Egipat: Predsednikov sin pobegao u London sa 100 kofera

Poruka
4.285
KAIRO - Gamal Mubarak (47), najmlađi sin Hosnija Mubaraka (83), predsednika Egipta, koji je u poslednjih deset godina pripreman da nasledi oca, pobegao je u London privatnim mlaznjakom dok u Kairu ne prestaju antivladine demonstracije.

Arapski mediji tvrde da su sa mlađim Mubarakom krenule supruga i ćerka, a da im je ukupni ptrljag stao u 100 kofera. Broj žrtava u protestima protiv egipatskih vlasti, koji su juče ušli u treći dan, popeo se na šest osoba uz oko 250 povređenih i 1.000 uhapšenih.

Policajci su u Suecu ispalili gumene metke i upotrebili vodene topove i suzavac da bi rasterali demonstrante koji su zapalili dve policijske stanice. Velike demonstracije u Kairu najavljene su za danas, a organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi vojska mogla da otvori vatru na učesnike protesta.

Na nezaposlenost, nemaštinu i korupciju koje muče stanovnike Egipta nadovezale su se glasine da bi Gamal mogao da nastavi dinastiju Mubarakovih, što je na ulice Kaira i Sueca izvelo na hiljade demonstranata ohrabrenih rezultatima protesta u Tunisu, gde je sa vlasti proteran predsednik Zin al Abidin Ben Ali.

Mubarak, koji vlada 30 godina skoro bez opozije i uz podršku SAD, sada se suočava sa najozbiljnijim izazovom u svojoj karijeri, pošto su u marševima protiv njega ujedinjeni pobornici sekularne države, socijalisti i islamisti.

Muhamed el Baradei (69), pobornik reformi i dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji živi u Beču, priključiće se protestima u Egiptu, najavio je njegov portparol Abdul-Rahman Samir. El Baradei je od 1997. do 2009. godine bio na čelu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“Hosni Mubarak treba da napusti vlast. Služio je državi 30 godina i sada je vreme da se povuče”, rekao je El Baradei i dodao da Mubarak treba da objavi da se više neće kandidovati za predsednika. El Baradei je, takođe, izjavio da je spreman da preuzme vlast u Egiptu ako ga narod pozove da to učini. Vilijam Hejg, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, izjavio je da egipatske vlasti treba da pozitivno odgovore na legitimne zahteve građana za reformu.
111582_0601-egipat-foto-afp_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/232076/Egipat-Predsednikov-sin-pobegao-u-London-sa-100-kofera

Iza svakog sranja stoje Englezi.:evil:
 

Back
Top