Koliko ja znam, Kajmakčalan je bio u septembru 1916., a proboj 1918.
Znam da hoćeš da napraviš paralelu sa Sremskim frontom, jer ovdje imamo situacija da srpska vojska oslobađa domovinu, dok ovamo omladina ratuje na strani bandi koje ih srljaju u propast.
Лаже змија чим зине.
Мој деда је био у првој чети која је освојила врх Кајмакчалана.
Отац је био регрутован као водич код мајора Вишњића и обучаван за озну. Када је видео стрељања пријавио се за фронт где је отишао са допуном шесте личке док су многи првоборци остали да пљачкају по Београду а у командном кадру заменили их усташе.
Два пута је био рањаван а други пут тешко и пуким случајем је преживео.
Код Товарника га је у главу погодио шрапнел.
Три дана је лежао у коми у превијалишту.
У исто време су у штабу ђоке јованића совјетски официри за везу извршили тежак масакар огорчени због узалудног страдања поред, смрзавања и гладовања, српске омладине док они у штабу банче.
После је чуо да су рекли да би једна совјетска бригада била довољна за тај фронт.
Довели су врхунског неурохирурга доктора Костића да им спасава олош.
Он је у списку рањеника наишао на име Растко(!) ........ и сетио се старог кумства његовог оца (такође хирурга) и мојег прадеде.
Рекао им је да му прво њега донесу што одбили су јер је његов живот безначајан.
Онда им је рекао да у том случају могу слободно да га стрељају јер неће никога да оперише пре њега!
Да не преносим очеве описе страдање шумадијске деце него само да (у већ дигресији због провокаторског олоша) споменем дедину посету сина на фронту.
Њих неколико старих дедињаца (моји су тамо у селу Дедињу од 1867-е и пак Маћедонци) су обишли синове на фронту па је деда, поред упозорења да ће да их побију, говорио да је на солунском фронту командир вода поводом два погинула морао да у детаље опише акцију, околности погибије и шта се постигло и проследи све до команде дивизије!
Црног нам ли црнила, мислим мени овде рођеном конкретно није али роду ми јесте а сваки имамо свог родитеља који је имао свог и тако редом у недоглед од турског освајања па нам није потребна "едукација" швапских Срба