Sto nebi? Pa tuzili su i Ford oko Firestone guma na Exploreru.
Da ti kazem nesto u vezi Japanaca - oni su veliki lazovi. Lazu u vezi svega da prodaju vise vozila, a evo da ti da nekoliko primera.
Kad je rec o recalls, retko kada medijima govore da imaju recalls. Zato retko kada mozes naci pricu o recalls o Japanskim vozilima, cak i kad imaju ogromne recalls (kao sto je Nissan imao pre nekoliko godina kada su recall oko 2.5 miliona automobila). Jesi li znao recimo da je Toyota imala recall na FJ Cruiser cim je izasla u prodaju? Ja sam sasvim slucajno saznao o tome jer jedan tip sa TheMustangSource.com pored Mustanga ima i FJ Cruiser i on je rekao da je dobio pismo od Toyote (cak je i postavio kopiju pisma na net). A nigde na netu nisi mogao naci pricu o tome.
Ima i drugih slucajeva, kad znaju da odredjeni automobili imaju problem, ali ne zele recall. Recimo, kad je nova generacija Camry (najprodavaniji porodicni sedan u Americi) izasla u prodaju krajem prosle godine, odredjeni broj je imao problema u 2. i 5. brzini na automatskom menjacu. Za to se znalo jer su se mnogi ljudi zalili na taj problem. Znas sta je Toyota rekla? Rekli su "Vozi dok se menjac ne raspadne, onda cemo popraviti pod garancijom." To bi i imalo smisla da garancija nije samo 36,000 milja, a dosta ljudi predje tu miljazu za godinu dana.
A bilo je i jos slucajeva, kao kad su godinama lagali da 3.0L V6 u Camry razvija 210 hp kad je ustvari razvijala samo 190 hp. Znali su za to, ali su lagali, jer tih 190 hp je ubedljivo najmanje u klasi. Kad je istina saznata bilo je kasno jer je Toyota prestala koristiti taj 3.0L motor i presla na 3.5L.
A gore sam napisao kako lazu o potrosnji Priusa. Radio sam za skolu pricu o hibridima i isao sam na forume Priusa i pitao ljude koliko im Prius trosi. Niko nije dobio vise od 45 mpg (5.3 litra) iako Toyota tvrdi da dobiva 60 mpg (3.9 litara).
Hoces li jos primera?