Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nešto iz jučerašnje štampe...
tojota9xm.jpg

68Charger440:
Najvise naravno ima Amerikanaca jer su ipak domaca vozila. Slede zatim Japanci pa Evropljani. Evropljana nema mnogo jer imaju smo jedno vozilo sa "normalnim" cenama i to je VW. Mercedes, BMW, Audi, Saab, Volvo su ipak preskupi ovde da bi imali veliku prodaju.

Imas nekoliko kategorija.
Full size cars - Dominiraju Toyota Camry i Honda Accord, zatim sledi Chevrolet Impala i do nedavno Nissan Altima. Puno se ocekuje od novog Fordovog sedana, Fusion.
Small cars - Dominiraju Honda Civic i Toyota Corolla, slede zatim Ford Focus i do nedavno Chevrolet Cavalier (koji se nece praviti posle sledece godine)
Full size Trucks - Ford F-Series, Chevrolet Silverado i Dodge Ram nemaju konkurenciju. Ford proda jedno 6-7 puta vise trucks nego Toyota na primer.
Small Trucks - Ford Ranger, Dodge Dakota i do nedavno Chevrolet S-10 (koji je zamenjen sa Chevrolet Colorado). Opet, Ameri nemaju konkurenciju.
Full size SUV - Ford Explorer, Chevrolet Trail Blazer, Japanci opet zaostaju ali ne toliko.
Small SUV - Ford Escape je najbolji, slede Honda CR-V i Jeep Liberty.
Vans - Ponovo dominira Ford sa E-Series.
Minivans - Najbolje prodavaniji je Dodge Caravan, slede Honda Odyssey i Toyota Sienna.

Nisi pomenuo Nissan Titan koji je jako zastupljen u kategoriji full size Trucks (bar u kraju gde sam ja), pa se iz tog razloga nebi slozio da nemaju konkurenciju.

jomini:
Meni je neverovatno da ako motoru dodaš 30% snage cena toliko skače, tim pre što bi i dalje bio mali odnos snaga/zapremina. Ne bi tu trebalo nekakvih posebnih dorada jer motor ima potencijal. Malo obrtaja i to je to...

Evo pokusaj da stvari gledas na drugi nacin. Ameri generalno imaju manje konja po litri zapremine od bilo kog japanskog ili evropskog modela. Racunica ti je postavljena, nacin kako se uzimaju pare( narocito, generalno nepismenim Amerima), ali postoji i pozadina. Veliki Motori i mala snaga po litri daju vek motoru(kao kod kamiona i autobusa),razdaljine su ovde neshvatljive i nacin zivota te primorava da prelazis veliku kilometrazu,tako da ti mali auto nikako ne igra. O brzini i "brzim autima" je iluzorno pricati jer danas i sa motorom od 1.6 litara ides 200. 100, 200 ili 300 ks je budalastina za Americke uslove zbotg rigoroznih ogranicenja brzine( bar u Kaliforniji) 65mph, tolerisu do 75, sto je po meni van mozga (za te razdaljine), ali nije ni lose jer su cak i manji motori gotovo nepoderivi. Medjutim neki od puteva su takvi da ti treba mnogo konja da savladas uspone (ne zabavljaju se mnogo pravljenjem serpentina, zamisli koliko bi to bilo jos dodatnih milja),postoje takvi usponi gde i sa osmakom moras da gasis klimu jer ti motor ludacki brzo dize temperaturu. Cenu Amerike na tockovima sa "misicavim " motorima od xy litara zapremine placa ostatak sveta.

orca:
Nisi pomenuo Nissan Titan koji je jako zastupljen u kategoriji full size Trucks (bar u kraju gde sam ja), pa se iz tog razloga nebi slozio da nemaju konkurenciju.

Kakav Titan, on zaostaje cak i za Toyotom. Dosta lose se pokazao.
Kao sto rekoh, Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Dodge Ram i GMC Sierra su daleko ispred bilo kog Japanskog pickupa. Primera radi, GMC proda oko 190,000 Sierra godisnje i sa tim je i dalje ispred Titana i Tundre koji ne prodaju ni 100,000 godisnje. I opet, sta je taj broj sa poredjenjem od 930,000 F-Series godisnje sto proda Ford.

orca:
Evo pokusaj da stvari gledas na drugi nacin. Ameri generalno imaju manje konja po litri zapremine od bilo kog japanskog ili evropskog modela. Racunica ti je postavljena, nacin kako se uzimaju pare( narocito, generalno nepismenim Amerima), ali postoji i pozadina. Veliki Motori i mala snaga po litri daju vek motoru(kao kod kamiona i autobusa),razdaljine su ovde neshvatljive i nacin zivota te primorava da prelazis veliku kilometrazu,tako da ti mali auto nikako ne igra. O brzini i "brzim autima" je iluzorno pricati jer danas i sa motorom od 1.6 litara ides 200. 100, 200 ili 300 ks je budalastina za Americke uslove zbotg rigoroznih ogranicenja brzine( bar u Kaliforniji) 65mph, tolerisu do 75, sto je po meni van mozga (za te razdaljine), ali nije ni lose jer su cak i manji motori gotovo nepoderivi. Medjutim neki od puteva su takvi da ti treba mnogo konja da savladas uspone (ne zabavljaju se mnogo pravljenjem serpentina, zamisli koliko bi to bilo jos dodatnih milja),postoje takvi usponi gde i sa osmakom moras da gasis klimu jer ti motor ludacki brzo dize temperaturu. Cenu Amerike na tockovima sa "misicavim " motorima od xy litara zapremine placa ostatak sveta.

Japanci mozda i izvlace vise konja po litru (mada ne vidim poentu toga), ali Evropljani? Ne izvlace Evropljani nista vise, u dosta slucajeva i manje.
A ukupan broj hp nema ama bas nikakve veze sa top speed. Jer netreba ti 400 hp da bi vozio 140 mph. Auti kao sto su muscle car su napravljeni da ubrzavaju brzo 0-60 mph i 1/4 milje, ne za top speed..

HEMI 426:
pa amerikanci su i izmislili serijsku proizvodnju...normalno je da i danas budu glavni u njoj, koristeci sve prednosti i korigujuci sve mane....

Nisam mogao da odolim, ali posto su izmislili serijsku proizvodnju(svaka im cast)pa u tome i prednjace, prvi zvanicni automobil je napravio Dajmler-Benz. Zakljucak bi bio :"automobili se dele na Mercedes i ostala prevozna sredstva" E sad, o kvalitetu tih visoko serijskih modela sam vec pisao, konkretno o Mustangu 2 godine starom, baznom modelu i naj radije bi ga stavio u istu kategoriju sa jugom(plasticurine, vrata podignes da bi zatvorio i sl.)

Gde zivis ti to i kojeg to Mustanga starog 2 godine si vozio? Ja imam 2000 Mustanga, imam ga od 2001. Interior mu je isti kao kad je bio pre 4 godine kad sam ga kupio, nista nistam menjao niti je ista puklo ili izgubili boju. To "vrata podignes da bi zatvorio" su ciste gluposti, da mi je samo znati zasto izmisljas sve ovo.
Mustang je broj #1 u svojoj kategoriji, uvek je bio i uvek ce biti. Konkurencija je dolazila i odlazila, ali Mustang je i dalje bio i ostao broj 1. Trenutno je najpopularniji auto u Severnoj Americi, Ford ih nemoze napraviti koliko se prodaju, vec je rekao svim dilerima da ne narucuju 2006 modele jer ih nemogu napraviti toliko.

2005,Mustang.jpg

68Charger440:
Ferrari je druga prica, Ferrari je postojao godinama pre nego sto je Corvette uopste predstavljena.

Sad ti lepo odgovori na moja pitanja gore.

Vec sam napisao gde zivim, a Mustang je model pre ovog zutog koji mi se btw. svidja. Ono sto me je prijatno iznenadilo je koliko je tvrd i ako je po meni previsok za sportski auto. Nisam obozavalac Amera ali(o tome sam vec pisao) imam svoje favorite. Mustang je, od kada se pojavio bio sportski auto za siroke narodne mase(o tome je i Hemi pisao) i nije se razbacivao ni kvalitetom ni luksuzom(govorim o bazicnim modelima),model koji sam vozio je bio vanserijsko razocarenje i ako je potpuno normalno odrzavan auto, to nikako nisam ocekivao. Sada ti meni objasni cemu sluze ks i o kakvim brzim ubrzanjima pricas za voznju po auto-putu, 3-4-5 sati voznje od grada do grada ili voznji npr. po L.A.-u
Sto se tice izkoriscenosti,npr. jednog muscle-a Fire Birda od 3l i svojih mrsavih(ako se ne varam)140ks(model iz 90 i neke) u poredjenju sa Mercedesom 300E, BMW 530i Opel Senator ili Alfe 164V6 3.0(da ne pominjem model kvadra, mislim da se tako zove i njenih 220 ks) onda je malo sasavo reci da su cak i muscle izkorisceni, ali to ima smisla u ameriskim uslovima kada se zna sta je zadatak motora. Ako ti je do drag trka opet imas pozamasni kapacitet pa budzi do mile volje. Trudim se da budem maximalno objektivan, volim automobile, a i prevozna sredstva,ne pljujem po onome sto mi se ne svidja niti preterano hvalim svoje, ono sto Jomi radi postujem kao sto postujen svako sokocalo sto ima tockove pa makar ga napravili i "Zutaci",zato dragi forumasi malo vise objektivnosti i podrske za Jomija, neka nije u pravu,za pohvalu je njegova istrajnost.
Ja npr. obozavam Svedjanke, znaci li to da su to najbolje ribe na svetu ili da treba da se preorjentisem na Italijanke jer su temperamentnije? Pozdrav

Opet ponavljam, netreba ti veliki konji da bi isao 120 mph na autoputu. 120 mph na autoputu moze ici i Honda Civic sa 127 hp i Chevrolet Corvette sa 505 hp. Muscle cars su napravljeni da bi se ti konji iskoristili na stazi, za ubrzivanje 0-60 mph i 1/4 mile koji su u Americi dosta popularni.

A i nasao si Firebirda iz najgorih godina i poredis ga sa autom 3 puta skupljim. Kako danas na primer, Mercedes CLK55 AMG izvlaci 362 hp iz 5.5l motora dok Fordov 4.6l motor izvlaci 390 hp (ili novi Fordov 5.4l sa 450 hp).

Back