EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Oktobar,hvala...:)

Znate,nekako bi mi bilo mnogo teze kad bih videla Milanove slike iz poslednjih dana...Ipak je on moja ''lutkica'' ( nemojte se smejati) ...Ali,i Magine me ubiju...:sad2:

U pa nisam ni ja vidjela...Jeste Sibil je slatkica, ima drazesan osmijeh. Majica joj je super ;)
a je li ono tvoja slicica Oktobar? podsjecas me na jednu francusku glumicu, (ne mogu sad da se sjetim imena da me ubijes)
bas ste mi lijepe

Eto sta nam cini EKV...:D kako smo lepe....

A magi...diiivna bese...nasla sam neki njen intervju gde ona prica o svom upoznavanju sa Milanom...postavicu uskoro...

Poslednja izmena:
ne znam da li je bilo...: Inace,ova moja slika je je napravljena u parku u kom je crkva ,kod koje je sniman spot za Par godina...I u spotu se malo park,Tas, vidi...

U to vreme SKC (Studentski kulturni centar), tradicionalno blagonaklon prema eksperimentu i svemu sto je novo , je posluzio kao uporiste ekipi trenutnih autsajdera, predodredjenih za velike stvari. Svakom pokretu potreban je prostor gde ce se njegove akcije finalizovati, ali su mu takodjer potrebni i ljudi u cijim rukama se nalazi delic konkretne moci i koji ce pravovremeno doneti neophodnu odluku i preuzeti deo rizika i odgovornosti. Nebojsa pajkic, ugledni filmski scenarist, kriticar i profesor na FDU, postavljen je 1977. za urednika spoljnog programa u SKC-u i jedan od njegovih prvih poteza bio je angazovanje Mome Rajina, danas opet jednako uglednog dizajnera, novinara i istoricara umetnosti.
'Milan i Gagi su jenog dana dosli kod mene u kancelariju', seca se Moma. 'Samo su upali, onako, dva deckica bitlsovskog tipa, gde je Gagi bio otvoren, sirokog osmeha, dok je Milan delovao povucenije, kao da zeli da prvo ispita situaciju, pre nego sto se eventualno otvori. Milan je pitao da li bi oni mogli da srede podrum SKC-a, a zauzvrat da dobiju tu prostoriju da u njoj vezbaju. Naravno da smo se slozili sa tim i sve je krenulo. Sto se Limunovog drveta tice, secam ih se kao grupe koja je vrlo mnogo vezbala i imala gomilu pesama. Relativno cesto su svirali i svaki put bi se pojavili sa dve tri nove numere koje su u medjuvremeno uradili. Zanimljivo je da Milan tu nije bio prvi, nego drugi vokal , a pevao je Mikica, koji je u medjuvremenu, koliko znam, nestao iz rokenrola. Sa Milanom sam se neposrednije druzio i preko predstave ' Dragisa, zivot je cudna stvar' jer sam ponekad putovao sa njima. U Skoplju sam cak delio sobu sa njim, ali jedino cega se jasno secam jeste da smo pevali Beatelse. Tada sam ga dozivljavao kao nekakvog pritajenog buntovnika do koga je tesko doci i videti mu pravo lice i smatrao sam da je novi talas sjajna relaksacija za tako nesto, jer je jedino bitno bilo izraziti sebe upravo onakvog kakav si. I dalje mislim da je i Milana i Vda oslobodio Koja, koji je bio do kraja iskren i resen da uradi tacno ono sto je nameravao i sto je bio siguran da treba uraditi. Njegovim dolaskom oni su definitivno odlucili da krenu drugacijim putem , da iz nekih melodicnih, doteranih i dovrsenih pesama predju na daleko slobodniju i rastresitiju strukturu, gde se cesto nije znalo kakvim ce tokom stvar krenuti, a kamoli kako ce se zavrsiti.'
'Kada je poceo taj krug i okupljanje oko SKC-a', prica Petar Janjatovic, 'meni se cesto desavalo, posebno u prolecnim i letnjim mesecima, da sidjem do grada i svratim u parkic iza SKC-a, gde su svi obavezno sedeli. Bukvalno sam celu novotalasnu generaciju upoznao tu u parkicu. Tu smo sedeli dok je jos kod njih trajala faza lutanja i glavinjanja i ja sam nastavljao svoju hipi liniju, ne shvatajuci da su se svi oni vec uveliko primili na pank i novi talas.'
'Milan i ja se znamo jos iz 11. gimnazije', prica Srdjan Gojkovic Gile, jedna od kljucnih licnosti beogradskog talasa. ' Nismo se nesto posebno druzili u skoli, jer je on bio tri godine stariji od mene, a to je u gimnaziji velika razlika. Poceli smo da se druzimo tek kada je Gagi ponavljao razred i dosao u moje odeljenje, pa smo sedeli zajedno u klupi. Po gradu smo izlazili na ista mesta i uglavnom smo se tu sretali. Secam se jednog susreta u centru grada (pre toga smo obojica imali kosu do ramena) kad smo otkrili da smo se istovremeno osisali. To je bio, kao, prvi znak raspoznavanja , jer je tada kod mnogih ljudi to jos bilo tumaceno kao izdaja. Tad su pocele da se formiraju i grupe i Orgazam i Sarlo su imali prve zajednicke koncerte u teatru SKC-a. U ranom periodu ta dva benda bila su medjusobno mnogo vise vezana. Ja sam Idole recimo upoznao tek u vreme "Paket aranzmana". Sarlo je imao fenomenalne ili odvratne koncerte. Ovo "odvratno" je uglavnom zavisilo od ozvucenja, ali i njihovog trnutnog odnosa. Bili su jednostavno toliko razliciti medjusobno da je bilo jasno da nece moci dugo zajedno. Posle kada si gledao EKV i Disciplinu kicme nisi mogao da verujes da su Koja i Milan nekada svirali zajedno."
"Imali su", jos je jedno secanje Mome Rajina, "nastupe gde nikako nisu uspevali da se pohvataju, ali i koncerte gde je sve savrseno funkcionisalo. "Ona se budi" cuo sam na svakom koncertu u razlicitoj verziji , neke su bile slabije, ali zato su druge bile fantasticne, cak bolje od verzije na "Paket Aranzmanu" i singlu. Jedan od najboljih nastupa su imali na "Bijenalu" u Zagrebu 1981, kao predgrupa Gang of Four. Dobili su bis i pokazali sta je sve Sarlo bio i sta je mogao da bude. Publika je to uspela da oseti i da u tome ucestvuje."
"Na Bijenalu smo", prica Gile, "bili ljubomorni na njih, jer smo mi zeleli da sviramo ispred Gang of Four, a ne ispred Classix nouveau. To je i nama i njima bio prvi veci nastup, ali smo u svojoj aroganciji i samouverenosti smatrali da je sve to normalno, da smo zasluzili. Da su nas tada pozvali na svetsku turneju, mi bi smi i to smatrali normalnim. To je bio prvi prodor gradskih decaka s margine u sam centar dogadjanja i mi smo to osecali."
"Ja sam se", seca se Margita, "tek bila vratila iz Latinske Amerike, sa zeljom da sviram. Do susreta sa Milanom isla sam stalno na koncerte i ovde i po Evropi. I tako, posle koncerta James Chance/White - a vratim se u Beograd i odem u Dadov na koncert Elektricnog orgazma i vidim Ljubu (Djukica, klavijaturistu i povremenog pevaca) i vidim da mi je isti kao White , samo sto je u Beogradu i niko ne zna da je to tu! I pomislim: to zelim da cujem i to zelim da znam! Pre toga bio je neki koncert u Topciderskoj zvezdi i svirali su Katarina II i Kazimirov kazneni korpus. Bio je odlican koncert, a u Katarini je svirao Gagi, koji mi je rodjak (ja sam njemu ujan). Uglavnom, ja se upoznam sa Ljubom i pocnem da se druzim sa njim. I sad, bio je opet neki koncert u SKC-u, bendovi iz Rijeke, cini mi se, i mi smo sisili u podrum gde su bile Ljubine klavijature i ja sam malo svirala. Sedela sam Ljubi u krilu i svirala i sisao je Milan koji je uzeo bas. Milan je prvo, videvsi da sedimo na istoj stolici, mislio da sviramo Ljuba i ja zajedno, a kad je shvatio da sam to samo ja, nije mogao da veruje. Stalno je pitao: Sta radis? Sta radis? I tako smo se upoznali i nastavili da sviramo. Cim je Gagi shvatio da smo se upoznali i da se to Milanu dopada, pozvao me je na probu i tako je pocelo. Svaba je tada jos bio u grupi, ali valjda samo jos jednu probu. U svakom slucaju , pronasli smo se odmah.

Poslednja izmena:
Hvala za tekst Sibil.
I meni je uvijek bilo cudno kako su Milan i Koja mogli raditi zajedno. Totalno drugacije licnosti kao nebo i zemlja, drago mi je da nisam jedina koja misli tako;)

joj žao mi je što zagađujem temu, ali šta ću kad ovdje imam najbolje društvo na forumu, šteta što su neki otišli...
sad ću da zavalim svoju sliku u profil, odmah će pola foruma poslati friend request :P

Hm,cini mi se da si je vec daaavno stavio,pa sklonio...Sa gitarom....Al tad nije bilo ovo za request....:)

Jedna moja nekadasnja drugarica(zesci EKV fan ,ko ja) do svirke Discipline u decembru 2007,pljuvala i mrzela Koju,onda otisla na tu sugavu svirku,i tako ga zgotivila,da se meni smucilo.Izdaja.

Jer,cini mi se,ljudi vole ili Milanov ili Kojin bend...i to bas vole..retko ko oba gotivi...

Hm,cini mi se da si je vec daaavno stavio,pa sklonio...Sa gitarom....Al tad nije bilo ovo za request....:)

Jedna moja nekadasnja drugarica(zesci EKV fan ,ko ja) do svirke Discipline u decembru 2007,pljuvala i mrzela Koju,onda otisla na tu sugavu svirku,i tako ga zgotivila,da se meni smucilo.Izdaja.

Jer,cini mi se,ljudi vole ili Milanov ili Kojin bend...i to bas vole..retko ko oba gotivi...

I ja mislim da je skoro nemoguce voljeti oba benda. Ja stvarno ne podnosim Koju ni muziku koju on pravi :mrgreen:

Back