ЕКС-ЈУ СИНДРОМ: У ХРВАТСКОЈ И БИХ УБИЛО СЕ 6 000 ВЕТЕРАНА !!!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.177
EKS-JU SINDROM: U Hrvatskoj i BiH ubilo se 6.000 veterana!
Društvo, 19:03, 15.04.2013.

U Hrvatskoj skoro 2.000 veterana završilo život samoubistvom dok je taj broj u Bosni i Hercegovini gotovо dva puta veći. Zvaničnih podataka za Srbiju nema
Samoubistvo: Ilustracija

VUKOVAR - Gotovo 2.000 hrvatskih ratnih veterana je izvršilo samoubistvo od kada je rat završen, a stručnjaci očekuju da će taj broj biti sve veći, pošto bivši borci postaju stariji i osećaju da su sve manje potrebni društvu, koje želi da zaboravi sukob i krene napred.

Razorne posledice sa kojima se suočavaju veterani ratova na Balkanu privukle su pažnju svetske javnosti pošto je prošle nedelje srpski učesnik sukoba u Hrvatskoj Ljubiša Bogdanović ubio 13 osoba, navodi AP, dodajući da su takvi ekstremni odgovori na psihološke traume izazvane ratom retki, u odnosu na depresiju i samoubistvo.

Desetine hiljada ratnih veterana su imale probleme prilikom povratka u društvo posle okončanja sukoba. Kod hiljada su uočeni simptomi postraumatskog stresnog poremećaja, uključujući gnev i depresiju, mnogi su se okrenuli alkoholu i narkoticima, a u najgorim slučajevima su izvršili samoubistvo ili se odlučili za nasilje prema okolini.

Hrvatski veterani su sebi život oduzimali na javnim mestima, neki koristeći bombe ili samospaljujući se.

Takvi postupci se često tumače kao poziv upomoć, upućen sve nezainteresovanijem društvu ili državi.
Jedan veteran se obesio koristeći hrvatsku zastavu, očito poručujući da smatra da ga je izdala zemlja za koju se borio, navodi AP, uz konstataciju da su psihološke traume izazvane ratom česte među vojnicima širom sveta.
Učesnici ratova na Balkanu se često suočavaju sa dodatnim teretom ozbiljnih finansijskih problema, koji povratak u normalan život čine još težim. Mnogi veterani su se našli na marginama društva, prepušteni sami sebi.

Srpski učesnici rata na Kosovu su se obratili Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći da im država plati dnevnice za vreme provedeno u borbi, uključujući i 78 dana NATO bombardovanja.

U Bosni i Hercegovini je više od 4.000 bivših vojnika izvršilo samoubistvo od okončanja sukoba 1995. godine.

Bošnjački veterani su priložili novac u fond namenjen nekadašnjim neprijateljima sa srpske strane, koji nemaju posao, niti prihode.

Prema podacima Svetske banke, manje od 15 odsto pomoći namenjene ratnim veteranima u BiH stiglo je u ruke onih kojima je najpotrebnija.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Зашто ови наши гуланфери не објављују податке???
:rtfm:

Kako ti ono reče maločas na drugom mestu:

Извини...... али........ :dash: се*рем ти се у тему...... :dash:

u Srbiji sve Supermeni... To što vlast zabranila da se piše o samoubistvima automatski znači da ih nema?
Hajde da zanemarimo prepunu mrtvačnicu u Gradsoj Bolnici na Zvezdari... staro mlado muško žensko?

Znaš li ti zajedljivi čoveče koliko je nasilno penzionisanih pripadnika specijalne policije koja je godinama šetala po Kosovu?
Znaš li da im je prosek godina 35? Imam ovde komšiju 32 godine, lekovi za smirenje, vutra, alkohol - penzionisan jer flipnuo
Uglavnom je miran... Ne gura se sa fenserima po ulici, izbegava svakog... Čak i ove što puste kuče na 12 metara kaišu...
Šta misliš dokle će bude miran?

Samo da dodam - i ajd što su zbog otadžbine stradali kako su stradali nego ni po jada to što su kao čuvali ovi slepci (p)otpisali...
Pa što si ih slao dole onda? Hvatali ga, prebijali, nema čeonu kost, vilična krpljena...

Žene po belom svetu (obrisana tema) služe armiju itekako profesionalno a Aca Vojni se trese od straha jer treba samo da priča?
Ivici malo neprijatno jer se radi sa papirima kao državnim dokumentima a ne kao koferisanim evrima...
E oni neće biti penzionisani - oni će nas da sarane

Poslednja izmena:
A ostatak naroda (deo u kesama u Gradskoj Bolnici) se ubija zbog Dinkića epileptične lečene budale sa iznenadno spaljenim kartonom kad je postao ministar prvi put.
Sjebe privredu, uzme procenat, preusmerava predpristupne fondove za nezaposlene, za penzionere, za trudnice, za živo, za mrtvo..
Njegovi klošari iz stranke otvaraju trange-frange firme varaju kupce inspekcija im ne sme ništa, Dinkić ih kešira parama koje mi treba da vraćamo
Zaposli se u takvu firmu da ti G17 privatnik-hohštapler objasni šta su svetski standardi u zahtevima za zaposlenog
E zato on svoje članove ne ubacuje kod svojih hohštaplera nego u budžetska preduzeća na neka izmišljena radna mesta - pola daješ stranci

A znaš šta kaže bolesni majmun posle svega, odkud mu tolike pare od procenata?
Nisam to radio ja nego na prethodna vlada (u kojoj sam bio).

Poslednja izmena od moderatora:
Ej bre sve ojadjeno, zatvori nemaju da plate hranu dobavljačima... duguju za nekoliko godina unazad...
Ne može država da hapsi za lakša krivična dela... Paz da ti ne plaćam onda prekršajne kazne - apsi me slobodno
Broj hiljadarki jednako broj dana, tada se sudski troškovi poništavaju računa se samo kazna
Ali nema država za doručak, ručak, večeru... pa izmislili otimanje stvari u toj vrednosti?!

Ne možeš na javni kazan, samo stari fanovi kazana, nove ne primaju - kao neće pomodarce

Dok se vojska služila regularno, imalo hrane, tamo gde je bila lošija iako se knjižilo kvalitetnije tamo oficiri iznosili pa punili svoje zamrzivače
Ali bilo hrane dal ovakve dal onakve. Plakali junaci nisu videli mamu i tatu da ih puste mimo ona dva vikenda i redovnog.
Jedan nije jeo danima jer ga seljačina nije puštala da vidi tek rodjenog sina (pravio ga pre služenja vojske)

A onda - nemamo hranu idite kući popodne...

- - - - - - - - - -

Šta kažete - pokrao mrtav Tito posle 30 godina od smrti?

Ajde Mito, rapsali - tvoja tema...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Зашто ови наши гуланфери не објављују податке??? [/B]:rtfm:

Zato što kod nas PTS zvanično ne postoji... Mi I nismo bili u ratu..

Elem I taj Ljubiša što je pobio 13 ljudi, nije imao PTS nego je prosto bio ludak.... Kao I Milošević... I ovome se ubio otac... Nasledno, ybg...

A Hrvati I Bošnjaci se ubijaju jer su se zatrčali da ruše nešto što nije bilo lose (SFRJ), da bi dobili drugo što je gore (nezavisnu državu sa siromašnim narodom)...

Kod nas toga nema...

Mi nismo hteli da rušimo Jugoslaviju... Mi smo hteli jaku Jugoslaviju I jaku Srbiju...

Borili smo se da sačuvamo Jugoslaviju, srpski narod, Srbiju...

Ratovi su bili nametnuti, mi izbora nismo imali....

I tu je razlika...

Sve ovo nije bio naš IZBOR, a njima jeste...

Tačka.

Inače I ja popijem po neko pivo, ali ne potežem oružje na sebe... Ni na druge...

Doduše u zadnje vreme slabije cirkam, jer sam na ketogenoj dijeti....

Hebiga, mora da se izdefinišem, ide leto... Ovo ono...

A danas šutnuo dva zidarska sa kolegama.... Sad moram da odradim dupli trening...:evil:

- - - - - - - - - -

:mrgreen:

Poslednja izmena:
Inače I ja popijem po neko pivo, ali ne potežem oružje na sebi... Ni na druge...

A danas šutnuo dva zidarska sa kolegama.... Sad moram da odradim dupli trening...:evil:

- - - - - - - - - -

Tko zna gdje je tebi okidač??

Možda rakija??

Inače I ja popijem po neko pivo, ali ne potežem oružje na sebi... Ni na druge...

- - - - - - - - - -

Danas guras duplo vise kontejnera?

Tko zna gdje je tebi okidač??

Možda rakija??

Ma jok... Evo u nedelju mi bio ujka iz Jagodine... Doneo neku kajsijevaču, sam je peko... Dušu leči... Deset jezika govori... Ali ja samo probao jednu čašicu I "uskladištio", daleko od sebe...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Danas guras duplo vise kontejnera?

To radite vi po BG-u... Gurate kontejnere do Save... Lepo ti kaže Tadija u filmu Sedam I po..

Back