Ekavica i ijekavica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нажалост Србијанци уништвају Српство. Срби рецимо из Хрватске су морали ићи јер власти Србије су их издали, наравно многи су ишли да се боре, али власт Србије су их оставили на милост и немилост Усташама. На нашу срећу браћа из РСсу се изборили за своју државу. А јеси ли можда размишљају зашто Србију и Српство више волимо од вас?
Ма шта бре лупеташ. Ко је бре кога издао? Колико је само било Крајишника који су се шепурили по Београду док су Србијанци ратовали. Нема то везе с везом. Познате су и оне приче како су на граници са Србијом враћали војно способне (додуше то највише користе Соње и Наташа, али у контексту критике режима у Београду). Нико никог није издао.

Данашња Србија је пуна свега и свачега: Румуна, Цигана, Бугара...нема шта нема, па није и чудно што динарски Срби немају ништа заједничко са њима.
Противнике ијекавице, изворног српства, српске епске поезије, гусала, патријархалног васпитанја итд. ћете наћи упрво међу оним који нису Срби.
Богами и међу Србима нажалост.

Данашња Србија је пуна свега и свачега: Румуна, Цигана, Бугара...нема шта нема, па није и чудно што динарски Срби немају ништа заједничко са њима.
Противнике ијекавице, изворног српства, српске епске поезије, гусала, патријархалног васпитанја итд. ћете наћи упрво међу оним који нису Срби.

Današnja Srbija je prepuna svake ljepota date od Boga i prirode, prelijepih ljudi i prije svega prelijepih đevojaka kakvih niđe u svijetu nema !
Srbija je Majka i to ću ka Crnogorac uvijek govoriti !

Дакле Хрвати су измисли хрватски језик користећи српски јер не желе да остану у сфери утицаја Срба/Србије/Београда.

Tako nas ubeđuju. A ustvari, koriste maternji govor ljudi koji sebe nazivaju Hrvatima i razvijaju ga već 150 godina.

Pazi, nemoj pogrešno da me razumeš. U pravu si ti i kapiram ja sve to. Nego mi u našim glavama ne kapiramo kako je to moguće da bude različit "jezik" ,a sve da ga razumemo. A moguće je, jer drugačiji jezik nije nešto za šta ti treba prevodilac, već nešto što ima drugačija pravila nego tvoj jezik. Tačnije, to je jezički standard i teoretski je moguće (a kod nas i praktično) da postoje dva međusobno 100% razumljiva standardna jezika koja su, formalno, različita, ali i da postoje toliko različiti dijalekti da se međusobno ništa ne razumeju (npr. italijanski), ali da dogovorom čine isti jezik. To je stvar dogovora, najčešće političkog dogovora i nema veze sa logičkim rasuđivanjem kao što imamo u prirodnim naukama.

Уосталом, нек зову свој језик како хоће, само нек га не скрнаве.

I mi smo "oskrnavili" taj jezik. Ako uzmemo početnu tačku od koje je krenulo, jezik Vuka Karadžića (i grupe oko njega) i jezik Ljudevita Gaja (i grupe oko njega), današnji jezik na kom pišemo i ti i ja više se razlikuje od onoga kako je pisao Vuk.

Pa bar su izgubili ono što nikad zvanično nije ni bilo srpsko zahvaljujući Slobi,dok su Srbi iz Srbije izgubili svoje vjekovno KOSOVO blesane jedan:dash:

Srbi su narod koji nije ništa izgubio jer nije imao ništa ni izgubiti.
Srbi su narod koji se viteški boraše protiv puno moćnijeg neprijatelja tada zaista nemaš šta ni izgubiti !

Barem smo sačuvali čast za razliku od svih bubašvaba i beskičmenjaka u okruženju...

Ма шта бре лупеташ. Ко је бре кога издао? Колико је само било Крајишника који су се шепурили по Београду док су Србијанци ратовали. Нема то везе с везом. Познате су и оне приче како су на граници са Србијом враћали војно способне (додуше то највише користе Соње и Наташа, али у контексту критике режима у Београду). Нико никог није издао.
Рекао сам власт а то је велика разлика. Рекао си доста истине али власт Србије морала ипак другачије да реагује. И дана власт у БГ продаје Србе, имамо примјер са Космето, Одричу се Срба из РС то је потврдио предсједник Николић, нама Србима у ЦГ ударају нож у леђа са сарадњом са Ђукановић.

ebiga.........nama kosovo ote NATO.......najveca vojna sila u istoriji ljudskog roda, a vas proterase hrvati......ebi ga, nije isto:hahaha::hahaha::hahaha:

Hrvati samo tehnički,a zapravo tvoj predsjednik Sloba misleći da će sačuvati Kosovo,ccc
Kosovo je otišlo prije dolaska NATO-a zahvaljujući maloumnoj politici prije svega i mudrijom i inteligentnijom medijskoj propagandi Albanaca.

Pravi Srbin si i ti iako toga nisi svjesan ili to odbacuješ. Ti si jednako "pravi" Srbin koliko i mi, jer je Zadar i njegova okolina bila naseljena Srbima bez obzira na vjeru sa sigurnošću u posljednjih 500 godina. Znaš onu našu šta se ono na Velebitu plavi... ;)

Tlo junačine Stojana Jankovića ! :p

Đe si brate. Vrati se veri svojih predaka i ostavi se pravoslavlja i nekakve srpske narodnosti. Rođo ti si Rvat i to dobro znas. Nemoze to sto te neki bradati pop prekrstio u pravoslavca da menja tvoju bit. Rvat si i budi ponosan zbog toga.

Đe si brate. Vrati se veri svojih predaka i ostavi se pravoslavlja i nekakve srpske narodnosti. Rođo ti si Rvat i to dobro znas. Nemoze to sto te neki bradati pop prekrstio u pravoslavca da menja tvoju bit. Rvat si i budi ponosan zbog toga.

Nemoj biti smiješan pričajći viceve,pola Dalmacije se pokatoličilo(zato što smo mi Srbi smeće od naroda,materijalisti koji bi sve prodali zbog interesa),otiđi u Sinj pa da vidiš da više od polovine njihovih prezimena potiče iz Crne Gore:dash:,da ne navodim ostale gradove i mjesta...a onaj Sanader vuče korijene isto iz C.Gore,Sanaderi su muslimani sa sjevera C.G
Toliko o prekrštavanju:kafa:

Nemoj biti smiješan pričajći viceve,pola Dalmacije se pokatoličilo(zato što smo mi Srbi smeće od naroda,materijalisti koji bi sve prodali zbog interesa),otiđi u Sinj pa da vidiš da više od polovine njihovih prezimena potiče iz Crne Gore:dash:,da ne navodim ostale gradove i mjesta...a onaj Sanader vuče korijene isto iz C.Gore,Sanaderi su muslimani sa sjevera C.G

I što je najveća tragedija takve psihopate su usled uspješne mentalne obrade danas najveći srbomrsci... :roll:

Koli srpskih crkava na hrvatskoj obali mozes nabrojati? :D

Znam da si ljubomoran na sve hrvatsko pa bi proglasenjem (u svojoj glavi) Hrvata kao nekakve Srbe katolike ubio vise muva. Sa time bi ti bilo lakse i mogao bi reci pa sve sto je hrvatsko to je zapravo srpsko. I jos najvaznije nismo mi popusili rat od Hrvata nego od Srba katolika dakle nismo porazeni :D

Ajd ako ti je lakse uzimaj tu terapiju

Koli srpskih crkava na hrvatskoj obali mozes nabrojati? :D

Znam da si ljubomoran na sve hrvatsko pa bi proglasenjem (u svojoj glavi) Hrvata kao nekakve Srbe katolike ubio vise muva. Sa time bi ti bilo lakse i mogao bi reci pa sve sto je hrvatsko to je zapravo srpsko. I jos najvaznije nismo mi popusili rat od Hrvata nego od Srba katolika dakle nismo porazeni :D

Ajd ako ti je lakse uzimaj tu terapiju

Nisam reka da su svi,ali oko 30% posto Hrvata ako ne i više ima srpsko prezime,to su činjenice koje te bole:mrgreen:
I bio bi red da čika slobi podignete spomenik u centru zadra,zna se zašto zemara:D

Нема потребе за тим. Реч је о истом језику. У Београду се говори екавица и зато је програм на екавици. У Бањалуци се говори ијекавица и програм РТРС је на ијекавици.

Da, ali se u Užicu, Valjevu, Arilju, Čajetini itd. ne govori ijekavica, a istorijski su ijekavski krajevi. Ne koristi se ni u Beogradu, iako je bog zna koliko Beograđana poreklom iz ijekavskih krajeva. Ne koristi se u Vojvodini, iako više od 35% Srba u Vojvodini čine ijekavci. Čak je i u Republici Srpskoj jedno vreme bila u upotrebi ekavica.

Ne kažem ja... Ali ako je ravnopravno, neka je ravnopravno. Kako to da svaki ijekavac može da govori ekavicu bez greške, a mi se ispaljujemo sa glupostima "dobro vječe" ili "mijeso" jer nemamo pojma kad je ije, a kad ne? Tako što je svaki ijekavac i kroz medije i kroz obrazovni sistem bombardovan ekavicom, pa je nauči hteo to ili ne. A mi ijekavicu nikako. Jedini dodir je kroz 20% lektire. Mediji ništa, udžbenici ništa, prevodi strane literature ništa.

Primjetio sam jos ranije da pojedini sa foruma ijekavicu smatraju nesrpskim pismom, neko mi je jedanput čak skrenuo pažnju da naučim srpski ... ali mislio sam da je to stvarno neki izrod i da je takvih malo, ali evo skoro naletih na temu gdje piše između ostalog da se Srbi truju ijekavicom, ajde i tu mogu uzeti u obzir da se radi o pojedincu koji nije dovoljno izučio svoj jezik pa se malo zaletio grlom u jagode, ali onda vidim da neki -nenacionalisti- govore kako im i ne smeta to tuđe pismo toliko ... niko kao što vidim od vas iz Srbije nije skrenuo pažnju da je su ijekavica kao i ekavica dva dijalekta štokavskog narječja kojim pišu i govore Srbi.
Ne želim sljedećim staviti ijekavicu iznad ekavice, ali sam tvorac našeg jezika Vuk S. Karadžić je pričao ijekavicom i u prvoj fazi njegove reforme je prvo prihvaćeno ijekavsko zatim ekavsko narječje.
Mi smo isto u osnovnoj školi još kod učitelja jednim danom pisali ekavicom ...
Doduše ja ne znam da li je u skorije vrijeme nekim političkim igrama izbačena kod vas ekavica iz književnog jezika, ali bi me začudilo, ali to bi bilo baš skorije, jer ovi forumaši su vjerujem stariji od 4 godine a kući imam jedanaesto izdanje naše gramatike od 2008 pisano ekavicom koje potvrđuje ovo što pričam - a eto to bi taman dalo povoda susjedima da pričaju kako je njihov štokavski dijalekt stariji nego naš.
Ovo priznaćete nije za književnost jer bi tamo dobio odgovore tipa - Bravo Kolumbo

ja ti ne znam ni jednog ijekavichara a da nije seljober neobrazovani
ono...perushka im iz dupeta viri, ruralisti hc

Davno je to Vjekoslav Klaić razglobio...

Vuka Karadžića i S. Tekelije pisma v. g. Platonu Atanackoviću,
pravoslavnom vladici budimskom .., Budim 1845

..Pjesne su ove sve tako napečatane..., da sam napečatao
Hercegovački..onda bi rekli Sremci (a osobito varošani i varoške): ta šta
ovaj nama sad nameće Horvatski jezik'.

«Srpske narodne pjesme», 1815, pon. izdanje 1841. Predgovor, XIV.-XV., V.K.

Kao što kaže Vjekoslav Klaić, prijetisak iz 1930 (Hrvatska i Hrvati):
http://www.scribd.com/doc/79634033/Vjekoslav-Klaić-Hrvati-i-Hrvatska

To znamenito mjesto iz Vukova predgovora jasnije od sunca pokazuje, da su
pravi historički Srbi, naime Srijemci ekavci još god. 1815. mimo sve nastojanje Dositijevo i
Vukovo smatrali i perhorescirali ijekavski hercegovački
dijalekt kao tuđi, kao hrvatski, pa zato bijedili Vuka, da im nameće hrvatski jezik,
kad je štampao narodne pjesme hercegovačkim dijalektom. Kad su dakle ti
isti suvremenici Vukovi prevodili Kačića i Gundulića na srpski jezik,
činili su to najviše zato, što su jezik Gundulićev, a kud i kamo još jezik Kačićev
(ikavštinu) smatrali za tuđi, hrvatski jezik.

a i kasniji auktori:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/251784-Čiji-je-naš-jezik/page65

Prema tome sljedi, da su dvije vodje i dvije prve vojvode Srpske vojvodine, bili Hrvati? Obojica su bili ijekavci, a jedan cak i patrijarh. Izgleda da Srbima u Vojvodini to nije smetalo da ih izaberu kao svoje vodje??
Patrijarh Rajacic, Hrvat ijekavac, je tad bio i duhovni i politicki vodja Srba u Vojnoj krajini?
Platon Atanckovic je mogao i sam biti ijekavaca, posto je ijekavaca bilo od Srema pa do Budima i Peste i Sent Andreje? Karadjordje i gotovo sve njegove vojvode su bili ijekavci.

Dositej, (dobro nije Sremac ali je Banacanin, sto je ustvari isto povodom ovoga) krajem 18. vijek provodi vise godina medju Srbima u sjevernoj Dalmaciji kao ucitelj, i za cudo cijelo, taj "horvatski jezik" zove najcistijim srpskim jezikom od sviju krajeva u kojima je bio..
A Dositej tad nije bilo ko, nego najobrazovaniji Srbin tog vremena.

Sapcani,pa skoro i svi Macvani uz Savu,imaju slicniji govor Sremcima,nego Valjevcima.

Macvani su i dan danas najvecim dijelom porijekla Bosanci i Hercegovci. A tako slicno i Sremci, mozda nesto manje zbog stalnih turskih pustosenja i kasnijih seoba sa juga. Pavle Bakic, Radoslav Celnik, grofovi Raskovici itd. svu su Rasani...
Radoslav Celnik "od Srijema Rajko" (iz narodne pjesme zapisane u Srijemu na horvackom jeziku)...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back