drustvo...gledajte ovo:
Ivan Fece Firči, bivši bubnjar legendarne grupe EKV, završio je rad na albumu „EKV revisited“ koji će biti objavljen 30. marta za PGP RTS. Ekipa „Blica“ bila je na finalnom preslušavanju ovog materijala u jednom od beogradskih studija.
- Smestite se, sad ćemo početi sa preslušavanjem. Neću nikome da dajem disk da ga sluša kod kuće, da se ne bi piraterisao album, ali zato nekoliko dana preslušavamo pesme u ovom studiju PGP RTS-a, mislim da je tako bolje - domaćinski nas je dočekao Firči nudeći nam da sednemo u udobne fotelje.
Album se sastoji od deset kompozicija grupe „Ekaterina Velika“ koje su poslednje dve godine obrađivane u nekoliko studija u Njujorku. Firči ubacuje disk, pojačava muziku, kreću prvi taktovi pesme „Siguran“. Čuje se i Margitin glas, priča nešto o starom raštimovanom klaviru. Firči šeta levo-desno po studiju.
- Ovo je telefonski razgovor koji smo vodili 1999. godine i koji sam ja slučajno snimio, a posle sam to uklopio u pesmu - viče Firči nadjačavajući se sa muzikom iz zvučnika.
Primećujemo da pesme traju duže nego originalni snimci.
- Sada slušate šta smo uradili za više od četiri hiljade sati u studiju. Ovako sam ja zamislio da bi pokojni Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar možda danas snimili te pesme - objašnjava on i seda u fotelju, zamišljeno gledajući u gomilu dugmića na miks pultu. Pesme ga vraćaju u period kada je bio član ovog sastava.
Jedino je vokal Milana Mladenovića ostao u originalnoj formi, a na većini pesama oseća se bogatstvo zvuka ispunjeno novim, egzotičnim instrumentima. Firči iz fotelje imitira sviranje trube i violine, pokazuje na delove pesama u kojima su oni dominantni. Običan slušalac to verovatno ne bi primetio.
- Ovde sam ostavio originalnu Milanovu gitaru jer savršeno zvuči. Kao i njegov glas. Nisam hteo ništa da diram - pokazuje prstom ka zvučniku.
Fanove ove grupe neće ostaviti ravnodušan duži telefonski razgovor Firčija i Margite, na kraju albuma, ubačen u pesmu „Anestezija“. Ivan Fece je po stoti put slušajući taj razgovor ostao bez teksta, zavaljen u stolici, sa rukama iznad glave, zamišljenog pogleda. Preslušavanje je završeno. Slušali smo pesme „Siguran“, „Ponos“, „Bledo“, „Par godina za nas“, „Karavan“, „Sedam dana“, „Voda“, „Tonemo“, „Ljubav“, „Anestezija“ i jednu vinjetu na temu Margitinog klavira