EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvarno je bilo dobro ovdje bilo dok nisu počeli da se pojavljuju neki ljudi koju su se osjećali prozvanim na bilo koji komentar upućen bilo kom forumašu.

Treba pogledati staru EKV temu, tamo je bilo posebno zanimljivo :)

ja od te grupe u zivotu nisam procitao (procitao ne cuo) makar pet ne dobrih nego pristojnih tekstova. narocito u onoj kasnijoj fazi posle dolaska Margite imate gomilu potpuno besmislenih pesama nalupanih pod uticajem lsd-ja, ali sad znamo da klinci cesto vole da se pale na stvari koje ne razumeju jer su one kao "duboke".

npr nek neko od fanova proba da mi objasni o cemu se uopste govori i sta je poenta ovakve stvari:

Neko nas posmatra

Nisam sve izgubio
Nesto sam i dobio

Nisam sve prokockao
Nesto je preostalo

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Nije sve izgorelo
Nesto sam ugasio
Nisam se izgubio
Ipak sam se snasao

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Ko nas stalno gleda?

jos kad se dodaju prazne i pateticne melodije i intonacije, no comment...sve u svemu muzika za podgrevanje suicidalnih tendencija kod neshvacenih tinejdzera. a ne verujem ni da bi ikad postali toliko popularni da im se kasnije nije desilo to sto se desilo jer oni do Milanove smrti nikad nisu imali status kultne grupe ni na nivou kruga dvojke a kamoli u ex yu.

jos kad se dodaju prazne i pateticne melodije i intonacije, no comment...sve u svemu muzika za podgrevanje suicidalnih tendencija kod neshvacenih tinejdzera. a ne verujem ni da bi ikad postali toliko popularni da im se kasnije nije desilo to sto se desilo jer oni do Milanove smrti nikad nisu imali status kultne grupe ni na nivou kruga dvojke a kamoli u ex yu.

Care! :D

Ja prosto ne mogu da verujem sta sve ljudi mogu da napisu.
I kako onda da se ljudi koji vole Ekatarinu ne osecaju prozvano?
Tako je, justEkv-e. Ovakve stvari je najbolje iskulirati i ne trositi
energiju bespotrebno.

ja od te grupe u zivotu nisam procitao (procitao ne cuo) makar pet ne dobrih nego pristojnih tekstova. narocito u onoj kasnijoj fazi posle dolaska Margite imate gomilu potpuno besmislenih pesama nalupanih pod uticajem lsd-ja, ali sad znamo da klinci cesto vole da se pale na stvari koje ne razumeju jer su one kao "duboke".

npr nek neko od fanova proba da mi objasni o cemu se uopste govori i sta je poenta ovakve stvari:

Neko nas posmatra

Nisam sve izgubio
Nesto sam i dobio

Nisam sve prokockao
Nesto je preostalo

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Nije sve izgorelo
Nesto sam ugasio
Nisam se izgubio
Ipak sam se snasao

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Ko nas stalno gleda?

Izdebilisao si se sa primerom koji si dao,makar je to potpuno jednostavna i jasna pesma i apsolutno ne trazi nekakva dodatna obrazlaganja i objasnjenja.......:confused:;)

Poslednja izmena:
@subverse
Svi gledaju u tebe u čudu šta si se sad izlupetao. Ako ti ne razumeš te klasične tekstove za koje je jasno da imaju prenešeno značenje onda se zapitaj šta je sa tvojom inteligencijom. Uzalud koristiš reči kojima ni sam ne znaš značenje "patetične", "intonacije", "tendencija", "kultne",.. Provaljen si.

@Za sve druge
Je li ljudi, da vas pitam nešto? Pošto sam dugo slušao ove "suicidne" pesme, sigurno oko 20 godina, da li pod njihovim uticajem trebam da se ubijem sad ili odmah? Ako sam zakasnio, molim vas da mi kažete kako da se vratim nazad?! :sad2: :lol: Unapred hvala na odgovoru. :lol: :lol: :hahaha:

Svi smo zakasnili...'aj sad u time machine, pa koju godinu(ili više) u prošlost, pa da se samoubijemo, može i iz zasede, a i ne mora...ajmo lepo svi-kolektiva!
:zcepanje:

@Za sve druge
Je li ljudi, da vas pitam nešto? Pošto sam dugo slušao ove "suicidne" pesme, sigurno oko 20 godina, da li pod njihovim uticajem trebam da se ubijem sad ili odmah? Ako sam zakasnio, molim vas da mi kažete kako da se vratim nazad?! :sad2: :lol: Unapred hvala na odgovoru. :lol: :lol: :hahaha:

Onda nisi dobro shvatio pesme. Da si ih razumeo kako treba, bio bi mrtav jos odavno :mrgreen:

aj mi onda ti "preneši" znacenje onoga gore:

Nisam sve izgubio =>Neko nas posmatra
Nesto sam i dobio =>Neko nas stalno gleda

=>Ko nas stalno gleda?
Ovo što ti pokušavaš ovim strelicama je za čuđenje. Ne pada mi napamet, a verujem ni drugima, da objašnjavaju pesme. Objašnjavati nekom pesmu je ortodoksna glupost. Ako ne shvatiš pesmu na svoj način, a uz to su još i stihovi jasni, onda batali da čitaš išta komplikovanije od bukvara. To sam ti već jednom napisao.
:bye:

Poslednja izmena:

Interesantno,ja ovo mislim o grupi Block Out......

Block out nema prazne i pateticne melodije i intonacije. Da su im tekstovi depresivni, jesu, ali meni se dopadaju. Dopadaju mi se i tekstovi ekva, a jos se nisam ubila i ne planiram.:neutral:

Sto se tice pesme neko nas posmatra. Po meni, taj neko moze biti Bog, ali i bilo ko/sta sto se smatra "visom silom" (ne znam kako drugacije da nazovem). Sve zavisi ko u sta (ne)veruje.

A pa kako koga dotiče. Vidiš da neki ne mogu da protumače 2+2 tako jednostavna stiha, a koji imaju jasnu poruku. Kamoli celu pesmu da shvate. Muka je to u glavi.

Objašnjavati nekom pesmu je ortodoksna glupost. Ako ne shvatiš pesmu na svoj način, a uz to su još i stihovi jasni

pesma nisu samo proizvoljne reci koje treba da sklope melodiju i lepo zvuce nego to i kao celina mora da ima smisao koji moze lako da se odredi i objasni.

ali ko bi se smarao time kad se maloletnim curicama ruke same dizu cim cuju rokenrol zalopojku u tom urban - angergraund - 'da nisam j...c bio bih pevac' stilu.

Poslednja izmena:

Neko nas posmatra

Nisam sve izgubio
Nesto sam i dobio

Nisam sve prokockao
Nesto je preostalo

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Nije sve izgorelo
Nesto sam ugasio
Nisam se izgubio
Ipak sam se snasao

Neko nas posmatra
Neko nas stalno gleda

Ko nas stalno gleda?

Mislim da je svakome jasno, ili bi trebalo biti jasno šta znači prvi boldovani dio. Ako ipak nije, onda evo par primjera:

1. Učio sam, pao sam ispit - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
2. Raskinuo sam sa djevojkom - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
3. Prokockao sam čitavu ušteđevinu - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
4. Iznevjerio sam ljude oko sebe - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio
5. Iznevejrio sam samoga sebe - Nisam sve izgubio, Nešto sam i dobio

Primjera je još hiljadu, jedan od tih hiljadu primjera je bio Milanov (nemoguće je znati koji), a jedan je onoga koji sluša pjesmu. Naravno, na različita slušanja te i ovi stihovi mogu asocirati na neki drugačiji primjer. Jednom ćeš shvatiti da si uprkos padanju na ispitu iz toga izvukao nešto dobro (ostalo je neko znanje i iskustvo), drugi put ćeš iz raskida izvući nešto dobro (kako postupati u narednoj vezi), treći put ćeš prestati kockati i tako dalje sa sledećim primjerima. No, opet uvijek ima to "možda" (nećeš prestati nikad kockati) jer da je sve tako jednostavno ne bi u staru pravili ove greške, a neki ni nakon petog ili desetog puta.

Drugi boldovani dio je malo kompleksniji jer ulazi u neke dublje stvari, ali ne opet tako duboko da ga prosječan slušalac ne bi mogao razumiti. No evo i za to par tumačenja:

1. Ako uzmemo da je Milan bio agnostik (mislim da je to Sonja Savić rekla u dokumentarcu) onda na neki način to "Neko" se može i bukvalno razumiti jer bar iz moje perspektive agnostik ostavlja tu mogućnost da nešto, neka viša sila, ipak postoji. Kažem bukvalno jer onda baš i nije poznato kakva je to sila, ali ona ipak postoji. S obzirom na završne riječi "Ko nas stalno gleda?" možda gledanje kroz oči agnostika i jeste najispravnije gledanje na ove stihove.

2. Za mene lično, kao pravoslavca, to "Neko" je Bog i mada tu završne riječi "Ko nas stalno gleda?" baš i nemaju smisla meni je ipak ono ranije rečeno dovoljno da mislim kroz boldane stihove da je Bog taj koji nas posmatra i to mi na neki način daje optimizam. Taj optimizam se očitava od globalno teške moralne situacije i toga da će na kraju ipak moralno ispravni pobijediti, pa to toga da na neki način Bog vidi sve moje padove, ali i moju borbu tokom tih padova, tako da će ti padovi uskoro prestati.

3. Treće tumačneje bi mogla biti teorija "Velikog brata" i na primjer tako je pjesmu shvatio onaj ko je stihove ove pjesme iskoristio za video koji prikazuje kako radi Google Earth (imaš taj video na Youtube-u). Dakle, tu je viđenje da se od strane neke "više" sile (vlade, tajnih organizacija, masona, vanzemaljaca ili čega već) posmatra svaki naš korak i odluka, a tu bi se najbolje mogli prepoznati građani svjetskih metropola koji svaki dan prođu ispod desetina i destina kamera, ali i mi kao korisnici Facebooka i sličnih stvari koji omogućuju to praćenje. U Milanovo vrijeme možda teorija zavjere, ali danas ipak samo teorija.

Eto, to je moj pokušaj da ti objasnim kako se mogu gledati iznad boldovani stihovi i naravno postoji još mnogo mogućnosti koje pojedinačno pravi svako od nas, a upravo je u tome ljepota kvalitetnih stihova. Nadam se da si bar malo zadovoljan iznad rečenim, a ako nisi onda bar ispoštuj moj trud i nemoj molim te da više negativnim (ne toliko ni negativnim koliko besmislenim) komentarima ometaš lijepu atmosferu na ovoj temi. Živio. ;)

Ej, ljudi, dajte malo sličica, nema veze i ako su bile :D

60481046997303028008985.jpg

n1397590627301549791028.jpg

33028032611030280089850.jpg

Back