Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I te kako je potreban isto kao sto su Japancima potrebi veliki motori za Americko trziste.

Eno ti Honda Ridgeline, dzaba njoj da izvlaci i 500 hp iz V6 motora, nju niko nece da pogleda dok ne dobije V8 motor sa torque. Ista stvar vazi i za Toyotu Tundru, tek sada kad su ubacili veliki V8 (5.7L) prodaja je dobra i ljudi ih shvacaju ozbiljno.

Vecina Japanskih sportskih automobila je propala bas iz tog razloga, a ovi sto su ostali prodaju se jako slabo. Jer Amerikanac nece $30,000 sportski automobil sa I4 ili V6 motorom.

Ajde ti meni reci sta je poenta izvuci mnogo snage iz velikog motora?

Eno danas citam o onom Evo od 400 hp, kazu da pri zescoj voznji prelazi 4 milje po galonu sto po mojoj racunici izadje 60 litara na 100 kilometara. Tolika potrosnja za automobil od 2.0 litra? Toliku potrosnju nije imao ni recimo '70 Chevrolet Chevelle SS 454 sa 7.4L motorom. Pri tom Evo i dalje kosta koliko i V8 automobili.

Sta je njegova poenta?

68Mustang428CJ:
Ajde ti meni reci sta je poenta izvuci mnogo snage iz velikog motora?

Eno danas citam o onom Evo od 400 hp, kazu da pri zescoj voznji prelazi 4 milje po galonu sto po mojoj racunici izadje racno 60 litara na 100 kilometara. Tolika potrosnja za automobil od 2.0 litra? Toliku potrosnju nije imao ni recimo '70 Chevrolet Chevelle SS 454 sa 7.4L motorom. Pri tom i dalje kosta koliko i V8 automobili.

Sta je njegova poenta?
Opet grešiš u startu priče. Uzeo si najekstremniji primer. Uzmi primer običnog, redovnog serijskog automobila (evropski, japanski...) pa pričaj. Neka klasika je 1600ccm i 100-120 ks.
I onda poredi sa običnim redovnim američkim automobilom. I tada poredi koliko koji može da pređe. Naravno, tada ćeš pomenuti brzinu i snagu. Onda lada ti odgovorim sa tim EVO FQ od 400ks, onda ćeš ti da se vadiš na potrošnju...

Šta poredimo? Snagu? Ubrzanje? Zapreminu (veličinu)? Potrošnju? Troškove?
Šta?
Ne može jedno vozilo, odnosno jedna vrsta da ima u svim stavkama prevagu na d drugim vozilom!

Eno luci mi tamo kaže da je neki amerikanac od 5.4 litre i 500ks brži od mog Subarua?!?
Kakva je to rečenica osim za podsmeh? Zamisli da ja napišem: moj Subaru će da pojede svaku Škodu Fabiu za doručak? Ja treba da se hvalim tim ''podvigom''???

O čemu pričamo?

Ako taj Amerikanac kosta isto koliko i tvoj Subaru, sta tebi vredi onda da imas manje konja zato sto imas manji motor? Jeli bolje imati 2.5L sa 220 hp ili 4.6L sa 300 hp za istu cenu?

Kako gledao da gledao situaciju, izvlaciti mnogo snage iz malih motora nema smisla jer
a) i dalje kostaju kao automobili sa velikim motorima.
b) i dalje trose kao automobili sa velikim motorima
c) i dalje nemaju torque sto igra ogromnu ulogu u gradskoj voznji

Gde je njihova prednost?

Čoveče porediš različite stvari, kako ne shvataš?
Prvo, nije toliko bitno što se dobar deo Japanaca za američko tržište pravi u Americi. USA čuva svoje nesumnjivo! Ne može nikako da Mustang, onakav auto, košta kao Honda Civic! Razmisli malo! U Fordu znaju nešto što u Hondi ne znaju?!? I obrnuto!
Drugo, opet imaš problem sa postavkom poređenja. Različite vrste/klase automobila si stavio.
Pa zamisli da te pitam gde je prednost kod auta koji troši 15 litara u odnosu na onaj koji troši 6 litara? Prednost je u drugim aspektima koji nisu predmet priče. U mom slučaju ja kao prednost navodim potrošnju, ali na to ćeš ti da kažeš: ali vidi kako onaj ide! Pa jesam postavio pitanje o potrošnji ili performansama? Shvataš?

Zbog cega nije bitno da se vecina Japanca pravi u Severnoj Americi? To igra kljucnu ulogu jer onda i Japanci imaju iste troskove kao i Americi i ne moraju da placaju ekstra troskove i takse oko uvoza automobila iz Azije. Kompanije odredjuju po kojim cenama ce prodavati automobile, ne drzava. Amerika nemoze zabraniti Hondi da prodaje Civic po niskim/visokim cenama isto kao sto nemoze zabraniti Fordu da prodaje Focusa po niskim/visokim cenama.

Kojim to drugim aspektima, nabroji ih.
Potrosnja je potpuno ista. Sti sa 2.5L motorom trosi koliko i Corvette sa 7.0L motorom. I jedan i drugi su testirani u identicnim uslovima.

Da te pitam ovako: Jel imate vi ijednu od sledecih Toyota u Evropi: Camry, Avalon, Matrix, Sequoia, FJ Cruiser, Tundra, Highlander?
Naravno da nemate. Ne samo vi nego nema ni Azija. Jel ih onda to ne cini Toyotama? Jel njihova situacija drugacija u poredjenju sa Evropskim Fordom i Opelom?

GM je kupio Opel, dok je Ford sam razvio Evropski Ford.

Kad hoces da prodajes automobile u stranoj zemlji, mozes uraditi jedno od sledece:
a) Mozes se prilagoditi tom trzistu i razvijati automobile samo za to trziste. Kao sto Ford radi u Evropi i kao sto Toyota radi u Americi.
b) Mozes forsirati svoj strani stil bez obzira sta trziste htelo. Kao sto VW radi u Americi.

Sta mislis ko bolje prolazi? Ford & Toyota ili VW?

Znači prilagodili ste se Evropi? :lol:
I odustali od jeftinog V6 sa 3.8 i 210? Pusti...
Poenta onoga što sam pričao je sasvim druga. Ali ne vredi mi da pričam. Sada da vaskrsne pokojni Ford i da kaže nešto protiv am. autoindustrije, ti bi našao opravdanje, tako da ne vredi da se ubeđujemo.
Zaključak je da sa onom filozofijom pravljenja vozila možete da se igrate samo u svom dvorištu i mislite da znate nešto (ovde mislim na am. autondustriju, ništa lično). Tu se možete tešiti, nameštati cene i hvaliti međusobno. Metar izvan USA, postajete marginalci za kojima se van USA ljudi okreću jer je retkost...

Naravno da se prilagodjavaju. Pitam te jos jednom, ko je uspesniji: Ford u Evropi (koji se prilagodio Evropskom trzistu) ili Volkswagen u Americi (koji forsira Evropski stil u Americi)?

Po toj tvojoj teoriji Camry i Avalon nisu prave Toyote i nemaju veze sa Toyotom zato sto se ne proizvode i prodaju tamo gde je sediste Toyote (Japan).

Back