Egipat

pozdrav svima! :)
da li bi neko bio ljubazan da me uputi gde da uplatim fakultativne izlete u egiptu?
idem u hurgadu i citam po forumima oprecna misljenja, jedni govore da ne uplacujem preko domacih agencija, da idem preko nasih, drugi suprotno, pa sad vise nisam sigurna sta mi je najbolje ciniti...
volela bih da ustedim novac ako je moguce, ali ne na ustrb kvaliteta, engleski savrseno razumem i govorim, pa mislim da mi to ne bi bila barijera.. e sad me interesuje da li neko moze da me posavetuje sta je najpametnije uraditi tim povodom i, ako ima predlog za neku domacu agenciju, da mi predlozi u kojoj da uplatim :)
hvala punoooo :heart:

pozdrav svima! :)
da li bi neko bio ljubazan da me uputi gde da uplatim fakultativne izlete u egiptu?
idem u hurgadu i citam po forumima oprecna misljenja, jedni govore da ne uplacujem preko domacih agencija, da idem preko nasih, drugi suprotno, pa sad vise nisam sigurna sta mi je najbolje ciniti...
volela bih da ustedim novac ako je moguce, ali ne na ustrb kvaliteta, engleski savrseno razumem i govorim, pa mislim da mi to ne bi bila barijera.. e sad me interesuje da li neko moze da me posavetuje sta je najpametnije uraditi tim povodom i, ako ima predlog za neku domacu agenciju, da mi predlozi u kojoj da uplatim :)
hvala punoooo :heart:

svaka agencija koja organizuje ture za eg organizuje i fakultativne izlete..
agencija preko koje sam prvi put isla za eg, u sharmu je imala turistickog vodica koji je bio navucen na opijate..na izlet koji smo uplatili preko njega - nismo otisli jer se nije pojavio autobus..posle nam je vratio novac i izvinjavao se kako je zaboravio da posalje vozaca po nas :eek: ( a nije zaboravio da nam uzme 200 evrica za to)..
nije stvar u novcu, nego u vremenu sa kojim smo bili i mi ograniceni, a hteli smo sto vise da vidimo..
ista ekskurzija kod lokalne agencije preko koje smo kasnije uplatili bila je 50% jeftinija..
od tada smo sve ekskurzije placali kod lokalnih agencija..i proveli se svaki put odlicno..

Putujem 12.08.2011. godine u Hurgadu, sa ARGUSOM, hotel AQUA FUN. Da li je neko od Vas bio u njemu i kakvo Vam je iskustvo. Pise da hotel ima tri zvezdice, bazene, svoju plazu, i da se nalazi u starom delu Hurgade. :)

Putujem 12.08.2011. godine u Hurgadu, sa ARGUSOM, hotel AQUA FUN. Da li je neko od Vas bio u njemu i kakvo Vam je iskustvo. Pise da hotel ima tri zvezdice, bazene, svoju plazu, i da se nalazi u starom delu Hurgade. :)

Jedino što mogu da ti preporučim je da pogledaš hotele sa više zvezdica. Ove godine, SAD I verovatno NIKAD VIŠE, je u Egiptu razlika u ceni između hotela sa 3 i sa 5 zvezdica oko 20-50 eura.
Ja inače ne dajem mnogo značaja silnim zvezdicama, ali je prosto nelogično otići za skoro iste pare u lošiji hotel.

Evo da i ja napišem svoje utiske o Egiptu. Bio sam prošle godine u Hurgadi u hotelu Hilton Resort koji ima 5 zvezdica preko agencije Wayout sredinom avgusta meseca. Hotel je stvarno bio lep, čist, zaposleni su bili kulturni stvarno mi ništa nije falilo. Ostavljao sam bakšiš svaki dan (1 USD), i uvek me je čekalo neko iznenadjenje tipa pravljenje svakakvih zezalica od peškira na krevetu, onda ako me vide pred sobom odmah su mi davali (što bi se reklo ispod ruke) po neki sok. Stvarno nikakve zamerke nemam. Plaža je bila peskovita, lepa, dugačka. More toplo, čisto jako lepo. Klopa je isto bila dobra, svega je bilo, i mesa, i testenina, i slatkiša i voća. Ništa nije falilo, nikakve zamerke nemam. Ljudi sa recepcije su me lepo dočekali. Putovao sam sa devojkom, dali su nam piće kao dobrodošlicu, sobu sa bračnim krevetom (gde god da sam letovao, dobijao sam 2 razdvojena kreveta). Od centra sam bio udaljen svega 20 minuta. Što se Egipćana tiče, jesu dosadni, i stvarno bi pokušali mrtvog pacova da uvale za pare, ali samo ih treba kulirati i ignorisati. I gotova stvar. Sa druge strane, ja ih apsolutno razumem, jer njihova primanja su krajnje mizerna i moraju da se bore za svaki dinar. Rajsko ostrvo je fenomenalno, čisto tirkizno more. Pesak kakav se samo poželeti može. Sećam se da tada kada sam bio da je temperatura bila preko 45 stepeni, a pesak uopšte nije bio vreo. Eh kada se setim. I još nešto. Egipćani nikada neće startovati devojku ako je pored nje muškarac. Tek neće prilaziti ako se sa tim istim tipom drži za ruke. Neće je ni pogledati. Pa makar bila plavuša sa silikonima.
Pošto vidim da neko pljuje Egipat, evo malo iskustva iz Turske. Ove godine sam bio u Alanji, sredinom juna. Hotel je isto bio dobar, i hrana, i čisto je bilo, sve je bilo kako treba. Zaposleni u hotelu neljubazni, niko engleski nije znao, svi su pričali ruski i samo su taj jezik znali. Kada samo došli, nit su bili vedri kao ovi u Egiptu, nit ljubazni, samo što me nisu pitali: "Što si došao, šta ćeš ovde?" Dobio sam sobu naravno sa razdvojenim krevetima. Plaža je bila više nego odvratna. Šljunak ogroman, čovek može noge da iseče, voda ni približno topla kao u Egiptu. Gomila Rusa, koji su već u 2 popodne pijani kao stoka, koji odu na plažu da se izležavaju i da piju. I ono što me zaprepastilo je to što sam video jako malo ljudi u moru, svi su bili u bazenima kod hotela. Što je za mene bilo nenormalno. Da ne spominjem peškire za plažu koji su mi ličili na isečenu suknju, za razliku od Egipta gde sam dobijao prave peškire.
Postoji nešto što mnogi ne znaju. Egipat je isključivo i samo za odmor!!!! Tamo idu porodice sa decom i parovi. Onaj ko hoće da izlazi i da se provodi treba da ide: U Alanju, u Grčku (prevashodno na ostrva), Crnu Goru, itd. itd. Toliko od mene, fala na pažnji i domindženja.

Ja ne znam onda u kojoj si ti Alanji bio, mozda si bio van grada. Plaza je fantasticna, sitan sljunak kao u Becicima, more prelepo. Zaposleni preljubazni i bez baksisa, svi govore engleski, na odlasku sam se pozdravljala sa konobarima. Za to pravljenje labudova od posteljine i peskira je opstepoznato.
Pice, takodje. Recimo, u Tunisu za all incl. sleduje korpa sa vocem.
U mom hotelu nije ni bilo Rusa, dominiraju Svabe, na plazi isto tako, mada je bilo i Rusa, ali kulturnih. I mene je iznenadilo sto se kupaju na bazenu, a plaza na 2 min. Zakljucila sam da hoce da iskoriste bas sve, i pice i uzine. Cak su i uvece sedeli u hotelu i pili. Meni je to van pameti, svaki trenutak sam koristila da pobegnem.
Verovatno sve zavisi od hotela.
U Egiptu jos nisam bila, ali cu sledece godine ici.

Ja ne znam onda u kojoj si ti Alanji bio, mozda si bio van grada. Plaza je fantasticna, sitan sljunak kao u Becicima, more prelepo. Zaposleni preljubazni i bez baksisa, svi govore engleski, na odlasku sam se pozdravljala sa konobarima. Za to pravljenje labudova od posteljine i peskira je opstepoznato.
Pice, takodje. Recimo, u Tunisu za all incl. sleduje korpa sa vocem.
U mom hotelu nije ni bilo Rusa, dominiraju Svabe, na plazi isto tako, mada je bilo i Rusa, ali kulturnih. I mene je iznenadilo sto se kupaju na bazenu, a plaza na 2 min. Zakljucila sam da hoce da iskoriste bas sve, i pice i uzine. Cak su i uvece sedeli u hotelu i pili. Meni je to van pameti, svaki trenutak sam koristila da pobegnem.
Verovatno sve zavisi od hotela.
U Egiptu jos nisam bila, ali cu sledece godine ici.

Bio sam u hotelu Delfin Botanik koji je jedan od najskupljih hotela u Alanji, pored hotela Delfin Delux i Long beach resort. Dakle plaža je pravo smeće, ogromno kamenje, svi koji odu na plažu nose one patike, jer bos da uđeš u vodu pored toliko velikog kamenja je prosto nemoguće! Video sam i Kleopatrinu plažu, ona je stvarno kako treba, lepa je. Zaposleni pojma nemaju engleski, svi traže bakšiš. Ako si uopšte bila dole onda znaš da su gosti u 90% slučajeva Rusi, i svako ti se obavezno obraća na ruskom. Prema Rusima su super, ali prema ostalima ne. Malo znaju nemačkog, a engleski nabadaju tek po neku reč. More je, barem kada sam ja bio, bilo hladno. Kako sam čuo naišla je neka struja i oni koji su išli početkom juna nisu se ni kupali. U hotelu u kom sam bio, za koji sam dao ogromne pare, očekivao sam mnogo mnogo bolju uslugu. Peškiri za plažu su bili sramotni, za razliku od Egipta. Niko u hotelu od osoblja nije znao engleski, morao sam prstima da pokazujem šta želim. Kao što sam rekao, piće nisam dobio, korpu voća takodje nisam dobio. Dobio sam sobu na poslednjem spratu, sa dva razdvojena kreveta. Dok sam u Egiptu dobio sobu na prvom spratu, sa bračnim krevetom. Tako da, Alanja više ne dolazi u obzir. Dam skoro duplo više para nego za Egipat, a sve lošije. Ja sam u 2 sata popodne viđao mrtve pijane Ruse kako bauljaju po hotelu. To u Egiptu nisam viđao.

Moja poznanica je, u istom terminu, bila u tvom hotelu, pitacu je za utiske. Znam za taj hotel, prosli smo pored njega bas, a gledala sam ga i na netu. Udaljen je od Alanje nekih 20-km, cini mi se. Ja sam bila u Grand Zaman Beachu, sve perfektno. Pogled na more, V sprat, gosti Nemci, Rusa nema, a osoblje govori i engleski, mi smo se tako sporazumevali. Nikom nismo dali baksis, imali smo all incl. pa smo sami uzimali i hranu i pice. Niko nije ni ocekivao, a bili su ljubazni, sa nekima sam prijatelj i na FB-u.
Alanja23.jpg

Moja poznanica je, u istom terminu, bila u tvom hotelu, pitacu je za utiske. Znam za taj hotel, prosli smo pored njega bas, a gledala sam ga i na netu. Udaljen je od Alanje nekih 20-km, cini mi se. Ja sam bila u Grand Zaman Beachu, sve perfektno. Pogled na more, V sprat, gosti Nemci, Rusa nema, a osoblje govori i engleski, mi smo se tako sporazumevali. Nikom nismo dali baksis, imali smo all incl. pa smo sami uzimali i hranu i pice. Niko nije ni ocekivao, a bili su ljubazni, sa nekima sam prijatelj i na FB-u.

Više je udaljen od centra, oko 30-tak km. To je i poenta tih hotela, da imaju sve, da se do centra i ne ide. Veruj mi da je plaža odvratna, Rusi su čine 90% gostiju. I ono što mi se isto nije svidelo je to što neki hoteli imaju podzemni prolaz kojim se dolazi do plaže. U hotelu je sve blještalo, i čisto je bilo, i uredno, ali plaža.... Ne daj Bože! Ja sam isto imao AI, i imao sam besplatno i piće i sve ostalo, na to se apsolutno ne žalim, ali je meni kada odem negde meni je na prvom mestu plaža, more, i da se me razumeju zaposleni u hotelu. Ne moraju oni da mi se ulizuju, ali engleski MORAJU da znaju. I u Egiptu su Rusi isto većina, ali svi od zaposlenih znaju engleski, i plaže su mnogo dobre. Peščane, velike, more je mnogo toplije nego u Alanji, što je i logično. Južnije je i manje je. Sećam se da sam dobro naduvao jednog Rusa u mom hotelu. Spuštao sam se liftom do restorana, sa devojkom sam bio, i pričao sam srpski sa njom, a dotični je bio pored mene, i slušao je kako pričamo i mogao je da zaključi da nismo Rusi. I on me je nešto pitao na ruskom. Kako je meni pukao film, kako sam počeo da se derem na njega i da ga teram u pm. On je samo spustio glavu. Verovatno je mislio kako svi moramo da znamo ruski bez obzira odakle dolazimo.
Koliko vidim bili ste povezani sa plažom podzemnim prolazom?

Poslednja izmena:
Eto divnog primera kako su svi utisci potpuno individualni.:aha:

Što se tiče mog boravka u Turskoj, zaključio sam da je dotična samo izvikana. Egipat ima za nijansu lošije hotele (govorim isključivo o hotelima sa 5 zvezdica), ali su plaže neuporedivo lepše i more je mnogo toplije!

Poslednja izmena:
Koliko vidim bili ste povezani sa plažom podzemnim prolazom?

Nisam sigurna odnosi li se pitanje na mene...
Mi smo bili u prvom redu hotela uz plazu, samo predjemo ulicicu i idemo kratko pored groblja(!!!) i kroz jedan parkic. To je staro groblje, opasano je zidovima i obraslo drvecem, pa se ni ne vidi). Plaza je fenomenana, ali stoji da voda nije bila tako topla, kako sam ocekivala, ali je toplija nego na Jadranu (umalo ne rekoh nasem moru).
Nocu nas je uspavljivao sum talasa, a danju zabavljalo cvrcanje cvrcaka.
Za Botanik sam procitala na netu da ima odvratnu plazu, sa tim kamencugama, cudi me da se nisi dobro informisao. Meni su jedino smetali uzasni trgovci.
Slazem se da je Turska izvikana.
Sledece godine idem dalje.
I znas sta jos... Vise volim kamen i cemprese, nego palme i pescane plaze.
A za Rusa... pa, sta te cudi, i Englezi i Ameri ce ti se ibratiti na engleskom. A on je, mozda, pomislio da ste Cesi ili Slovaci, pa te pitao na ruskom.

Poslednja izmena:
Nisam sigurna odnosi li se pitanje na mene...
Mi smo bili u prvom redu hotela uz plazu, samo predjemo ulicicu i idemo kratko pored groblja(!!!) i kroz jedan parkic. To je staro groblje, opasano je zidovima i obraslo drvecem, pa se ni ne vidi). Plaza je fenomenana, ali stoji da voda nije bila tako topla, kako sam ocekivala, ali je toplija nego na Jadranu (umalo ne rekoh nasem moru).
Nocu nas je uspavljivao sum talasa, a danju zabavljalo cvrcanje cvrcaka.
Za Botanik sam procitala na netu da ima odvratnu plazu, sa tim kamencugama, cudi me da se nisi dobro informisao. Meni su jedino smetali uzasni trgovci.
Slazem se da je Turska izvikana.
Sledece godine idem dalje.
I znas sta jos... Vise volim kamen i cemprese, nego palme i pescane plaze.
A za Rusa... pa, sta te cudi, i Englezi i Ameri ce ti se ibratiti na engleskom. A on je, mozda, pomislio da ste Cesi ili Slovaci, pa te pitao na ruskom.

Da, pitao sam te za taj hotel. Znači nema podzemni prolaz. Video sam da mnogi hoteli tamo imaju podzemni prolaz i da se tako dolazi do plaže. Na primer Doganay ima podzemni prolaz, Long Beach club, i mnogi drugi, uglavnom oni koji su uz magistralu. Malo jezivo, ali najvažnije je da se ne vidi. Verovatno da nisu rekli da je to groblje, ne bi ni znala. Ali dobro, šta da se radi. Makar su ga opasali. Ja sam bio sredinom juna, nadao sam se da će voda biti toplija. Jeste toplija nego na Jadranu, ali opet. Možda je recimo sada toplija voda.
Botanik je jako skup hotel, i mogli su da lepše urede tu plažu. Takve su plaže kod svih hotela u blizini (Pemar, Delfin Deluxe, Botanik). Mnogo traže, a jako bitna stvar je zakazala.
Što se trgovaca tiče, takvi su svuda. I u Egiptu su takvi, Tunisu. Njihova primanja su jadna, bukvalno mizerna, i na sve načine se bore za svaki dinar. Najbolje je da se ponašaš kao Englez (ono dignutog nosa, hladno proći, ne komentarisati). Jer ako uđeš u razgovor-gotovo.
Postoje razlike u našim jezicima. Kao što postoji razlika između srpskog i slovenačkog. Niko od Slovenca ne bi pomislio da je Srbin, zar ne? Mi nismo mumlali kada smo razgovarali (ja i moja devojka), nego smo normalno pričali, mislim normalnim tonom. Što je još gore, da je na mom mestu bio Slovak ili Čeh mislim da bi izbio gadan problem. Jer ni Česi ni Slovaci ne mogu da svare Ruse. Engleski je ipak univezalan jezik i svi ga uče i znaju. I nekako mi je normalno da mi se svaki stranac obrati na engleskom.

Poslednja izmena:
Ja ne volim te rizorte koji su najcesce p.m. Zelim da sam u samom mestu i da mogu slobodno da setam i izlazim.

Ja isto volim da pešačim, da razgledam. Ali nekako sam išao tom logikom da ako je udaljen toliko od centra da ima sve, da ima i gde da se šeta, da se izađe. Ali plaža me je ubila u pojam. Ako je već tako, kada odeš u Egipat idi u hotel Hilton resort. On je blizu centra, nekih 20 minuta pešaka.

Ja isto volim da pešačim, da razgledam. Ali nekako sam išao tom logikom da ako je udaljen toliko od centra da ima sve, da ima i gde da se šeta, da se izađe. Ali plaža me je ubila u pojam. Ako je već tako, kada odeš u Egipat idi u hotel Hilton resort. On je blizu centra, nekih 20 minuta pešaka.

Hurgada ili Sharm?

Back