Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neki od vas verovatno se secate price kako su Japanci lagali o snazi koju njihovi automobili imaju.

Sad su izgleda krenuli lagati i o potrosnji. Podignuta je tuzba protiv Honde zbog laganja potrosnje na modelu Civic. Honda tvrdi da Civic hibrid moze preci 49 milja po galonu (4.8 litara na 100 kilometara), a kupci uglavnom dobivaju 32 milje po galonu (7.4 litara na 100 kilometara). Razlika u ceni nije mala i Civic hibrid kosta cak $7,000 vise u poredjenju sa regularnom verzijom.

Sad bi trebala biti na redu Toyota Prius, za koju Toyota tvrdi da moze preci 60 milja po galonu (3.9 litara na 100 kilometara), a retko ko dobije vise od 45 milja po galonu (5.3 litra na 100 kilometara). U proseku ljudi dobivaju 40 milja po galonu (5.9 litara na 100 kilometara).

Honda Civic Hibrid:

2007.honda.civic.20105873-E.jpg

2007.honda.civic.20105872-E.jpg

Sto nebi? Pa tuzili su i Ford oko Firestone guma na Exploreru.

Da ti kazem nesto u vezi Japanaca - oni su veliki lazovi. Lazu u vezi svega da prodaju vise vozila, a evo da ti da nekoliko primera.

Kad je rec o recalls, retko kada medijima govore da imaju recalls. Zato retko kada mozes naci pricu o recalls o Japanskim vozilima, cak i kad imaju ogromne recalls (kao sto je Nissan imao pre nekoliko godina kada su recall oko 2.5 miliona automobila). Jesi li znao recimo da je Toyota imala recall na FJ Cruiser cim je izasla u prodaju? Ja sam sasvim slucajno saznao o tome jer jedan tip sa TheMustangSource.com pored Mustanga ima i FJ Cruiser i on je rekao da je dobio pismo od Toyote (cak je i postavio kopiju pisma na net). A nigde na netu nisi mogao naci pricu o tome.

Ima i drugih slucajeva, kad znaju da odredjeni automobili imaju problem, ali ne zele recall. Recimo, kad je nova generacija Camry (najprodavaniji porodicni sedan u Americi) izasla u prodaju krajem prosle godine, odredjeni broj je imao problema u 2. i 5. brzini na automatskom menjacu. Za to se znalo jer su se mnogi ljudi zalili na taj problem. Znas sta je Toyota rekla? Rekli su "Vozi dok se menjac ne raspadne, onda cemo popraviti pod garancijom." To bi i imalo smisla da garancija nije samo 36,000 milja, a dosta ljudi predje tu miljazu za godinu dana.

A bilo je i jos slucajeva, kao kad su godinama lagali da 3.0L V6 u Camry razvija 210 hp kad je ustvari razvijala samo 190 hp. Znali su za to, ali su lagali, jer tih 190 hp je ubedljivo najmanje u klasi. Kad je istina saznata bilo je kasno jer je Toyota prestala koristiti taj 3.0L motor i presla na 3.5L.

A gore sam napisao kako lazu o potrosnji Priusa. Radio sam za skolu pricu o hibridima i isao sam na forume Priusa i pitao ljude koliko im Prius trosi. Niko nije dobio vise od 45 mpg (5.3 litra) iako Toyota tvrdi da dobiva 60 mpg (3.9 litara).

Hoces li jos primera?

Trebas prvo da znas da je svaka zemlja pristrasna kad su u pitanju njeni proizvodi. A narocito kad neko pocne da im ugrozava industriju, kao sto je sada slucaj sa japancima. Mozda ne bas ove godine, ali u poslednjih 10-tak sigurno su japanci zabelezili znacajan rast prodaje. E onda pocinje da radi marketing, planske kampanje i prljavi udarci. Ne kazem da toyota ima 210 hp, ali brate nisu ni americka kola bez mana. Samo sto ameri umeju da lepo istaknu tudje mane. I cesto. Eto ti si najmanje 5-6 puta dosada ispricao tu pricu o 210/190hp da ja sada po defaultu kad vidim u novinama snagu nekog japanskog auta, odmah oduzimam 10%, mamu li im japansku lazovsku :D Eto tako se formira javno mnjenje i stereotipi. Btw, sto nisu odmah objavili realnu snagu, nego su cekali godinama, nisu imali dyno da izmere?
A za potrosnju SVI lazu, i chevrolet i japanci i evropljani. To se meri u idealnim uslovima koji su daleko od realnih. I u evropi sva kola imaju realnu potrosnju vecu od ocekivane. Nego kako si se bas uhvatio da proveravas potrosnju za japanska vozila, sto ne za corvette? :D

Ne kazem da Amerikanci nisu bez mana. Ja ti mogu navesti nekoliko mana koje bas Ford ima. Preko problematicnih 3.8L motora (mada moj Mustang ima taj motor i jos nisam imao problema), velikih opoziva na Explorer zbog Firestone guma, problematicnog 3.0L Vulcan motora koji se ugradjivao u Taurusa ..., ali danas nemaju vecih problema. Svi modeli koji su izasli u poslednje vreme jos uvek nemaju opozive i odlicno se prodaju. GM je odlican, on stvarno nema mana. Ako je ista gore od Chryslerovih automatskih menjaca, onda je to njihov 2.7L V6 motor. Katastrofa je.

Ja sam dao Toyotu samo kao jedan primer. Honda vec duze vreme ima problema sa automatskim menjacima na Accord i mnogim Acura modelima. Nissanov kvalitet je katastrofa. Mazda solidna od kada su prestali praviti rotary motore.

Ali stvar je u tome da ljudi misle da su Ameri losi, a Japanci bez greske. A kako stvari idu u poslednje vreme Japanci idu prema dole, ali jos uvek zive od stare slave. Ljudi veruju da su bez mane sto nisu. Evo na nasoj Toyoti u zadnjih 6 meseci je otislo preko $1,200 na popravke (klima, aupuh, hladnjak ...).

A da ti odgovorim na pitanje zasto niko ranije nije stavio Camry na dyno. U to vreme su taman radjeni novi testovi. I kad se pogleda lista automobila koji imaju manje snage nego sto je receno na njoj su samo bili Japanci. A kad se pogleda lista automobila koji imaju vise snage nego sto je receno na njoj su bili samo Ameri. Voleo bi da ti mogu nekako dokazati, ali nisam sacuvao detalje i graf koji sve pokazuje. Ipak je to bilo pre godinu i po dana.

Back