EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemam neki poseban odnos prema Revisitedu,zapravo ni dobro ni loše mišljenje...donekle sam ravodušan.Ali mislim da je ta grupa nepotrebna,i čini mi se da služi za rasipanje negativne energije,čemu se uvek protivim....i razočarava me da se ljudi koji slušaju EKV bave takvim nebulozama....jer mislio sam da je publika Ekatarine Velike ipak iznad takve prizemnosti i površnosti.Prevario sam se:(

Evo, "opisa" te grupe od strane osnivača joj:

"Siguran sam da je mnogo ljudi u pocetku bilo odusevljeno kada je culo vest da izlazi novi album EKV'a, cak je i meni ta vest u pocetku zvucala sjajno ali sve sto je Ivan Fece uradio je unistavanje unikatnog zvuka koji je Milan napravio i u kome smo mi svi uzivali.
Da je bilo novih stvari, ili nekih snimaka koji nisu nikad bili objavljeni pa ajde ali iskreno po meni ono je smece, a koliko sam cuo planira jos jedan album.
Svi koji stvarno cene Milanov dugogodisnji rad nece kupiti novo fircijevo smece i nece slusati njegove preradjene stvari vec ce ostati verni zvuku u koji je Milan dao 100% sebe i vise od toga.

F@#K YOU FIRCHI"

po meni je ovo potpuno nepotrbno i neukusno! da ne pricam o tome koliko nekulturno!!
zar je neko toliko uskogrudan i povrsan da ne moze da razume sta je podsetnik na jednog velikog coveka, njegove pesme i na jedan veciti bend!!

zbog ovakvih ljudi i njihovih izjava, mene je sramota dok ih citam!!

Pošto ni ja ne shvatam čemu tolika pizma na Firčija, i pošto smatram da "EKV revisited" uopšte nije tako loš kako se nekima čini, niti bih rekla da su namere povodom toga zle, pridružujem se ovoj svojevrsnoj podršci. :)

Deder da se i ja pridružim toj podršci! To što ja mislim da je EKV Revisited interesantna ideja, to je, eto, moje mišljenje, i svakako da razumem i nemam problem sa tim što se nekome takava ideja ne dopada i što ne deli moje mišljenje... Ali, da se osnuje grupa protivu čoveka, :eek: , koji je neku svoju ideju, pod punom odgovornošcu pred Bogom, sobom, pokojnim prijateljima i javnosti, realizovao a da pri tom ništa loše nije učinio po stvaralaštvo EKV, sem što će vreme pokazati je li to što je radio ima vrednost i značaj ili ne ???... Taj potez udruživanja za rad mržnje i pljuvanja - ne mogu da razumem...

... što znači, dakle, da i ja mislim kako je ta grupa neprimerena, i ne kapiram razlog njenog postojanja. Jel' to iskrena reakcija nekih fanova, koji, imaju, prosto, drugačiji pogled i osećaj, ili, možda, u stvari, neka lična netrpeljivost, pakost, i ko zna šta još slično? :think:

Ni ja tu niš' ne razumem... A koja je poenta postojanja te grupe? Možda neki progon? Hajka? Ako se to nekome ne dopada, a taj to lepo kaže, objasni ili ne mora ni da objašnjava... Ne sviđa se nekome ta ideja EKV Revisiteda i eto...

Jao, da, videh tu grupu čim je osnovana, ali nisam htela to ovde da prenosim. Nisam išla neko vreme, da vidim ima li novih komentara... ali, fakat je da se mnogima ne dopada ideja Revisiteda. Čitam to i na netu, a i čujem, ovako, sa strane... Imaju ljudi pravo na to, mislim na svoje mišljenje i viđenje stvari, ali je ta grupa na Facebook-u bez dileme neukusna i besmislena. :neutral:

Evo, "opisa" te grupe od strane osnivača joj:

"Siguran sam da je mnogo ljudi u pocetku bilo odusevljeno kada je culo vest da izlazi novi album EKV'a, cak je i meni ta vest u pocetku zvucala sjajno ali sve sto je Ivan Fece uradio je unistavanje unikatnog zvuka koji je Milan napravio i u kome smo mi svi uzivali.
Da je bilo novih stvari, ili nekih snimaka koji nisu nikad bili objavljeni pa ajde ali iskreno po meni ono je smece, a koliko sam cuo planira jos jedan album.
Svi koji stvarno cene Milanov dugogodisnji rad nece kupiti novo fircijevo smece i nece slusati njegove preradjene stvari vec ce ostati verni zvuku u koji je Milan dao 100% sebe i vise od toga.

F@#K YOU FIRCHI"

I ja sam čitala po formumima mnogo negativnih kritika... Bilo je i pozitivnih kritika, ne mogu da kažem, ali sam među negativnim kritikama retko kada sretala neko konkretno - da ne kažem stručno objašnjenje, sa muzičkog aspekta recimo, zasto ta ideja EKV Revisited-a nije ok, ili nije realizovna kako treba... Obično sam sretala pljuvačke komentare, :eek:, prosto čovek da se upita: ,,Šta je sa tobom zeko-peko?!'' - kad pročita neki od tih komentara...

Podrška Ivanu Feceu Firčiju

Nedavno se na Facebooku pojavila grupa “Zabranite Ivanu Feceu Firčiju da kalja ime Milana Mladenovića i EKVa“. Nije mi jasno na osnovu čega je krator te grupe zaključio da Firči kalja ime EKVa. Da je poslušao barem 5% izjava koje je Firči davao u medijima bilo bi mu jasno o čemu pričam. Pre svega bilo bi mu jasno da Firči nije pokušao da oživi EKVa,a kamoli da pretpostavi kako bi EKV zvučao danas. Razumeo bi tako jednostavnu stvar da je projekat EKV revisited neka vrsta podsetnika i da on nije samo omaž jednoj tako sjajnoj stvar kao što je bio EKV već i da je „EKV revisited omaž mladima, jednoj novoj generaciji koja treba da se podrži i da joj se pokaže da postoji još nešto, a da nema u sebi dupe, sise i harmoniku “. To je veličina EKV revisiteda. EKV revisited kao album ne menja melodiju koja je u originalu ali je zato na mnogo boljem produkcijskom nivou od originala što je sasvim prirodno obzirom na to da je poslednji album „Neko nas posmatra“ izašao 1993. godine,a EKV revisited se pojavio 14 godina posle njega i 13 godina posle poslednjeg projekta Milana Mladenovića, Angel's breath.. Pri tom je Ivan Fece Firči proveo preko 4000 sati u studiju pri radu na EKV revisitedu. EKV revisited takođe unutar pesme Anestezija sadrži razgovor sa Margitom Stefanović Magi pri čemu ako se malo bolje udubimo možemo shvatiti da je on vođen u toku bombardovanja 1999. godine pošto se unutar razgovora spominje bend Collateral damage (u šestom minutu pesme) koji je oformljen da bi se pomoglo dečijoj bolnici u Novom Sadu pri čemu novac od zarade sa svirki se prelivao u lekove.Autor te gupe takođe pokazuje svoje ne poznavanje rada Ivana Fecea Firčija time što navodi da Firči nema nameru da objavi snimke koij ne postoje. Kreator grupe je i tu napravio grešku obzirom da Firči ima snimke Limunovog drveta (prvog benda Milana Mladenovića) iz 1978. u Novom Sadu kad su se njih dvojica upoznali i sprijateljili.Takođe je i smešna primedba da je projekat EKV revisited započet zbog para. Činjenica je da se danas u Srbiji ne živi od rock muzike. Tiraži rock izdanja nisu veliki, a Live EKV revisited ne može da se izvodi po klubovima već samo po većim događajima kao što su bili „Novi Sad s ljubavlju“ (15.06.2007.), Viminacijum (07.07.2007.), EXIT festival (12.07.2007), a u tim nastupima su učestvovali i Tanja Jovićević, Marko Milivojević, Dragiša Uskoković Ćima kao i ostali članovi benda „Krug“. Zatim u nastupu u Novom Sadu (15.06.2007.) bio je i Miško Plavi koji je bio jedan od boljih prijatelja Milana Mladenovića, a u periodu posle albuma „Dum-dum“ je svirao bas i time je pomogao Milanu dok se bendu nije priključio Ćima. Tu je onda bio koncert na Beer festu i zaključno sa koncertom u Zagrebu. Kad su već otvorili priču oko finansija mogli su se malo raspitati za „Firchie drumes“ (http://www.firchie.com/) i za novi princip štimovanja koji je olakšao štimovanje bubnja,a ustanovljen je i novi patent bubnja (druga verzija). O značaju tog patenta dovoljno govori činjenica da je preko njega Firči upoznao Stinga, Davida Bowija i mnoge druge zvezde.Unutar spomenute grupe pojavio se i komentar da Firči nije uradio ništa kreativno za EKV. Sa tom tvrdnjom nikako ne mogu da se složim obzirom da je Firči bio u EKVu od 1983. pa sve do njegovog odlaska u JNA po završetku snimanja albuma EKV 1985. godine. Firči je poslednji put nastupao sa EKVom, 1988. godine neposredno pre odlaska u SAD ali sve do smrti Milana Mladenovića, a potom i Margite Stefanović Magi , Firči nikad nije prekidao kontakt sa njima. Tako da je Firči iz navedenog perioda druženja sa Milanom Mladenovićem (1978.-1994.) i sa Margitom Stefanović (198_-2002.) i tri godine provedene u bendu sigruno dao našto kreativno inače ga bend ne bi posetio u JNA po završetku snimanja ploče „S’ vetrom uz lice“ kad je ceo bend došao da poseti Firčija i da čuje njegovo mišljenje o produkciji spomenutog albuma.

Sve mi ovo liči na okupljanje grupe ljudi da bi ta grupa nekome naudila, a ne da bi svoje mišljenje i objašnjenje zašto EKV Revisited nikako nije dobra ideja na pravi način, bez srče i gomiletine nepotrebnih strasti, stavila pred oči javnog mnenja...

Malo previse price o Firciju.
Neka osnivaju sta god hoce.EKV ima svoje fanove,i ma sta pisali o njima tesko da ce time nesto postici.
A ti bendovi nek sviraju EKV ako vole,to ne moze biti lose(ovo se ne odnosi na svirku).
(jel ta grupa stvarno postoji ili je to neko paranoicno uobrazenje?)
@Arzberg,i meni to izgleda kao poruka mrznje,ta grupa.

Poslednja izmena:
Ljudi vi se baš raspisali ;) . Sinoć sam na YouTube upodovao snimak pesme "Par godina za nas" koja je bila puštena na B92ojci 2004. godine na desetogodišnjicu od smrti Milana Mladenovića. Puštene su i druge pesme, a imam ih negde snimljene i čim ih nađem uplovdovaćujih.
Evo linka za pesmu

Inače, ova mi stvar nekad dođe skoro kao "bajalica protiv uroka", ili umesto "izdrži, izdrži, možeš ti to" u nekoj frci, sam sebi ponavljaš, da se hrabriš. (Slično kao, npr. ona "Resistire" iz Almodovarovog filma, ne u muzičkom, nego mnogo više u sadržajnom smislu).

Ljudi hocete video zapis koncerta EKV-a sa brucosijade u Nisu 1993, oktobar. Snimak perfektan

Naravno, kad, gde, kako?
Nego, naleteo sam i na insert iz emisije "Petkom u 22" gde je gostovala Katarna II, a na snimku se pojavljuju Milan Mladenović , Margita Stefanović Magi i Bojan Pečar.

jesen u kozi, dolazi mi jesen
jesen u krznu, dolazi mi jesen
mislim na voce i mislim na nju
mislim na zuto, na hranu i vruc...
vidim da nije ovde stigla jesen
trazi i naci ces u zemlji truo hrast
gore u nama je bujica reci
dole u nama je jesenji zrak
jesen u kozi, dolazi mi jesen
jesen u krznu, dolazi mi jesen
gore u nama je bujica reci
dole u nama je jesenji zrak
jesen u kozi, dolazi mi...
jesen u krznu, dolazi mi...
jesen u krznu, dolazi mi...
jesen u kozi, dolazi mi...
zrak...

KAD KRENEM KA...

Senima Margite S.

Beograd na izust
rano izjutra.
Prvo sećanje,
gugutavi lepet krila.
Golubarnici
preko puta Novog.
Danas je četvrtak,
radi krematorijum.
Strah je na ulici.
Koraknimo u zvuk
Zaplešimo na dirkama.

Ljudi hocete video zapis koncerta EKV-a sa brucosijade u Nisu 1993, oktobar. Snimak perfektan
Naravno, samo kaci, jedva cekamo :)
bas se ucutala tema ovih dana. :( Sta se desava, nije valjda da smo iscrpili sve teme.
Milunka divan ti je ovaj tekst. Magica. Negdje sam cini mi se procitala da si ti objavljeni autor, ili mozda grijesim?
Nema nam Sibil ovih dana, sta je sa njom?
EKV_NS_m HVALA za onaj snimak Bojana, Magi i Milana iz one emisije.

Pozdrav svima i da nam ozivi malo tema ovih dana :cmok:

bas se ucutala tema ovih dana. :( Sta se desava, nije valjda da smo iscrpili sve teme.
Milunka divan ti je ovaj tekst. Magica. Negdje sam cini mi se procitala da si ti objavljeni autor, ili mozda grijesim?
Hvala najlepše. :) Eto, imam nekoliko pesama direktno inspirisanih EKV-om. :) Da, ja sam do sad objavila dve knjige poezije i jedan roman, a u pripremi je, i treba da se pojavi, božezdravlja, polovinom januara, i drugi roman, koji sam ovde pominjala, jer u njemu ima delova posvećenih EKV, a zapravo je čitav prožet muzičkim referencama, između ostalog i na pesme i stihove EKV.
Pozdrav svima i da nam ozivi malo tema ovih dana :cmok:
Pozdrav i tebi :D :bye: Naša tema živi, jer - EKV i njeni poštovaoci žive. :cool:

Back