EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ej, pa samo da pozelim dobar dan svima!
koja vam se od onih prepeva najvise svidja?! eto, sinoc sam slusala IDEMO-jarboli i ANESTEZIJA-fedja, misko plavi i slobodan trkulja, i mislim da su ok! mada mi je pre toga sve delovalo u fazonu MA STO SU TO RADILI? ali eto, interesuje me vase misljenje!

Evo i ja da se pridruzim i svima pozelim DOBAR DAN!!!! Ja sam te obrade preslusala mozda 2,3 puta i ono "usput" ako negde cujem..iskreno,najvise mi se dopala Tanjina obrada"Iznad grada"..ovo ostalo.."Novac u rukama"-Del Arno..malo mi smesno,ali dobro u njihovom rege fazonu...i dopala mi se "Anestezija"ali nista posebno..uglavnom sve u svemu lep gest sa njihove strane.."Revisited"je vec nesto drugo,i bas bih volela da cujem uzivo kako sve to izgleda sa OPASNIM muzicarima i bas zavidim svima vama koji cete biti u prilici da budete 15-og na koncertu.

tanja je dobra!!
ej..posto me nije ilo neko vreme da se javnem...
kao prvo, bila sam u Banja Luci...:)
drugo, iscasila sam ruku, ispekla nogu, pa sam se juce za maturu jedva sastavila...
nosila sam martinke, zbog opecene noge, umestno starki..
devooojke...:)
ovo ce vas obradovati...sve nastavnice mladje su rekle da sam najbolje izlgledala..a i sve devojke iz skole..cak i dizelke..:lol: su bile u fazonu..wow, svaka cast za stil..
bilo je malih promena stylinga, ma olja, ana, moram vam poslati slike..!!:)
jos jedna stvar, da ne budem skroz off.
malopre sam bila u gradu, i u jednom cd shopu sam videla plakat - ekv revisted...magi kako drzi podignute ruke, milan sa gitarom (iz doba kad je imao dugu kosu) i milan onako sa cigarom i gitarom...i ekv u pesku...:)
i ulazim...pitam mogu li da mi daju..i dali su mi plakat!!
sem toga, u jednom cd shopu sam videla ekv majicu, spreda je bojan, kako drzi pticu sa albuma par god za nas...a pozadi su 4 njihova znaka, pise EKV i ispod...

VOLI ME ONAKO KAKO NIKAD NISI VOLELA...

ODLAZAK BESMRTNOG

Otisao je jos jedan od velikih. na nebu jugoslovenskog rokenrola zauvek se ugasila jedna zvezda i preselila u legendu. Nema vise Milana Mladenovica. Petog novembra, od teske bolesti u tridesetsestoj godini preminuo je pevac i gitarista Ekatarine Velike. Medju istaknutim, tiraznim i voljenim grupama, Ekatarina Velika se izdvaja po mnogo cemu.
Zbog popularnosti ili sireg uspeha nisu se odrekli muzike koja pre njih ovde nije svirana, slusana ni medijski potvrdjena. Zivotna staza kojom je Milan Mladenovic koracao kao da je stvarana po obrascima holivudske industrije snova: put od potpune anonimnosti do kult - statusa, do opste prihvacenosti i trenutka velikog trijunfa bio je dug i mukotrpan. Svoj zivot kroz muziku milan je prozivljavao jos od ranog djetinjstva provedenog u Sarajevu, gdje je rodjen i gdje je uzimao casove gitare kod tada cuvenog Garija Garince. Posto se preselio u Beograd vreme je provodio u sviranju sa prijateljima i pisanju pesama, upoznaje Gagija sa kojim osniva grupu "Limunovo drvo". Ploca, mada pripremljena, nikada nije izasla jer se grupa u medjuvremenu raspala. Onda je dosao "Sarlo akrobata", glavna atrakcija novog talasa beogradske lternativne scene,
pocetkom prosle decenije (uz Elektricni Orgazam, Idole...) koja je razbila sve dotadasnje sablone i svoju kratkotrajnu karijeru provela na samoj ostrici zileta. Iza Sarla je ostao jedan, ali antologijski album, "Bistri ili tuplji covek biva kad...", album koji je za
dolazecu generaciju, uz generacijski manifest "Paket aranzman", posluzio kao vodic kroz novu rokenrol galaksiju. Milan, Koja i VD (Ivica Vidovic), krecu sopstvenim putevima u buducnost. Tako nastaje "Ekatarina Velika", tada pod imenom "Katarina II", koju pored Milana i Gagija sacinjavaju jos Dule i Svaba. Uskoro se grupi prikljucuju Bojan i Magi, a iz grupe odlaze Svaba i Dule, koga zamjenjuje VD. Istoimeni debi album izlazi 1984. godine u produkciji RTV Ljubljane, i u to vreme Firci zamenjuje VD-a na bubnjarskoj stolici. Ploca "Katarina II" u anketama muzicara i kriticara proglasena je za jednu od najboljih pet ploca objavljenih te godine, mada kvalitet ploce nije propratio i adekvatan odziv publike. Uprkos obilju dobrih pesama ("Aut", "Jesen"...), ploca je neazurnoscu i odsustvom podrske maticne kuce prodata u malom tirazu.
Gagi je po povratku iz vojske izbacen iz benda, ali sa sobom odnosi i ime grupe. Milan, Magi, Bojan i Firci nastavljaju dalje pod imenom Ekatarina Velika, a nova ploca, kao novi pocetak, simbolicno nosi ime grupe. Po recima somoga Milana to je bila kljucna ploca za EKV, sa kojom se grupa najvise promjenila, narocito u tekstovima. Pored tezih pesama ("Olovne godine", "I always loved you"), na ploci se nalaze i pesme koje lako nalaze put do publike ("Modro i zeleno", "Tattoo") i to predstavlja pocetak sire afirmacije grupe. Ekatarina Velika se tada pojavljuje u filmu Gorana Markovica, "Tajvanska kanasta", u kome pored izvodjenja svoje pesme "Tattoo" imaju i male uloge. Godina 1986. sa sobom nosi novi album Ekatarine Velike "Svetrom uz lice" i novi zvuk grupe, dosta oslonjen na tada veoma popularni Simpi Majdns, kao i veoma dobre pesme - "Ti si sav moj bol", "Budi sam"... i "Sarajevo" (tako prprocanski). Iste godine, Milan uz Cavketa iz "Orgazma" glumi u filmu "Crna Marija", a u oktobru EKV dobija nagradu "7 sekretara SKOJ-a" za postignute rezultate u oblasti muzike. Istog meseca u zagrebackom "Kulusicu" grupa odrzava pet uspesnih koncerata, od kojih su dva ovekovecena na ploci "EKV live", koja izlazi naredne godine kao kompilacija najuspesnijih koncertnih trenutaka. Ona potvrdjuje status grupe kao jedne od najubedljivijih domacih koncertnih atrakcija i predstavlja neku vrstu "Best of" preseka dotadasnje karijere. Posle tri godine vernosti i cetiri ploce objavljene za njih, Ekaterina Velika 1987. konacno napusta RTV Ljubljanu i prelazi u PGP RTB. Tu snimaju sledeci album pod naslovom "Ljubav" i sa cetiri znaka na omotu Vuka Velickovica koji predstavljaju clanove grupe. Milan, Magi i Bojan i novopridosli bubnjar Srdjan - Zika Todorovic", potpomognuti ozbiljnim medijskim angazovanjem izdavaca,
postizu znacajniji tirazni ekvivalent svom muzickom kvalitetu. Pesme sa ove ploce postaju hitovi - "Ljubav", "Ljudi iz gradova", "Zemlja" i dovode grupu u zizu jugoslovenske rok scene. Turneja koja sledi bila je rasprodata i krunisana prepunom halom Pionir u Beogradu. Milan je tadasnju fazu grupe objasnjavao kao vreme u kome je Ekaterina postala prava grupa, vreme u kome je imala koheziju koju kasnije nije imala, vreme u kome je prvi put svirala velike koncerte, po velikim halama, na velikoj turneji,
pred mnogo publike, kao ostvarenje decackog sna. Godine 1989. izlazi album "Samo par godina za nas" koji Ekaterini Velikoj donosi slavu istinski velike grupe, ali i postovanje svih koji su znali da ocene sacuvani umetnicki integritet pred komercijalnim pritiscima kojima se grupe u takvim trenucima izlazu. Kao i u slucaju prethodne ploce, identicna slika je propratila i izlazak "Samo par godina za nas". Spotovi su se nizali jedan za drugim, rasprodate hale sirom Jugoslavije, odusevljeni prijem fanaticno odane publike... i sve to u samo praskozorje rata, koji je kucao na vrata. EKV je bila jedna od poslednjih svejugoslovenskih grupa koja je uoci rata svirala u Sloveniji, i bila docekana euforicno, kao i bilo gde drugde u zemlji. Dane ratne drame grupa provodi tiho, a Milan, kao retko ko tih dana, javno iskazuje zaljenje za nekim dragim ljudima "preko", radi dve pesme za antiratnu predstavu "Majka Hrabrost", i sprema pesme za novu plocu. Album simbolicnog naziva "Dum Dum" pojavljuje se 1992. donoseci, pored novih clanova (Marko za bubnjevima i Cimu na basu), tesku i mracnu atmosferu. Koncerti koji slede nabijeni su ogromnom kolicinom agresije i teski emocijama koju grupa upucije publici, zeleci da bar malo utice na nju. Maja 1992. Milan sa svojim prijateljima Canetom, Antonom, Giletom, Jovicom ucestvuje u snimanju singla "Slusaj vamo", kao delu projekta "Rimtuti tuki", koji predstavlja antiratnu kampanju, a pored objavljenog singla za B 92 obuhvata i stampanje bedzeva, majica i poruka za mir. "Neko nas posmatra" izlazi 1993. godine i predstavlja Ekaterinu Veliku ogoljenu do srzi, okrenutu teskom vremenu, hrabru i angazovanu, bez uvijanja i metafora u tekstovima pesama, spremnu da sve kaze u lice. Posle ove ploce grupa se povlaci iz javnosti, a njeni clanovi se okrecu sopstvenim projektima i preokupacijama: Magi sa prijateljima formira klupski bend "Kurajberi" koji izvodi strane obrade, Milan odlazi u Brazil, odakle se ove godine vraca, gostuje na novoj
ploci Partibrejkersa, suska se o ponovnom okupljanju grupe i o novoj ploci... Ali, nazalost, vise nikada nece biti Ekatarine Velike. Otisao je jos jedan od Velikih. Zauvek. Nema vise velikog pevaca jedinstvenog stila, pesnika i autora nekih od najlepsih pesama koje su ikada nastale pod ovim nasim parcetom neba, zvezde vodilje generacije mladih
koji su slusajuci njegov glas pronalazile neke svoje istine. Otisao je lider kome su ponos i hrabrost bile odlike, koji je pevao o istini i veri, i koji nece docekati onaj dan promena koji je toliko prizeljkivao. Govoriti posle svega o Milanu i Ekaterini imalo bi smisla samo u slucaju ako bi se nabrojalo apsolutno sve ono sto su nam pruzili, a toga je zaista mnogo. I uvek ostaje ono vecno pitanje - zasto dobri odlaze tako rano? Mozda i zbog toga sto jos za zivota postaju besmrtni, ko zna.

Jutros upalim tv kad vidim neki kanal Pink music(ne znam da li ga imate),a ono spotovi od "Nirvane do Silvane"..izmedju ostalog Oktobar i EKV(Pored mene)..Pretpostavljam da Zeljko Mitrovic malo "pere"sebe,ali babe i zabe...tako ti je to kad "ne skupis"dovoljno para za jazz akademiju pa ne naucis nista..neke stvari su jednostavno urodjene,hvala bogu da su i "Oktobar"i"EKV"imali To urodjeno..hvala im.

pozz narode..ewo, ja nisam umala struje do sada.pa rekoh samo da vas pozdravim.

nego, smisljale ja i drugarica koje bi stihove stavili na maturski pano sa slikama..i samo nam se javlja ekv...moja ideja je da bude Bledo...hmm...opis mađusobnih odnosa vecine ljudi u odeljenju

Osvrni se mirno na godine prosle
u nizu sto sapucu bledo je, bledo je
sasvim je isprano secanje moje
ne zelim da znam

iiiiiiiiiiii

Na kraju smo puta, potpuno cisti
potpuno sami, beskrajno tupi
jer strasno je hladna
krv koja tece i ostavlja trag

Oktobar1864:
tanja je dobra!!
ej..posto me nije ilo neko vreme da se javnem...
kao prvo, bila sam u Banja Luci...:)
drugo, iscasila sam ruku, ispekla nogu, pa sam se juce za maturu jedva sastavila...
nosila sam martinke, zbog opecene noge, umestno starki..
devooojke...:)
ovo ce vas obradovati...sve nastavnice mladje su rekle da sam najbolje izlgledala..a i sve devojke iz skole..cak i dizelke..:lol: su bile u fazonu..wow, svaka cast za stil..
bilo je malih promena stylinga, ma olja, ana, moram vam poslati slike..!!:)
jos jedna stvar, da ne budem skroz off.
malopre sam bila u gradu, i u jednom cd shopu sam videla plakat - ekv revisted...magi kako drzi podignute ruke, milan sa gitarom (iz doba kad je imao dugu kosu) i milan onako sa cigarom i gitarom...i ekv u pesku...:)
i ulazim...pitam mogu li da mi daju..i dali su mi plakat!!
sem toga, u jednom cd shopu sam videla ekv majicu, spreda je bojan, kako drzi pticu sa albuma par god za nas...a pozadi su 4 njihova znaka, pise EKV i ispod...

VOLI ME ONAKO KAKO NIKAD NISI VOLELA...

Јел' то у БГД? Можеш ли прецизније, који тачно cd shop-ови? Нарочито ме занима та мајица.

Iz YellowCaba:

Zemlja za nas

U Arilju će u subotu 16.06. na reci Rzav, na ostrvu Vajt, biti održan muzički festival „Zemlja za nas“. Svi bendovi koji će se pojaviti na festivalu odsviraće i po jednu pesmu - obradu EKV.

Kao specijalni gosti festivala nastupiće Darko Rundek i Kargo orkestar, a uz njih i : Block out, Deca loših muzičara, Vroom, Supernaut i Krug (EKV tribute bend, sa pevačicom Tanjom Jovićević i posebnim gostom Kornelijem Kovačem). Na festivalu će nastupiti i šest demo bendova.

U pratećem programu posetioci će moći da pogledaju i festival studentskog filma kao i performanse studenata FDU.

Sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu www.infuzija.com ili se obratiti Sandri Oklobdžiji, PR festivala 065 300 39 72.
:D

Violet girl,mlogo fala za informaciju :-D ... Mene je ova vest totalno iznenadila ( :shock: ,,o kako sam se samo iznenadila!'' ... Boye ) ... A ja se u poslednje vreme susretala sa nekim mrštavcima kad je EKV u pitanju...pa sam se nervirala... :-( ...
Ali i da niko ne priča o njima po medijima...ili bilo gde drugo , uvek bi postojali ljudi koji bi među sobom prenosili EKV nasleđe,onako tajno...,,Iza brda je polje,iza polja je šuma ,iza šume je kuća ,iza kuće je put...koji vodi...''

E,da...ovaj intervju sam našla na nekom forumu,ali nažalost nisam uspela da saznam ko ga je vodio,za koje novine or časopis je pisan,tako da...sorry... :roll: ...Mislim da se ovim intervjuom potvrđuje ideja EKV Revisited-a ...

>> Margita Stefanović, jedan od osnivača kultne grupe EKV, odlučila da prekine svoje višegodišnje medijsko ćutanje.
Hoću da sviram kroz sve ovo
Koncert u Kosovskoj Mitrovici. Svirka preko Interneta. Volela bih da napišem nove aranžmane za ploče "Katarine" i "EKV-a"

Klavirskim koncertom u Velikoj sali SKC-a (petak uveče u 20 sati), Margita Stefanović, ikona beogradske urbane kulture, uz Milana Mladenovića osnivač kultne grupe EKV, rešila je da prekine svoje višegodišnje medijsko ćutnje, rezimirajući to rečima:

- Sviranje je reakcija na stanje stvari. Na sve oko nas što nam se dopada ili nam se ne dopada, ako ništa drugo, možemo da reagujemo onim što smo naučili da radimo. Ja sam muzičar i moje je da sviram. Pre nešto više od mesec dana, svirala sam u Kosovskoj Mitrovici. Bilo je čudno zato što je to grad bukvalno podeljen na pola. Ostvariti bilo kakvu vezu između dva dela grada je sizifovski posao. Čudan je osećaj kad se nalaziš na rođenoj zemlji, a moraš da se probijaš kroz lavirinte nekakvog međunarodnog prostora. Onda shvatiš dokle smo u globalnom smislu stigli, a pitanje je šta možemo da uradimo. Ono što ja sigurno mogu jeste da sviram kroz sve to!

Predstavićete muziku koju ste pisali 1994/97. godine, a ceo događaj bi trebalo da dobije multimedijalnu formu, odnosno da se emituje putem Interneta. Tako bi s vama trebalo da svira i Firči, "Katarinin" bubnjar koji godinama živi u Njujorku...
- To jeste ideja. Firči i Ljuba iz "Električnog orgazma" koji takođe živi Americi, trebalo bi da mogu to da izvedu. Videćemo, međutim, da li SKC može da ostvari takav oblik komunikacije, odnosno da li može to tehnološki da podrži. U svakom slučaju ćemo probati.

Svojevremeno ste sarađivali sa "Sanšajnima" na njihovom albumu "ŠPGTM". Da li biste se ponovo upustili u nešto slično?
- Ako neko kaže da mu je potrebno ono što ja radim, zašto da ne.

Šta vam prija da slušate?
- Živa muzika, ona koja se dešava između čoveka i instrumenta. I ozbiljna muzika.

Šta bi vam kao muzičaru najviše prijalo da uradite?
- Volela bih da napišem nove aranžmane za ploče "Katarine" i "EKV-a". <<

violet_parts:
Iz YellowCaba:

Zemlja za nas

U Arilju će u subotu 16.06. na reci Rzav, na ostrvu Vajt, biti održan muzički festival „Zemlja za nas“. Svi bendovi koji će se pojaviti na festivalu odsviraće i po jednu pesmu - obradu EKV.

Kao specijalni gosti festivala nastupiće Darko Rundek i Kargo orkestar, a uz njih i : Block out, Deca loših muzičara, Vroom, Supernaut i Krug (EKV tribute bend, sa pevačicom Tanjom Jovićević i posebnim gostom Kornelijem Kovačem). Na festivalu će nastupiti i šest demo bendova.

U pratećem programu posetioci će moći da pogledaju i festival studentskog filma kao i performanse studenata FDU.

Sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu www.infuzija.com ili se obratiti Sandri Oklobdžiji, PR festivala 065 300 39 72.
:D

To je samo dan posle "revisited'-a u Novom Sadu.Mozda je ista organizacija?

Back