npr nek neko od fanova proba da mi objasni o cemu se uopste govori i sta je poenta ovakve stvari:
Neko nas posmatra
Nisam sve izgubio
Nesto sam i dobio
Nisam sve prokockao
Nesto je preostalo
Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda
Nije sve izgorelo
Nesto sam ugasio
Nisam se izgubio
Ipak sam se snasao
Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda
Ko nas stalno gleda?
Mislim da je svakome jasno, ili bi trebalo biti jasno šta znači prvi boldovani dio. Ako ipak nije, onda evo par primjera:
1. Učio sam, pao sam ispit - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
2. Raskinuo sam sa djevojkom - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
3. Prokockao sam čitavu ušteđevinu - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
4. Iznevjerio sam ljude oko sebe - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
5. Iznevejrio sam samoga sebe - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
Primjera je još hiljadu, jedan od tih hiljadu primjera je bio Milanov (nemoguće je znati koji), a jedan je onoga koji sluša pjesmu. Naravno, na različita slušanja te i ovi stihovi mogu asocirati na neki drugačiji primjer. Jednom ćeš shvatiti da si uprkos padanju na ispitu iz toga izvukao nešto dobro (ostalo je neko znanje i iskustvo), drugi put ćeš iz raskida izvući nešto dobro (kako postupati u narednoj vezi), treći put ćeš prestati kockati i tako dalje sa sledećim primjerima. No, opet uvijek ima to "možda" (nećeš prestati nikad kockati) jer da je sve tako jednostavno ne bi u staru pravili ove greške, a neki ni nakon petog ili desetog puta.
Drugi boldovani dio je malo kompleksniji jer ulazi u neke dublje stvari, ali ne opet tako duboko da ga prosječan slušalac ne bi mogao razumiti. No evo i za to par tumačenja:
1. Ako uzmemo da je Milan bio agnostik (mislim da je to Sonja Savić rekla u dokumentarcu) onda na neki način to "Neko" se može i bukvalno razumiti jer bar iz moje perspektive agnostik ostavlja tu mogućnost da nešto, neka viša sila, ipak postoji. Kažem bukvalno jer onda baš i nije poznato kakva je to sila, ali ona ipak postoji. S obzirom na završne riječi "Ko nas stalno gleda?" možda gledanje kroz oči agnostika i jeste najispravnije gledanje na ove stihove.
2. Za mene lično, kao pravoslavca, to "Neko" je Bog i mada tu završne riječi "Ko nas stalno gleda?" baš i nemaju smisla meni je ipak ono ranije rečeno dovoljno da mislim kroz boldane stihove da je Bog taj koji nas posmatra i to mi na neki način daje optimizam. Taj optimizam se očitava od globalno teške moralne situacije i toga da će na kraju ipak moralno ispravni pobijediti, pa to toga da na neki način Bog vidi sve moje padove, ali i moju borbu tokom tih padova, tako da će ti padovi uskoro prestati.
3. Treće tumačneje bi mogla biti teorija "Velikog brata" i na primjer tako je pjesmu shvatio onaj ko je stihove ove pjesme iskoristio za video koji prikazuje kako radi Google Earth (imaš taj video na Youtube-u). Dakle, tu je viđenje da se od strane neke "više" sile (vlade, tajnih organizacija, masona, vanzemaljaca ili čega već) posmatra svaki naš korak i odluka, a tu bi se najbolje mogli prepoznati građani svjetskih metropola koji svaki dan prođu ispod desetina i destina kamera, ali i mi kao korisnici Facebooka i sličnih stvari koji omogućuju to praćenje. U Milanovo vrijeme možda teorija zavjere, ali danas ipak samo teorija.
Eto, to je moj pokušaj da ti objasnim kako se mogu gledati iznad boldovani stihovi i naravno postoji još mnogo mogućnosti koje pojedinačno pravi svako od nas, a upravo je u tome ljepota kvalitetnih stihova. Nadam se da si bar malo zadovoljan iznad rečenim, a ako nisi onda bar ispoštuj moj trud i nemoj molim te da više negativnim (ne toliko ni negativnim koliko besmislenim) komentarima ometaš lijepu atmosferu na ovoj temi. Živio.