EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam ceo album Karlowy Vary na kom je Margita svirala klavijature, zove se La Femme. Tu ima njihova verzija "Djechije pjesme". Inache, njihov gitarista je gostovao na albumu "Ekatarina velika", a chula sam da su Milan i njihova pevachica bili zajedno.
Ne znam gde ima da se kupi "Mesto u mecavi", ja sam to pozajmila od drugarice.
"hajde da pricahmo njezno. Tajne govorimo mirno......."
E ljudi za koji tekst ste se najvishe pomuchili da otkrijete shta kaze? :-D

kako mogu da nabavim taj album?
u kom smislu sta kaze?
u smislu da sta je pisac hteo reci ili sta stvarno kaze u pesmi, nerazgovetne reci?
meni je definitivno najteze bilo da razumem pesmu radostan dan, u svakom smislu!
rec valsmerc sam saznala sta znaci pre cetiri pet godina, a trazila sam je dosta dugo!

Ja sam u svakoj razumela sta kaze.Mozda neku rec,sad ne mogu da se setim sta.To za Weltchmertz sam brzo saznala,jer sam znala za taj termin,mada nisam odmah ukapirla da je to to.Vise me je mucilo ono za struk on je....i sad ne znam sta kaze.A I've always loved you je prilicno nerazgovetna,a sto se teksta tice mislim da za svaku shvatam sta su hteli.Mozda gresim ali verujem da bi im se svidelo moje tumacenje,u njihovom je stilu.

Pesma Kuca je PRELEPA ali mi ne ide u glavu da je to decija pesma.

Za dugu sam mislila jer sam negde procitala da je komponovala za predstavu(nesto sa dugom)zaboravila sam naziv,a znam da je ona pevala na spici kad pocinje Mandina emisija pa sam povezala

a mislim da je zagonetka u tome da kada ih slusam ponovo i ponovo i ponovo uvek nalazim neko drugo znacenje, ali priznajem da ima definitivno univerzalno0 znacenje svaka pesma!
pa sam naziv decija pesma je zavesa,
posle mog recitovanja svi su me gledali bledo, u smislu "sta je bre to?" "sta sve to znaci?"
moja profesorka me je samo odvukla do coska i pitala "gde si nasla margitinu pesmu?"
"nema sanse da prodjes znas kakav je ziri?!'' i bilo je zaista tako! nisam prosla dalje!
ali sam je odrecitovala kao deciju pesmu! mislim da bi pravi naziv pesme bio KUCA!

evo celog teksta:
Hajde,
da pricamo nezno tajne
govorimo mirno
Ima kuca, kuca moga tela, ona zvoni i dise cela
Cuva one suvisne reci u odjeku smeha, u boli, u sreci
Otvori, zazmuri - stakla menjaju izgled
Pokazi da boli kad sakrivas pogled
Zamrsi dlan linijom srca
Zapleti san u veciti dan
Ma, hajde da pricamo nezno tajne
govorimo mirno...

juce pisalo i u blicu i u novostima..novi album ekv-a..ja nisam mogla da verujem...pgp ce da izda..mislim...rade obradu milanovog glasa...i stavice neke stare pesme par godina za nas, jadransko more....
nisam mogla na netu da pronađem clanak..=(

Ne razumem.Zasto bi neko radio obradu Milanovog glasa?Jedino ako ce biti one neobjavljene pesme.A ovaj tekst Kuca me odusevljava jos onaj Margitin nezan glasic.A omiljeni mi je deo "Zamrsi dlan..." ali ne shvatam sta je tu decije jedino sto deca mogu shvatiti je "pokazi da volis kad sakrivas pogled" a ostalo ni odrasli ne mogu

martina_hingis:
evo celog teksta:
Hajde,
da pricamo nezno tajne
govorimo mirno
Ima kuca, kuca moga tela, ona zvoni i dise cela
Cuva one suvisne reci u odjeku smeha, u boli, u sreci
Otvori, zazmuri - stakla menjaju izgled
Pokazi da boli kad sakrivas pogled
Zamrsi dlan linijom srca
Zapleti san u veciti dan
Ma, hajde da pricamo nezno tajne
govorimo mirno...
E bas bih volela da cujem kako si recitovala jer se time bavim i cesto po kuci recitujem njihove pesme.Koliko si godina imala?

bila sam sesti ili sedmi razred, kad je to bilo pre sedam-osam godina vise se i ne secam!
ubrzo posle toga sam prestala, sve su mi nametali pesme desanke maksimovic i tako to!
volela sam da recitujem i pesmu RUKE! e kad se setim toga! boze u sta sam se sada pretvorila!!!
gledala sam i blic i novosti na netu nema nista!
ali sam slucajno malopre prelistala u kaficu jucerasnji press i gle tamo stvarno pise da izlazi!
kako sam ja razumela milanov glas ostaje isti samo se dodatno obradjuje neke instrumental deonice i jos ponesto dodaje!

videcemo.Ja sam htela da recitujem Modro i zeleno ili Zid.Mada Zid ne bih mogla jer je u muskom rodu.GRRRRRRRR!!!!!! A nasla sam super pesmu Desanke Maksimovic koju cu recitovati.Ma i njima bi se svidela.Zove se Kome da se tuzim i omiljeni mi je stih "Kome da se tuzim sto nestaju bajke" i o tome je kako nestaju ljudi koji sanaju i vole zivot

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj:
A ovaj tekst Kuca me odusevljava jos onaj Margitin nezan glasic.A omiljeni mi je deo "Zamrsi dlan..."
da, taj deo je najbolji, ali mi je ubedljivo naj naj naj kad krenem ka, ponekad se toliko izgubim da ne znam opisati kako sve to zvuci!
taj glas, uvek zagonetan, nezan, tajanstven, erotican uvek me tera da se pitam "a sta posle?"

Margitin glas je nesto najlepse na svetu.A Desanka je neprevazidjena,a ova pesma je nesto najlepse od nje sto sam procitala.Ako vas zanima otkucacu vam.A pre nego sto sam cula Kad krenem ka...sanjala sam Magi kako je dosla i ceka nekog a oni je ne vide i prodju pored nje i nekoliko dana posle toga cujem pesmu prvi put.Nisam mogla da verujem.U snu me je molila da cekam sa njom to je kao ono "pitam" i cekala i "kazzu da me ne prepoznaju".

I meni je los zvuk za pesmu Kuca,verovatno ne postoji bolji snimak,jer to nije bilo za album.Na Svastari pise tamo gde treba da bude ime albuma S one strane duge.Pa sam pomislila da nije ona komponvala i tu pesmu,ali nije setila sam se da sam imala note te pesme kad sam bila mala.To je Ljuba iz S vremena na vreme

znaci nisam luda! nisam jedina! pricala sam sa dosta ljudi o tome a oni me gledaju kao da sam skrenula! ima nas znaci jos! ja sam kao mala sanjala zenu sa crnom kosom i krupnom ocima! konstantno!
tek kada sam uzivo videla margitu shvatila sam da je to ustvari bila ona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! znam da sam pre toga slusala ekv i gledala fotke ali to nije bilo to!!! od tog susreta sve je u mom zivotu pocelo da se racuna sa pre i posle!
ako ti niju problem da otkucas volela bih procitati tu pesmu!

Ja ti verujem jer sam.Nasle smo dosta toga zajednickog:)
Sanajala sam i Milana kako izlazi iz televizora,ali ovo je bilo bas......upecatljivo
sva sam se tresla kad sam se probudila bila je nekkao providna i u snu nisam znala ko je i kad sam se probudila razmisljam da li je ona a kad sam cula pesmu vise nisam sumnjala.

Kome da se tuzim

Kome da se tuzim
Sto se razgradjuju neba porte,
sto je obijena meseceva skrinja,
sto se duga pojavljuje gola
bez ijednog od sedam velova
sto ljubav biva bez snova i bola
kome na svetu
da se tuzim sto ce se stajati kraj groba
s mislima kao u hemijskom kabinetu?

Da li vama sto nam se pred razdanje
U nemirne snove vracate
Vama koji ste sve zaboravili,
a gledate nas kao da sve znate
da li vama prvim susedima jave;
da li vama da se tuzim
koji dolazite iz tajne i trave?

Da li tebi,buduci naucnice,
sto ces operisati snove i zagonetke
I otvarati nozem nedra price,
Skidati krila leptirici cuda;
Da li tebi koji ces mirnije no plevu
Razvejati poslednju sacicu zabluda?

Kome da se tuzim sto nestaju bajke?
Da li tebi,rodjena iz inkubatora,
buduca pesnikinjo,cukununucice,
sto neces znati da zore
svadbeni let su vodenoga cveta
sto ces svesti rosu na formulu vode
I nebo julsko na formulu vazduha
Sto neces znati da su mesecine
Sestre sa reke zelemoga duha?

Kome da se tuzim?

Neverovatno, ali istinito
NOVI ALBUM EKV-a!

Vest da će krajem marta biti objavljen novi album kultnog benda EKV zasigurno zvuči, najblaže rečeno, nemoguće. Ali, ako se u prilog toj informaciji doda da iza cele priče stoji Ivan Fece Firči, nekadašnji bubnjar grupe, onda mnogo toga postaje jasnije, pa samim tim i njegova želja da vanvremenske pesme sastava koji je započeo novotalasnu epohu u domaćem rokenrolu zazvuče kao da su snimljene prvi put!

Na disku "EKV Revisited" zadržan je jedino originalni glas Milana Mladenovića, a sve instrumentalne deonice ponovo su odsvirane, aranžirane i masterizovane uz pomoć svetski poznatog producenta Stena Vinsenta. Album će, inače, biti objavljen u izdanju PGP RTS.

Posle onog sna pisala sam nesto za Magi sastavljeno od njihovih tekstova.Pisala sam slicno i o Milanu,to sam otkucala ovde za njegov rodjendan.A evo da vidite i neku vrstu pisma Magi.

Dugo se pitam kao u snu da li tvoje oči gledaju u moj dlan.Šta ti znače reči te:Idemo?Neću te buditi.Ti budna spavaš u noći koja miriše na istinu.Sklopi te umorne oči i pričaj mi.Želim da znam da li padaš u jednom letu.Da li tvoje oči boje meda još uvek posmatraju iznutra i da li si tamo gde je lako reći dobro je.Ti sigurno hodaš biranim ulicama u hodniku vremena.Tvoje vreme do sada,tvoje vreme od sada,uvek isto vreme,uvek isto tvoje.Vreme od sreće,vreme od bola.I kad je gotovo,za tebe,znam,tek tad je počelo.Sjaj u tvojim očima je dubok i nestvaran i kada želiš da kažeš skloni se od sebe ti kažeš osloni se na sebe.Ti znaš voda nosi sve sem onog pravog,jedinog,istinitog.Zar je to prevara?
Mi smo snažni,mi smo jaki da lutkama sašijemo male haljine i lovcima zategnemo lukove.Dani beže,i puze,i lebde a ti si sama na ulici,gledaš obećani grad.Prolaze brodovi,trube u čast,zvone na uzbunu.Umor je duboko u tebi,kao planinska reka.Ti nemaš svoj strah od sebe.Kada kreneš ka...prelazeći kamen po kamen i korak po korak videćeš se sa...i tada će te prepoznati.Tebe koja koliko god tražila nećeš naći u sebi truo hrast,samo kuću svog tela,koja zvoni i diše cela.
Da li smo isti ko pre?Ako lišće što pada nije dovoljan znak,ako vetar što zviždi nije dovoljan znak,da odlaze ljudi a mi ne znamo gde onda je to sećanje na nešto što bilo je a nije.Ti znaš da ne postoji kraj

Kada malo dublje razmislim,sve je postalo isuvise uprosceno,na sve se gleda bas tim istim hemijskim ocima. Ovo me je podsetilo na nesto sto se skoro desilo. Radilo se o nekom volonterskom poslu, napominjem ‘volonterskom’ a jedan od prijavljenih je rekao ‘a koliko ce nam platiti?’ covek koji ne zna sta je volonterizam! Nemoguce!!!!danasnja stvarnost je upravo cinjenica da se sve gleda kroz novac! Eh, kad bi mu jos neku univerzalnu hemijsku formulu nasli!!!

Da, da, da, desanki skidam kapu, jos tada je videla ka cemu bar ovaj nas svet (citaj zemlja) stremi.
Ma imam jos puno toga da kazem u vezi ove pesme,citav esej! Da ne smaram! Zaista jedna fantasticna pesma, sa pretenzijom da bude jedna od mojih omiljenih!

Imam nekoliko eseja o njima, njihovim zivotima, njohovoj I nasoj stvarnosti!
imam I par pesama, koje ne mogu nazalost ovde postaviti, zbog ugovora.

Ali imam I jos nekoliko pesama koje su onako lose, evo ovu sam napisala kada sam bila u stanju ne znam ni sama kako to da nazovem,…. Trans! Koma! Isuvise je po meni mracna, ali meni se svidja, I osecam potrebu da je podelim sa nekim ko mozda moze da razume

Oh, Magi!
Kako je tesko samo uzdisati.
Koliko sati je proslo?
A ti se i dalje osmehujes.
Padosmo i dotakosmo dno.
Sta se desilo sa tobom?
Prosle su godine,
Mracne i beskonacne,
A ti si u krugu,
I dalje sviras,
Tvoje ruke leprsaju klavijaturama!
Oh, oh, oh, Magi!