Krstic Jeremija:Могу ти рећи да сваки Србин мора да БАР једном у животу оде на Хиландар.
Да се мало подсети ко је и одакле је.
A sta je sa Srpkinjama, samo su tri zene bile tamo i niko poslije njih!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Krstic Jeremija:Могу ти рећи да сваки Србин мора да БАР једном у животу оде на Хиландар.
Zilot cacanski:pa u jednom periodu moga zivotnog istrazivanja.............ne kajem se..........celim svojim bicem volim Hilandar..........ali ne i danasnje duhovno stanje u njemu.....dovoljno je reci da su grubo odbacili tipik sv.Save........i pali pod proklestvo..........jer On je prokleo onog koji se drzne promeniti tipik,ili ti ustav manastira.........i tako redom........mada ima dosta mladih ljudi koji tu se trude da budu monasi......ali stvarno je besmisleno.......treba isterati bagru,Serafima i njegove biznis pulene.......a vera!!!potpisali su dokument da se izbace monasi Esfigmena sa Svete Gore........ne znam koliko si u crkvenoj prici pa te necu mnogo smarati..........
Amazonka:A sta je sa Srpkinjama, samo su tri zene bile tamo i niko poslije njih!
Andjelka777:A sta je sa Srpkinjama? Gde one da idu? Ili su manje vazne?
Da se razumemo, ja sam Srpkinja i ponosna na pravoslavnu veru, ali nikad ne bih isla oko Hilandara kao neko kuce. To mi je nevidjeno degradirajuce.
I nemojte da mi pricate kako je svaka zena manje vredna od Marije i da zato zene ne idu na Hilandar. (ona je tamo popila vodu, koliko se secam, na svom putu do obecane zemlje). To mi je objasnjenje dao jedan svestenik. Da, i kao da ih ne bismo zavodile.
ALOOO. Kao da bih tamo isla u kupacem da gledam monahe. Valjda se neki red zna.
Ispadne onda da je svaki muskarac, cak i najgori, bolji od najbojle medju zenama.
Da me neko ne shvati pogresno, daleko od toga da sam neki feminista, ali me to zaista vredja. Eto nam jednakosti polova na delu.
skaarj:mogu da kazem kako je po nepisanom pravilu:
1. Svetogorci nisu mnogo srecni zbog gostiju (koji bi ustvari trebalo da se zovu hodocasnici koje je I pravi cilj...) na poluostrvu.
2.Andjelka777 - tvoja granica je da ne ides u kupacem, njihova da ne ides uopste.
3.Jedno vreme ni muskarci sa dugim kosama i bradama nisu mogli da udju na Svetu Goru. Naravno, osim sa specijalnim dozvolama, ides da te vide dal si pristojan, sa notom iz ambasade tvoje zemlje, itd. Opekli su se svetogorci najezde hipika koji su lezali oko crkvi i purnjali ...(super su se skapirali sa monasima samo monasi nisu sa njima).
4.A uzgred svetogorci jos zive po vizantiskom dnevnom vremenu a za ravnopravnost polova upste nisu ni culi.
skaarj:* Koliko je meni poznato nasa drzava ne izdrzava ni jedan manastir nigde u svetu , no ti mozda znas bolje.
- Greska, cak je i zakon na glasanju da drzava izdvoji pozamasna sredstva. Neki su bili protiv i trazili da te pare odu deci bez roditelja i sirotinji, kojima vise treba i koji su nasi drzavljani i zive u ovoj drzavi, pod ovim zakonima. i ja sam za to, da dodam.
* Nadam se da si od prethodnih redova shvatila da nasa drzava nema nikakve veze sa time sto ti ne mozes da stupis na tlo Svete Gore a samim tim da odes u M. Hilandar.
- To sam znala i ranije, nisam ljuta na drzavu. Greska je SPC sto odvraca zene od svoje vere na taj nacin, a nemoj da mislis da nije tako.
* A koja su to pravila danasnjice koja su mnogo razlicita od “kamenog doba”?
Zakon jaceg je I dalje na snazi. Ko ima vise mamuta u stadu je bogatiji. Ko se vise moli bogu ide kod njega kad umre ko ne, na..bao je.
- Nisi u pravu. Koliko-toliko vlada red, da nije tako bio bi opsti haos i nasa vrsta ne bi postojala.
* To za kradju I ruku I nije tako losa ideja.
- Ovo bi trebalo da je u duhu pravoslavlja?
*...ne trebaju im jos i zene...
- Jedno izgleda ne shvatas, nijedna zena ne bi isla da vidi NJIH, monahe, vec manastir i sve sto se tamo nalazi. Zasto ne i spise, ako joj se dozvoli.
Sto se mene tice, mogu da ih sve odvedu na jedan dan negde u Tunguziju da bismo mi mogle da vidimo Hilandar. Ako im toliko smetaju zene i ako bi samo ako vide zenu zastranili sa svog puta. To vise govoti o njima nego o nama.
*Ja sam protiv toga da se dozvoli ulazak zenama na Svetu Goru. Na jedan nacin ti ljudi su se odselili tamo gde nema zena a ti bas oces da odes tamo da ih drkas!
Ja mislim da to uopste nije lepo..
- Iz prilozenog se i moglo videti da si protiv toga. To nije problem, svako ima pravo na misljenje. i ja i ti, samo ti nemas ubedljive razloge.
Ovo za drk..., mislim, stvarno. Vec sam ti rekla, monasi me ne zanimaju, oni mogu i da ne budu tamo, sto se mene tice.
Ako su pred Bogom svi isti, ko su onda ti ljudi koji mogu da prave takve razlike....
kastelece:Anđelka666, 'sjajan' ti je avatar. Samo im ti fališ u Hilandaru.
kastelece:Svi smo mi grešnici, da se razumemo. Ali tvoja slobodna shvatanja mogu da ugroze nekoga ko se trudi da se očisti od spoljnog sveta, da bi se za taj isti svet čisto molio. Zato ne treba žene da idu u Hilandar, ne zato što su sve žene nedostojne, nego da se monasi nebi našli na duhovnom iskušenju. I oni su ljudi od krvi i mesa i neki od njih su i bili sa ženama pre monaštva, neki čak i oženjeni. I neki kažu da su oni u stvari čuvari sveta, jer bez njih bi možda došao već kraj sveta i verovatno će i doći kada više ne bude duhovnog Atosa.
Ne bih želeo da mi zameriš moju provokaciju, ali shvati i ti kako je to kad neko udari na tvoj mir, avatar ili šta već. Imam ja i više problema nego što ti naoko možeš da zamisliš, to si u pravu i malo je ljudi ovde normalno. Ali ja i nisam dostojan da kročim u Hilandar i bolje da onda i ne idem. Naročito ako me neko ne želi tamo. Pozdrav.
HEBEHA:Hoce li mi neko reci da Slobodan Milosevic sa zenom mu Mirom moze da pikira na Hilandar helihopterom?
.
GSM doctor:Kako je Bog, Isus, Sveti Sava ili koji vec oblik energije mogao da dozvoli da izgori jedan sveti manastir na svetoj zemlji? Kako je i zasto nastala crkva? Sta ima tamo u Hilandaru, zbog cega neko ima zelju da ode tamo? Cuo sam da se ustaje u 5, moras da gulis krompir, okopavas bastu, nema pusenja, mobilnog telefona... Cemu sve to, zar nije lepse biti ateista, verovati u nauku i napredak civilizacije... Hilandar bi trebalo prepraviti u apartmane, samo ne znam koliko ima do plaze.