Kako sada dozivljavas reflekse iz tih uzbudjenja iz 1968?
Moj problem sa dansnjom situacijom je u tome sto ne mogu da se identifikujem ni sa kim i ni sa cim. Ovi ljudi koji danas dozivljavaju podrsku i masovna obozavanja i sa istovne i sa zapadne strane, iz bilo kog dela zemlje, to su ljudi koji su takodje ziveli te 1968, te 1974 ili te 1981. Godine. Ja ne da im ne verujem sto su oni tada ziveli pa radili ovo ili ono, nego jednostavno im ne verujem sto ih se ne secam.
Cinjenica sto pojam smrti nije do kraja obradjen u marksizmu, ne daje za pravo ovim ljudima koji se smenjuju na vlasti da unistavaju ili ponistavaju svaku generaciju pre sebe. Generacije posle rata nisu znala sta je i ko je Nikola Tesla dok se nije resilo ko je on u politickom smislu. TO su ruzne stvari koje vaze i danas. To sto se nesto menja dobro je i drago mi je, ali bih ja da se to malo drasticnije promeni.
Sada na MTV ide serija ekoloskih reklama i opomena koje se zavrsavaju sa jednim poklicem, koji su krajem sezdesetih imali MC 5 na koncertima "Ako nisi ucesnik resenja onda si deo problema!" Ceo nas problem je u tome sto najveci deo ove muke je kako formulisati resenje. Na ovim prostorima ta su resenja i dalje mnogo komplikovana. Kod Madjara i Poljaka, jeste da su to jednnacionalne i jednoverske zemlje, ali se ide ka pojednostavljanju problema. Kod nas se jos jedino ide na komplikovanje po svaku cenu.
Koje su ti umetnosti izazovne, pored muzike?
U prvom redu, vajarstvo. Sposobnost coveka da nekim minimalnim sredstvima stvori neko svoje pismo kojim ce se izrazavati. Knjizevnost je jako lepa i interesantna, ali sam po prirodi vrlo nestrpljiva. Tu je i balet. Problem tela i problem harmonije. Kao i u muzici, kad sviras klavir, moras da savladas odredjenu tehniku. U baletu je ta tehnika uzasno protiv prirode. Sve je tako stvoreno da maksimalno muci telo, da ga steze, zateze, krivi a telo se otima i prelazi preko svega toga. Kad toliko dobro savladas svoje telo, sposoban si da sve elemente koristis da izgledaju kranje slobodno i lako, da mozes da vladas muzikom, prostranstvom, emocijama i, razume se, telom.
Bojis li se svakodnevice?
Bojim se da se ne probudim ili se bojim da se probudim a da su granice zatvorene. Strahujem da se odjendom ne mogu prepoznati. A ne mozes da se prepoznas zato sto ne dobijas nikakvu potvrdu sebe ili nekakakvih svojih vrednosti. Ta potvrda bi se ogledala u tome, sto se podrazumeva u zemljama civilizovanog kulturnog kontinuiteta, sto si deo prosperiteta u perspektivi, kontinuiranog napredovanja, makar i u odrzavanju tog kontinuiteta.
Problem je sa nepriznavanjem tebe kao zene ili tebe kao muskarca, strucnjaka ili gradjanina, coveka. Taj se problem sastoji u tome sto unapred postoje date vrednosti koje se vec ne postuju, koje se svakih deset godina menjaju, stare ponistavaju, vrlo brzo uspostavljaju nove za koje niko nije siguran ni koje su to vrednosti.
Bojim se besmislenosti nase konacnosti. Ne u smislu zivota ili smrti nego u drustvenom smislu. Ne moze najbitniji covek, koji je vazan svim ljudima, da kaze kako nece da se bavi politikom. To nije fer. Sta je za onima iza? Sta je sa decom, na kojoj ces sanici njih ostaviti?
Mozes li govoriti o svom odnosu prema zemlji, prema otadzbini s obzirom na to da je jedna vazna pesma koju si napisala, Zemlja, upravo na tu temu?
Otadzbina je srpska rec, domovina je hrvatska rec. Ceo zivot sam govorila domovina a onda sam pre godinu dana cula: Kako domovina? A gde je otadzbina? Nemam odnos prema takvoj nekakvoj otadzbini, imam odnos prema zemlji. Prema necem odakle svi poticemo. To u muzickom smislu kod benda nije etno odnos, vec genetski odnos. Cinjenica je da su sve nase pesme teske, krvave i slovenske. To je isto kao sto Portugalci imaju tu pesmu koju svi pevaju i placu kad su pijani. Tako nam se i ta nasa "Zemlja" cupa svaki put kad je sviramo. U kranjoj liniji to je tragedija slovenskih zivota.
Kakvu si sliku imala kada si ispisala "ovo je zemlja za sve nas, za sve nase ljude"? To je bilo pre ovih drasticnih podela.
Najbanalnija slika: lezis ispod drveta, sunce, zemlja ti jako mirise. Zemlja u Sumadiji jako mirise. Nacin na koji je mekana, nacin na koji te prozima, nacin na koji je crna ili crvena bas te pleni. Vuce.
Svi imamo puno srece sto smo ovde rodjeni, a svi kukamo sto nismo rodjeni tamo gde je bolje. Nije nigde bolje. Tvoja cela istina se nalazi ovde, ispricana je jako jasno a ako ne mozes da je prepoznas onda si lud. Zemlja nas nije zapocela pa ostavila, ona nas je izdrzala uzasno dugo. Sve price o seobama, o malim cudnim ljudima koji su uspeli da naprave velike stvari, sve su to price koje je ta zemlja istrpela uz mnogo zivih svedoka koji su isto deo nje. A nikako da se isprica prica o toj zemlji. Uvek se dobije na parce ili se prica pod laznim imenom ili se neka cela zemlja svodi pod jednog coveka, sto je iskljuceno, sto niko osim nas ne radi. Zemlju svedes pod jednog coveka a onda vlast razvodnis ne na imena i prezimena nego na tela koja su svemu strana.
Da pricamo malo o "Ekatarini" Sta muzika grupe zasluzuje?
Ta muzika je svesno napravljena da ne pripada nicemu. Ona ide od pocetka uz vetar. Svako od nas je pod uticajem svega sto se desava i onoga do cega licno dodje. Svako je to sve uneo i doneo i sve je to uzrokovalo neku univerzalnu muziku koja ne pripada nicemu, koja je samo nasa muzika. Bilo sta da sviramo to ce zvuciti kao nase.
Verujem da je masovnost koju nasa muzika poprima bazirana na nasoj snazi. Na onoj svesti o tome koliko si jak. Toliko ce ti se vratiti od te publike. Ljudi se u trenutku zalepe za jedan deo neke emocije koju svi apsolutno podjednako prepoznaju.
Zao mi je sto ne zivimo u nekoj drugacijoj, zdravijoj zemlji, sto svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prezimeniji pa da neke stvari drugacije funkcionisu, da se drugacije definisu. Onda bismo drugacije razmisljali zasto je odnos prema "Ekatarini" bio kakav je bio ili zasto se mediji prema nama tako odnose, je li sve to pravo i posteno.
Postoji li opasnost da muzika prestane kao pokretacki razlog?
Bojim se stalnih izazova naseg svakidasnjeg zivota, politckih i ekonomskih situacija. Svakog dana smo pred ogromnim iskusenjima u gradskom zivotu. To je nesto sto te lomi. Nemamo neki zacrtan zivot, osim muzike tako da svakog trenutka nesto moze da izleti. Medjutim, ono nezadovoljstvo koje je kontinuirano vraca te i sve vise vezuje za muziku, kao jedino mesto gde sebi mozes da napravis izlazi i izbor.
Mi nikada nismo mislili niti nam je ikada bio cilj da udarimo po svemu, da postanemo jednog dana sve ili da jednog dana budemo jedini. Od pocetka imamo, a verujem da ce tako ostati, isti rezon – nasu muziku.
Kako bi nekome manje verziranom objasnila "Ekatarinu"?
Svima nam je zajednicki taj slovenski gen. Ono sto je kod svih razlicito to je vaspitanje, prica iz koje je dosao. Od kranje racionalnog i za sve talentovanog Srdjanja, do kranje intuitivnog coveka kao sto je Milan, koji komunicira i radi u muzici samo preko svoje intuicije, osecaja. Od moje intimnosti do Bojanove beskonacne mastovitosti. Zto su cetri strane uzasno jakog kvadrata koji se stalno i brzo okrece. Kao da je napravio ego na rupe, koji nam odvojeno od nas radi svasta ali smo svi jako zavisni od njega.
Kako gledas na iskusenja kroz koja prolazi ovdasnji rokenrol?
Nadam se da ce za pedeset godina biti sve u redu. Moj otac je pre pola veka, recimo bio u slicnoj poziciji kao ja sada. Pravio je sve iz pocetka.
Ono sto te ne uplasi trajanjem govori koliko si posten u svemu tome. Nama zapravo nedostaje u svemu nesto sto traje. Nesto u sta imas poverenje da je proslo iskusenje vremena. Znas ono, zgrada sa natpisom "Osnovano 1789". Ne postoji nesto sto traje, sto se pazljivo cuva i odoleva na pouzdanim temeljima.