bmaxa
Legenda
- Poruka
- 70.808
Ako otvoris hard mozes samo da ga bacis...^^ u tu pricy da pranje harda ni manje ni vise SAMPONOM I VODOM ne da sumnjam negooo...Ako elektronika nesto ne voli to je VODA I vlaga..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako otvoris hard mozes samo da ga bacis...^^ u tu pricy da pranje harda ni manje ni vise SAMPONOM I VODOM ne da sumnjam negooo...Ako elektronika nesto ne voli to je VODA I vlaga..
Može da izvadi magnete, jaki su, dobri su za skupljanje sitnih metalnih delova!Ako otvoris hard mozes samo da ga bacis...
To je jedan, poseban deo price ali deo o pranju...Ja ne znam kome to moze da padne na pamet uopste..? Delovi tj ploce telefona se "peru"u ultrazvucnim kadicama ali to je nesto skroz drugo od pranja vodom..Ako otvoris hard mozes samo da ga bacis...
Imam externi HDD, 3 TRB TrekStor DataStation maxi light 3.0
Kupio sam ga na BUVLJAKU od prijatelja Rockera, ispravnog.
Tog dana od njega sam kupio i SANSUI RECEIVER S-X900
sa izuzetno kvalitetnim stereo pojačalom 2 x 50 - 60 W
Uživam slušajući muziku sa ploča, CD-a, kaseta, FM Stereo receivera,
sa kompjutera, interneta, youtube-a, preko njega i danskih Jamo zvučnih kutija.
Ima zvuk najpribližnije lampaškim pojačalima.
Prvo što sam uradio, prebacio sam nekoliko MP3 CD-a i divix - avi filmova.
Bio sam radoznao, da vidim da li je ATA ili sata HDD, izvadio sam ga i probao da ga priključim direktno na matičnu ploču.
Ne sećam se da li je ATA ili SATA? Nije moglo ništa da se očita snjega, OS Win XP Pro je tražio FORMATIRANJE, vratio sam ga u njegovo kućište u kom radi savršeno. XP ga nije video zbog HDD kontrolera sa ploče kućišta, da sam instalirao driver, možda bi ga video a možda i ne bi? Ostaje misterija ?
HDD mi je radio odlično više godina ali mačka ga je rušila nekoliko puta!
Padao je dole u radu ali nije dobio BAD sektore. Povremeno je bio nevidljiv
a nekad je OS predlagao FORMATORANJE jer naravno nije moglo ništa
da se pročita, reprodukuje ili kopira snjega ili na njega. Niusam naseo na to i prihvatio format C: u DOS-u, PQ Magic ili HDD Menager!
Otvorio sam aluminijumsku kutiju, izvadio HDD, zvezdastim šrafcigerom, odvio šrafove koji drže elektronsku ploču,
skinuo je, odneo u kupoatilo, na meku navlaženu toplom vodom četku, sipao sam šampon i oprao ploču da sija,
skunuo sam žute naslage sa nje. Ploča je lakirana bezboljnim lakom, da zaštiti ploču od vlage i kratkih spojeva prašinom, paučinom itd...
ali izgleda da nije vredeo lak, negde je imala blaže spojeve veće omaže, tako da samo u nekim trenucima manje, HDD nije radio
Obrisao sam ploču toalet papirom jer najbolje upija vodu, pa mikrofiber krpom, zavio ploču na HDD postavio u njegovo kućište i HDD je proradio kao nov i još uvek radi
Nije mi 1. HDD koji sam tako popravio bez FORMATIRANJA, pranjem nagomilane skrame oxida sa elektronske ploče ili ne znam čega već, prljavštine!?
PS.
Ne odvijajte gornje šrafove, koji drže prednju ploču jer ako to odvijete, ući će vazduh u mehačički pogon diskova HDD,
koji rotira oko 7000 RPM - obrataja u jednom minutu. 1 zrnce prašine u vazdugu, onesposobi HDD,možete da bacite HDD na đubre
ili da ga čuvate kao suvenir jer je posle toga neupotrebljiv. Da li je to popravljivo, izvlačenjem vazduha kompresorom, nisam siguran?
Pitajte nekog stručnjaka?
Siguran sam da će moj post mnogima da pomogne pri "uradi sam" svoj HDD
Srdačan pozdrav
Boban1961
to se radi sve u vakumu po mogućnosti ,Mogu hdd da se otvaraju ali vam treba masina koja isisava vazduh non stop i stvara prostor bez prasine. Moguce je prebaciti magnetni disk u drugi hard, ali ti treba ta masina i ogromna vestina da ti se citaci diska ne spoje jer su namagnetisani i jednom kad se spoje ne mogu da se odvoje a da se ne polome. Sveje moguce popraviti osim ako je izgreban disk. Onda mozes da ga bacis.
Kad ga otvoris tu je kraj. Glava levitira na mikronskoj udaljenosti od ploce, ako udje vazduh, pisi propalo.Mogu hdd da se otvaraju ali vam treba masina koja isisava vazduh non stop i stvara prostor bez prasine. Moguce je prebaciti magnetni disk u drugi hard, ali ti treba ta masina i ogromna vestina da ti se citaci diska ne spoje jer su namagnetisani i jednom kad se spoje ne mogu da se odvoje a da se ne polome. Sveje moguce popraviti osim ako je izgreban disk. Onda mozes da ga bacis.
Takve savete za otvaranje diskova bih ja svrstao pod teorije zavere od strane proizvođača diskova! Nakon toga ćeš SIGURNO trebati kupiti novi disk!to se radi sve u vakumu po mogućnosti ,
dovoljno je zahebano menjati elektroniku pa da ti jednom oštećen disk proradi a ne još otvarati hdd , pa skidati aktuator i magnete,ruku koja levitira u magnetnom polju između diskova a kamoli pomerati diskove iz jednoga u drugi.
Odlično, baš imam nekoliko 'šrafcigera' koje bi trebalo oblikovati!
Zaista mislis da samo susenjem, brsianjem mozes SVU vodu/vlagu izvuci iz elektronike..? Mislis da vlaga ne nadje put do nesta do kojih nije moguce prici ni iglom a kamoli krpom…?Svasta.. P.C. A za South/North bride iliti severni I juzni most kako si tpo ponosno izjavio"postoje severni I juzni"ma daaaj sad si otkrio Ameriku..ghost in the shell
fosilvaso
Savršeno dobro sam obrisao i osušio ploču, naprskao sa sprejom za odmašćivanje, glanc kao fabričku bez mikrona vode.
Meni je bitno da su mi HDD-i proradili: 3TRB i 2 HDD od 500GB, tako sam popravio najmanje 10-ak HDD-a ATA i SATA
svi mi još uvek savršeno rade
Koristim ih samo za podatke jer na SSD mi je Operativni Sistem Windows 10 Pro 64 bita
PS.
Nisu mi stalno uklučeni, samo kad mi zatreba nešto sa njih, priključim ih na most ploče
Postoje južni i severni most.
Severni most Procesora, Grafičke i RAM DDR i južni most HDD, SSD, CDR-RW, DVDR-RW, Flopy, ZIP Drive, USB 2.0 - 3.0 - 3.1
Staviš u pećnicu na 120 stepeni i ode vlaga iz elektronike!Zaista mislis da samo susenjem, brsianjem mozes SVU vodu/vlagu izvuci iz elektronike..? Mislis da vlaga ne nadje put do nesta do kojih nije moguce prici ni iglom a kamoli krpom…?Svasta.. P.C. A za South/North bride iliti severni I juzni most kako si tpo ponosno izjavio"postoje severni I juzni"ma daaaj sad si otkrio Ameriku..![]()
![]()
znači ...ghost in the shell
fosilvaso
Savršeno dobro sam obrisao i osušio ploču, naprskao sa sprejom za odmašćivanje, glanc kao fabričku bez mikrona vode.
Meni je bitno da su mi HDD-i proradili: 3TRB i 2 HDD od 500GB, tako sam popravio najmanje 10-ak HDD-a ATA i SATA
svi mi još uvek savršeno rade
Koristim ih samo za podatke jer na SSD mi je Operativni Sistem Windows 10 Pro 64 bita
PS.
Nisu mi stalno uklučeni, samo kad mi zatreba nešto sa njih, priključim ih na most ploče
Postoje južni i severni most.
Severni most Procesora, Grafičke i RAM DDR i južni most HDD, SSD, CDR-RW, DVDR-RW, Flopy, ZIP Drive, USB 2.0 - 3.0 - 3.1