Електродистрибуција Србије: Од 1. јуна очитавање бројила на три месеца

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта мислите о овоме?

• Допада ми се баш

• Одбојно је

• Не разумем се у то

• Док су рачуни одштампани и достављени бар нешто је добро

• Надам се најбољем ето

• Страх ме нечије реакције и понашања кад стигне рачун

• Како да пазим на потрошњу ако нема рачуна на тридесет дана?

• Ништа

• На који начин ћемо знати да систем не греши и шта ако се то деси?

• Страх ме.моје реакције и понашања кад стигне рачун

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa niko ti neće braniti da plaćaš mesečno.

To što se brojila očitavaju tromesečno uopšte ne znači da se ne može plaćati mesečno.
Ma daj, videla sam tako je isto kod racuna za troskove zgrade. Ne mozes predsedniku da platis mesecno vecito ga nema, zuri, nije sastavio racune, i onda kad dodje za 6 meseci ti ostanes u debelom dugu jer nemas toliko odjednom da platis.

Tako ce i ovo, i da uplacujes neku akontaciju, opet ce doci da treba vise da platis nakon ta 3 meseca, i opet si u dugu, izgleda da je to cilj da stalno budes duznik i kad ne moras..

Ma daj, videla sam tako je isto kod racuna za troskove zgrade. Ne mozes predsedniku da platis mesecno vecito ga nema, zuri, nije sastavio racune, i onda kad dodje za 6 meseci ti ostanes u debelom dugu jer nemas toliko odjednom da platis.

Tako ce i ovo, i da uplacujes neku akontaciju, opet ce doci da treba vise da platis nakon ta 3 meseca, i opet si u dugu, izgleda da je to cilj da stalno budes duznik i kad ne moras..
Ne može tebi niko da zabrani da sama pogledaš strujomer i uplatiš koliko treba.

Meni jedno vreme niko nije očitavao, morao sam sam.

Ne može tebi niko da zabrani da sama pogledaš strujomer i uplatiš koliko treba.

Meni jedno vreme niko nije očitavao, morao sam sam.
Ja sama i ocitavam, ali ne umem do detalja da izracunam unapred koliki ce biti racun, jer mi nije jasno ni sta je ni na osnovu cega se obracunava tav. "obracunska snaga" a posle se na to nadovezu porezi i ispadne racun veci za 1000+ dinara. Znaci za 3 meseca, sigurno cu da ostanem duzna bar 3000din, a znajuci kako jedva cekaju da poslaju izvrsitelje, nije mi svejedno.

I, NE VOLIM da sam duzna!

Zavisi.... Meni u Valjevu dok sam se grejao na struju račun za kuću u grejnoj sezoni oko 800-1000€ mesečno. Van sezone i inače oko 100€.

Morao sam da menjam sistem grejanja.
Ok, grejati celu kuću na struju je..
Khm 😊. Kada nisam imala centralno grejanje isključivo smo samo noću po jeftinoj struji uključivali TA peć. Ako se greje 1 ili 2 prostorije sasvim je pristojno. Sad kad imam centralno grejanje struju plaćam 4000 mesečno, malo više nego yettel paket. Naravno uključujem sve što može na jeftinu struju.

Ali pogledaću sad cene kwh drugde

Khm 😊. Kada nisam imala centralno grejanje isključivo smo samo noću po jeftinoj struji uključivali TA peć. Ako se greje 1 ili 2 prostorije sasvim je pristojno. Sad kad imam centralno grejanje struju plaćam 4000 mesečno, malo više nego yettel paket. Naravno uključujem sve što može na jeftinu struju.

Sa ovim dinamičkim tarifama kod nas je sad teško izračunati cenu struje, ide i do 25 centi po kWh. Nije linearna zavisnost, a nije ni progresivna kao pre dok su bile "trobojne" tarife.

Uveli su sistem takav da je teško običnom čoveku da zna koliko treba da plati.

Sa ovim dinamičkim tarifama kod nas je sad teško izračunati cenu struje, ide i do 25 centi po kWh. Nije linearna zavisnost, a nije ni progresivna kao pre dok su bile "trobojne" tarife.

Uveli su sistem takav da je teško običnom čoveku da zna koliko treba da plati.

Pa da, sad shvatam. Ja sam u zelenoj tarifi zato mi deluje jeftino. Ako se ode u crvenu to može biti puno.

Smeta mi i besna sam. Volim da dobijam mesecno racune, jer su i primanja na mesecnom nivou, a ne umem da stedim i cuvam pare 3 meseca, ni manje jer se uvek umedjuvremnu ispostavi da za nesto drugo i vazno zatrebaju.
Да бре,то сам и ја помислио.
Зато сам питао горе Људе а они ми објаснили :D
Замисли,дође Рачун 400+ евра на сваких 3 месеца..
Па ту једино кеш.кредит помаже..
Незгодно

"ЕДС ће сваког месеца снабдевачу слати податке о очитаној, достављеној или процењеној потрошњи електричне енергије за израду рачуна.

Једном у три месеца радници ЕДС очитаће бројила на терену, а у периоду између два читања, примењиваће се тачка 3. из члана 197а Закона о енергетици а то значи да ће се у комбинацији са историјским подацима о потрошњи корисника и уз примену алгоритма и софтверских модела радити процена потрошње. "
Pa eto odgovora.
Dakle i dalje će se plaćati mesečno

Ja sama i ocitavam, ali ne umem do detalja da izracunam unapred koliki ce biti racun, jer mi nije jasno ni sta je ni na osnovu cega se obracunava tav. "obracunska snaga" a posle se na to nadovezu porezi i ispadne racun veci za 1000+ dinara. Znaci za 3 meseca, sigurno cu da ostanem duzna bar 3000din, a znajuci kako jedva cekaju da poslaju izvrsitelje, nije mi svejedno.

I, NE VOLIM da sam duzna!
Ти Си Ћаци.
За тебе 20 % Попуста,узмеш 2 Жиранта(Сви ћемо овде посведочимо да си ти на партијској Линији)..
не се секирај.
Онај ко треба се секира су ови Људи,види ово:

1748101824598.png

1748101861814.png

Menjačnice zatvorene zbog natpisa "PUMPAJ" po direktivi iz Beograda.
Puna podrška za vlasnika menjačnice Ignjata.

Јел проваљујеш зашто се Људи боре против ове накарадне Власти?

Ти Си Ћаци.
За тебе 20 % Попуста,узмеш 2 Жиранта(Сви ћемо овде посведочимо да си ти на партијској Линији)..
не се секирај.
Онај ко треба се секира су ови Људи,види ово:

Pogledajte prilog 1732415

Pogledajte prilog 1732416

Menjačnice zatvorene zbog natpisa "PUMPAJ" po direktivi iz Beograda.
Puna podrška za vlasnika menjačnice Ignjata.

Јел проваљујеш зашто се Људи боре против ове накарадне Власти?
Mi, Srbski ćaci ne plaćamo! Samo dementori, Ustaše i inferiusi će da plaćaju 200% skuplje.

Kod mene su uveli pametno brojilo i očitavanje je "daljinsko", što znači da brojilo samo šalje stanje određene dane u mjesecu.
Evo za travanj (april) je 195kWh (VT:138, NT:57) i račun je 32.48€. To znači da 1kWh ispada 0.166564€

Kod mene su uveli pametno brojilo i očitavanje je "daljinsko", što znači da brojilo samo šalje stanje određene dane u mjesecu.
Evo za travanj (april) je 195kWh (VT:138, NT:57) i račun je 32.48€. To znači da 1kWh ispada 0.166564€
Postoji mogucnost kod pametnih brojila da se placa na svaka 2 sata potrosnja, zavisno od cene KWh, tj ako je pik onda placas skupo , ako nije pik onda placas jeftino , ako je praznik ili pun zvornik, onda placas manje...ako Grcic prodje pored obrenovca onda platis 100e, po prolasku , elektroputarina...
Ne znam da li ce pristati, ali bi trebalo da je uvedena procedura da ti kao potrosac potpises da hoces da placas tako i onda te briga za njihove zaebancije....
Jos vise me cudi jer se menja sve narednih godina....
Tako da je ovo talasanje da se skrene paznja i pokrade nesto...

Ma sto na 3 meseca, sto ne na 12 meseci , i resis to jednom godisnje i ne brines...
Interval merenja ne mora nužno da bude isti kao interval plaćanja.

Ko voli može da plaća struju i jednom nedeljno ili čak i jednom dnevno.

Uplatiš sto pedeset dinara svaki dan i eto ti. A šta je to, ni espreso ne možeš da popiješ za te pare.

Meni dodje da otvorim firmu za maloprodaju struje....to se isplati iako sam ja telekomunikacije, znam nekoliko njih koji su me zvali pre 2 godine, da pocnem da se bavim time, vi nemate pojma koliko su se oparili....to bukvalno vise nego da su radili prodaju deviza na zelenjaku...

Jer zvanicna prica je da je struja najjeftinija u Srbiji , sto znaci da cena ne mora da ide mnogo nize od ove zvanicno ponudjene od ED, a to otvara mogucnost da imas ogromnu marginu zarade...
Ne znam kako se knjizi , nisam pitao...ali rade po zakonu sigurno , nekom zakonu...

Samo sto treba tu 100k 200k evra ....sto je sica za onog ko je kapitalac, ja cu tu nesto drugo da probam, vidim svi koji se dotaknu struje opare se ko blesavi...
A bas izgleda da pedantnost i cist racun tu moze da pomogne...

Interval merenja ne mora nužno da bude isti kao interval plaćanja.

Ko voli može da plaća struju i jednom nedeljno ili čak i jednom dnevno.

Uplatiš sto pedeset dinara svaki dan i eto ti. A šta je to, ni espreso ne možeš da popiješ za te pare.
Sad bi trebao da ti objasnjavam da placanje struje postoji kao obaveza i da nisu svi potrosaci bez vezanih termina placanja niti nacina na koji placaju struju...
Svaki podstanar npr ima klauzulu koja regulise placanje struje...i sad je problem sa 2 meseca zaostatka, a zamisli sa 12 meseci zaostatka...

To nisu opravdane promene, iako ih ti branis, a nemam pojma osim dupeuvlakackog mentaliteta sta jos posedujes od znanja..
Volis ti tako da se pravis ljigav nije da nije...
Ali kao inznenjer ja npr znam i iz prakse da je bolje i korisnicima i sistemu placanje na manjim intervalima, bilo da je struja ili telefon..

Npr telefon na 15 dana je jako ugodna stvar, a ne na mesec dana..postoji placanje i na 7 dana, bilo da je fiksni ili mobilni..
Tako da jeste da se zaebavas , ali sto se tice sistema, ovo je neopravdana najava promene i to radi neko ko nije inzener....inzenjer koji zna svoj posao ne bi nikad tako nesto uradio...
Evo toplane ce uvesti naplatu po potrosnji , znaci usloznjavaju radi potrosaca sistem, a DB se zaebava jer se nakotilo onih koji nisu inzenjeri u sistemu..

Ali resicemo problem tako sto ces ti da glumis Vucica, a ja opoziciju i onda ti mene ubedis da je svejedno sta je zvanican racun i opterecenje, da je to pravno svejedno , a mora da se ima poverenje u Vucica i tako ...ja blentav pa ne znam i verujem sve sto mni se kaze...

Sad bi trebao da ti objasnjavam da placanje struje postoji kao obaveza i da nisu svi potrosaci bez vezanih termina placanja niti nacina na koji placaju struju...
Svaki podstanar npr ima klauzulu koja regulise placanje struje...i sad je problem sa 2 meseca zaostatka, a zamisli sa 12 meseci zaostatka...

To nisu opravdane promene, iako ih ti branis, a nemam pojma osim dupeuvlakackog mentaliteta sta jos posedujes od znanja..
Volis ti tako da se pravis ljigav nije da nije...
Ali kao inznenjer ja npr znam i iz prakse da je bolje i korisnicima i sistemu placanje na manjim intervalima, bilo da je struja ili telefon..

Npr telefon na 15 dana je jako ugodna stvar, a ne na mesec dana..postoji placanje i na 7 dana, bilo da je fiksni ili mobilni..
Tako da jeste da se zaebavas , ali sto se tice sistema, ovo je neopravdana najava promene i to radi neko ko nije inzener....inzenjer koji zna svoj posao ne bi nikad tako nesto uradio...
Evo toplane ce uvesti naplatu po potrosnji , znaci usloznjavaju radi potrosaca sistem, a DB se zaebava jer se nakotilo onih koji nisu inzenjeri u sistemu..

Ali resicemo problem tako sto ces ti da glumis Vucica, a ja opoziciju i onda ti mene ubedis da je svejedno sta je zvanican racun i opterecenje, da je to pravno svejedno , a mora da se ima poverenje u Vucica i tako ...ja blentav pa ne znam i verujem sve sto mni se kaze...
Znači kad ja kažem da račune treba plaćati češće, ja se zaebavam — ali kad ti kažeš da račune treba plaćati češće, ti se ne zaebavaš jer si inženjer.

Pa to je neverovatan splet okolnosti.

Znači kad ja kažem da račune treba plaćati češće, ja se zaebavam — ali kad ti kažeš da račune treba plaćati češće, ti se ne zaebavaš jer si inženjer.

Pa to je neverovatan splet okolnosti.
Jedno je invoice, drugo je slobodna uplata, totalno razlicite stvari...
A jesam li napisao da postoje i ugovorne klauzule koje se oslanjaju na pravni dokument koji se zove mesecni racun za struju, samo sto se ovde seljaci zaebavaju...
Npr moj komsija je krao moje racune za struju , to je krivicno delo , a on je to radio iz pakosti , naravno odem u DB i dobijem kopije, a njegova logika je bila nekih 5% valjda sto dobijaju redovne platise....pa da napakosti...

Tako da sam video sve i svasta, a to sto je radio je krivicno kaznjivo , samo sto Srbija je ko koga ebe da se pati oko zaebavanja i reda...

Ali da jos jednom ovo spustimo na Vucic i inzenjer nacin komunikacije..
Ja ne znam kome moze da odgovara neredovnije placanje struje.
Sistemu odgovara sto redovnije placanje struje iz milion razloga , priliv, manje zaostataka, laksa naplata dugova, efikasno obrtanje sredstava, krediti za odrzavanje likvidnosti kostaju, nije to mala stvar...

Tako da sa ekonomskog, inzenjerskog, bilo kog ugla se ne isplati povecavati period zaduzenja potrosaca, a to da li ce oni da plate odmah ili za godinu dana , je druga stvar...ali ovde govorim da oni ulaze u duznicki odnos sa ED , sto je pravno jednostavnija i jasnija situacija od neiskazanog potrazivanja u duzem vremenskom periodu...

Kazem ne postoji nijedno logicno osim Vucic i Siziv objasnjenje zasto je bolje da period zaduzenja povecava...
Ja sam za telefone imao 2 mil evra prihoda svaki mesec, nije profita, ali nije sitna para...Sreca te nikom nije palo na pamet da ima toliko para , desavalo se da dnevni pazar bude preko milion i nesto evra...sluzbenica cuti , ja cutim, samo nas dvoje znamo , inace bi bilo muke, samo mi to jos treba da mi upadnu pljackasi usred velikog posla..

Pa eto odgovora.
Не?
Dakle i dalje će se plaćati mesečno
Пише да ће месечно слати рачуне а на три месеца ће се рачуни плаћати али како то има смисла,како ће знати који су рачуни ако на три месеца очитавају потрошњу струје?

Не?

Пише да ће месечно слати рачуне а на три месеца ће се рачуни плаћати али како то има смисла,како ће знати који су рачуни ако на три месеца очитавају потрошњу струје?
Postoji taj sistem za vodu u BG, citaju jednom u 6 meseci , a izmedju ti salju svaki mesec racun na osnovu prosle potrosnje, pre 6 meseci..

Tako da ti se mesecni racun menja na svakih 6 meseci....ali tu zna da bude poprilicne zaebancije iako imas vodomer, moj gazda je isao svaki mesec da reklamira , jer su mu stizale lose ispravke racuna....ali bukvalno su hteli da ga sisaju na svakih 6 meseci...
napisu neku nenormalnu cifru...pa onda napisu dodatnu cifru jer je pukla cev u ulici , a to se onda dodaje na mesecno zaduzenje po vodomeru svakog u ulici, verovatno ce isto raditi i sa strujom, jer imas potrosnju na svakom razvodnom mestu , ne bas svakom ali mozes da znas potrosnju za 20 bandera, pa tako vidis da li se neko nakacio ako hoces da vidis..

Ali je bez veze raditi sa konja na magarca...tj vec imamo sistem mesecne naplate, a oni hoce na tromesecnu...
Imali smo dnevne popravke telefonske i strujne instalacije, sad su uveli u unutrasnjosti da se telefonske instalacije popravljaju svake nedelje ili na 10 dana..
A ekipe dolaze iz BG...
To naravno donosi losiji sistem, ali i 6 lezliebovica koji ne moraju nista da znaju niti da rade a da su zaposleni u telekomu , a da pri tome nisu iz BIA ili DB, da jesu pa da se ne mesam....

Back