EKONOMSKI FAX U BGD-U VS.OSTALI EKONOMSKI FAKULTETI

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Opet ja, malo sam se odmorila i vratila zadacima;
Za obavljanje poslova platnog prometa bankarski kapitalista je ulozio svoj kapital od
3 000 000din. Cisti troskovi novcanog prometa za obavljanje poslova platnog prometa su 200 000din. Ova banka je u mogucnosti da godisnje obavi 100 000usluga u platnom prometu. Koliko treba da iznosi bankarska tarifa da bi, za ovaj obim usluga, ovaj bankar ostvario profitnu stopu tj. stopu dobiti od 10%...
Buni me ovaj obim usluga!

BD'=bt - ctnp/kb * 100

BD'=(ak-pk) - ctnp/kb * 100

Da li mozda znas kako se radi? Unapred hvala!!!

Opet ja, malo sam se odmorila i vratila zadacima;
Za obavljanje poslova platnog prometa bankarski kapitalista je ulozio svoj kapital od
3 000 000din. Cisti troskovi novcanog prometa za obavljanje poslova platnog prometa su 200 000din. Ova banka je u mogucnosti da godisnje obavi 100 000usluga u platnom prometu. Koliko treba da iznosi bankarska tarifa da bi, za ovaj obim usluga, ovaj bankar ostvario profitnu stopu tj. stopu dobiti od 10%...
Buni me ovaj obim usluga!

BD'=bt - ctnp/kb * 100

BD'=(ak-pk) - ctnp/kb * 100

Da li mozda znas kako se radi? Unapred hvala!!!

Cao i tebi. Koliko mogu da vidim koristicemo prvu jednacinu. bt u toj formuli je bankarska tarifa, zar ne ? To se trazi. Znaci resimo je po bt.

BD' = bt - ctnp / kb * 100 ( da li ovde bt - ctnp ide u zagradu ? )
bt = BD' - ctnp / kb * 100

Hajde, komentarisi, da probamo zajedno...

Ovako. Ovde ima nekih finti. Naravno, ne mozemo sabirati babe i zabe. Ja sam sada procente pretvorio u decimalne brojeve. Tako mozemo da radimo..
Znaci imamo

10 % = bt - 6,67

1 / 10 = 100 * bt - ( 20 / 3 ) * 100

100 * bt = 1 / 10 + ( 20 / 3 ) * 100

bt = ( 3 + 20 000 ) / 30

bt = 20 003 / 30

bt = 666,7666 ili u procentima

bt = 6, 6677 %

p.s. Kada izrazavas u procentima delis sa 100, a kada procente pretvaras u decimalne brojeve mnozis sa 100

Poslednja izmena:
hvala sto me branis:D,
i znala sam to:)...

ovako ide zadatak.. ako neko slucajno prati, a isto se sprema za prijemni, da ispravim;

10=BT-200 000/3 000 000*100/30 000
300 000=BT-200 000
BT=500 000

BT=500 000/100 000=5, nisi puno pogresio 1%:)

BD'=300 000/3 000 000 *100=10%

....
mozemo pomoc ili male smernice oko ovoga zadatka;
u dato akcionarsko pr-ce ulozen je kapital od 2 000 000din. emitovano je 100 akcija, a nominalna vrednost je 20 000din. profit koji je ostvarilo ovo akcionarsko drustvo iznosi 150 000din. Za akumulaciju je na kraju godine izdvojeno 50 000din. Izracunati dividendu po jednoj akciji, dividendnu stopu?

Div'=ukupna dividenda/akciski kapital * 100

Moze?

Mogu da te pitam nesto; sta je REALIZOVANA VREDNOST PREDUZECA npr 78 000, da li je to mozda profit? i posle da izracunam strukturu realizovane vrednosti? ako znas,
Uuu, sad da ne lupim, malo je sirok pojam. Mislim da nije profit, zato sto je profit razlika prodajne vrednosti i cene kostanja. Ja mislim da je realizovana vrednost prihod preduzeca...

Opet ja... :)
Prodajna cena akcije 3 000din, div'-10%, a kamatna stopa=5% izracunati nominalnu vrednost, to je lako i dobijemo 1 500din,

Sada trazi da izracunam iznos dividende po jednoj akciji, i dobiju da je resenje 150din...

Ne znam kako su to dobili, dividendu po jednoj akciji dobijamo kada ukupni masu dividende/broj emitovanih akicija. Te podatke nemam, niti mogu da ih dobijem...

da li su onda oni to dobili tako sto su na nominalnu vrednost racunali 10 %? i da li tako treba da se radi onda?

mislim, ako znas:)... unapred hvala...

Opet ja... :)
Prodajna cena akcije 3 000din, div'-10%, a kamatna stopa=5% izracunati nominalnu vrednost, to je lako i dobijemo 1 500din,

Sada trazi da izracunam iznos dividende po jednoj akciji, i dobiju da je resenje 150din...

Ne znam kako su to dobili, dividendu po jednoj akciji dobijamo kada ukupni masu dividende/broj emitovanih akicija. Te podatke nemam, niti mogu da ih dobijem...

da li su onda oni to dobili tako sto su na nominalnu vrednost racunali 10 %? i da li tako treba da se radi onda?

mislim, ako znas:)... unapred hvala...

Da sve je tacno :). Znaci, dividendna stopa (kada kaze stopa uvek je razlomak) nam je jenaka kolicniku dividende po akciji i vrednosti akcije (nominalne)...
To ti je kao "profitna stopa" po akciji, stepen povracaja (oplodnje) na ulozeni kapital u akcije.

Dividenda se znaci moze izraziti u apsolutnom iznosu, to je kada se dividenda izrazava u dinarima, i u relativnom obliku, kada se izrazava u procentima.

Imam jos jedno pitanje, vezbala sam sa povecanjem produktivnosti prometni odnos. To znam...
npr 1 sat = 100kg krompira
100h 100h

Kada se npr produktivnost poveca za 20% dobijamo da se za 100 h proizvede 1.2 sata, a jedan sat za 83.3casa i kada se sve sredi imamo
1 sat=83.3kg
83.3h 83.3h

to je produktivnost, to znam... a kad imamo intezivnost(to nismo vezbali u skoli, niti na pripremnoj nastavi na faksu, a cula sam da je dao na takmicenju)...

i kada se intezivnost poveca npr za 20%, posto intezivnost dovodi do povecanog trosenja ljudskog rada u jedinici i samim tim veci obim pr-nje... povecava mi se obim proizvodnje, a mislim da vreme ostaje isto? Da li mislis da je to dobro?

znaci povecanje intezivnosti u proizvodnji kropira za 20% dovodi do toga da se sada 120kg kropira proizvede za 100h? Mislis da je to tacno?:)

Poslednja izmena:

Back