.

Ljudi se nisu izjašnjavali, niti svojom voljom, a ni protivno svoje volje. To nije prikaz kako su sebe sami smatrali, već kako su ih drugi vidjeli (i to, poprilično šturi).

Poslednja izmena od moderatora:

Pa da u suštini se radi o nacijama. Nacije su političke kategorije. Narod i pleme su genetske kategorije. Tu se slažem potpuno. Ali jeste dokaz mnogo čega. Ako iz istog sela ljudi koji dolaze u Ameriku jedan kaže da je Crnogorac a drugi da je Srbin zar to ne govori o prisustvu dvije nacionalne svijesti (politički gledano) u jednom istom plemenu (genetski gledano)?

Pa da u suštini se radi o nacijama. Nacije su političke kategorije. Narod i pleme su genetske kategorije. Tu se slažem potpuno. Ali jeste dokaz mnogo čega. Ako iz istog sela ljudi koji dolaze u Ameriku jedan kaže da je Crnogorac a drugi da je Srbin zar to ne govori o prisustvu dvije nacionalne svijesti (politički gledano) u jednom istom plemenu (genetski gledano)?

Nisam do sada vidio primjer konkretno toga, ali moguće je da je jedan došao crnogorskim dokumentima, a drugi srpskim.

No u suštini ti ljudi uopšte nesu govori za sebe da su Crnogorci, Srbi ili Evropljani, već su tako klasifikovani od strane imigracionih inspektora, na osnovu kriterijuma koje je postavio Danijel Falkmar, čija je knjiga bila zakonski propisana za upotrebu u imigraciji. Uostalom, u Rječniku Rasa se naglašava da su Crnogorci dublje po porijeklu srpski, a da pojava crnogorske države uvodi nov pojam (dok su neki turskog/albanskog, na Metohiji, krajini, itd.), a dublje slovenski, da ih ne odvoji od etničkih kategorija koje je Falkmar naveo - Srba i Slovena.

Slaven je ovdje pokušao devalvirati vrijednost upisa s Ellis Islanda, no mislim da baš nije uspio.
Naime, o čem se radi:

a) uvedene su kategorije kojih nije bilo do rata (Yugoslavia), no jasno je da kod useljenika do 1914.-a na te se odnose popisi iz Ellis Islanda, izbor je mnogo uži.

b) rasa ili etnicitet pokazatelj se etničke pripadnosti, poglavito jer se pojavljuju i jasne oznakle (Crnac) ili regionalne koji imaju "rasnu" dimenziju (Sjever i Jug Italije), te pojedine regije ili države u višenacionalnim imperijima. Ne zadržavavši se previše na njekim drugim stvarima, vidi se:

* da se nije automatski pisala etnička pripadnost prema državnoj ili regionalnoj. Primjeri su dani:
Svi nositelji danas tipično srpskoga prezimena Paspalj upisani su u bazi kao Hrvati po narodnosti, osim jednoga Paspalja koji je zabunom (u skupini Madžara) ubilježen kao Madžar. Npr., na popisu od 31.5.1910. izjašnjava se Petar Paspalj da je iz »Madžarske«, da je državljanstva »madžarskoga«, no da je »Hrvat« po narodnosti. On se tako izjašnjava iza dvaju Židova iz Madžarske, što kazuje da podatak o njegovoj narodnosti nije unesen zabunom. Nositelji prezimena Tesla (»Vasilj«, »Vasily«, »Stevan«, »Simo«, »Sava«, »Rade«, »Petar«, »Marko«, »Mile«, itd.) iz mjestâ kao što su »Medak«, »Vojnic«, »Vrbovsko«, »Mitrovica« izjašnjavaju se uglavnom Hrvatima. Hrvatima se izjašnjavaju i doseljenici s prezimenom »Desnica« (pristigli 1906—1913) (»Vasilj«, »Stojan«, »Stefan«, »Siwo«, »Nicola«, »Mile«, »Joan«, itd.) iz mjesta »Srbovcina, »Serb«, »Srb«, »Kimocac«, »Kozin«, itd. Hrvatima se izjašnjava i 11 osoba s prezimenom »Srbljan« (1905—1913) (»Jovo«, »Rade«, »Slavko«, itd.). Pored njih ima i mnogo drugih koji se izjašnjavaju Hrvatima, a za koje to prema imenima i prezimenima ne bismo očekivali, npr. »Lazarevic Rade« (prethodi mu upis jednoga Nijemca), »Dusan Milosevic« (prethodi mu skupina Bugara), »Mihailo Mihailovic«, »Jovo Mihailovic« (prethodi mu upis Poljakâ), »Jovan Miailovic« (prvi je na svojem popisu od 31.5.1910.), itd.
Skupini Hrvata koju čine »Mile Rastovic«, »Joan Desnica«, »Dako Dubaic«, »Lazo Dubaic« iz mjesta Srb u »Madžarskoj« na popisu od 2.8.1906. prethode i slijede Židovi iz Rusije. Iz mjesta Srb stiže veća skupina useljenika 14.5.1909. (Ciganovići, Desnice, Jovanići). Oni ne samo da su Hrvati po narodnosti, već kažu da dolaze iz zemlje Hrvatske i da su hrvatskoga državljanstva. Mihael Rašković (»Raskovic«) stiže 27.10.1913. iz mjesta Benkovac iz zemlje Dalmacije: madžarskoga je državljanstva, no također Hrvat po narodnosti.....
Podatci o mnogim pravoslavcima iz Bosne i Hercegovine na američkim useljeničkim popisima govore da hrvatska narodnosna identifikacija u srednjojužnoslavenskih pravoslavnih iseljenika nije bila ključno uvjetovana imenom zemlje podrijetla. Npr., 30.3.1910. stiže »Nikola Ciganovic« iz zapadnobosanskoga sela Mrkalji i kaže da je austrijskoga državljanstva, a hrvatske narodnosti. Nikola se na popisu nalazi iza skupine Rumunja. Hrvatima se 29.5.1912. izjašnjava četvero daljnjih pravoslavnih useljenika iz Mrkalja: Nikola i Jovan Ciganović, Jovo i Pavle Davidović. S njima je i neki Mihajlo iz obližnjega naselja Slatina. Tu skupinu bosanskih Hrvata na popisu predvodi »Stanko Skrbic«. Ako bi se za njih pretpostavilo da se izjašnjavaju Hrvatima zato što dolaze iz područja u Bosni koje se zvalo Turskom Hrvatskom, morali bismo slično pretpostaviti i za doseljenike s imenima »Vokan [Vukan] Micic«, »Vide Bubica« i »Pero Bukvic« koji stižu iz Sarajeva 1.5.1904. Za njih je zapisano da su madžarskoga državljanstva i hrvatske narodnosti. Upisani su iza skupine Nijemaca.

Ovdje se vidi preklapanje bar triju slojeva:

*Madžarske kao jedne od dvaju glavnih država A-U
*Hrvatske, kao države u Madžarskoj
*Bosne i Hercegovine, posebne pokrajine u A-U

Da su navedeni pravoslavci bili automatski svrstavani
od strane činovnika po zemlji iz koje dolaze, onda ne bi pravoslavac iz BiH
naveo da je iz madžarske, a da je Hrvat. Niti bi se situacija ponavljala
više puta s pravoslavcima iz Bosne, koji su po etnicitetu- Hrvati, jer nisu iz
Hrvatske (u okviru monarhije), niti su deklariarni kao Austrijanci, niti Bosanci.

Ili-popisi s Ellis Islanda ne mogu se devalvirati na ovako površan način, kojiđ
se svodi na dvije točke:

*pisana je po automatizmu zemlja rođenja kao narodnost
* Amerikanci nemaju pojma

Iz skupine niza pravoslavaca Hrvata iz Bosne, pa i Hrvatske- vidi
se da to nije tako. Oni iz Bosne nisu imali razloga da se upišu kao Hrvati, niti
su to imali činovnici. Niti su američki činovnici baš takvi glupani-
dovoljno je primjera da se odmah izdvoji netko drugačiji po "rasi", i to
pravoslavac-Hrvat, koji je iz Bosne ili Crne Gore, a prije i poslije njega su
iz nekih drugih država.

Još je bolji dokaz taj da ima pravoslavaca iz Hrvatske koji su upisivani kao- Servian.
Dakle, nije po automatizmu svatko upisivan po državi ili regiji, niti je to rađeno samo
mehanički.Da je bilo tako, skoro svi bi pravoslavci iz Hrvatske bili upisani kao Hrvati.
A činjenica da ih ima nemali broj Srba- uz pogrješke upisa tipa Austrijanci ili Madžari, što
ne mijenja "big picture" - upisan baš kao Srbi-e, to pokazuje da ti upisi imaju validnost, i da rasa ili etnicitet nije značio puko prepisivanje kartografije onoga vremena.

Ako ne vjeruješ meni - pozovi čovjeka (imaš i telefon, ako je još funkcionalan) i dobićeš iste informacije koje sam dobio i ja: Službenici su vršili upisivanje samostalno (ko zna, možda je po koji bio toliko smoren da je pitao "šta kog đavola da ja stavim ovdje" migranta) na osnovu navedenih pravila, koje je u prvom redu Dr D. Falkmar formulisao.

Zato sam završio temu na tome - kada sam dobio tako autentičnu potvrdu, nisam mislio uopšte potrebnim ikakvu daljnju dublju raspravu čitavog pitanja (koju sam započeo na prvoj stranici).

P.S. Prekršio si forumsko pravilo - teme starije od godinu dana se ne smiju oživljavati.

Poslednja izmena:
1. Hajde i da pođemo od pretpostavke da je putnike u Sjedinjenim Državama dočekivao imigracijski službenik s prevodiocem koji je ljudima postavljao pitanje: "kako se zove tvoj narod?" Možemo li biti sigurni da je tako zaista bilo? Ne možemo. Naprotiv, možemo znati upravo suprotno, jer postoje putnici kojima u rubrikama stoje prepisane odrednice na nemačkom npr: ohne adresse. Dakle, radi se o prepisu brodske liste nemačkih brodova (ili brodova koji su isplovili iz nemačkih luka).

2. Drugi dokaz da su formulari popunjavani bez prisustva putnika predstavlja promašen pol putnika kod muških imena koja završavaju na -a (Milija, Ilija itd.). gde veoma često u rubrici Gender stoji: f. (Kocić Sava, female http://img505.imageshack.us/img505/2...ahrvati0kv.gif )

3. Kao treću opasku u prilog tezi o regionalnom karakteru rubrike Ethnicity/Race or people nalazimo Srbe s nacionalnošću: Austrijanac, Slovak, Nemac itsl..

4. Kao četvrtu, nalazimo nepostojeće nacionalnosti: Herzegovina.

5. Kao petu, zar ne mislite da bi se makar neki sociolog, etnolog, istoričar i dr. već bavio ovime (već četri godine stoji na onom linku) da nije u pitanju obična lakrdija od zaključka izvesnog Diocleana (http://www.cyberbulevar.com/forum/viewtopic.php?t=14192), ovde citiranog od D U K Lj A N I N-a? Čudna mi čuda... što neko reče - "iza nicka je lako glupirati se" ali četiri godine - to je već klinički slučaj psihopatologije. :hahaha:

Zaključak: Rubrika o nacionalnosti popunjavana je paušalno, saglasno mestu boravka navedenom u brodskoj listi, a prema ličnom znanju i nahođenju imigracijskog službenika i to u odsustvu putnika. :bye:

(Informacije se ne smeju ići na godišnji kada navale dezinformacije.)

Back