'el bio neko na u hilandaru ?

• Začetnik teme Začetnik teme xpajamacax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zilot cacanski:
pa u jednom periodu moga zivotnog istrazivanja.............ne kajem se..........celim svojim bicem volim Hilandar..........ali ne i danasnje duhovno stanje u njemu.....dovoljno je reci da su grubo odbacili tipik sv.Save........i pali pod proklestvo..........jer On je prokleo onog koji se drzne promeniti tipik,ili ti ustav manastira.........i tako redom........mada ima dosta mladih ljudi koji tu se trude da budu monasi......ali stvarno je besmisleno.......treba isterati bagru,Serafima i njegove biznis pulene.......a vera!!!potpisali su dokument da se izbace monasi Esfigmena sa Svete Gore........ne znam koliko si u crkvenoj prici pa te necu mnogo smarati..........

Svaka cast i ja sam cula slicne price o tome i mongi su razocarani tom svetinjom nazalost!
A kada je izbio pozar kaze stari narod da je to opomena srpskom narodu i Pravoslavlju, da je u njemu puno trulezi ali....

o zenama na Svetoj Gori!

http://www.svetlost.co.yu/arhiva/2003/412/412-4.htm

koliko sam ja cuo bila je i neka novinarka pre xx godina, naravno amerikanka.

E, cuo sam i price nasih turista da su se od nekih odmaralista sa Sitonije gliserima prebacivali i izlazili na plaze Svete Gore. Sumnjam da su bas mogli , posto mnogo brodova i brodica kao i patrole obalske straze krstare sa juzne strane Atosa. No , ko zna? A i prica sa letovanja treba da je zanimljiva.

Krstic Jeremija:
Могу ти рећи да сваки Србин мора да БАР једном у животу оде на Хиландар.
Да се мало подсети ко је и одакле је.

A sta je sa Srpkinjama? Gde one da idu? Ili su manje vazne?
Da se razumemo, ja sam Srpkinja i ponosna na pravoslavnu veru, ali nikad ne bih isla oko Hilandara kao neko kuce. To mi je nevidjeno degradirajuce.
I nemojte da mi pricate kako je svaka zena manje vredna od Marije i da zato zene ne idu na Hilandar. (ona je tamo popila vodu, koliko se secam, na svom putu do obecane zemlje). To mi je objasnjenje dao jedan svestenik. Da, i kao da ih ne bismo zavodile.
ALOOO. Kao da bih tamo isla u kupacem da gledam monahe. Valjda se neki red zna.
Ispadne onda da je svaki muskarac, cak i najgori, bolji od najbojle medju zenama.
Da me neko ne shvati pogresno, daleko od toga da sam neki feminista, ali me to zaista vredja. Eto nam jednakosti polova na delu.

Andjelka777:
A sta je sa Srpkinjama? Gde one da idu? Ili su manje vazne?
Da se razumemo, ja sam Srpkinja i ponosna na pravoslavnu veru, ali nikad ne bih isla oko Hilandara kao neko kuce. To mi je nevidjeno degradirajuce.
I nemojte da mi pricate kako je svaka zena manje vredna od Marije i da zato zene ne idu na Hilandar. (ona je tamo popila vodu, koliko se secam, na svom putu do obecane zemlje). To mi je objasnjenje dao jedan svestenik. Da, i kao da ih ne bismo zavodile.
ALOOO. Kao da bih tamo isla u kupacem da gledam monahe. Valjda se neki red zna.
Ispadne onda da je svaki muskarac, cak i najgori, bolji od najbojle medju zenama.
Da me neko ne shvati pogresno, daleko od toga da sam neki feminista, ali me to zaista vredja. Eto nam jednakosti polova na delu.

e016.gif
e016.gif
e016.gif
e016.gif

mogu da kazem kako je po nepisanom pravilu:

Svetogorci nisu mnogo srecni zbog gostiju (koji bi ustvari trebalo da se zovu hodocasnici koje je I pravi cilj...) na poluostrvu. Sama cinenica da su otisli na slabo dostupno mesto (nekad bilo) govori da su hteli (ili probali) da se maknu iz svetskih dogadjaja. E , koliko su uspeli , to je vec druga stvar.

Oce ljudi da meditiraju (da se mole) imaju svoj program hranjenja, spavanja, rada itd. Sa buljucina ljudi koji se motaju okolo I oce “samo nesto da pitaju” … taj ritam je narusen.

Sve negde treba da se povuce granica sta moze a sta ne.

Andjelka777 - tvoja granica je da ne ides u kupacem, njihova da ne ides uopste.

Mnoge stvari su bile zabranjivane.

Nekad nije bilo ni zivotinja zenskog roda.

Jedno vreme ni muskarci sa dugim kosama i bradama nisu mogli da udju na Svetu Goru. Naravno, osim sa specijalnim dozvolama, ides da te vide dal si pristojan, sa notom iz ambasade tvoje zemlje, itd. Opekli su se svetogorci najezde hipika koji su lezali oko crkvi i purnjali ...(super su se skapirali sa monasima samo monasi nisu sa njima).

I ja sam se vozio brodom po juznoj a i severnoj strani poluostrva i upste ne mislim da je lose - dapace, super je naravno ako te zanima ista da vidis i imas neku knjizicu vodic (ili vodica) da bi znao/la sta gledas. Cuo sam tuznu pricu od nekih poznanica kojima je bilo bez veze pa su sedele u brodskom baru i igrale karte. ccc

A uzgred svetogorci jos zive po vizantiskom dnevnom vremenu a za ravnopravnost polova upste nisu ni culi.

skaarj:
mogu da kazem kako je po nepisanom pravilu:

1. Svetogorci nisu mnogo srecni zbog gostiju (koji bi ustvari trebalo da se zovu hodocasnici koje je I pravi cilj...) na poluostrvu.

2.Andjelka777 - tvoja granica je da ne ides u kupacem, njihova da ne ides uopste.

3.Jedno vreme ni muskarci sa dugim kosama i bradama nisu mogli da udju na Svetu Goru. Naravno, osim sa specijalnim dozvolama, ides da te vide dal si pristojan, sa notom iz ambasade tvoje zemlje, itd. Opekli su se svetogorci najezde hipika koji su lezali oko crkvi i purnjali ...(super su se skapirali sa monasima samo monasi nisu sa njima).

4.A uzgred svetogorci jos zive po vizantiskom dnevnom vremenu a za ravnopravnost polova upste nisu ni culi.

1. Da li bi bilo previse brzobrazno onda reci da treba sami da se izdrzavaju, a ne da nasa drzava (u kojoj je polovina zena, BTW) izdvaja pozamasne sume?

2. Ovo je izvuceno iz konteksta. NAravno da postoji neka norma oblacenja, cudi me da to potenciras. Zene nisu nista nevaspitanije od muskaraca, to valjda ne moram da objasnjavam.

3. Vidis da se promene desavaju. Znaci, nekad muskarci s dugom kosom i bez brade nisu mogli da idu na H. kao ni zivotinje zenskog pola. Zabrana je ostala samo za zene. zasto, pitam se ja?
Za ove uduvane hipike necu ni da komentarisem, sam si sve rekao. A ispada da su i oni vrediji od bilo koje zene, cim su tamo bili.

4. Mogu oni da zive i u kamenom dobu, ali ovo je ipak XXI vek i neka pravila danasnjice se moraju postovati. Zakoni vaze za sve, inace bi bio haos.

Problem je sto nema LEGITIMNIH i VALJANIH razloga da se ovo pravilo i dalje odrzi, njihova objasnjenja su u najmanju ruku smesna, da ne kazem uvredljiva.

Drevno vreme? Ma daj, po tome bi za kradju trebalo da seku ruku, ne bi imali racunare i mekane krevete, kanalizaciju i tekucu vodu. ne mozes da uzmes samo ono sto tebi odgovara.

A inace me ovo podseca na ona bolna ratna vre,mena, kad je u Hrvatskoj na vratima kafica pisalo: "Zabranjeno za Srbe i pse"... Degradirajuce....

prvo malo cinenica da bi znala sta je sta…

Sveta Gora je drzava u drzavi sa odredjenom autonomijom. Pored Grckih zakona koje priznaje ima I svoje zakone koji vaze u njoj, I to vaze mnogo duze od Elliniki Demokratia zakona. Sveta Gora je do danas ustanovljena od 20 manastira. U sedamnaest manastira se govori grcki, u jednom ruski, u jednom bugarski I u jednom srpski. Kulurno istorijski oni se vode nacionalni no pravno svi se vode svetogorski tj. grcki. Svi monasi su grcki drzavljani I stanovnici Svete Gore . Duhovno pak su pod rukovodstvom Vaseljenske Patrijarsije.
Sveta gora ima sabor staraca predstavnika svih manastira. Od cetiri manastira (medju kojima je I Hilandarski) se svake godine smenjuje Prot tj. Prvi ili glavni duhovni I politicki predsednik Svete Gore.

Znaci kad se ide brodom (pogledati neku kartu Svete Gore) moze se videti nekoliko manastita no ne I svi a posebno ne, Hilandarski Manastir koji se nalazi u jednoj dolini sa severo istocne strane.

1. Da li bi bilo previse brzobrazno onda reci da treba sami da se izdrzavaju, a ne da nasa drzava (u kojoj je polovina zena, BTW) izdvaja pozamasne sume?

Lepo je ako nasa drzava izdvaja pozamasne sume no nisam mnogo siguran. A ako I izdvaja nije zato sto je plemenita nego sa ciljem, I kad tad ce doci da pokupi kamate….
Koliko je meni poznato nasa drzava ne izdrzava ni jedan manastir nigde u svetu , no ti mozda znas bolje.
M. Hilandar se izdrzava od rentiranja obradivog zemljista, trgovine svim dobrima I naravno kao I svaki manastir od priloga. Ti ako neces da dajes drzavi da daje manastirima aktiviziraj se politicki pa promeni raspodelu budzetskih sredstava….

Nadam se da si od prethodnih redova shvatila da nasa drzava nema nikakve veze sa time sto ti ne mozes da stupis na tlo Svete Gore a samim tim da odes u M. Hilandar.

2. Ovo je izvuceno iz konteksta. NAravno da postoji neka norma oblacenja, cudi me da to potenciras. Zene nisu nista nevaspitanije od muskaraca, to valjda ne moram da objasnjavam.

“ALOOO. Kao da bih tamo isla u kupacem da gledam monahe. Valjda se neki red zna.”

Vidis I ja kazem da treba da se zna neki red.
Nije mi bila namera da izvlacim iz konteksta ako se I desilo nesto slicno. Hteo sam da ti docaram slikovito da svako ima svoj red I svoje moralne norme. Red I zakon Svete Gore kao drzave je takav kakav je I njima odgovara , tebi ako ne odgovara nemoj ici tamo, a kamo li njima menjati njihovo ustrojstvo. To je njihova (monaska) drzava a ne tvoja I sa kojim pravom se ti mesas u njihovo unutrasnje uredjenje, da nisi “SAD” . Ti u Srbiji zivis po jednim zakonima, oni u Australiji po drugim (imaju ljdi zabrane za ulazak raznih biljaka I zivotinja iz njihovih razloga I nisu duzni da ti ih objasnjavaju).
Sto se tice vaspitanja zena (a I muskaraca) to je drugo. Kako obucene (ne obucene) ulaze u manastire I crkve moze da se vidi svuda redom. Predprosle godine sam video jednu gospodjicu sa pantalonama I natpisom na dupetu gotickim fontom “dark and dirty”. Ogromno dupe I veliki natpis, nije da zagledam dupeta po manastirima no prosto je bilo ko reklama na auto putu. Predpostavljam da nije jadna ni znala sta pise….

Super je sto ti znas kako da se odevas no veoma veliki broj zena ( a I muskaraca) pojma nema kako da se ponasa I obuce a da ne narusava pravila koja vaze u odredjenim sredinama.

3. Vidis da se promene desavaju. Znaci, nekad muskarci s dugom kosom i bez brade nisu mogli da idu na H. kao ni zivotinje zenskog pola. Zabrana je ostala samo za zene. zasto, pitam se ja?
Za ove uduvane hipike necu ni da komentarisem, sam si sve rekao. A ispada da su i oni vrediji od bilo koje zene, cim su tamo bili

Uopste nema veze sa vrednovanjem muskaraca I zena. Ti koji su ti kazali to nesto nisu skapirali. Jednu veru prihvatas ili ne, ako ima odredjene kanone postujes ih ako ne ides dalje.

Mislim da zabrana za zivotinje idalje stoji samo polako su zaboravili na nju te vec ima I macaka tu I tamo . Gleda im se kroz preste.

Muskarci sa dugom kosom I bradom nisu isli ako su izgledali na taj nacin jedno vreme zahvaljujuci tome sto su hipici (koji izgledaju slicno) doveli takav izgled na los glas jedno 30 godina. Tako da je zabrana bila odredjeno vreme.

Da, promene se desavaju ali dug je put do ulaska zene na Svetu Goru I ne po zelji stanovnika iste. Tako moze im biti nametnuto sankcijama ili ratom tj nasilono.
Ima li to smisla pitam te ja?

Dojdes tamo , polomis im kosti bacis u tamnicu I zavedes red.

4. Mogu oni da zive i u kamenom dobu, ali ovo je ipak XXI vek i neka pravila danasnjice se moraju postovati. Zakoni vaze za sve, inace bi bio haos.

A koja su to pravila danasnjice koja su mnogo razlicita od “kamenog doba”?
Zakon jaceg je I dalje na snazi. Ko ima vise mamuta u stadu je bogatiji. Ko se vise moli bogu ide kod njega kad umre ko ne, na..bao je.

Nista se generalno nije promenilo.

Drevno vreme? Ma daj, po tome bi za kradju trebalo da seku ruku, ne bi imali racunare i mekane krevete, kanalizaciju i tekucu vodu. ne mozes da uzmes samo ono sto tebi odgovara.

To za kradju I ruku I nije tako losa ideja.

Izgleda da mnogo ljudi imaju pogresnu predstavu o monasima I manastirima. Treba shvati da nisu oni otisli tamo da se muce (e, neki jesu ) vezuju bodljikave zice oko stomaka I slicno (kao sto se moglo videti u nekoliko filmova uglavnom katolickih). Otisli bre da se posvete bogu I zive po odredjenim pravilima. Ustanu u dva da slave boga pa klopnu malo pa rade pa odmore pa se mole pa rade pa klopnu I tako redom.

Sto se tice: tekuce vode (uvek su je imali) , struje (od kako imaju solarne panele i agregat ) , krevete neki nemaju ni danas I spavaju na podu ili dasci jer tako vole), kompijuter je sretstvo rada (kao sto je nekada bila mastilnica I pero …) ne vidim da im treba I zena.

Ja sam protiv toga da se dozvoli ulazak zenama na Svetu Goru. Mislim da bi to narusilo osnovni cilj postojanja monaske drzave a to je molitva u spokojstvu.
Na jedan nacin ti ljudi su se odselili tamo gde nema zena a ti bas oces da odes tamo da ih drkas!
Ja mislim da to uopste nije lepo.

Inace poredjenje sa Hrvatskom I sta je gde pisalo je je besmisleno I van konteksta.

skaarj:
* Koliko je meni poznato nasa drzava ne izdrzava ni jedan manastir nigde u svetu , no ti mozda znas bolje.
- Greska, cak je i zakon na glasanju da drzava izdvoji pozamasna sredstva. Neki su bili protiv i trazili da te pare odu deci bez roditelja i sirotinji, kojima vise treba i koji su nasi drzavljani i zive u ovoj drzavi, pod ovim zakonima. i ja sam za to, da dodam.

* Nadam se da si od prethodnih redova shvatila da nasa drzava nema nikakve veze sa time sto ti ne mozes da stupis na tlo Svete Gore a samim tim da odes u M. Hilandar.
- To sam znala i ranije, nisam ljuta na drzavu. Greska je SPC sto odvraca zene od svoje vere na taj nacin, a nemoj da mislis da nije tako.

* A koja su to pravila danasnjice koja su mnogo razlicita od “kamenog doba”?
Zakon jaceg je I dalje na snazi. Ko ima vise mamuta u stadu je bogatiji. Ko se vise moli bogu ide kod njega kad umre ko ne, na..bao je.
- Nisi u pravu. Koliko-toliko vlada red, da nije tako bio bi opsti haos i nasa vrsta ne bi postojala.

* To za kradju I ruku I nije tako losa ideja.
- Ovo bi trebalo da je u duhu pravoslavlja?

*...ne trebaju im jos i zene...
- Jedno izgleda ne shvatas, nijedna zena ne bi isla da vidi NJIH, monahe, vec manastir i sve sto se tamo nalazi. Zasto ne i spise, ako joj se dozvoli.
Sto se mene tice, mogu da ih sve odvedu na jedan dan negde u Tunguziju da bismo mi mogle da vidimo Hilandar. Ako im toliko smetaju zene i ako bi samo ako vide zenu zastranili sa svog puta. To vise govoti o njima nego o nama.

*Ja sam protiv toga da se dozvoli ulazak zenama na Svetu Goru. Na jedan nacin ti ljudi su se odselili tamo gde nema zena a ti bas oces da odes tamo da ih drkas!
Ja mislim da to uopste nije lepo..
- Iz prilozenog se i moglo videti da si protiv toga. To nije problem, svako ima pravo na misljenje. i ja i ti, samo ti nemas ubedljive razloge.
Ovo za drk..., mislim, stvarno. Vec sam ti rekla, monasi me ne zanimaju, oni mogu i da ne budu tamo, sto se mene tice.

Ako su pred Bogom svi isti, ko su onda ti ljudi koji mogu da prave takve razlike....

Eto, samo toliko

Naravno da sam protiv zena na Svetoj Gori....

Sveta Gora nije tvoja drzava. To je druga drzava. Druga drzava ima svoje zakone. Zakoni te drzave ne dozvoljavaju zene na svojoj teritoriji (sa monasima ili bez na njoj). Zasto si toliko agresivna i zelis da menjas zakone druge drzave , ko te je ucio tome?

a sad moram da te citiram te da dopunim:
"Ovo za drk..., mislim, stvarno. Vec sam ti rekla, monasi me ne zanimaju, oni mogu i da ne budu tamo, sto se mene tice. " - ni ti njih ne zanimas, isto tako sto se njih tice ti ne treba da si tamo - i nisi....

Inace to za zakon nisam cuo no mislim da sredstva vise trebaju deci a ne monasima ... bilo kojim ili bilo gde.

SPC nema veze sa Svetom Gorom i njihovim Pravilima ponasanja a kako se odnosi sa zenama pojma nema i upste nije vazno niti vezano za Svetu Goru. Sveta Gora Nije pod Patronatom SPC vec priznaje Vaseljensku Patrijarsiju koliko i SPC.

Ne znam cemu to NARAVNO da si protiv....
I uopste nisam agresivna, sasvim bih drugacije reagovala da jesam.
Ocito je da ne vredi objasnjavati, svako od nas ce ostati pri svom misljenju i ubedjenju. Zato je bolje da ovim zavrsimo nas dijalog, ipak bi tema trebalo da ide u nekom drugom pravcu. A ovo ipak nije vezano za turizam, vec za neke dublje teme.
Samo bih volela da se jednom nadjes u situaciji da ti nesto bude zabranjeno samo zato sto te je neko okarakterisao kao nedostojno musko i nisi zasluzio da negde udjes. Cisto da vidis zbog cega zene reaguju kao ja ovde. I kad vidis ko sve ulazi, a ti ne mozes.
Pozdrav!

"kula Sv Save" (na vrhu se nalazi paraklis (crkvica)) posvecena Sv Savi.

psvsaveew7.jpg

"Milutinova kula" na pola puta izmedju pristanista Hilandarskog i samog manastira. Sa ove kule se vidi pristaniste kao i svi putevi kroz kotlinu ka manastiru. Isto tako se dogleda i sa kulom Sv Save.

milutindh9.jpg

I "kula Sv Djodja"Sa paraklisom Sv Djodja na vrhu. Najverovatnije najsariji objekat u manastiru.

svdjordjeta4.jpg

kula je ono sto se vidi naj dalje sa malom kupolom.

U prvom planu je krov i kupola Saborne crkva Posvecena Vavedenju Bogorodice

kastelece:
Anđelka666, 'sjajan' ti je avatar. Samo im ti fališ u Hilandaru.

Ne znam zasto ste vi, samozvani pravednici, tako puni mrznje i otrova prema drugima koji ne misle isto. Jednostavno ne mozete to da sakrijete.
Razlike u misljenjima su ocite, ali suceljavanje misljenja Skaarj i mene je proslo u normalnom tonu, kao sto mozes da vidis.
Ti, s druge strane, ocito imas neki problem.

Svi smo mi grešnici, da se razumemo. Ali tvoja slobodna shvatanja mogu da ugroze nekoga ko se trudi da se očisti od spoljnog sveta, da bi se za taj isti svet čisto molio. Zato ne treba žene da idu u Hilandar, ne zato što su sve žene nedostojne, nego da se monasi ne bi našli na duhovnom iskušenju. I oni su ljudi od krvi i mesa i neki od njih su i bili sa ženama pre monaštva, neki čak i oženjeni. I neki kažu da su oni u stvari čuvari sveta, jer bez njih bi možda došao već kraj sveta i verovatno će i doći kada više ne bude duhovnog Atosa.
Ne bih želeo da mi zameriš moju provokaciju, ali shvati i ti kako je to kad neko udari na tvoj mir, avatar ili šta već. Imam ja i više problema nego što ti naoko možeš da zamisliš, to si u pravu i malo je ljudi ovde normalno. Ali ja i nisam dostojan da kročim u Hilandar i bolje da onda i ne idem. Naročito ako me neko ne želi tamo. Pozdrav.

Andjelka, savjetujem ti da odustanes dok jos nisi proglasena za glupu i ludu, sto obicno biva na ovakvim temama.

Hoce li mi neko reci da Slobodan Milosevic sa zenom mu Mirom moze da pikira na Hilandar helihopterom?
Moze i Legija isto.
Svaki kriminalac, zlocinac, ubica, silovatelj, olos... ako je musko.

Ja sam prljava, oneciscena time sto imam menstruaciju...
Andjelka, to sto zense zivotinje nisu smjele na Svetu Goru, dovoljno govori o snaznom karakteru monaha...

Sa druge strane, bas me boli uvo. Cijenim crkve kao istorijske spomenike, a ne treba mi nikakav pop da pjeva i mase kandilom da bih bila bliska Bogu i da bih osjecala da sam Hriscanka. Ja to pokazujem sasvim drugacije.

kastelece:
Svi smo mi grešnici, da se razumemo. Ali tvoja slobodna shvatanja mogu da ugroze nekoga ko se trudi da se očisti od spoljnog sveta, da bi se za taj isti svet čisto molio. Zato ne treba žene da idu u Hilandar, ne zato što su sve žene nedostojne, nego da se monasi nebi našli na duhovnom iskušenju. I oni su ljudi od krvi i mesa i neki od njih su i bili sa ženama pre monaštva, neki čak i oženjeni. I neki kažu da su oni u stvari čuvari sveta, jer bez njih bi možda došao već kraj sveta i verovatno će i doći kada više ne bude duhovnog Atosa.
Ne bih želeo da mi zameriš moju provokaciju, ali shvati i ti kako je to kad neko udari na tvoj mir, avatar ili šta već. Imam ja i više problema nego što ti naoko možeš da zamisliš, to si u pravu i malo je ljudi ovde normalno. Ali ja i nisam dostojan da kročim u Hilandar i bolje da onda i ne idem. Naročito ako me neko ne želi tamo. Pozdrav.

Vidis kako je razgovor drugaciji kad spustis loptu.
Ja ne ocekujem da ti promenis misljenje, ali nadam se da ni to ne ocekujes od mene. Znas, mnoge lose, ali i jako dobre i korisne stvari su nastale bas tako sto je neko nesto uradio na sasvim novi nacin ili srusio neke dotadasnje tabue.
Tvoja provokacija me nije dotakla, ne reagujem na takve stvari. Pogotovo jer su neosnovane.
P.S.
BTW, ne bi su dve reci.

Ok, moguce da nisam u pravu i u principu ne treba da pricam napamet.
Opet kazem, olos moze da ide, a ja ne mogu. Ako je tako receno, ja cu to postovati, jer i onako nemam izbora.
Ne trebaju meni velike svetinje. Dovoljna mi je nasa lokalna crkva da zapalilm sviejcu i sjetim se svega sto ne treba zaboraviti.

Moj muz je rekao da mu se ne ide tamo sada kada su poceli da od toga prave neki prestiz. I inace ne vjerujem da bi isao na odmor bez mene.
Em se treba baviti vizom, a to mi se pomalo gadi.

Slobodan Milošević je bespravno sleteo tamo, jer mu se moglo i to je hteo da im pokaže, da demonstrira svoje mogućnosti. A svi oni koji se pozivaju na rekla-kazala na račun monaha i Patrijarha, u istu su školu išli. Tamo gde mi je odbojno, ja ne idem. Ako mi je neki sveštenik odbojan zbog nečeg, ja se obratim drugom, ne biraju oni nas nego mi njih i sam biram kapelu u kojoj ću sveću da zapalim.

Kako je Bog, Isus, Sveti Sava ili koji vec oblik energije mogao da dozvoli da izgori jedan sveti manastir na svetoj zemlji? Kako je i zasto nastala crkva? Sta ima tamo u Hilandaru, zbog cega neko ima zelju da ode tamo? Cuo sam da se ustaje u 5, moras da gulis krompir, okopavas bastu, nema pusenja, mobilnog telefona... Cemu sve to, zar nije lepse biti ateista, verovati u nauku i napredak civilizacije... Hilandar bi trebalo prepraviti u apartmane, samo ne znam koliko ima do plaze.

GSM doctor:
Kako je Bog, Isus, Sveti Sava ili koji vec oblik energije mogao da dozvoli da izgori jedan sveti manastir na svetoj zemlji? Kako je i zasto nastala crkva? Sta ima tamo u Hilandaru, zbog cega neko ima zelju da ode tamo? Cuo sam da se ustaje u 5, moras da gulis krompir, okopavas bastu, nema pusenja, mobilnog telefona... Cemu sve to, zar nije lepse biti ateista, verovati u nauku i napredak civilizacije... Hilandar bi trebalo prepraviti u apartmane, samo ne znam koliko ima do plaze.

- izgorelo je pola ne ceo manastir.
sve je ustvari energija (kao sto smo ucili u skoli)
pola manastira iz jednog oblika preslo u drugi oblik energije pod uticajem trece energije (ili tako nesto)

iz cega sledi da ustvari nije nestao.......

- Sta ima tamo u Hilandaru, zbog cega neko ima zelju da ode tamo?
Vecina ima zelju da ode tamo da vidi sta ima a bi trebalo da idu kao hodocasnici....
-
Cuo sam da se ustaje u 5, moras da gulis krompir.....,
da, uglavnom ateisti gule krompir....
- do prve plaze ima 2.5 km ali su lepse malo dalje kao i sa juzne strane poluostrva (3-4 sata peske ili pola sata kolima) ali brckanje u moru nije dozvoljeno na Svetoj Gori....
- cuo sam da neki manastiri imaju veoma luksuzne sobe i da ih izdaju raznim anglosaksoncima , germanima i drugim bogatunima....(informacija moze i da je samo ogovaranje)

stigao najmiliji sa puta u carsku lavru.
kad se presaberem..stavljam nove slike.
ko bre guli krompir ?
pa to nije turistička tura da blejiš i smetaš,
tamu se dolazi da se pomogne, a ne da se piknikuje.
da ustaje se sa svitanjem, tada je doručak.
jer je večera u valjda 5 popodne...

Back